ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Στο σημερινό «Α μπα»: Μελάνια

Στο σημερινό «Α μπα»: Μελάνια Facebook Twitter
95

__________________

1.


Αγαπημένη μου Αμπα,
(ω θεε ειχα πολυ καιρο να σου γραψω). Αν και δεν μου εχεις απαντησει ποτε, νιωθω μια ανακούφιση κάθε φορά που σου στέλνω μήνυμα. Το πρόβλημά μου είναι αισθηματικής-κοινωνικής φύσης. Ο πρώην μου παντρεύεται. Μπήκα άμεσα στο ψητό. Και με κάλεσαν στο γάμο. Μην ανησυχείς θα σου δώσω τις απαραίτητες πληροφορίες για να διεξάγεις συμπέρασμα. Λοιπόν αρχικά δεν είχαμε ποτέ κάτι σοβαρό μεταξύ μας. Απλό νταλαβέρι 3 μηνών ήταν. Και καθώς ήμασταν και οι 2 μικροί, μάλλον ασήμαντο. Δεν χωρίσαμε άσχημα, απλά απομακρυνθήκαμε. Λίγο καιρό μετά εγώ γνώρισα τον νυν μου και απο τότε είμαστε μαζί. Πάνε 3 χρόνια πλέον. Με τον πρώην έχουμε ένα "Γειά" και τίποτα παραπάνω, κι αυτό γιατί τυχαίνει να είναι στην ίδια παρέα με τον νυν, κοινωνικά και επαγγελματικά. Ο πρώην τέλοσπάντων παντρεύεται την αδερφή του αφεντικού του νυν. (Φτου βγάλε άκρη.) Και μιας και είμαστε μέσα στον κύκλο μας κάλεσαν (μία από τις αδερφές συγκεκριμένα) στο γάμο-βάφτιση. Το αγόρι μου παρόλο που ξέρει ότι ο πρώην είναι πρώην, δεν έχει αντίρρηση να παρεβρεθούμε. Ωστόσο επίσημη πρόσκληση, προσωπικά, δεν έλαβα. Ο νυν έλαβε. Ερωτώ λοιπόν. Να πάω παρόλο που η πρόσκληση ήταν προφορική από την αδερφή της νύφης ή να βρω καμιά δικαιολογία? Να επισημάνω ότι για τον πρώην δεν τρέφω κρυφά συναισθήματα ή ζήλια ή κάτι παρόμοιο.
-Λενάκι


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Γιατί τόσος προβληματισμός; Δεν είναι δική σου υπόθεση για να σε απασχολεί τόσο. Τον νυν κάλεσαν, όχι εσένα. Αν ο νυν θέλει να πάει και αν θέλει να είσαι εσύ η συνοδός του, τότε έρχεται η σειρά σου να πεις τη γνώμη σου. Αν θέλεις, πας. Αν βαριέσαι, αλλά θέλει παρέα ο νυν σου, και αγαπάς τον νυν σου, πας.

 

Ένα νταλαβέρι τριών μηνών πριν από χρόνια δεν θα το έβαζα στην κατηγορία «πρώην». Δεν είναι σημαντικοί όλοι όσοι βρέθηκαν στο κρεβάτι μας κάποια στιγμή, μόνο και μόνο επειδή βρέθηκαν στο κρεβάτι μας. Ήταν κάτι ασήμαντο, εξακολουθεί να είναι ασήμαντο. Τώρα είσαστε κάπως γνωστοί από παλιά. Δεν χρειάζεται άλλη μεγέθυνση.

__________________
2.


Θα σου πω τι σκεφτηκα χθες: ειμαι 24 και εχω φιλους και δουλεια στο αντικειμενο μου αλλα οχι γκομενο (οχι αναγκαστικα σχεση). Και επειδη δεν μπορω να κανω κατι γι αυτο ουτε ξερω ποτε θα ρθει ο επομενος, λεω να το δωσω στην δουλεια! Το αφεντικο μου τις προαλλες μου κανε μια συζητηση που εδειχνε οτι γενικα πιστευει σε μενα και περιμενει περισσοτερα. Αντι να σκαω που ειμαι ελευθερη ενω δν θελω , μηπως να εκτονωσω την τσατιλα μου σε κατι πιο προφεσιονελ; Το αγαπαω και το αφεντικο πολυ!


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Κάνε τα προφεσιονέλ κουμάντα σου, αλλά η ζωή δεν είναι ένα μόνιμο δίλημμα. Μπορεί να γνωρίσεις τον επόμενο στη δουλειά.

__________________
3.

Γεια σου Αμπα, να σου ζήσει το παιδάκι σου! Τις προάλλες εγώ (λευκός, ετεροφυλόφιλος άνδρας) ήμουν σε ένα επαγγελματικό δείπνο (δουλεύω σε τομέα τεχνολογίας) με αρκετούς ανώτερούς μου επαγγελματικά (και αυτοί όλοι λευκοί ετεροφυλόφιλοι άνδρες) στην πολύ διεθνή πόλη που κατοικώ (Λονδίνο). Αρκετοί από αυτούς ήταν από την Άπω Ανατολή (Ιαπωνία) όπου μένουν και είχαν έρθει για επαγγελματικό ταξίδι. Το δείπνο μετά το meeting στο οποίο είναι όλοι άνδρες είναι μάλλον τυπικό. Υπάρχουν γυναίκες στον τομέα αυτόν αλλά όχι στις ανώτερες θέσεις. Στην δική μου βαθμίδα όμως ναι. Εμένα με κάλεσαν επειδή ήμουν πιο κοντά στο αντικείμενο τους (έτσι πίστευα, στην πράξη μάλλον επειδή είμαι άνδρας αν κρίνω απ'ό,τι ακολούθησε). Ε λοιπόν σε αυτό το δείπνο το τι σεξιστικές ατάκες ειπώθηκαν δε λέγεται. Κάποιοι είχαν εκπλαγεί από το γεγονός ότι γυναίκες μπορεί να είναι καλές στην δουλεία τους, «σαν να ήταν άνδρες». Κάποιοι (οι ίδιοι) μας μίλαγαν πολύ ελεύθερα (λες και μας ήξεραν κι από χθες) για τις εξωσυζυγικές τους σχέσεις (μάλλον το έκαναν για να κομπάσουν;). Κάποιοι (πάλι οι ίδιοι) μας έλεγαν για τα διάφορα επιπλέον που έχουν στα επαγγελματικά ταξίδια (Μπίνγκο! Μιλούσαν για ερωτικές χορεύτριες ή πόρνες ). Πολλά από αυτά ίσως είναι μέρος της κουλτούρας τους που είναι πίσω σε τέτοια θέματα. Ωστόσο, οι εδώ ανώτεροι (Άγγλοι), που υποτίθεται είναι πιο μπροστά, τους σιγόνταραν και φαίνονταν να γουστάρουν πολύ με όλα αυτά (εννοείται και αυτοί εδώ παντρεμένοι). Εγώ χαζογέλαγα στις βλακείες τους και έλεγα: ναι, χαχα, αλήθεια? Εδώ τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Στο τέλος δεν ακολούθησα στο στριπ κλαμπ που πήγαν (αν και οι εδώ ανώτεροι πήγαν και με παρότρυναν). Τέλοσπάντων συνειδητοποίησα ότι δεν θα έπρεπε να έχω εκπλαγεί αλλά ήταν το πρώτο τέτοιο δείπνο που με κάλεσαν (και δεν ξέρω αν θα υπάρξει άλλο μετά την ηρωική έξοδο). Η ερώτησή μου είναι πώς πιστεύεις ότι πρέπει να αντιδρώ σε αντίστοιχες καταστάσεις στο μέλλον;
-Κακώς σοκαρίστηκα ε;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Μπορείς να μην γελάς με ηλίθια αστεία, που λέει και το τραγούδι. Αυτό είναι το εύκολο. Το πιο δύσκολο είναι να λες με ευγενικό τρόπο ότι είσαι διαφορετικής νοοτροπίας με κίνδυνο να απομονωθείς και να σε σπρώξουν στην κατηγορία «γυναίκες και γυναικωτοί». Αλήθεια, έπιασες κουβέντα με την γυναίκα που ήταν στην παρέα; Θα μπορούσες να κάνεις και αυτό.


Θα σε ξανακαλέσουν. Δε νομίζω ότι κατάλαβαν την αντίθεση σου.

