Η τηλεοπτική συνέντευξη του Ερντογάν που προκαλεί σχετικά με την Συνθήκη της Λωζάνης

Η τηλεοπτική συνέντευξη του Ερντογάν που προκαλεί σχετικά με την Συνθήκη της Λωζάνης Facebook Twitter
5

Η Συνθήκη της Λωζάνης, που μεταξύ άλλων ορίζει τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Τουρκίας σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, χρειάζεται «επικαιροποίηση», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ ενόψει της άφιξής του στην Αθήνα.

«Όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε», είπε.

Διευκρίνισε πάντως πως η συζήτηση που επιθυμεί δεν θα αφορά την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την περιοχή. Η Λωζάνη περιλαμβάνει άλλωστε εδαφικές διευθετήσεις που αφορούν την Τουρκία στο Ιράκ και τη Συρία.

Αν και ο Ερντογάν δεν διευκρίνισε  τι αλλαγές επιδιώκει, ανέφερε ότι οι αποστάσεις ανάμεσα σε ορισμένα νησιά είναι «προβληματικές», προσθέτοντας μάλιστα ότι οι διαφορές που αφορούν τα χωρικά ύδατα των δύο κρατών, τον εναέριο χώρο και την υφαλοκρηπίδα μπορούν να επιλυθούν «εύκολα».

Οι δηλώσεις του λίγο πριν την άφιξή του στην Ελλάδα προκαλούν αναταράξεις και δυναμιτίζουν το κλίμα με την κυβέρνηση να αντιδρά.

«Η σημερινή συνέντευξη του κ. Ερντογάν εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Τονίζει ότι «η Ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών». «Οι αναφορές περί αναθεώρησης της», τονίζει, «δε συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή».

Όμως ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περσινού Ιουλίου.

Υποστήριξε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα αφότου κατέφθασαν οι στρατιωτικοί στη χώρα μας και ο έλληνας πρωθυπουργός του υποσχέθηκε έκδοση τους στην Τουρκία μέσα σε 15 έως 20 ημέρες.

Επίσης απέρριψε το επιχείρημα της Αθήνας ότι η απόφαση για μη έκδοση των οκτώ ελήφθη από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, λέγοντας πως αν τέτοιες υποθέσεις αφεθούν στη Δικαιοσύνη «δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα». «Η Δικαιοσύνη δεν νοιάζεται τόσο», είπε, προσθέτοντας ότι σε χρειάζονται παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας ώστε να λυθεί ο γόρδιος δεσμός.

Με πληροφορίες από skai.gr

Πολιτική
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για Πάπα Φραγκίσκο: Μακάρι η παρακαταθήκη της αγάπης που αφήνει να βρει την καλύτερη συνέχεια

Πολιτική / Μητσοτάκης για Πάπα Φραγκίσκο: Μακάρι η παρακαταθήκη της αγάπης που αφήνει να βρει την καλύτερη συνέχεια

«Η σκέψη μας στρέφεται στο ανά τον κόσμο ποίμνιο του Βατικανού. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στην ελληνική κοινότητα των Καθολικών» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας -Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνού υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Πολιτική / Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνί υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Τι είπε ο Νίκος Δένδιας για καινοτομία στην Άμυνα και συμμετοχή σε κοινές αποστολές - Τι είπε ο Λεκορνί για συνεργασία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενίσχυση της γαλλικής παρουσίας στην Ελλάδα και στρατηγική παραγωγής και ανάπτυξης στρατιωτικού εξοπλισμού
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις σε συνέντευξή του και το αίτημα επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης, ο «σουλτάνος» μιλώντας σε Τούρκος δημοσιογράφους επιχείρησε να φανατίσει τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.«Πάμε να δούμε τους Τούρκους αδελφούς μας στη Θράκη», είπε ο Ερντογάν λίγο πριν αναχωρήσει από το αεροδρόμιο της Άγκυρας για την Αθήνα.Μα τι καλό πράγμα που είναι η πολυπολιτισμικότητα βρε παιδιά...
Με σύνορα ανύπαρκτα, και με 25.000 μετανάστες αδερφούς-μουσουλμάνους να εισέρχονται τον χρόνο στη χώρα και την επιδότηση του πολλαπλασιασμού τους, (επιδόματα, ιθαγένεια, άδεια παραμονής) ενώ οι νέοι ή φεύγουν στο εξωτερικό ή δεν μπορούν να κάνουν οικογένεια με τους μισθούς και την φορολογία που τους επιβάλλεται... δεν θα χρειαστεί και μεγάλη προσπάθεια σε λίγα χρόνια να πάρει ό,τι θέλει...
Τι αθώα που το θέτει. Σου λέει, να το συζητήσουμε. Βέβαια η συζήτηση μεταξύ ενός που δεν διεκδικεί κι ενός που διεκδικεί, φαντάζομαι δίνει ένα αποτέλεσμα κάπου στη μέση. Ευτυχώς η Ελλάδα έχει κινητοποιηθεί, κι όσο η Τουρκία δημιουργεί εχθρούς, τόσο εμείς αναπροσαρμόζουμε την εξωτερική πολιτική μας. (Εξαίρεση το έγκλημα του μεταναστευτικού, με τη στήριξη σύσσωμων των ΜΜΕ της χώρας, που τοποθέτησε μουσουλμανικό στοιχείο στα ακριτικά νησιά μας, αλλά ας πούμε πως αυτό έγινε μέσα στην παραζάλη του 2015.)Η Τουρκία είναι θύμα της επιτυχίας της. Υπερεκτιμά τη δύναμή της κι η ζωή χωρίς τις ΗΠΑ θα είναι δύσκολη γι' αυτή. Αν δεν της αρέσει η Λωζάνη, η κατάληξη θα είναι να επιστρέψει στη συνθήκη Σεβρών.
(Εξαίρεση το έγκλημα του μεταναστευτικού, με τη στήριξη σύσσωμων των ΜΜΕ της χώρας, που τοποθέτησε μουσουλμανικό στοιχείο στα ακριτικά νησιά μας, αλλά ας πούμε πως αυτό έγινε μέσα στην παραζάλη του 2015.)Μα καλά, δεν φοβάστε μήπως σας πουν φασίστα και ευχηθεί τον θάνατο σας καμιά έντεχνη τραγουδιστρια;