Ντιμιτρόφ: Κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες

Ντιμιτρόφ: Κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες Facebook Twitter
EPA/GEORGI LICOVSKI
8

«Κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες και να μιλούμε τη μακεδονική γλώσσα, ως μέρος του συνόλου των σλαβικών γλωσσών», δήλωσε, μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς

Ο Ντιμιτρόφ τόνισε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί ένας αξιοπρεπής τρόπος για να λυθεί το ζήτημα και ο οποίος θα σέβεται και τις δύο πλευρές, κάτι το οποίο επιθυμεί η χώρα του, όπως επισήμανε.

«Στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες και να μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα. Όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως για αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης» ανέφερε.

«Από τη δική μας πλευρά υπάρχει θέληση, το ίδιο ελπίζουμε κι από την άλλη πλευρά. Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο πλευρών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση. Μπορεί και να μην υπάρχει, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να προσπαθήσουμε και να τον βρούμε», δήλωσε ο κ. Ντιμιτρόφ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.

Από την πλευρά του, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς εξέφρασε την άποψη ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δεδομένου ότι έχει ακούσει τις θέσεις και των δύο πλευρών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Νίμιτς είπε: «Ήρθα από την Αθήνα όπου άκουσα τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για το ονοματολογικό και σήμερα συναντήθηκα με τον Πρόεδρο Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Ντιμιτρόφ, που μοιράζονται τις ίδιες απόψεις».

«Δεν θέλω να υποτιμήσω θέματα ή απόψεις. Η διαδικασία προχωράει, και οι δύο πλευρές έχουν θέληση να βρεθεί λύση. Δημιουργεί ένα θετικό μομέντουμ που πρέπει να αξιοποιηθεί. Τώρα είναι η στιγμή να φτάσουμε σε μια απόφαση, ώστε η περιοχή να πάει μπροστά και να συνεχιστεί η συνεργασία και η φιλία μεταξύ των δύο χωρών», τόνισε.

«Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά είμαι αισιόδοξος», δήλωσε ο κ. Νίμιτς και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει γρήγορη δράση, προσθέτοντας ότι «τους επόμενους μήνες θα φανεί αν έχει επιτευχθεί πρόοδος».

Ο κ. Νίμιτς είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενώ θα ακολουθήσουν επαφές με τον Κρίστιαν Μικόσκι από το εθνικιστικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE και με τον Αλί Αχμέτι από το αλβανικό κόμμα DUI.

Διεθνή
8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλον Μασκ: Έφτιαξε poll για τον εαυτό του - «Μαριονέτα Σιωνιστών;» ή «Αντισημιτιστής;», τι απάντησαν όσοι ψήφισαν

Διεθνή / Έλον Μασκ: Έφτιαξε poll για τον ίδιο - «Μαριονέτα Σιωνιστών;» ή «Αντισημιτιστής;», τι απάντησαν όσοι ψήφισαν

Μετά τις αντιδράσεις με τις παρεμβάσεις του υπέρ ακροδεξιών κομμάτων και ότι «μόνο η AfD μπορεί να σώσει τη Γερμανία», ο δισεκατομμυριούχος έθεσε τέσσερις επιλογές
LIFO NEWSROOM
Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Διεθνή / Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Οι αρχές καταδικάζουν την υποστήριξη που λαμβάνει ο Μαντζιόνε, με την Επίτροπο της NYPD, Jessica Tisch, να δηλώνει: «Η γιορτή υπέρ ενός ψυχρού εγκλήματος είναι σοκαριστική και αποτρόπαιη»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

7 σχόλια
«Κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες και να μιλούμε τη μακεδονική γλώσσα, ως μέρος του συνόλου των σλαβικών γλωσσών» Πηγή: www.lifo.grΔεν πάνα λες ότι είσαι και ο σουπερμαν. Δικαίωμα σου!Εμεις στην καλύτερη θα σε φωνάζουμε Σκόπια και στη χειρότερη Ανατολική Αλβανία...
Δεν καταλαβαίνω πως με αυτές τις θέσεις κατεβαίνει σε διαπραγμάτευση. Θα μας κάνει την χάρη να κάνει την μεγάλη υποχώρηση και να ονομαστεί "Νέα" ή "Βόρεια" Μακεδονία? Δεν είμαστε καλά...
Επι τέλους κάποιος να του πει την αλήθεια .... ότι δεν είναι Μακεδών αλλά φούφουτος και ότι δεν μιλάει μακεδονικά διότι πολύ απλά δεν υπήρξαν ποτέ "μακεδονικά" αλλά ΕΛΛΗΝΙΚΑ. ΕΛΛΗΝΙΚΑ μίλαγε ο Μέγας Αλέξανδρος ο οποίος ήταν μαθητής του Αριστοτέλη ο οποίος επίσης μίλαγε και έγραφε ΕΛΛΗΝΙΚΑ. ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΥΦΟΥΤΟΥΣ!!!!
Είναι άλλωστε γνωστό πως οι Μακεδόνες έγραφαν με κυριλλικό αλφάβητο και μιλούσαν σλαβικά.Δεν έχει σημασία που ο Αλέξανδρος έζησε 3 αιώνες Π.Χ., το όνομα του στα νομίσματα είναι στα Ελληνικά και δεν πήγε πότε βόρια του Καυκάσου.Ξαφνικά τον 9ο αιώνα είπαν: " δεν γράφουμε με τα γράμματα ανάσκελα" και δεν μιλάμε μια άλλη γλώσσα. Να μου γνωρίσετε το γλωσσολόγο σας να του στείλω συγχαρητήρια.