__________________
4.

Ποιά είναι η γνώμη σου για την πρόταση γάμου; Αν μία γυναίκα περιμένει από τον σύντροφο της πότε θα της κάνει πρόταση γάμου για να παντρευτούν δεν είναι εντελώς υποτιμιτικό για εκείνη; Ενώ αν έχει ήδη συζητηθεί το θέμα του γάμου μεταξύ τους και έχουν συμφωνήσει πως θα παντρευτούν δεν είναι εντελώς ηλίθιο να ακολουθήσει και μία πρόταση;
-Μην πέφτεις στα γόνατα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Γιατί είναι υποτιμητικό μόνο για εκείνη;


__________________
5.

Γεια σου Α, μπίτσα! Σου εύχομαι Καλή Χρονιά και να σου ζήσει το Α, μπάκι, όπως εκείνο θέλει... ;)
Σπουδάζω σε φημισμένο πανεπιστήμιο του εξωτερικού (πλακίτσες κάνω ε; Στο LSE είμαι. Δεν θα πω και επίπεδο σπουδών γιατί τότε άσε, πάει...) Προκαταβολικά ζητώ συγνώμη για το επακόλουθο σεντόνι.
Το λοιπόν, κάνω από την αρχή πολύ στενή παρέα με δύο άτομα από την εστία μου, την Υ (με την οποία ανήκουμε στο ίδιο τμήμα, άρα παρακολουθούμε μαζί διαλέξεις. Επίσης, αν και όχι και τόσο όμορφη, πολύ εντυπωσιακή, καθώς υποστηρίζει διαστάσεις μοντέλου) και τον Χ. Γνωριζόμαστε εντός ευρύτερης παρέας, όμως για κάποιο λόγο και οι δυο τους αισθάνονταν αρχή άνετα να μου εκμυστηρεύονται τις ανησυχίες τους (ο καθένας μεμονωμένα).
Ο Χ, από την αρχή της φιλίας μας, δήλωνε τρελά ερωτευμένος (όχι απλά καψούρης ή τσιμπημένος) με την Υ. Η Υ αρχικά όχι και τόσο ενθουσιασμένη μαζί του, αλλά του έδωσε ευκαιρίες και ο Χ φρόντισε να της δείξει τον έρωτά του (με φιλάκια και χαδάκια στα οποία η ίδια ανταποκρινόταν, με βόλτες και ρομαντικά δείπνα, με ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ). Αυτή η πολύ ζαχαρένια κατάσταση συνεχιζόταν για ένα παραμυθένιο τρίμηνο. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ο Χ πρότεινε να κάνουν σχέση και η Υ δέχτηκε.
Σε αυτό το σημείο να σημειώσω ένα σημαντικό θέμα: η Υ είναι άπειρη σε σχέσεις και σεξ, αν και μεγαλύτερή μου. Άρα όταν πήγαινε το θέμα σε σχέση εκείνη σκάλωνε στο ότι ίσως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για εκείνη. Ίσως αυτό οφείλεται στο ότι είναι αρκετά προστατευμένη και (έως ενός σημείου) αθώα. Π.χ. μη καπνίζεις μπροστά στη Υ, την αναστατώνεις. Μια μέρα, η μάνα της Υ την καλούσε χωρίς απάντηση. Πήρε κατόπιν εμένα (εγώ έκπληκτη καθώς δεν ήξερα ότι η μάνα της είχε το κινητό μου) και όταν πήγα στο δωμάτιο του Χ έντρομη (δεν γνώριζα ότι ήταν εκεί και ανησύχησα). Εκείνη δεν έβγαινε έξω γιατί λέει ντρεπόταν, με τη μαμά της στη γραμμή να με ψιλο-εκβιάζει. Εμπεριστατωμένα απλά φιλιόντουσαν και δεν έκαναν σεξ (ο Χ είναι ειλικρινής μαζί μου), άρα δεν ήταν π.χ. μόνο με το εσώρουχο για να ντρέπεται. Άλλες φορές φοράει μίνι χρυσό φόρεμα όταν βγαίνουμε σε παμπ και αναρωτιέται γιατί όλοι την κοιτάζουν (δεν το πάω σε slut-shaming, αλλά το χρυσό λαμέ σε φόρεμα βγάζει μάτι).
Μετά τα Χριστούγεννα χώρισαν. Ο Χ είναι ψιλο-χάλια και πολλές φορές τον παρηγορώ εγώ (και ξέρω την ευθύνη που έρχεται με αυτόν τον ρόλο, σημειωτέον). Έχοντας κάνει ειλικρινή κουβέντα και με τους δύο για το ότι θα είμαι φίλη και με τον Χ και την Υ, μια μέρα ο Χ έρχεται στο δωμάτιο μου και αρχίζει να κλαίει, γιατί η Υ του είπε ότι ενώ είναι πολύ ερωτευμένη μαζί μου, δεν μπορούν να είναι μαζί λόγω timing. Αυτό, ενώ η Υ μου διηγήθηκε ότι του είπε ότι τον αγαπά εντελώς φιλικά (!) και αναρωτιέται γιατί δεν μπορούν όλα να είναι όπως ήταν (!!!). Ταυτόχρονα μου στέλνει μήνυμα η Υ για να έρθει στο δωμάτιο μου. Tης έστειλα «είμαι τον Χ ο οποίος δεν είναι καλά αυτή τη στιγμή, αλλά μπορείς να περάσεις αργότερα» (σημ: τα δωμάτια μας είναι αντικριστά άρα αν έλεγα ψέματα πιθανό θα ήταν η Υ να το καταλάβαινε).
Η Υ κατόπιν μου έστειλε 3 μηνύματα-εκθέσεις ιδεών, που έλεγαν ότι αυτό που έκανα ήταν άρρωστο (sic) και πως μου «εύχεται να περάσω τέλεια σε όλα αυτά τα ΤΕΛΕΙΑ events που θα πάω μόνη μου με τον Χ γιατί ο Χ δεν αντέχει να τη βλέπει».
'Έκανα 3 προσπάθειες να δω τη Υ να μιλήσουμε, και στις 3 αρνήθηκε να με δει face-to-face να μου μιλήσει. Δεν έχω μιλήσει στον Χ που οφείλεται η τωρινή κατάσταση (π.χ. ξέρει ότι τώρα δεν μιλά στην Υ) καθώς θεωρώ ότι θα τον κάνει χειρότερα. Μετά από αυτά, η Υ έχει έρθει (πάντα με συνοδεία ατόμων από την παρέα) για κάτι ξεκάρφωτα στην πόρτα του δωματίου μου. Ενώ εγώ ήμουν πάντα φιλόξενη, καθώς δεν θα ήθελα την Υ τη δεδομένη στιγμή μέσα, δεν τους προσκαλώ περαιτέρω. Και μάλιστα σήμερα, ενώ καθόμαστε με τον Χ στο καφέ της εστίας, εκείνη ήρθε με τον καφέ της και κάθισε δίπλα μας (ενώ στα μηνύματα που μου έστειλε και τι δεν του έσυρε του καημένου του Χ), ενώ έχει αρχίσει και προσκαλεί κοινούς φίλους μας από το πανεπιστήμιο να την επισκέπτονται στην εστία κλπ. λες και μαζεύει άτομα και προς απομόνωση δική μου (ή απλά μου μπαίνουν ιδέες;).
Εγώ μέσα από όοολα αυτά έχω 2 συμπεράσματα και 2 ερώτησεις:
1. Δεν ασχολούμαι άλλη φορά με προσωπικά θέματα που αφορούν δύο κοινούς φίλους.
2. Η Υ δεν είναι ειλικρινής και καθώς η ανωριμότητά της με κουράζει, δεν είναι ένα άτομο με το όποιο θέλω να συνδέομαι φιλικά.
1. Πως μπορώ να δώσω στους φίλους μου να καταλάβουν ότι δεν είμαι εγώ «η κακιά»; Ει δυνατόν, αποφεύγοντας στις συναντήσεις μας τη Υ.
2. Πως μπορώ να μην σκεφτομαι τόσο αυτό το θέμα και να μην αναλώνω εκεί τη σκεψη μου ενώ εχω 1000 άλλα πράγματα να κάνω;
Ευχαριστώ που μου κάνεις παρέα πριν τις διαλέξεις των 10:00!
-Περήφανη πιτσιλωτή περδικούλα

AΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Πήγες από το 1 στο 2 και μετά πάλι από το 1 στο 2, χωρίς να έρθει το 3 και το 4, είναι απλό λάθος ή σημαίνει κάτι; Αναρωτιέμαι.

 

Σε ευχαριστούμε πολύ που μας αποκάλυψες το πανεπιστήμιο.


