Σε δύο ταμπλό είναι αποφασισμένος να παίζει ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι τις εκλογές, καθώς και με τον Πάνο Καμμένο δεν σκοπεύει να τα χαλάσει, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, αλλά και της λεγόμενης ελληνικής κεντροαριστεράς θέλει να ηγηθεί.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εδώ και λίγο καιρό συζητάνε για εκλογές τον Οκτώβριο, προκειμένου να μην εισπράξουν το πολιτικό κόστος της νέας αύξησης της φορολογίας και των μεγάλων περικοπών στις συντάξεις που θα εφαρμοστούν από 1η Ιανουαρίου 2019.
Δεν είναι ωστόσο, καθόλου βέβαιο ότι αυτή θα είναι και η τελική απόφασή τους, καθώς υπάρχουν δεύτερες σκέψεις και πολλά κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να πάνε σε εκλογές πριν από τη λήξη της κυβερνητικής τους θητείας - άποψη την οποία συμμερίζεται και ο Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Όλοι αυτοί που εκφράζουν αντιρρήσεις για προσφυγή στις κάλπες τον Οκτώβριο, αισιοδοξούν ότι μπορούν να αντιστρέψουν το κλίμα.
Υποστηρίζουν ότι η υπόθεση Novartis, αλλά και άλλες αποκαλύψεις σε βάρος της αντιπολίτευσης που ενδέχεται να βγουν, θα συντρίψουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους και -σύμφωνα με τον ισχυρισμό ορισμένων κυβερνητικών- αυτές μπορεί να τους οδηγήσουν ακόμα και στη φυλακή.
Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ, παρά τα όσα λέγονται, δεν έχει δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα στο Μαξίμου. Παρά τις διαφορές στις θέσεις των κομμάτων τους, δεν έβαλε βέτο σε κανένα θέμα. Ούτε στο σύμφωνο συμβίωσης, ούτε στα θέματα ιθαγένειας, ούτε στο προσφυγικό. Ακόμα και στο Σκοπιανό υπήρξε συνεννόηση.
Παρόμοιες βαριές κατηγορίες βέβαια, εκτοξεύουν κάποιοι σκληροπυρηνικοί και από την αντιπολίτευση, οι οποίοι απειλούν με αποκαλύψεις και λένε ότι όταν πέσουν, θα τους σύρουν κι αυτοί στις εξεταστικές και στα ειδικά δικαστήρια.
Όσο για τη σχέση Τσίπρα Καμμένου, αυτή παραμένει καλή, παρότι πέρασε μία πρώτη δοκιμασία αυτές τις μέρες. Όχι στην έκταση που της έδωσαν πολλά ΜΜΕ και πολιτικοί της αντιπολίτευσης, αλλά σίγουρα υπήρξε ενόχληση, κυρίως από την πλευρά του Πάνου Καμμένου.
Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ, παρά τα όσα λέγονται, δεν έχει δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα στο Μαξίμου. Παρά τις διαφορές στις θέσεις των κομμάτων τους, δεν έβαλε βέτο σε κανένα θέμα. Ούτε στο σύμφωνο συμβίωσης, ούτε στα θέματα ιθαγένειας, ούτε στο προσφυγικό. Ακόμα και στο Σκοπιανό υπήρξε συνεννόηση.
Άλλωστε ο Πάνος Καμμένος είναι από αυτούς που πιστεύουν ότι από την στιγμή που ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν δέχεται αλλαγή στο Σύνταγμά τους, δεν θα γίνει καμία συμφωνία και άρα η Βουλή δεν θα χρειαστεί να ψηφίσει για αυτό (κάτι για το οποίο, όμως, δεν μιλούν ξεκάθαρα οι υπόλοιποι στην κυβέρνηση).
Επειδή λοιπόν δεν είχε προηγηθεί καμία σοβαρή διαφωνία, είδε με μεγάλη έκπληξη τα δημοσιεύματα που μιλούσαν για «πρόβλημα Καμμένου», τα οποία μάλιστα δεν προέρχονταν ούτε από την αντιπολίτευση αυτή τη φορά, ούτε από τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ, που ακολούθησαν μετά. Ήταν σαφές ότι οι διαρροές αυτές έγιναν από το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Οι πληροφορίες λένε ότι στη συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου δόθηκαν εξηγήσεις και ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι από την πλευρά του δεν υπήρξε υιοθέτηση όσων ειπώθηκαν για εκείνον από άλλα κυβερνητικά στελέχη.
Ο υπουργός Αμυνας του ζήτησε ωστόσο, να διευθετήσει το θέμα σχετικά με τα βέλη που δέχεται από το εσωτερικό της κυβέρνησης και ο Αλέξης Τσίπρας του απάντησε θετικά.
Το ζήτημα με τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ότι η χρησιμότητα της θα εξαντληθεί όταν λήξει η κυβερνητική θητεία. Μετά, ειδικά για τον Αλέξη Τσίπρα, η σχέση αυτή θα είναι βαρίδι, αφού θέλει να μετατοπιστεί προς την κεντροαριστερά για να προσελκύσει όσο περισσότερο κόσμο μπορεί από τον χώρο αυτό.
Ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος όμως, του ασκεί συνεχώς κριτική για την επιλογή των ΑΝΕΛ ως κυβερνητικού εταίρου.
Όσο λοιπόν θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές, τόσο τα ανοίγματα Τσίπρα προς την κεντροαριστερά θα μεγαλώνουν και θα αισθάνεται την ανάγκη να δώσει τα ανάλογα διαπιστευτήρια. Αυτό είναι απόφαση στρατηγικής για το επόμενο διάστημα. Απλώς στο Μαξίμου το άνοιξαν βιαστικά και άτσαλα και στη συνέχεια έσπευσαν να το μαζέψουν.
Ο Πάνος Καμένος δεν φαίνεται να ενοχλείται από το άνοιγμα του Τσίπρα προς το κέντρο, αρκεί να μην γίνει ο ίδιος αποδιοπομπαίος για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός. Αυτό είναι που του ξεκαθάρισε.
Ούτε για τις συνομιλίες του πρωθυπουργού με τον Σταύρο Θεοδωράκη δείχνει να ανησυχεί, όσο και αν δεν του αρέσει, καθώς, όπως λέει στο περιβάλλον του, «δεν υπάρχει Ποτάμι» και οι ΑΝΕΛ εκτιμούν ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης απλώς διαπραγματεύεται το προσωπικό του πολιτικό μέλλον και τίποτα άλλο.
Ο υπουργός Άμυνας δείχνει κατανόηση για τους πολιτικούς τακτικισμούς του Αλέξη Τσίπρα και παρά την προσωρινή του ενόχληση, παραμένει ήσυχος για την ώρα, καθώς μετά και την πρόσφατη συνομιλία τους, δείχνει να πείστηκε ότι οι σχεδιασμοί του Μαξίμου δεν συμπεριλαμβάνουν κάποιο αρνητικό σενάριο για αυτόν.
Το πολιτικό παρελθόν το Αλέξη Τσίπρα βέβαια, οι περίφημοι τακτικισμοί του και η συμπεριφορά που επιφύλαξε στον πολιτικό του μέντορα, σε συντρόφους και σε συμμάχους, δεν θα επέτρεπαν λογικά σε κανέναν να εφησυχάζει για πάντα.
Για την ώρα, οι δύο πλευρές διαβεβαιώνουν ότι αυτά που τους ενώνουν είναι πολύ πιο ισχυρά από αυτά που τους χωρίζουν.
σχόλια