Προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του facebook «υποκλάπηκαν» από το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ

Προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του facebook «υποκλάπηκαν» από το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ Facebook Twitter
Σε νέο ψηφιακό σκάνδαλο εμπλέκεται ο Τραμπ, ως προς τον τρόπο που χρησιμοποίησε τα social media για τον προεκλογικό του αγώνα.
6

Η γενική εισαγγελέας της Μασαχουσέτης ανακοίνωσε την έναρξη ερευνών για αθέμιτη χρήση δεδομένων από εκατομμύρια προφίλ του Facebook ώστε να χρησιμοποιηθούν κατά την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, επηρεάζοντας τους ψηφοφόρους.

Όπως αποκάλυψαν δημοσιεύματα των New York Times και του Observer, η εταιρεία Cambridge Analytica συγκέντρωσε στοιχεία από 50 εκατομμύρια χρήστες του facebook για να αναπτύξει την προεκλογική καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ, το 2016.

«Οι κάτοικοι της Μασαχουσέτης δικαιούνται να λάβουν απαντήσεις από το Facebook και την Cambridge Analytica αμέσως. Ξεκινάμε έρευνα», έγραψε η Μόρα Χίλεϊ στον λογαριασμό της στο Twitter.

  

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η εταιρεία δεδομένων απέσπασε με πλάγιους τρόπους στοιχεία από εκατομμύρια λογαριασμούς Facebook.

Πρώην υπάλληλοι της εταιρείας αποκάλυψαν πως η Cambridge Analytica δημιούργησε με τη βοήθεια αυτών των δεδομένων ένα λογισμικό που της επέτρεψε να προβλέπει αλλά και να επηρεάζει τις πολιτικές επιλογές των ψηφοφόρων.

Προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του facebook «υποκλάπηκαν» από το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ Facebook Twitter
Ο Christopher Wylie, ο οποίος βοήθησε στην ίδρυση της εταιρείας δεδομένων Cambridge Analytica και εργάστηκε εκεί μέχρι το 2014, περιέγραψε την εταιρεία ως "οπλοστάσιο" ενός πολιτικού πολέμου.

Η Cambridge Analytica του δισεκατομμυριούχου Ρόμπερτ Μέρσερ υποστηρίζει συχνά ρεπουμπλικάνους πολιτικούς με μεγάλες δωρεές.

Το Facebook αρνείται προς το παρόν τη διαρροή τέτοιου όγκου δεδομένων αλλά ανακοίνωσε πως διακόπτει κάθε συνεργασία με την Cambridge Analytica.

Όπως υποστηρίζει το Facebook, τα όποια δεδομένα συγκεντρώθηκαν, δεν υποκλάπηκαν παράνομα αλλά αποσπάστηκαν νόμιμα, με τη συνδρομή του ακαδημαϊκού Αλεξάντερ Κόγκαν που προφασίστηκε πως τα ήθελε για μία ψυχολογική έρευνα.

Το Facebook παραδέχεται τώρα ότι, όταν πληροφορήθηκε τους απώτερους σκοπούς της υποτιθέμενης έρευνας επικοινώνησε με τον ίδιο και την Cambridge Analytica, από τους οποίους έλαβε διαβεβαιώσεις ότι τα δεδομένα είχαν διαγραφεί.

Για την «έρευνα» του, ο Κόγκαν χρησιμοποίησε μία εφαρμογή που έφτασε στους λογαριασμούς 270.000 χρηστών και όχι 50 εκατομμυρίων, υποστηρίζει το Facebook.

Τech & Science
6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δηλητηριώδης κάμπιες υπάρχουν - Γιατί μπορεί να είναι το «κλειδί» στην εξέλιξη νέων φαρμάκων

Τech & Science / Οι δηλητηριώδεις κάμπιες υπάρχουν - Γιατί μπορεί να είναι το «κλειδί» στην εξέλιξη νέων φαρμάκων

Οι θανατηφόρες κάμπιες έχουν ένα φιδίσιο δηλητήριο που παρεμβαίνει στην πήξη του αίματος, ενώ άλλες διαθέτουν δηλητήρια που προκαλούν χρόνια φλεγμονώδη προβλήματα
LIFO NEWSROOM
Μελέτη: Η άνοια ενδέχεται να συνδέεται με την έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση στην παιδική ηλικία

Τech & Science / Μελέτη: Η άνοια ενδέχεται να συνδέεται με την έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση στην παιδική ηλικία

«Η μελέτη μας ενισχύει τη σημασία της μείωσης της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ιδίως κατά τις ευάλωτες περιόδους της προγεννητικής και της πρώιμης παιδικής ηλικίας», έγραψαν οι ερευνητές
LIFO NEWSROOM
ΔΕΠΥ: Οι ενήλικες που πάσχουν από διάσπαση προσοχής έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / ΔΕΠΥ: Οι ενήλικες που πάσχουν από διάσπαση προσοχής έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με μελέτη