Ενώ η ιστορία σου είναι πολύ αναλυτική, αλήθεια δεν κατάλαβα γιατί οι κοινοί γνωστοί αλλά και η Υ πιστεύουν ότι εσύ έχεις κάποια ανάμιξη ή ευθύνη και μάλιστα βγαίνεις και φταίχτρα. Επειδή εκείνη την αποφράδα μέρα ο Χ ήταν στο δωμάτιο σου και της είπες να μην έρθει; Ε τότε είναι ζήτημα μάρκετινγκ. Αυτή κάνει καμπάνια εναντίον σου, εσύ πρέπει να κάνεις καμπάνια υπεράσπισης σου. Βάλε και τον Χ στην ομάδα σου.


Η απόφαση σου να μην ξαναμπλεχτείς σε σχέσεις μεταξύ φίλων ακούγεται μεν απλή και σωστή, αλλά δεν είναι εφαρμόσιμη. Οι άλλοι έχουν την τάση να κάνουν πράγματα χωρίς να μας ρωτάνε. Δεν ξέρεις ποιοι φίλοι σου θα αποφασίσουν να τα φτιάξουν μεταξύ τους, ούτε ξέρεις ποιος από αυτούς θα θελήσει να μοιραστεί μαζί σου την ιστορία του. Τι θα κάνεις; Θα λες «σας προσφέρω ασφαλές καταφύγιο για τις καταθέσεις σας ενώ ξέρω από πού έχουν προκύψει με προϋπόθεση να μην συμμετέχω στον πόλεμο;» Φίλοι σου θα είναι.

__________________
6.


Αγαπητοί αναγνώστες
Απευθύνομαι σε εςας γιατι θα ήθελα να δω οπτικές που δεν μπορω απο μονη μου.
Ετών 50 εγω σε δεύτερο γάμο υπάρχουν παιδιά εκατερωθεν και ένα νέο μικρο μέλος.
Πάντα πίστευα οτι η διαχείριση της περιουσίας των γονιών ειναι δικο τους θέμα οςο αφορά την περιουσία που έχουν κληρονομήσει απο τους γονείς τους. Αλλα...ο νυν σύζυγος με τον οποίο αποκτήσαμε το παιδάκι μας ενώ εχει γράψει το σπίτι που πληρώνει με δάνειο στο παιδι απο τον πρώτο γάμο μου ειπε οτι και το σπίτι στο χωριό θα το γράψει στο πρώτο παιδι γιατι το παιδι το εχει αγαπήσει το σπίτι όσος εχει ζήσει εκει. Η ερωτήσεις ειναι η εξής. Δηλαδή το δεύτερο παιδι του δε θ πάρει τίποτα;εφόσον ηδη πηγαίνουμε εκει διακοπες δεν θα το αγαπήσει και αυτο;τι να κάνω να πάψω να πηγαίνω και εγω με το παιδι εκει διακοπες;;νιωθω πληγωμένη που δεν το σκέφτεται αυτο. Μου λέει θ του φτιάξουμε άλλο. Να ενημερωσω οτι μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει απο έσοδα έξοδα ετσι;τι δεν βλεπω;πως να το βάλω στο μυαλό μου για να μη με ενοχλεί;μου εχει πει πολλες φορές οτι εχει ενοχές ως προς το παιδι του το πρώτο για το διαζύγιο....με ένα δεύτερο διαζύγιο θα εχει ενοχές και προς αυτο οποτε το έλυσα το προβλημα;
-Τρικυμία στο μυαλό μου


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Πολύ καλά τα λες. Πολύ σοβαρό θέμα. Όχι για τα κληρονομικά, αλλά για το πώς βλέπει τον εαυτό του σε σχέση με τα δύο παιδιά, και αυτό σε αφορά πολύ περισσότερο. Τα σπίτια είναι το σύμβολο. Χρειάζεται να σκεφτείς πολύ τι πατέρας είναι για το μικρό παιδί που έχετε μαζί. Είναι σε θέση να είναι παρών στην ζωή του παιδιού του ή έχει επιλέξει να ζει στο παρελθόν για να καθησυχάσει τις τύψεις του; Και γιατί έχει τόσες τύψεις; Μήπως επειδή ούτε τότε ήταν παρών;


Δεν θα του λύσεις εσύ τα υπαρξιακά του, φυσικά, αλλά πρέπει να τα γνωρίζεις σε βάθος, και ως αποτέλεσμα και ως αφετηρία, γιατί μόνο έτσι θα ξέρεις τι μπορείς να συγχωρήσεις και τι όχι.


_________________
7.

Αγαπημένη μου Αμπούλα, είσαι η καλύτερη συντροφιά!

Λοιπόν, σπουδάζω κι εγώ σε κρύα χώρα του εξωτερικού (ας πούμε Αγγλία) και ξεκίνησα να βγαίνω με ένα αγόρι - συμπατριώτη (ας πούμε Έλληνα, εδώ για να είμαι απολύτως σωστή αυτός είναι Έλληνας που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο UK). Στην αρχή ήμουνα κάπως διστακτική λόγω ηλικίας – είναι 3 χρόνια μικρότερος (ας πούμε αυτός 21). Επίσης μου'χε αναφέρει πως γενικώς είναι πολυάσχολος και δεν έχει πολύ ελεύθερο χρόνο, έτσι θα μπορεί να βγαίνουμε 1-2 φορές/βδομάδα. Είχα όμως δει κάποια καλά στοιχεία στον χαρακτήρα του και γενικά το πώς συνδυάζει και διαμοιράζει τον χρόνο του μεταξύ σπουδών, οικογενειακής επιχείρησης και ενεργούς συμμετοχής σε πολιτική παράταξη. Έτσι, σκέφτηκα να του δόσω μια ευκαιρία, να τον γνωρίσω καλύτερα. Βγήκαμε κάποιες φορές, συζητήσαμε, μου άρεσε η παρέα του και γενικά είδα πως ταιριάζουν οι χαρακτήρες μας.

Και κάπου εδώ έρχεται το ΟΜΩΣ. Όμως, τις 2 από τις 5 φορές που είχαμε κανονίσει να βγούμε, τελευταία στιγμή με παίρνει τηλέφωνο και μου το ακυρώνει. Η δικαιολογία την πρώρη φορά ήτανε πως είχε κανονίσει από πιο πριν μια συνάντηση και το ξέχασε και τη δεύτερη φορά είναι πως ήτανε καλεσμένος σε πάρτυ το οποίο διοργάνωναν παλιοί του συμμαθητές. Όταν με πήρε τηλέφωνο (τη δεύτερη φορά) να απολογηθεί, του είπα δε νομίζω πως είναι καλή ιδέα να συνεχίσουμε να βγαίνουμε, αυτή είναι η δεύτερη φορά που τελευταία στιγμή ακυρώνεις συνάντησή μας. Και μου απαντάει, αναγνωρίζω πως αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερά μου ελαττώματα και γι'αυτό είσαι εσύ εδώ, να με κάνεις να αλλάξω, να γίνω πιο οργανωτικός-μεθοδικός.

Και κάπου εδώ έρχεται και η ερώτηση. Να συνεχίσω να βγαίνω μαζί του, ελπίζοντας πως θα γίνει πιο οργανωτικός και δε θα με ξαναστήσει; Ή να τον αφήσω μια ώρα αρχίτερα, πριν δεθώ για τα καλά μαζί του. Εδώ επίσης να σημειώσω πως εμένα δε μου αρκεί να τον βλέπω για λίγες ώρες μόνο 1 φορά/βδομάδα όπως ο ίδιος μπορεί λόγω του βεβαρημένου φόρτου εργασίας.

Σε φιλώ γλυκά
-Should I go or should I...go?


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αν μας έλεγες σε ποια πολιτική παράταξη δραστηριοποιείται θα ήταν πιο εύκολη η απάντηση.


Αστειεύομαι, όχι ότι δεν θα ήταν πιο εύκολη η απάντηση, αλλά είναι εύκολη έτσι κι αλλιώς. Αυτοί που λένε «είσαι εδώ για να με κάνεις καλύτερο», δεν έχουν κίνητρο να γίνουν καλύτεροι, και μάλιστα σου το έχουν πασάρει τόσο ωραία, γιατί όσο δεν γίνονται, θα φταις εσύ.


Τώρα που το σκέφτομαι, έχει λαμπρό μέλλον στην πολιτική ο άνθρωπος. Αν ονειρεύεσαι να γίνεις μια μέρα Πρώτη Κυρία κάποιου είδους, όρμα.

