ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

«Με κακοποιούσε μέχρι θανάτου»: νεαρός άντρας καταγγέλλει τη σχέση βίας με τη σύντροφό του

«Με κακοποιούσε μέχρι θανάτου»: νεαρός άντρας καταγγέλλει τη σχέση βίας με τη σύντροφό του Facebook Twitter
6

Ο 22χρονος Alex Skeel είναι από τους λίγους άντρες που αποδεδειγμένα υπήρξαν θύματα ενδο-οικογενειακής βίας. Όπως κατήγγειλε ο νεαρός τα τελευταία χρόνια ζούσε μέσα σε μία σχέση κακοποίησης, η οποία θα τον οδηγούσε με βεβαιότητα στον θάνατο, αν δεν παρενέβαιναν εγκαίρως η αστυνομία και οι πρώτες βοήθειες. 

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο 22χρονος από το Stewartby του Bedfordshire, τα τελευταία χρόνια υφίστατο σωματική βία, στέρηση φαγητού και σταδιακή απομόνωση από τους φίλους και την οικογένειά του από τη σύντροφό του, την επίσης 22χρονη Jordan Worth.

Η κοπέλα έχει ήδη κριθεί ένοχη για σωματικές βλάβες και ψυχολογική κακοποίηση και έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 7 ετών, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές του Bedfordshire. Οι δυο τους γνωρίστηκαν το 2012, όταν ήταν 16 χρονών και από τους πρώτους μήνες της σχέσης τους, όπως κατήγγειλε ο νεαρός, του φερόταν βίαια, του υποδείκνυε τι θα φορέσει και ποιους θα δει, ωστόσο τους τελευταίους μήνες η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο. 

Πέρσι τον Ιούνιο ο νεαρός οδηγήθηκε στο νοσοκομείο με σοβαρά εγκαύματα στα χέρια και στα πόδια. Σε όλο του το σώμα έφερε σοβαρότατες κακώσεις από αιχμηρά αντικείμενα και χτυπήματα, τα οποία είχε περιποιηθεί ο ίδιος, καθώς η σύντροφός του δεν τον άφηνε να ζητήσει τη βοήθεια γιατρού, απειλώντας τη ζωή οικείων του. 

Οι γιατροί που τον περιέθαλψαν στο νοσοκομείο τον ενημέρωσαν ότι αν συνέχιζε να μη δέχεται καμία ιατρική φροντίδα, η εκτεταμένη μόλυνση στα τραύματά του θα αποδεικνυόταν θανάσιμη μέσα σε λιγότερο από 10 μέρες. 

«Με κακοποιούσε μέχρι θανάτου»: νεαρός άντρας καταγγέλλει τη σχέση βίας με τη σύντροφό του Facebook Twitter

Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι γείτονες είχαν ακούσει φωνές και εκκλήσεις σε βοήθεια από το σπίτι του Skeel. Ήδη ο νεαρός έχει υποβληθεί σε αρκετά χειρουργεία σε όλο του το σώμα -και στο κεφάλι-, καθώς η σύντροφος του συνήθιζε να τον χτυπάει ακόμη και όταν κοιμόταν με μπουκάλια μπύρας ή αιχμηρά αντικείμενα. 

Γιατί, όμως, κάποιος παραμένει σε μία τέτοια σχέση; Σύμφωνα με κοινωνικούς λειτουργούς, αλλά και αστυνομικές αρχές, οι σχέσεις καταναγκαστικού ελέγχου είναι σχέσεις που εγκλωβίζουν το θύμα, το οποίο με δυσκολία καταφέρνει από ένα σημείο και μετά να διακρίνει το πραγματικό μερίδιο ευθύνης του σε μία δυσάρεστη κατάσταση, γεγονός που μπορεί να το οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο, λόγω της ανοχής του σε απαράδεκτες συμπεριφορές. 

