Ακραίο παραλήρημα Ερντογάν: Γλιτώσατε να γίνετε παστά ψάρια και πέσατε στη θάλασσα

Ακραίο παραλήρημα Ερντογάν: Γλιτώσατε να γίνετε παστά ψάρια και πέσατε στη θάλασσα Facebook Twitter
13

Νέες προκλήσεις και ακραίες δηλώσεις έρχονται από το μέτωπο της Τουρκίας δια στόματος Ερντογάν ο οποίος εξαπέλυσε πυρά κατά της Ελλάδας.

Σε ομιλία του στο Σαγγάριο την Κυριακή αναφέρθηκε εμμέσως στους  Έλληνες που κάνουν όπως είπε, «δηλώσεις μεγαλύτερες από το ανάστημά τους» και υπέδειξε πως «πρέπει να διαβάσουν βιβλία ιστορίας για το πώς σώθηκαν πέφτοντας στη θάλασσα».

«Αυτοί που θέλουν να φρεσκάρουν τη μνήμη τους να κοιτάξουν την πρόσφατη ιστορία τους. Αυτοί που κάνουν δηλώσεις μεγαλύτερες από το ανάστημά τους, να διαβάσουν πρώτα ένα καλό βιβλίο ιστορίας. Να μάθουν πολύ καλά τη μάχη του Σαγγάριου, πώς σώθηκαν από το να γίνουν παστά ψάρια και πώς εγκατέλειψαν πέφτοντας στη θάλασσα», ανέφερε προκλητικά ο Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στη μάχη που έγινε στην περιοχή το 1921 κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας.

Με τις δηλώσεις αυτές ο Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται πως απαντούσε στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Προκόπης Παυλόπουλος την περασμένη εβδμάδα.

Αναφερόμενος στην Τουρκία ο Παυλόπουλος επεσήμανε ότι η χώρα μας επιδιώκει σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και στηρίζει την ευρωπαϊκή της προοπτική, αλλά αυτά εξαρτώνται «από τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του διεθνούς και του Ευρωπαϊκού δικαίου, «ιδιαιτέρως δε, από τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης και του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο δεσμεύει την Τουρκία με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, εφαρμοζόμενων εν συνόλω και όχι επιλεκτικώς».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είχε επίσης υπογραμμίζει πως «η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία κατοχυρώνει τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται και είναι απολύτως σαφής, δίχως ν' αφήνει ίχνος «γκρίζων ζωνών»» και πρόσθεσε:

«Τους λέμε, εδώ είμαστε, να ζήσουμε ειρηνικά, δημιουργικά. Τι πιο απλό, από το να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, τι πιο απλό από το να σεβαστούν το Δίκαιο της Θάλασσας, τη Συνθήκη της Λωζάνης;».

«Μπορεί να μην έχουμε το έδαφος, εκείνο, το οποίο, ιστορικά θα μας αναλογούσε. Ξέρουμε όμως ότι αυτός ο τόπος, αυτή η Ελλάδα, έχει λόγο και υπόσταση στην ΕΕ. Αυτό καλούμε την Τουρκία να κάνει» συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος και κάλεσε την Τουρκία να «μετρά το μέλλον της», με το μέτρο «του πολιτισμού, της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

«Εδώ είμαστε. Διαφορετικά ξέρουμε να είμαστε και απέναντι. Δε το θέλουμε, αλλά αν η ιστορία μας υποχρεώσει, θα το πράξουμε όπως το έκαναν και οι πρόγονοί μας» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Προηγουμένως ο Ερντογάν είχε εξαπολύσει επίθεση και εναντίον του ΝΑΤΟ, με αφορμή την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στο Αφρίν της Συρίας.

«Έι ΝΑΤΟ, πού είσαι;», διερωτήθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του κόμματός του στην Μερσίνη, κατηγορώντας τη Συμμαχία για «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

«Η Τουρκία,  στέλνει στρατεύματα στις ζώνες συγκρούσεων όταν της ζητείται, όμως δεν έλαβε καμία υποστήριξη, στην στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου κατά της κουρδικής οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), στη βορειοδυτική Συρία. Για την Τουρκία η YPG είναι τρομοκρατική οργάνωση, όμως οι ΗΠΑ, σύμμαχός της στο ΝΑΤΟ, στηρίζουν τους μαχητές που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος« είπε ο Ερντογάν.