95

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

13 σχόλια
#3 Δυστυχώς όταν πρόκειται για επαγγελματικά περιβάλλοντα είναι δύσκολα τα πράγματα. Αν εξέθετες ευθέως την άποψή σου ίσως είχε επιπτώσεις στην επαγγελματική σου πορεία. Δεν ξέρω πώς θα αντιδρούσαν αν εξέφραζες έντονη αντίθεση και παράλληλα έφευγες απ΄την εταιρία, αν δηλαδή θα μπορούσες μετά να βρεις εξίσου καλή θέση σε εταιρία του τομέα στην ίδια πόλη. Ίσως να λέω και υπερβολές αλλά στα επαγγελματικά δείπνα πρέπει να λείπουν οι προσωπικές απόψεις. Αν έλεγε κάποιος ότι θαυμάζει το Χίτλερ πώς θα αντιδρούσαν οι υπόλοιποι;
#6. Δεν μας λες καθόλου αν είναι καλός πατέρας και αν πέρα από τα περιουσιακά διαχωρίζει με άλλο τρόπο τα δυο παιδιά του. Προφανώς έχει τύψεις, όπως όλοι σχεδόν οι χωρισμένοι γονείς και ένας λόγος παραπάνω που δεν ζει πλέον με το πρώτο παιδί του. Διαφωνώ με τη Λένα ότι είναι τόσο σημαντικό το σπίτι και ότι συμβολίζει το ρόλο του ως πατέρα. Προσωπικά μου φαίνεται ότι είναι τόσο απλό όσο το λες. Έχει τύψεις απέναντι στο πρώτο παιδί. Από την άλλη με προβληματίζει η δική σου στάση απέναντι στο θέμα. Μιλάς μέχρι και για διαζύγιο (έστω και χαριτολογώντας ή όχι) προκειμένου να πάρει το παιδί σας ένα σπίτι. Συγχώρεσε με αλλά διακρίνω έναν απαξιωτικό τόνο απέναντί στον άντρα σου, σαν να είναι μια μηχανή ακίνητης περιουσίας που δεν αξίζει μία αν δεν δώσει στο παιδί του προίκα. Εγώ έχω μια αδελφή. Οι γονείς μας είναι χωρισμένοι και ο πατέρας μου είχε δυο σπίτια (σε κέντρο πόλης), τα οποία η γιαγιά είχε προσπαθήσει να μας "πουλήσει" λέγοντας ότι τα σπίτια θα τα πάρει όποια από τις δυο γηροκομήσει τον μπαμπά, πράγμα που εμένα και την αδελφή μου μας είχε κάνει να γελάμε. Τελικά τα σπίτια τα έφαγαν οι τοκογλύφοι λόγω χρεών του ανηψιού του πατέρα μου και έγιναν καπνός. Σε πληροφορώ πως καρφάκι δεν μου καίγεται. Ποτέ δεν ρώτησα γιατί και πως. Δεν με αφορά η περιουσία του πατέρα μου. Δεν ήταν δική μου. Αυτό που με ενδιέφερε ήταν ότι ο πατέρας μου ήταν απών σε όλη τη ζωή μας με ότι κατάλοιπα κι αν αφήνει αυτό. Οπότε όσα σπίτια και να μας άφηνε, πατέρας δεν θα γινόταν ποτέ. Χεσμένα τα έχω τα σπίτια και τις περιουσίες και για αυτό υπεύθυνη είναι η μητέρα μου. Ποτέ της δεν νοιάστηκε για διατροφές, σπίτια, λεφτά. Μας έμαθε να στηριζόμαστε στον εαυτό μας και να μην περιμένουμε τίποτα από κανέναν. Αυτό όσο απλό και μελό κι αν σου φαίνεται, είναι πραγματικά μεγάλη δύναμη με πολλές προεκτάσεις και η μεγαλύτερη περιουσία που έχω πάρει από τους γονείς μου.
Άλλο πράγμα είναι, όμως, να μην έχει μείνει τούβλο για τούβλο λόγω τοκογλύφων και άλλο να πάνε όλα τα τούβλα στο ένα παιδί - είναι καθαρή διάκριση. Πώς θα πρέπει να νιώσει το αδικημένο παιδί στην περίπτωση αυτή;
Το ότι ο πατέρας μου έδωσε δύο σπίτια για τον ανηψιού του και όχι για τα παιδιά του δεν θα μπορούσε να θεωρείται αδικία για τα παιδιά του; Πώς είναι διαφορετική η περίπτωση μας; Όπως και να έχει όμως, τα σπίτια ήταν του πατέρα μου. Όχι δικά μου, όχι της μάνας μου. Δεν είναι δικαίωμα του να τα κάνει ότι θέλει; Κι αν μας τα έδινε θα ήταν περισσότερο πατέρας από ότι είναι; Αυτή είναι η δική μου ουσία.
Υ.γ. το "αδικημένο" παιδί δεν θα νιώσει τίποτα για αυτό αν δεν το μάθουν να έχει οικονομικές απαιτήσεις από τους γονείς του. Πώς ακριβώς διαφέρει όλο αυτό από την απαίτηση προίκας; Αν κάποιος θέλει προίκα για να παντρευτεί προκειμένου να "εξασφαλίσει τα παιδιά του" τον λέμε προικοθηρα. Αν το απαιτεί μετά το γάμο δεν είναι;
Βρε Aloutero, εγώ δεν μιλάω για απαιτήσεις από την πατρική περιουσία. Αν αποφασίσει ο πατήρ να τα γράψει σε ιδρύματα π.χ., είναι εντάξει και σεβαστόν. Αλλά όταν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στα παιδιά και τα γράφει όλα στο ένα παιδί, ε, κάπου υπάρχει μία αδικία. Εδώ δεν πρόκειται για διαθήκη όπου έχει φάει τα ψωμιά του και έχει αξιολογήσει τους κληρονόμους του. Παιδάκια είναι ακόμα, σου λέει.
Ρε συ χαλίφη όταν δεν θεωρείς ότι έχεις δικαίωμα στην περιουσία των δικών σου πως θα νιώσεις αδικημένος; Δεν σύγκριναν ποτέ στη ζωή μου την αδελφή μου με εμένα. Δεν έχω ζηλέψει κανενός την καλή τύχη ή την εύνοια. Δεν έχω νιώσει ποτέ ότι θα έπρεπε να είναι δικό μου κάτι που δεν έχω αγορασει ή κερδίσει μόνη μου. Η μητέρα μου θέλησε να μας δώσει χρήματα όταν πήρε το εφάπαξ της. Η αδελφή μου πήρε κάποια για να ξελασπωσει από ένα χρέος. Τα χρήματα που ήθελε να δώσει σε εμένα η μητέρα μου της είπα να τα φάει στα καζίνο και στα ταξίδια. Δεν ξέρω πως αλλιώς να στο πω. Ίσως είμαι συναισθηματικά ανάπηρη, τι να πω.
Όχι καλέ τι ανάπηρη, μια χαρά τα λες. Έλεος πια με την ανωριμότητα και την εμμονή με την περιουσία. Όπως ακριβώς το είπες: δεν είναι δικά μου, δεν έχω απαιτήσεις κ αδιαφορώ σε ποιον θα πάνε. Άσε που, εκτός αν πρόκειται για κανένα αρχοντικό στις Σπέτσες, τι να τα κάνεις μηδέν αξία και ένα κάρο φόρους όλο το χρόνο. Άσε. Πάω και σε ξενοδοχείο που δίνει και πρωινό. Ζω σε χώρα του βορρά και όπως καταλαβαίνεις αυτά εδώ ακούγονται εξωφρενικά. Αυτή η τόσο έντονη αίσθηση του entitlement εννοώ. Έχω φίλους εδώ που αγόρασαν το σπίτι της γιαγιάς τους. Με λεφτά από τη δουλειά τους εννοείται. Πριν με γνωρίσουν δεν είχαν καν σκεφτεί στα σοβαρά ότι δικαιούνται να το κληρονομήσουν. Άλλος κόσμος, γιαυτό σου λέω.