Με στοιχεία από το BBC.com

Διεθνή
6

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άντρες πέφτουν θύματα σωματικής κακοποίησης από σύζυγο-σύντροφο σχεδόν όσο και οι γυναίκες, περίπου στο 30%. Τα δε ποσοστά ψυχολογικής κακοποίησης ανδρών από γυναίκες αγγίζουν σχεδόν το απόλυτο, 97%.
να μια λεπτομερεια που δεν υπολογισε η κακια πατριαρχια:οταν ξοδευεις ολη την φαια σου ουσια για να καταπιεσεις τις γυναικες,που να σκεφτεις οτι θα συμβει το αντιθετο."βιαιη γυναικα απλα δεν υπαρχει",θα πουν πολλοι ανθρωποι,κυριως γυναικες(γιατι αραγε...)...θα 'χε πλακα να βγουν τωρα γυναικες και να λενε:"ελα μωρε,κατι θα της εκανε της κοπελας για να φτασει στο σημειο να τον δειρει,πηγαινε γυρευοντας κι αυτος,καλα να παθει"!παντως,ειναι πολλες οι γυναικες που λενε στους δικους τους τί να φορανε.μηπως,λοιπον,ο λογος που αποφευγουμε το ξυλο τοσους αιωνες ειναι οτι τελικα φοραμε αυτο που μας λετε; να το ξερετε,κυριες μου,υπακουουμε για να εχουμε σεξ μετα,οχι επειδη φοβομαστε μη μας δειρετε! ετσι,για να μη μας λετε δειλους!
Όταν ένα άτομο δεν έχει μόνο βίαια ξεσπάσματα και "πρόβλημα διαχείρισης θυμού", αλλά απολύτως μεθοδευμένα και με πλάνο προχωρά σε περιφρούριση, αποκοπή από το περιβάλλον και σταδιακή κακοποίηση, σε σημείο επικινδυνότητας για τη ζωή του θύματος (ακόμη κι αν το θύμα δεν μοιάζει να έχει δώσει "αφορμή" στον εγκέφαλο του θύτη, απλά π.χ. κοιμάται ή κάθεται ήσυχο) πιθανότατα σημαίνει ότι ο θύτης είναι μία εξαιρετικά διαταραγμένη περσόνα, που -αφενός λόγω των σοβαρών αξιόποινών του πράξεων- πρέπει να απομακρυνθεί από το "γενικό σύνολο" για να μην αποτελεί απειλή ενώ, ταυτόχρονα, πρέπει να λάβει βοήθεια και να κάνει δουλειά ψ τύπου. Ένα από τα θετικά σημεία στο παρόν στόρυ, εκτός του ότι ο τύπος κατάφερε να γλιτώσει, είναι ότι η τύπα παραδέχτηκε στο δικαστήριο τις πράξεις αυτές. Φυσικά και υπάρχουν βίαιες γυναίκες. Και πιστεύω ότι κανείς δεν θα βγει, στην συγκεκριμένη περίπτωση να πει "έλα μωρέ, κάτι θα της έκανε". Αν εντούτοις το έλεγαν αυτό ορισμένες γυναίκες (και κακώς), σίγουρα θα υπήρχαν και οι αντίστοιχοι άνδρες που θα έλεγαν και ενδεχομένως πιο εμφατικά: "χαχαχα...άντρας είναι αυτός; αφού δεν έφευγε καλά να πάθει".Παρότι το θέμα δεν προσφέρεται καθόλου για πλάκα, ελπίζω να κάνεις πλάκα με τα ρούχα. Αν, πάλι δεν κάνεις πλάκα ...η σύγκρισή σου είναι πιο άκυρη και από τα χρήματα που θα χάριζε ο Σώρρας στους Έλληνες φορολογούμενους. Εδώ, λέμε, του στερούσε το φαγητό, την συντροφικότητα και επαφή, την επικοινωνία με τον έξω κόσμο και την οικογένειά του, με τα σόσιαλ, του έλεγε επίτηδες ότι συγγενείς του έχουν πεθάνει, τον χτυπούσε με αντικείμενα και του πέταξε βραστό νερό, δεν τον άφηνε να πάει στο νοσοκομείο...