 
Διεθνή
13

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Ο ύποπτος Ταλέμπ Α. οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή - Τι έλεγε στο βίντεο που δημοσίευσε λίγο πριν νοικιάσει την μαύρη BMW X-5 και την οδηγήσει στη χριστουγεννιάτικη αγορά
LIFO NEWSROOM
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Είναι ψυχίατρος και είχε απασχολήσει τις αρχές ξανά στο παρελθόν - Από το τέλος Οκτωβρίου, απουσίαζε συνεχώς από την εργασία του είτε σε διακοπές είτε με αναρρωτική άδεια
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Κανένας δεν έμεινε στο γεγονός ότι τις δηλώσεις τις έκανε στη Sakarya (Σαγγάριος) εκεί που έγινε η περίφημη μάχη που έπαιξε ρόλο στην ήττα του ελληνικού στρατού. Δηλώσεις που απευθύνονται φυσικά για εσωτερική κατανάλωση.Κάτι σαν τους εμπρησμούς ομοιωμάτων τουρκικών καραβιών στις Σπέτσες για παράδειγμα.
Όσο βλέπω αυτές τις δηλώσεις του νυν προέδρου - γενικού δερβέναγα της γείτονος και μετά σκέφτομαι σύγχρονους ημεδαπούς επικριτές του Κολοκοτρώνη για τον τρόπο με τον οποίο έλαβε χώρα η άλωση της Τριπολιτσάς με πιάνει νευρικό γέλιο...
Δε νομίζω πια να χρειάζεται η Ελλάδα να πει το όχι. Το έχει πει σύσσωμη η Ε.Ε. Το όνειρο μιας ευρωπαϊκής κατεύθυνσης για την Τουρκία έχει χαθεί προ πολλού λόγω των ηγετών της. Είναι κρίμα πραγματικά που τείνει να γίνει άλλη μια μεσαιωνική μουσουλμανική χώρα χωρίς ελπίδα εξέλιξης.
πολυπολιτισμος, εσεις θελεις δημοκρατια αυτοι χορτατο στομαχι καμια παρθενα που και που να ξεδινουν, και χαλιφατο. Δηλ. νομιζεις ολος ο κοσμος πορευτεται με αυτα που εχει στο κεφαλι η Δυτικη Ευρωπη;;;
Αυτό που οι ηγέτες έρχονται έτσι τσουουουπ, σαν με ελικόπτερο, σε διάφορες χώρες (πχ Ελλάδα, Τουρκία) και σε άλλες είναι εμπνευστές και ρηξικέλευθοι των κοινωνιών τους (πχ Καναδάς) με ξεπερνάει.Ο μοναδικός λόγος που οι Τούρκοι θέλαν να μπούνε στην ΕΕ ήταν για να πάνε στη Γερμανία και στο Βέλγιο χωρίς visa.
Ξέρεις κάποιοι παραμυθιάζουν το λαό τους για να εκλεγούν και μετά φέρονται διαφορετικά. Ναι ξέρω εσένα δε σε ξεγελάει κανείς γιατί είσαι προφανώς μια διάνοια αλλά ναι κι όμως συμβαίνει. Όσο ανήκουστο κι αν ακούγεται...
@ Φάε το φαγητό σου12.3.2018 | 21:39Ο καθείς έχει δικαίωμα στο σφάλμα. Όταν όμως καποιος υποπίπτει στο ίδιο σφάλμα 50 χρόνια μάλλον δεν είναι σφάλμα αλλά επιλογή.
Δυσκολευομαστε τοσο πολυ γιατί η Τουρκια είναι αναεκαθεν διχασμενος λαος, μια μειοψηφία προοδευτικων δημοκρατικων ανθρωπων και μια πλειοψηφία θεοκρατιστων. Προφανως και μετα απο αυτα ουτε σε 50 χρονια δεν μπαινει αλλα ο ενδιασμος υπάρχει, παρόμοια διχασμενος λαος είναι και η Αιγυπτος.
Δεν ειναι εκπληκτικό?Θυμάστε πριν λιγο καιρο τον κακό χαμό που εγινε για το αν στην Σμυρνη τελικά ήταν συνωστισμός ή οχι και που στρογγυλεύαμε την Ιστορια μην τυχον και η νεα γενιά μεγαλώσει με το μικρόβιο του πατριώτη ή του εθνικιστή (!) ? Να τώρα λοιπον, η ιδια Ιστορία με τετοιου ειδους δηλώσεις, ετσι ξαφνικά έρχεται να αποδείξει την αλήθεια με τετοιο πανηγυρικό τρόπο!
Σε κρίση μανίας φαίνεται να είναι και του χει κρατήσει αρκετό καιρό..Θετικό που ο Παυλόπουλος είπε τα αυτονόητα, σε μια πραγματικότητα που υπάρχει η τάση κι αυτά ακόμα να αποσιωπούνται.