Και κάτι ακόμα που ήθελα να αναφέρω, είμαι σε ένα ΦΒ γκρουπ που ασχολείται με γενεαλογία, τεστ δνα κλπ. Τα μέλη είναι κυρίως ελληνοαμερικάνοι-καναδοί και ελληνοαυστραλοί που ψάχνουν τις ρίζες ρους στην Ελλάδα. Βασικά πρόκειται για χόμπι με το οποίο ασχολούνται και μη μετανάστες. Εν πασει περιπτώσει, μια μέρα ρωτάει ένας Αμερικάνος, ρε παιδιά για πείτε, στην Ελλάδα υπάρχει κόσμος που να ασχολείται με τη γενεαλογία? Γιατί όποτε έχω ανοίξει κουβέντα με Έλληνες απ την πατρίδα με κοιταζουν σαν ούφο. Και απαντάει ένας άλλος: Φίλε στην Ελλάδα ο μόνος τρόπος με τον οποίο θυμούνται τους προγόνους είναι σε σχέση με το τι τους άφησαν στην κληρονομιά!!!Γιαλάνμ?
Aloutero, όχι και συναισθηματική αναπηρία, μιλάς ως ενήλικο παιδί με σχετικό βίωμα. Αν διάβαζες την ερώτηση στη μητέρα σου δε νομίζω πως θα κατηγορούσε την ερωτώσα, ασχέτως αν θα τη συμβούλευε να μεγαλώσει το παιδί της όπως έκανε η δική σου. Ως παιδί, συμφωνώ μαζί σου 100%, έτσι λειτουργώ κι εγώ, πιστεύω πως τα χρήματα και ό,τι αποκτιέται μ'αυτά, ανήκουν σ'αυτόν που τα δούλεψε, αν πρόκειται δε για εύκολο χρήμα, εκεί είναι που δε θέλω καμία σχέση ακόμα κι αν υποφέρω. Επειδή είχα την τύχη να χορτάσω, αν μπορεί να ειπωθεί κάτι τέτοιο, τον μπαμπά μου, και να αγαπώ πάρα πολύ τ'αδέρφια μου, να αναγνωρίζω τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους, όπως έκαναν εκείνοι για μένα όταν χρειαζόταν, ήθελα εκείνα να πάρουν το μερίδιο μου. Εμένα δε μ'ενδιέφερε, τίποτα δεν είναι πολυτιμότερο από το ότι είχα αυτόν τον άνθρωπο για πατέρα, μου δίδαξε με τη ζωή του αξίες που δε θα με αφήσουν ποτέ νηστική.Οι γονείς όμως (οφείλουν να) σκέφτονται πιο ρεαλιστικά και πιο προστατευτικά για τα παιδιά τους και μια από τις αγωνίες των γονιών στην Ελλάδα ήταν πάντα το μέλλον των παιδιών τους. Κάποτε ήταν μόνο το σπίτι, μετά υπήρχαν τα σπίτια και η αγωνία έγινε το πτυχίο. Τώρα γυρίζουμε ωραιότατα στον μεσαίωνα και θα σταυροκοπιούνται να είναι υγιή και ό,τι βρέξει ας κατεβάσει. Mia idea, στις βόρειες χώρες και γενικώς σε πολλές χώρες, πολλά λειτουργούν διαφορετικά, πρέπει να βγάλουμε να μετρήσουμε και άλλα, ΑΝ θέλουμε να είμαστε δίκαιοι. Την ανάγκη πολλών για entitlement την καταλαβαίνουν εκείνοι που τους άφησε η γιαγιά τους ένα σπίτι σ'ένα κατσικοχώρι όπου πήγαιναν μικροί και σκαρφάλωναν σαν κατσίκια στα δέντρα, καθώς κι εκείνοι που οι γονείς τους για να χτίσουν πύργους, τους παραμέλησαν. Ποια παιδιά από αυτά μπορείς να κατηγορήσεις ότι διψάνε για ιδιοκτησία;
Για να είμαστε λογικοι η σωστη μοιρασια περιουσίας δεν είναι τι εχω δια αριθμου παιδιων αλλα τι λειπει στο καθε παιδι και τι αδυναμιες/ικανοτητες εχει το καθενα. Εγω π.χ. εχω δικο διαμερισμα αρα η 1η κατοικια της μανας μου θα μοιραστει μεταξυ των δυο αδερφων μου που δεν εχουν, γιατί; γιατί εγω είμαι εξασφαλισμενος, εκεινες όχι και αυτο είναι και το δικαιο. Δικαιη μοιρασια είναι η σωστη μοιρασια όχι η μαθηματικα σωστη διαιρεση.
Aloutero (και Πόντια παρακάτω)Μου θυμίσατε τη συζήτηση με τους γονείς μου. Να τους λέω ότι δεν θέλω να μου γράψουν κανένα ακίνητο και να με κοιτάνε σαν εξωγήινη. Να τους λέω ότι έχω το σπίτι μου και τη δυνατότητα να ξεπληρώσω το στεγαστικό μου, οπότε ας βοηθήσουν τις αδελφές μου οικονομικά αν το επιθυμούν, και να εξανίστανται. Μετά το είπαν στις αδελφές μου κι έγινε το έλα να δεις. Γιατί ακόμη και στην οικογένειά μου φοβούνται, από ό,τι φαίνεται γονείς και αδελφές, ότι τα λέω τώρα αλλά θα νιώσω ριγμένη αργότερα. Προσφέρθηκα να το δηλώσω γραπτώς και να υπογράψω, και πάλι δεν με πιστεύουν. Νομίζω απλά θα το κάνω και θα το επικυρώσω χωρίς να ξαναπροσφερθώ. Τι να πω.............
#1 Θυμάμαι ότι είχες γράψει και στις εξομολογήσεις πριν λίγο καιρό. Μάλιστα είχες πει ότι ο νυν έλαβε πρόσκληση, εσένα σου είπε η αδερφή της νύφης να πας. Θα σου απαντήσω ό,τι είχα απαντήσει και τότε: Ο νυν σου προφανώς πρέπει να πάει, για καθαρά επαγγελματικούς λόγους. Εσύ μπορείς να πας μόνο ως συνοδός του νυν. Δεν είσαι καλεσμένη. Η προφορική πρόσκληση από την αδερφή της νύφης δε λέει κάτι - κατά τη γνώμη μου. Συμφωνώ με την Α.μπα και ως προς το τελευταίο μέρος της απάντησής της, δεν είστε πρώην για 3 μήνες που κάτι παίχτηκε. Εκτός και αν είστε 15 χρονών.
#7.Μια μαλαγανιά την έχει ο πιτσιρικάς.Αλλά αυτά τα κόλπα είναι φτηνά και παμπάλαια.Τα θυμάμαι κι εγώ απ'την εποχή,που ήμουν μικρό κορίτσι κάποτε και μοίραζα τα παστάκια στα εγκαίνια του Παρθενώνα.Παπάτζες από καταβολής κόσμου,αλλά βρίσκουν διαχρονικά ακροατήριο.Παραδέχομαι,ότι δεν είμαι τέλειος,αλλά εσύ είσαι τόσο σπουδαία,που θα με αλλάξεις.Σε χρειάζομαι στη ζωή μου,για να γίνω καλύτερος άνθρωπος.Με δυο λόγια προσπαθώ να σε κάνω να νιώσεις σημαντική και ξεχωριστή,για να με ανέχεσαι.Ακόμα δε βγήκε απ'το αυγό κι έχει έναν εγωισμό δυο μέτρα μπόι το πόκεμον.Και το λέω αυτό,γιατί κάποιοι άνθρωποι σαν τον νεαρό,θεωρούν δεδομένο,ότι οι άλλοι έχουν ανάγκη την αναγνώριση της αξίας τους από εκείνους.Εσύ αλήθεια την έχεις;Και μετράει τόσο πολύ,ώστε να αναλάβεις το ρόλο παιδαγωγού/γραμματέως/ερωμένης;Να τον συμμαζεύεις και να τον ανακουφίζεις,όταν θέλει να ξαποστάσει κατάκοπος (έλα,για να γελάσουμε τα λέω αυτά) από την πολυτάραχη,ενδιαφέρουσα ζωή του και τις πολιτικές του μάχες;Ομολογώ,ότι με συγκινούν αυτά τα τρελόπαιδα (κάθε ηλικίας).Θέλω να τους αγοράσω παγωτό.Και να τα στείλω στη μαμά τους μετά.
Πήρες θετική ψήφο μόλις έφτασα στα παστάκια του Παρθενώνα, μόνο και μόνο γιατί με έκανες και γέλασα τόσο πολύ. Αν και πάντα τα λες εξαιρετικά οπότε ....