Παλαιότερα και ίσως ακόμη και σήμερα, ήταν αρκετοί οι άνδρες που θεωρούσαν ότι ήταν δουλειά της γυναικός τους να τους φτιάξει την δική τους βαλίτσα. Εκείνες έπλεναν και σιδέρωναν τα ρούχα, τα δίπλωναν και τα ταχτοποιούσαν σε ντουλάπες και συρτάρια ήξεραν που είναι το κάθε τι. "Γυναίκα ετοίμασέ μου το τάδε", και τα υπόλοιπα τα αναλάμβανε η γυναίκα και φυσικά δουλειά της ήταν να βγαίνει ο άντρας της έξω με αξιοπρεπή και περιποιημένη εμφάνιση και να του ξεσκονίζει και το παλτό με το βουρτσάκι. Ακόμη και σήμερα η μαμά θα αγοράσει σωβρακοφανέλες και μπλουζάκια για τον ενήλικο κανακάρη, που βαριέται να κουνήσει (κακώς). Υπάρχει και το στερεότυπο που θέλει τους άνδρες ψιλοάσχετους με τα χρώματα, οπότε και οι ίδιοι ζητάνε την άποψη των κοντινών γυναικών για τους συνδυασμούς των χρωμάτων και του στυλ και ενδεχομένως ορισμένες να ειναι πιο παρεμβατικές (και κακώς), υποθέτω -όμως- ότι υπάρχουν και παρεμβατικοί άνδρες αναφορικά με το τι φορούν ή όχι οι γυναίκες κι όμως μονο στα ΗΑΕ και το Ιράν...
Φρικτό, ανατριχιασα και "πέραν κάθε υποψίας": ένα νέο, όμορφο, μορφωμένο ζευγάρι. Το σοσιοπαθητιλίκι, όμως, δεν κάνει εξαιρέσεις. Ελπίζω τα παλικάρι να ανακάμψει σε κάθε τομέα και η τύπισσα να "απολαύσει" αυτά που "έσπειρε" απ'την μία, κι απ'την άλλη να λάβει βοήθεια διοτί το να προσπαθείς να "κατεδαφίζεις" έναν άνθρωπο έτσι, σίγουρα δεν σε κάνει το πιο ψυχικά ισορροπημένο άτομο του πλανήτη.
"οι σχέσεις καταναγκαστικού ελέγχου είναι σχέσεις που εγκλωβίζουν το θύμα, το οποίο με δυσκολία καταφέρνει από ένα σημείο και μετά να διακρίνει το πραγματικό μερίδιο ευθύνης του σε μία δυσάρεστη κατάσταση, γεγονός που μπορεί να το οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο, λόγω της ανοχής του σε απαράδεκτες συμπεριφορές. " Αυτό για τροφή σε όσους κουνάνε απαξιωτικά το χέρι σε κακοποιημένα άτομα. Υ.Γ. Στην περίπτωσή του, πιστεύω ότι το γεγονός ότι είναι αγόρι κι αυτή κορίτσι μείωσε αφενός τ' αντανακλαστικά των υπολοίπων αλλά μπορεί κι ο ίδιος να 'χε έναν ακόμη λόγω να μη μιλήσει για τυχόν χλεύη κι απαξίωση αφού τον " έδειρε κοπέλα!" Έχει τύχει να γνωρίσω ένα παιδί που μου είπε για την πενταετή σχέση του ότι τον χτυπούσε και δεν αντιδρούσε γιατί ήταν κοπέλα, οπότε είχε έναν παθητικό ρόλο. Όμως, πριν το ξύλο, υπάρχουν κι άλλα στάδια και σημάδια. Αν από την αρχή της γνωριμίας σας βλέπετε ένα άτομο που θέλει να σας ελέγχει και να σας ορίζει, δεν χρειάζεται να δείτε μέχρι πόσο μακριά μπορεί να φτάσει.