«Η άμυνα αποτελεί δικαίωμα κάθε πολίτη», υποστήριξε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, σε ακριβώς αντίθεση λογική από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή (ΔΗΣΥ) Δημ. Κρεμαστινού.
Ο κ. Τόσκας, είχε προτρέψει τους πολίτες να κάνουν ότι κοιμούνται όταν εισβάλουν ληστές στο σπίτι τους.
Εκφράζοντας διαφορετική άποψη, ο κ. Κοντονής, επεσήμανε πως «η άμυνα αποτελεί δικαίωμα κάθε πολίτη που θεμελιώνεται κοινωνικά και εξασφαλίζεται με απόλυτο τρόπο νομοθετικά».
Ανέφερε μάλιστα ότι δεν υφίσταται θέμα αλλαγών στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο το οποίο διέπει περιπτώσεις «αυτοάμυνας» ενός πολίτη που δέχεται απειλή από εισβολέα εντός της οικίας του.
Όπως επεσήμανε ο κ. Κοντονής, είναι ένα «πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα» και ανέφερε πως υπάρχουν σαφείς και ρητές προβλέψεις στον Ποινικό Κώδικα.
«Η άμυνα αποτελεί δικαίωμα κάθε πολίτη», τόνισε και πρόσθεσε ότι «είναι απολύτως επαρκές το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Ο νόμος δίνει το δικαίωμα, αλλά συγχρόνως θέτει και τα όρια».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, με αφορμή την δίωξη κατά του 88χρονου που πυροβόλησε ληστές που εισέβαλαν στην οικία του αλλά και την μεταγωγή του με χειροπέδες, αναφέρθηκε στους δικαστικούς λειτουργούς και τις αστυνομικές αρχές καλώντας τους να είναι πιο προσεκτικοί στις αποφάσεις τους.
«Στην συγκεκριμένη περίπτωση που είδαμε και στον Τύπο είχαμε παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία. Όμως η αντίδραση του συγκεκριμένου πολίτη, είναι φανερό ότι εδώ έγινε στο πλαίσιο του νόμου. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν βρίσκονταν σε ακραία ψυχική πίεση, η οποία του απαγορεύει να πράξει ως μέσος συνετός άνθρωπος έτσι ώστε να σταθμίσει μέχρι ποιου σημείου μπορεί η άμυνα του να αντιστοιχεί στην επίθεση την οποία δέχεται. Όποτε ακόμα και αν είχαμε υπέρβαση της άμυνας η υπέρβαση αυτή έπρεπε να μείνει ατιμώρητη» ανέφερε.
«Δυστυχώς ορισμένοι εισαγγελείς δείχνουν μια ευθυνοφοβία σε αυτές τις περιπτώσεις και ασκούν διώξεις σε ανθρώπους που βρίσκονται σε άμυνα και οι πράξεις τους βάσει του Ποινικού Κώδικα μένουν ατιμώρητες» πρόσθεσε.
Ο κ. Κοντονής επέκρινε τον τρόπο σύλληψης του 88χρονου από τις αστυνομικές αρχές λέγοντας: «Μου έκανε εντύπωση πως μεταχειρίστηκαν οι αρμόδιες αρχές τον δράστη. Έχουμε έναν υπέργηρο που έχει περάσει τα 80 έτη και κρίνουν τα αστυνομικά όργανα ότι πρέπει να του περάσουν χειροπέδες και ότι είναι ύποπτος φυγής, αντιλαμβάνεστε ότι εδώ έχουμε περάσει το προσήκον μέτρο. Και οι εισαγγελικές αρχές αλλά και η ελληνική αστυνομία, θα πρέπει να δώσουν σωστές κατευθύνσεις γιατί η εικόνα που εξεδόθη ήταν άδικη».
Αναφερόμενος ειδικότερα στα όρια αυτά, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε πως ο νομοθέτης προνοεί την ατιμωρησία του πολίτη «αν ενήργησε εξαιτίας φόβου ή ταραχής που προκάλεσε η επίθεση».
Συμπλήρωσε δε ότι ούτε και στις προτάσεις νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που μελετώνται από Υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν υπάρχει κάτι που να διαφοροποιεί τις υφιστάμενες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.
«Δεν είναι και στις δικές μου προθέσεις να αλλάξει κάτι», πρόσθεσε.
Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης απέφυγε να σχολιάσει την επισήμανση του ερωτώντος βουλευτή ότι οι πολίτες σήμερα νοιώθουν ανασφαλείς έναντι των περιστατικών βίας και πως είναι ανάγκη «κάτι να γίνει» ώστε αυτή η ανασφάλεια να εκλείψει.
σχόλια