#4 Και εγώ δεν το καταλαβαίινω.. μερικές φορές γίνεται η συζήτηση αλλά ακόμα δεν είναι 100% η ώρα που νίωθουν και οι 2 παρτενερ έτοιμοι..είναι ας πούμε στο 90, ξέρουν πως θα γίνει και θέλουν αλλά θέλει ακόμα ένα κλικ για να γίνει το βήμα. Επίσης πολλές φορές σκέφτεσαι τις υποχρεώσεις που πρέπει να κλείσεις πριν από αυτό το βήμα, οικονομικά, δουλειές, οικογενειακά μπλα μπλα. Υποτιμητική όμως μια πρόταση γάμου δεν την καταλαβαίνω, το αγόρι μου μου έκανε πρόταση γάμου εντελώς απροετοίμαστος έξω από ένα μαγαζί με δαχτυλίδια και μετά μπήκαμε μέσα και αγοράσαμε δαχτυλίδι. Ήταν μια πολύ γλυκεία στιγμή και ας το είχαμε συζητήσει τόσο καιρό και το ξέραμε και νομίζω αυτό είναι το όλο θέμα της πρότασης.
Δεν κατάλαβα πού ακριβώς πηγαίνει το υποτιμητικό. Υποτιμητικό για το κορίτσι που περιμένει ή για το αγόρι που δεν την κάνει. Πώς σας φαίνεται να κάνει το κορίτσι στο αγόρι;
#3 Όπου ακούς για ερωτικές περιπέτειες με πολλές γυναίκες ούτε τα μισά μην πιστεύεις. Τις περισσότερες είναι ιστορίες για αγρίους. Όσον αφορά τις προσκλήσεις τους, απόφευγέ τες όσο πιο ευγενικά μπορείς.
#5 Εγώ πάντως κατάλαβα ότι η Υ πιστεύει πως η γράφουσα εκείνο το βράδυ βρήκε την ευκαιρία να "παρηγορήσει" τον Χ αλλιώς, και γι' αυτό τη θεωρεί οχιά διμούτσουνη. Η ιστορία είναι γενικώς περίεργη, το μόνο που είναι ξεκάθαρο είναι πως η Υ έχει τεράστιο κόμπλεξ με το θέμα του σεξ. Πιτσιλωτή περδικούλα, σωστή η απόφασή σου να ξεκόψεις μαζί της, δεν έχεις τίποτε να κερδίσεις από μια ανασφαλή γυναίκα που θα νιώθει ανταγωνιστικά απέναντί σου επειδή εσύ τολμάς να προσφέρεις σεξ. Δεν ξέρω καν αν έχει νόημα να κάτσεις να υπερασπίσεις τον εαυτό σου στους κοινούς σας γνωστούς, η ιστορία του Χ ταυτίζεται με τη δική σου κι όλοι ξέρουν ότι αυτή τον χώρισε. Ασχολήσου με τα 1000 πράγματα που έχεις να κάνεις κι άστην αυτήν, θα βρει κάποια άλλη να μειώνει προσπαθώντας να επιβεβαιωθεί (αυτό το εμετικό αχ μα γιατί με χαζεύουν έτσι τα αγοράκια στην παμπ -υπονοείται το "ενώ εσένα όχι"- πρέπει να γίνει ποινικό αδίκημα πιστεύω.).
#3: Αλήθεια, οι Ιάπωνες θεωρούνται λευκοί; Όπως και να 'χει, προφανώς θεωρούνται πιο πάνω από τις "λευκές ετεροφυλόφιλες γυναίκες", ε; Πολύ λυπηρά αυτά που γράφεις πάντως, δεν ξέρω αν είναι αναμενόμενα ή όχι στην Ευρώπη. Μάλλον είναι, αλλά θα ήθελα να μην είναι. Χαίρομαι που έστειλες την ερώτηση στην Α μπα όμως. Δείχνει ότι προβληματίστηκε και ενοχλήθηκε, έστω και ένας, λευκός ετεροφυλόφιλος άντρας. Και μάλιστα Έλληνας.
Αλήθεια, τι είναι οι Ιάπωνες; Δεν θέλω να δω τίποτε περί "κίτρινου" γιατί είναι γελοίο (σαν το "ερυθρόδερμοι"). Δεν είναι Caucasian αλλά δεν είναι κίτρινοι, ούτε αυτοί ούτε οι Κινέζοι και οι λοιποί Απω-Ανατολίτες.
Δεν είναι γελοία η περιγραφή φυλών ούτε ρατσιστική ντε και σώνει. Στον επιστημονικό μου κλάδο συχνότατα είναι αναγκαίος ο προσδιορισμός για ανθρωπολογικά/ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν στοιχεία που δείχνουν τις αρχαίες μετακινήσεις πληθυσμών. Οι Ιάπωνες έχουν συγγενή γενετικά χαρακτηριστικά με τους Κινέζους και τους Κορεάτες (και νομίζω κι ο φαινότυπός τους είναι με γυμνό μάτι διακριτός).Για κατάταξη υπάρχει αυτό (από την κατάταξη εθνικοτήτων στην πανεσπερμία των HΠΑ):http://www.iowadatacenter.org/aboutdata/raceclassification
Haifischnet Ως ethnicity/ancestry/heritage/"race" χρησιμοποιείται το Ασιάτες (και δη Εast Αsian)Θα απέφευγα το Μογγολοειδής "φυλή" (Mongoloid) θεωρείται κάπως παρωχημένο από αρκετούς ειδικούς και όχι για θέμα πολιτικής ορθότητας, αλλά επιστημονικότητας (βέβαια οι απόψεις μπορεί να διίστανται κ.λπ. και αυτοί οι όροι εμμένουν βλ. εγκληματολογική ανθρωπολογία). Επίσης ο όρος μπορεί να θεωρηθεί άκρως υποτιμητικός (διότι κακά τα ψέματα αυτή η λέξη χρησιμοποιείται ως βρισιά)______Καραβαν'Όπως σίγουρα θα γνωρίζεις η καυκάσια "φυλή" ή καλύτερα η καυκασοειδής, (χρησιμοποιείται πλέον και το Europid), υποτίθεται πως είχε/ έχει διάφορα υποείδη, ένα εκ των οποίων ένα ήταν το Χαμιτικό (βλ. https://en.wikipedia.org/wiki/Hamites). Οπότε, στο Κέρας της Αφρικής, οι Σομαλοί και οι Αιθίοπες, λόγω των χαρακτηριστικών τους, θεωρούντουσαν (και ίσως ακόμη θεωρούνται από κάποιους ή και οι ίδιοι) καυκασοειδείς. (όπως ανθρωπολογικώς Καυκάσιοι σε άλλες υποομάδες ήταν/ είναι οι Άραβες, Ιρανοί, Αφγανοί και οι Ινδοί – όχι οι Δραβίδες, βέβαια).Φυσικά η "χαμιτική υπόθεση" αφορούσε και διάφορους άλλους λαούς της Αφρικής, εκτός από τους προαναφερθέντες, και όχι μόνον της Βορείου, όπως θα υπέθετε κανείς. Πολύ ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι η εργαλειοποίηση της εν λόγω υποθέσεως, από τους Ευρωπαίους αποικιοκράτες (αρχικώς), είναι ένας (από τους πολλούς λόγους, ομολογουμένως) που κατηγορείται για το γράψιμο μίας από τις μελανότερες σελίδες της νεότερης ιστορίας του ανθρωπίνου γένους, αυτήν της Γενοκτονία της Ρουάντα. Οι Τούτσι (που ήταν η μειοψηφία) εθεωρούνταν χαμίτες και άρα «ανώτεροι», ενώ οι Χούτου (η πλειοψηφία) ήταν νέγροι (βλ. http://www.resolutionpossible.co.uk/the-hamitic-hypothesis-implications-in-rwanda καιhttps://politicalanthropologyatucl.wordpress.com/2016/03/28/cutting-down-the-tall-trees-the-rwandan-genocide-project-2/).
Bλαχάκι, παγώνει ο νους τ'ανθρώπου με το γνωστό και μη αποδεκτό φυσικά παράδειγμα που εξέθεσες! Νομίζω ότι είναι ήδη προβληματικό το να καθορίζονται και να επιχωρίζονται οι φυλετικές ομάδες των ανθρώπων με βάση τους γιούς του Νώε, κι εν μέρει ίσως αυτό είναι και μέρους του επακόλουθου ρατσισμού! (Και μόνον η Βιβλο-κεντρική αυτή θεώρηση εννοώ) Το να γίνεται λοιπόν ένας "γενετικός" κληρονομικός διαχωρισμός Σημητικών και Χαμητικών πληθυσμών από τους Ιαφεθικούς (σε χονδρικές γραμμές Ευρωπαίους, για όσους μας διαβάζουν και δεν γνωρίζουν, κι ίσως γι'αυτό το Europid είναι κάπως περιοριστικό και non inclusive για τους λοιπούς λευκούς πληθυσμούς) κι αυτοί με την σειρά τους προς τους άλλους, παρά από την πιο επιστημονικά παραδεκτή στους αρχαιολόγους και παλαιοανθρωπολόγους πολιτιστική και γλωσσική διαφοροποίηση δημιουργεί κάποια προβλήματα. Ναι μεν κάποια στοιχεία ευρημάτων των αντίστοιχων κλάδων απαντώνται συχνότερα στην μία ή στην άλλη φυλή κι είναι χρήσιμα (οστικά/οδοντικά κατάλοιπα και κληρονομικές ασθένειες εμφανείς σε αυτά), αλλά η κυρίως διαφοροποίηση ερχόταν με τους δεσμούς κουλτούρας. Βέβαια κι αυτό είναι πεδίο γόνιμο για ρατσισμό για όποιον θέλει να το δει έτσι (ευρωποκεντρισμός κλπ)...Για να μην πάμε μακριά, τα μάτια μας, των Ιαφεθιτών, δεν βλέπουν πιο "όμορφες" τις Σομαλές γυναίκες πχ. (μιας και ανέφερες Σομαλία κι Αθιοπία) που έχουν πιο "ευρωπαϊκά" χαρακτηριστικά...;;; :/Είναι δύσκολο να πατάξει κανείς τον ρατσισμό εσωτερικώς του και θέλει συνεχή επαγρύπνηση.
Πιστεύω είναι αναμενόμενα παντού σε διαφορετικό ποσοστό ανάλογα με τη χώρα. Το τι έχουνε ακούσει τα αυτιά μας από άνδρες συναδέλφους σε ανδροκρατούμενα επαγγέλματα στην Ευρώπη δεν περιγράφεται. Το πιο λυπηρό και πιο συνιθισμένο είναι το "για γυναίκα βγάζεις καλά λεφτά" ενώ έχουμε το ίδιο πόστο και εγώ παίρνω λιγότερα. Ειδικά όσες γυναίκες πηγαίνουμε σε meetings με άνδρες ίδιου ιεραρχικού επιπέδου που δεν έχουμε ξανασυναντήσει, πάντα κάποιος θα ρωτήσει αν είμαστε η γραμματέας ή ποιανού η assistant είμαστε. Χωρίς υποτιμητική διάθεση για καμία γραμματέα και καμιά assistant από μέρους μου, θεωρώ υποτιμητικό ότι λόγω του φύλου μου (και της καταγωγής μου) κάποιοι θεωρούν δεδομένο ότι δεν έχω το ίδιο επαγγελματικό ή ακαδημαϊκό επίπεδο με αυτούς. Είναι η πραγματικότητα και δεν βλέπω καμιά βελτίωση στο άμεσο μέλλον.
Σμαράγδα έχω βιώσει παρόμοια αντιμετώπιση, στην Ελλάδα. Μάλλον ήμουν τυχερή που δεν το βλέπω πλέον τώρα που δουλεύω εκτός, αλλά αν είχε γίνει θα το είχα αναφέρει στο HR, ή και πιο πάνω. Σε μεγάλες εταιρίες μπορείς να το κάνεις και να βρεις και δίκιο. Και πως είναι δυνατόν να ξέρουν οι εν λόγω συνάδελφοι πόσα βγάζεις; Κόψε τους τον αέρα.
Συμφωνώ με τη Σμαράγδα και τη no-no. Μην νομίζετε ότι είναι και τόοοοσο πιο πολιτισμένοι στας Ευρώπας! Ακόμη και σε εταιρείες με αυστηρούς κανόνες ενάντια στο σεξισμό και κάθε είδους -ισμό.Επίσης στο Λονδίνο είχε γίνει σάλος πριν 2 μήνες με το Presidents Club και το αυστηρά άντρες-μόνο δείπνο όπου μέχρι πέρσι ήταν φυσικό για όλους τους συνδαιτημόνες να συζητάνε τα ίδια με τον ερωτώντα, αλλά και να παρενοχλούν το προσωπικό του χώρου συνεστίασης. Φέτος όμως είχαν προηγηθεί οι αποκαλύψεις στο πλαίσιο του κινήματος #metoo και ξαφνικά βρέθηκαν πολλές γυναίκες από το προσωπικό που κατήγγειλαν τις παρενοχλήσεις. Μαντέψτε... δεν είναι πια αποδεκτό, και εμφανίστηκαν και προσκεκλημένοι που ήταν σοκαρισμένοι με τα τεκταινόμενα! (χμμμ) https://www.theguardian.com/society/2018/jan/24/great-ormond-street-return-presidents-club-donations-harassment-claimsΑγαπητέ #3, ελπίζω να αρχίσεις να βλέπεις γιατί είναι σημαντικό να διαχωρίσεις τη θέση σου ακόμη κι αν σου στοιχίσει τέτοια δείπνα, και να καταλάβεις τι αντιμετωπίζουν (και τι χάνουν) οι γυναίκες στη βαθμίδα σου.
#5, Μία παράκληση: ο Χ και η Υ και ο Α και ο Β με μπερδεύουν και με κουράζουν. Δεν μπορείτε να πείτε ο Χαρίδημος και η Υπατία, ο Αναξίμανδρος και η Βερονίκη; Όπως κάνουν οι έγκριτοι δημοσιογράφοι για να μην αποκαλύψουν τις πηγές τους. αχ περδικούλα τι μου θύμισες! Ανέφελα φοιτητικά χρόνια με ίντριγκες και έρωτες!Μήπως στα πλαίσια της φιλίας σας, ανακατεύτηκες πολύ με τα προσωπικά τους; Οι φίλοι μας εκμυστηρεύονται πράγματα, για να τους παρηγορήσουμε παίρνουμε θέση (αχ δίκιο έχεις απαράδεκτο αυτό που είπε/έκανε) και μετά μας δίνουν στην προσπάθειά τους να υποστηρίξουν τη θέση τους "μου το είπε και η Αμύριστη, δεν ήταν σωστό αυτό που είπες/έκανες". Και έτσι γινόμαστε αχταρμάς. Μήπως έγινε κάτι τέτοιο και η Υπατία θεώρησε ότι πήρες θέση και μάλιστα εναντίον της; Όσες φορές ανακατεύτηκα με προσωπικά φίλων μου βρήκα τον μπελά μου στο τέλος.
#5 To μυστικό για να μην γίνουν όλα μύλος σε τέτοιες περιπτώσεις, αν και οι δύο είναι το ίδιο καλοί φίλοι, είναι να τους ακούς, να δίνεις συμβουλές, αλλά ποτέ, μαποτέ να μην πάρεις θέση. Μου έχει τύχει δύο πολλοί καλοί φίλοι να χωρίσουν (είμασταν βέβαι Λύκειο ακόμη, όχι φοιτητές) για βλακεία. Μου μιλούσαν και οι δύο, ήξερα ότι αγαπούν ο ένας τον άλλο και έκανα τεράστια προσπάθεια να τους δώσω να καταλάβουν ότι το έτερον πρόσωπο τους αγαπάει ακόμη και είναι κρίμα να μαλώνουν για βλακείες και να μην είναι μαζί. Με την κοπέλα έιμασταν περισσότερα χρόνια φίλες, αλλά και το αγόρι το είχα στην καρδιά μου, οπότε ποτέ δεν πήρα θέση και ποτέ δεν πρόδωσα στον ένα μυστικό που εκμυστηρευτηκε ο άλλος. Λέγοντας απευθείας την αλήθεα: 1) μπορεί να χαλάσουν τα πάντα και να μαλώσουν χειρότερα, 2) μπορεί να τα ξαναφτιάξουν και να σου δώσουν ευσημα, 3) μπορεί να τα ξαναφτιάξουν, αλλά εσύ να βγεις ο κακός γιατί πρόδωσες την εμπιστοσύνη τους και αποκάλυψες το μυστικό. Άρα 66% πιθανότητα αν ανοίξεις το στόμα σου να γίνει χαμός... Θέλει πολλή προσοχή και διπλωματία σε τέτοιες περιπτώσεις. Νομίζω το πρόβλημα με την #5 είναι πως μάλλον παίνει de facto το μέρος του Χ. Δεν το λεει ξεκάθαρα, αλλά από τη διήγηση φαίνεται πως δίνει περισσότερο δίκιο στον Χ. Τουλάχιστο εγώ έτσι το καταλαβαίνω και μάλλον το κατάλαβε και η Υ, γι αυτό και της κάνει πόλεμο. #5 Δεν πιστευω ότι φταις, ήταν ανθρώπινο να πάρεις θέση. Απλά, πιο πολύ προσοχή την επόμενη φορά, να μη σε πάρει εσένα η μπαλα για τις ερωτοδουλειες τον άλλων. Δεν αξίζει, παρά μόνο για πολύ καλούς και μακροχρόνιους φίλους...