Η ΔΕΠΥ συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος, παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου, μεταξύ άλλων προβλημάτων υγείας, όπως αναφέρουν οι ερευνητές
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Συγνώμη, όλα αυτά δεν είναι γνωστά εδώ και καιρό? Πριν κανά χρόνο διάβαζα εκθειαστικά άρθρα για το πως η Cambridge Analytica εφάρμοσε με επιτυχία τεχνικές Big Data σε εκλογική αναμέτρηση με τα στοιχεία του Κόγκαν, τι άλλαξε τώρα?
οσο διαφημιση και να επεσε, παλι δεν αλλαζει κατι αυτο. Ο λαος τον ηθελε και τον ψηφισε, περισσοτερο απο την Χιλαρυ Κλιντον Πιο πολυ ειναι σκανδαλο για τη facebook αυτο, παρα για τον Trump. Και τη Χιλαρυ τη στηριξαν εκατονταδες σταρς του Χολυγουντ και καλλιτεχνες με χιλιαδες αναρτησεις στα social media, αλλα δε βγηκε.
Όταν πριν μερικές βδομάδες η lifo είχε άρθρο για το facebook, οι περισσότεροι το αντιμετώπιζαν σαν ένα αθώο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Έγραφα τότε, ότι το facebook είναι εργαλείο χειραγώγησης ηλιθίων, χρηματοδοτούμενο από σκοτεινές πηγές.Φυσικά, αντιμετωπίστηκα σαν συνομωσιολόγος.Δεν πέρασε ούτε μήνας και σκάει σήμερα _επίσημη_ είδηση ότι ο Τραμπ αγόρασε δεδομένα από το facebook και με αυτά καθόρισε τις εκλογές στην ισχυρότερη χώρα του πλανήτη. Αποδεικνύεται δηλαδή περίτρανα ότι το facebook ΔΙΑΘΕΤΕΙ τα εργαλεία εκείνα που ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις (το ποιός τα χρησιμοποιεί και για ποιόν σκοπό τα χρησιμοποιεί είναι δευτερεύον θέμα).Είτε λοιπόν η σημερινή είδηση είναι fake news και αφήστε τον Πρόεδρο Τραμπ στην ησυχία του, είτε είναι πραγματική είδηση και μου οφείλετε όλοι μια ξεκάθαρη συγνώμη σχετικά με τον ρόλο του facebook σαν στοχευμένο εργαλείο χειραγώγησης.Το σημαντικότερο: Πέρα από την συγνώμη που οφείλετε σε μένα, οφείλετε στον εαυτό σας να είστε περισσότερο δύσπιστοι την επόμενη φορά απέναντι στα φούμαρα που σας πλασσάρουν. Όσα σας ξεβολεύουν από τις βολικές "αλήθειες" σας, δεν είναι πάντα θεωρίες συνομωσίας.
Και μετά μου λέτε εμένα ότι το House of Cards είναι επιστημονική φαντασία!Εντάξει σαν τον Spacey δεν παιζει αλλά ένα βραβείο ηθοποιίας το παίρνει & ο Τράμπ...
Ο Τραμπ (αν έγιναν τα πράγματα όπως τα λένε) είναι ένας αδίστακτος πολιτικός που προκειμένου να εκλεγεί μάζεψε τα δεδομένα των χρηστών από το facebook. Αν κάποιος πιστεύει ότι οι πολιτικικοί του αντίπαλοι δεν είναι ακριβώς το ίδιο αδίστακτοι, ας έλθει να τον πιάσω από το χέρι, να πέσουμε μαζί από τα σύννεφα.Η είδηση δεν είναι ότι ο Α ή ο Β πήραν δεδομένα χρηστών και άλλαξαν με αυτά το αποτέλεσμα των εκλογών. Η είδηση είναι ότι αυτό πλέον αποτελεί την καθημερινότητα μας. Αν τα αποτελέσματα των εκλογών καθορίζονται από την διαχείρηση προσωπικών δεδομένων, τότε ούτε δημοκρατία έχουμε, ούτε εκλογές χρειαζόμαστε.Από εδώ και στο εξής, το facebook θα πουλάει τα δεδομένα των χρηστών του (καπιταλισμό δεν θέλουμε; ), ένας αλγόριθμος θα τα επεξεργάζεται και οι πολίτες θα κάνουν αυτό που υποβάλλει ο αλγόριθμος. Τι τις χρειαζόμαστε τις κάλπες; Όλα ωραία, ένα πράγμα δεν έχω καταλάβει: όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση, για ποιόν ακριβώς λόγο πανυγηρίζαμε;