Η Συνθήκη της Λωζάνης, που μεταξύ άλλων ορίζει τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Τουρκίας σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, χρειάζεται «επικαιροποίηση», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ ενόψει της άφιξής του στην Αθήνα.
«Όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε», είπε.
Διευκρίνισε πάντως πως η συζήτηση που επιθυμεί δεν θα αφορά την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την περιοχή. Η Λωζάνη περιλαμβάνει άλλωστε εδαφικές διευθετήσεις που αφορούν την Τουρκία στο Ιράκ και τη Συρία.
Αν και ο Ερντογάν δεν διευκρίνισε τι αλλαγές επιδιώκει, ανέφερε ότι οι αποστάσεις ανάμεσα σε ορισμένα νησιά είναι «προβληματικές», προσθέτοντας μάλιστα ότι οι διαφορές που αφορούν τα χωρικά ύδατα των δύο κρατών, τον εναέριο χώρο και την υφαλοκρηπίδα μπορούν να επιλυθούν «εύκολα».
Οι δηλώσεις του λίγο πριν την άφιξή του στην Ελλάδα προκαλούν αναταράξεις και δυναμιτίζουν το κλίμα με την κυβέρνηση να αντιδρά.
«Η σημερινή συνέντευξη του κ. Ερντογάν εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Τονίζει ότι «η Ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών». «Οι αναφορές περί αναθεώρησης της», τονίζει, «δε συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή».
Όμως ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περσινού Ιουλίου.
Υποστήριξε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα αφότου κατέφθασαν οι στρατιωτικοί στη χώρα μας και ο έλληνας πρωθυπουργός του υποσχέθηκε έκδοση τους στην Τουρκία μέσα σε 15 έως 20 ημέρες.
Επίσης απέρριψε το επιχείρημα της Αθήνας ότι η απόφαση για μη έκδοση των οκτώ ελήφθη από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, λέγοντας πως αν τέτοιες υποθέσεις αφεθούν στη Δικαιοσύνη «δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα». «Η Δικαιοσύνη δεν νοιάζεται τόσο», είπε, προσθέτοντας ότι σε χρειάζονται παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας ώστε να λυθεί ο γόρδιος δεσμός.
Με πληροφορίες από skai.gr
σχόλια