#6 εξοργιστικός ο νυν συζυγός σου. Πραγματικά δεν έχει να κάνει με την περιουσία, πολλοί δεν κληρονομούν τίποτα από τους γονείς τους και πάλι τα καταφέρνουν μια χαρά μόνοι τους στη ζωή. Το σημαντικό είναι πως θα νιώσει το παιδί σας όταν καταλάβει ότι ο πατέρας του έδωσε ό,τι είχε και δεν είχε στο άλλο του παιδί. Του έχεις εξηγήσει αρκετά, έχετε μιλήσετε αναλυτικά για το θέμα; για παράδειγμα, τι σου απάντησε όταν του επισήμανες ότι τα οικονομικά σας ίσως δεν επιτρέψουν να πάρετε ένα σπίτι και για το δικό σας παιδί; τι σου απάντησε όταν του είπες ότι με το σπίτι στο χωριό θα δεθεί και το δικό σας παιδί; Αν καθήσεις με ηρεμία να του εξηγήσεις πως το βλέπεις όλο αυτό, πιθανόν να καταλάβει.
χμ..αυτά έπρεπε να τα έχουν συζητήσει από πριν. Πριν καν κάνουν οικογένεια. Εϊναι άβολα, αλλά είναι μέσα στο παιχνίδι.Εμένα μου κάθεται άσχημα που δεν υπάρχει καν η γράφουσα σαν σύζυγος μέσα σε όλο αυτό. Είναι τόσο υποτιμητικό. Η νέα οικογένεια πληρώνει τις ενοχές της διάλυσης της προηγούμενης, αντί να συνυπάρχουν όλες. Μήπως να του ζητήσεις και συγγνώμη που προκύψατε γενικώς;. Τί του κάνετε, παρέα;
Εγώ ανήκω στην κατηγορία του πρώτου παιδιού. Διαφόρων 30 χρόνια από τον μικρό αδελφό μου και στενοχωρηθηκα που ο απών πατέρας πλην λίαν ευκαταστατος πατέρας μου ζήτησε να μεταβίβαση το μερίδιό μου στον αδελφό μου. Οι πάντες με συμβούλεψαν να μην το κάνω. Τελικά το έκανα.
Οι προνομιακές και καραμπινάτες διακρίσεις μεταξύ ετεροθαλών ή μη αδερφών με δαιμονίζουν απόλυτα. Με δαιμονίζει το γεγονός ότι ο άλλος -ακόμη κι αν έχει "αδυναμία" ή τα βρίσκει ως χαρακτήρ καλύτερα με το ένα παιδί- αδυνατεί να επιδείξει στοιχειώδη δίκαια συμπεριφορά ως προς όλα του τα παιδιά, με δαιμονίζει που οι βλακώδεις αυτοί χειρισμοί δηλητηριάζουν την μεταξύ σχέση των παιδιών ή τη δυνητική τους σχέση στο μέλλον, με δαιμονίζει που μπορεί να αραδιάζει παιδιά ακόμη και για να τονώσει το εγώ του (δλδ ότι μπορεί να σπείρει) ενώ με τα προηγούμενά του παιδιά έχει ή σκατά ή μηδενική σχέση: τα παιδιά δεν είναι κέικ που φτιάχνουμε στη σειρά για να δούμε πιο θα "πετύχει" στο τέλος, με δαιμονίζει να είναι επιλεκτικός πάτερ φαμήλιας. Με δαιμονίζει επίσης όταν κάποιες γυναίκες σε δεύτερους κ.λπ. γάμους -εμμέσως πλην σαφώς- ενδιαφέρονται μόνο για την αποκατάσταση των δικών τους τέκνων και τα προηγούμενα τέκνα ας αποκληρωθούν κιόλας, ρε αδερφέ. Με δαιμονίζει που κάποιες ενώ επιλέγουν να παντρεύτούν έναν άνθρωπο που έχει ήδη παιδιά, κατά βάθος, ύψος και πλάτος δεν θα ήθελαν καθόλου να υπάρχουν αυτά και πράττουν αναλόγως, με δαιμονίζει που και αυτές δεν αντιλαμβάνονται ότι μία αδερφική σχέση (και μεταξύ ετεροθαλών αδερφών), ειδικά όταν μιλάμε για μοναχοπαίδια, θα μπορούσε να είναι άκρως πολύτιμη.
#7O άνθρωπος θέλει αφέντη. Αχ η δίψα της υποταγής. (Οταν ακούτε αυτά τα "θέλω να με κάνει έτσι κι αλλιώς" σημαίνει ότι θέλει να μεταβιβάσει την ευθύνη γι'αυτό που αναγνωρίζει ότι χρειάζεται, αλλά που δεν μπορεί να κάνει μόνος, σε κάποιον άλλο, μπας και γίνει. Το λένε και "να μου βάλει τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι". Μην το θεωρείτε πάντοτε για κακό. Κάποιες φορές λειτουργεί, αν κι ο άλλος φυσικά θέλει να αναλάβει τον αντίστοιχο ρόλο.)
#5Eσείς τώρα θα είστε τα μεγαλοστελέχη του αύριο; Γι'αυτό είναι μπουρδέλο όλες οι μεγάλες εταιρείες...Ήμαρτον. Σαπουνόπερα. Πολύ κακή εντύπωση μου έκανε η αφήγηση και σόρρυ αν κάνω κάπου λάθος, παρακαλώ υποδείξτε το μου. (Επίσης παιδιά κάντε παραγράφους. Πατάτε enter για να πάτε στην νέα, δεν είναι όπως στο Facebook που το κόβει φέτες σε διαφορετικά σχόλια! Πώς προδίδονται όμως οι χρήστες Facebook ε; Άσχετο, κλείνω την παρένθεση.)Ο Χ ακούγεται ελαφρώς μαμούχαλος. Η Υ ακούγεται παρθενόπη με επικάλυψη girrrrrl power.Εσύ ακούγεσαι μπλεγμένη και κάπως τσιμπημένη (να αποτολμήσω να πω;) με τον Χ. (το σχόλιο για την εμφάνιση της Υ ήταν παντελώς άσκοπο κι ενδεικτικό)Οι φίλοι της παρέας σας ακούγονται κουτσομπόληδες ολκής και κωλοβαράδες. Γενικώς τουρλομπούκι. Δεν υπάρχει συμβουλή επειδή δεν υπάρχει κι ερώτημα.
Όλοι οι φοιτητές τα ίδια, Καραβάν. Στα 20 επειδή δεν έχουμε προβλήματα, δημιουργούμε. Κάποτε φίλος μου με κατηγόρησε που άφησα (?) την παρθένα κολλητή μου να πάει με φίλο μας γνωστό τοις πάσι ότι δεν άφηνε θηλυκό, δεύτερο έτος νομικής τότε. Όσο πιο σοβαροφανής η σχολή τόσο πιο γελοία τα δράματα μεταξύ τους. Πάρε παράδειγμα τους γιατρούς στο Grey's Anatomy.
Haifischnet, πουθενά, η φίλη μετά από αυτό βρήκε το νόημα της ζωής μη σου πω.Το είδε σαν πρόβλημα ένας τρίτος, επειδή στο μυαλό του "αμφιβόλου ηθικής σερνικά μαγαρίζουν τις αθώες κορασίδες" που σημαίνει ότι μειώνεται η προσφορά από αθώες κορασίδες για τα καλά και τίμια παλικάρια, του εαυτού του συμπεριλαμβανομένου. (Εγώ έφταιγα κατά τη γνώμη του επειδή δεν συμβούλευσα την κολλητή μου να μη δώσει το λελούδι της σε κάποιον που έχει μυρίσει δεκάδες και δεν θα το εκτιμήσει ως μοναδικό.)
Χα χα, καλό αυτό με το λελούδι! Μόνο που για το λελούδι ήρθε κουτί η όλη φάση, έτσι το σκέφτηκα αρχικά. Όντως μερικοί νομίζουν ότι τα αμύριστα λέλουδα πρέπει να μπουν στον πάγο μέχρι να τους αφιερωθούν κατόπιν.
Τι μου θύμισες τώρα Σμαράγδα. Προ αμνημονεύτων ετών, όταν δεν είχα δώσει ακόμα το λελούδι μου (λολ), δύο κολλητές μου είχαν διώξει ένα ωραίο κομενάκι που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για μένα, γιατί ήταν λέει πολύ χύμας, μην τυχόν και "με πληγώσει".