Θαυμάστριες της Lorde κάνουν μήνυση σε ακτιβίστριες για την ακύρωση της συναυλίας στο Τελ Αβίβ

Θαυμάστριες της Lorde κάνουν μήνυση σε ακτιβίστριες για την ακύρωση της συναυλίας στο Τελ Αβίβ Facebook Twitter
1

Τρεις νεαρές θαυμάστριες της Lorde υποστηρίζουν πως ακτιβίστριες από τη Νέα Ζηλανδία έπεισαν την τραγουδίστρια να ακυρώσει τη συναυλία της στο Τελ Αβίβ, οπότε κατέθεσαν μήνυση εναντίον τους για «ψυχική οδύνη», διεκδικώντας μια τεράστια αποζημίωση. 

Η υπόθεση είναι η πρώτη που κάνει χρήση ενός αμφιλεγόμενου νόμου, ο οποίος ψηφίστηκε το 2011 και επιτρέπει μηνύσεις εναντίον όσων καλούν σε μποϊκοτάζ εναντίον του Ισραήλ. 

Η Εβραία Justine Sachs και η Παλαιστίνια Nadia Abu-Shanab, που ζουν στη Νέα Ζηλανδία, έγραψαν μια ανοικτή επιστολή στην Lorde τον περασμένο μήνα, όπου της ζητούσαν να «πάρει θέση» και να συμμετέχει «στο καλλιτεχνικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ». Οι δύο γυναίκες, που δηλώνουν ακτιβίστριες, δραστηριοποιούνται «για να μπει ένα τέλος στο ισραηλινό απαρτχάιντ του», θεωρώντας πως «ένα οικονομικό, πνευματικό και καλλιτεχνικό μποϊκοτάζ είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος διαμαρτυρίας». 

«Μια συναυλία στο Ισραήλ στέλνει το λάθος μήνυμα. Με να εμφανιστείς στο Τελ Αβίβ θα είναι σαν να υποστηρίζει την πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης, ακόμη κι αν δεν κάνει κανένα σχόλιο σχετικά με την πολιτική κατάσταση», έγραψαν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους προς την τραγουδίστρια. 


Η Lorde είχε απαντήσει τότε στην επιστολή μέσω Twitter, γράφοντας: «Θα το έχω υπόψιν! Κουβεντιάζω με τόσους ανθρώπους σχετικά με το ζήτημα και εξετάζω όλα τα ενδεχόμενα. Σας ευχαριστώ που με ενημερώσατε». Λιγότερο από μια εβδομάδα αργότερα ανακοίνωσε πως ακυρώνει την προγραμματισμένη συναυλία της. 


Το ισραηλινό δικηγορικό γραφείο Shurat HaDin κατέθεσε την Τρίτη, για λογαριασμό τριών νεαρών θαυμαστριών της Lorde, μήνυση ζητώντας αποζημίωση περίπου 10.000 ευρώ για «ψυχική οδύνη». «Αυτά τα κορίτσια είναι ιδεολόγοι. Του χρόνου θα πάνε στο στρατό και νιώθουν μεγάλη ντροπή και προσβολή με όσα κατηγορεί η Νέα Ζηλανδία το Ισραήλ. Θέλουν να διαμηνύσουν σε προσωπικό και διεθνές επίπεδο πως όσοι μποϊκοτάρουν το Ισραήλ ή καλούν σε μποϊκοτάζ θα υποστούν κυρώσεις και θα πρέπει να πληρώσουν», σχολίασε η δικηγόρος που εκπροσωπεί τα τρία κορίτσια. 

Από την πλευρά της η Justine Sachs σχολίασε στο Twitter πως η μήνυση είναι ένα «ηλίθιο κόλπο». 

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρση Σωτηροπούλου στη LiFO: «Παραμένω ψύχραιμη»

Βιβλίο / «Παραμένω ψύχραιμη»: Η Έρση Σωτηροπούλου σχολιάζει στη LiFO τα προγνωστικά για το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Θα γίνει η πρώτη Ελληνίδα που θα τιμηθεί με Νόμπελ Λογοτεχνίας, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις που τη θέλουν να «παίζει» ψηλά στη λίστα με τους πιθανούς νικητές του φετινού βραβείου;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια