Ανάλυση: Τι συμβαίνει με τη Folli Follie - Η ιστορία πίσω από τον πόλεμο του fund και το σορτάρισμα των μετοχών

Ανάλυση: Τι συμβαίνει με τη Folli Follie - Η ιστορία πίσω από τον πόλεμο του fund και το σορτάρισμα των μετοχών Facebook Twitter
Getty Images/ Ideal Image
5

Απώλειες 500 εκατομμυρίων ευρώ έχει προκαλέσει ο «οικονομικός πόλεμος» που κήρυξε ξαφνικά, την Παρασκευή, το αμερικανικό επενδυτικό fund Quintessential Capital Management (QCM) στη μεγάλη ελληνική εταιρεία λιανεμπορίου Folli-Follie.

Οι Αμερικανοί επενδυτές κατηγορούν ένα από τα «βαριά χαρτιά» της ελληνικής οικονομίας για ψευδή επίσημα στοιχεία σε ό,τι αφορά τον τζίρο και τα σημεία πώλησης της εταιρείας παγκοσμίως. 

Αποτέλεσμα ήταν η κατάρρευση της μετοχής κατά 29% την Παρασκευή και αυλαία στο limit down σήμερα, με τον CEO της Folli Follie,  Γεώργιο Κουτσολιούτσο, να διαμηνύει πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διαψεύδοντας κατηγορηματικά την QCM.

Ο κ. Κουτσολιούτσος εκφράζει την «αγανάκτηση και τον θυμό του» για την «άδικη επίθεση» που δέχεται ο Όμιλος «από ομάδα κερδοσκόπων, οι οποίοι βάσει οργανωμένου σχεδίου επέφεραν πλήγμα και ζημία στον Όμιλο και στους μετόχους του, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη».

Ο CEO της εταιρείας διαβεβαιώνει τους μετόχους, τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, τις συνεργαζόμενες τράπεζες και τους εργαζομένους του Ομίλου ότι θα λάβει αμέσως όλα τα αναγκαία μέτρα για «την αποκατάσταση της αλήθειας και της εμπιστοσύνης προς την εταιρεία που μετρά 35 χρόνια επιτυχημένης πορείας».

«Το όραμα μας για τον Όμιλο FF Group θα παραμείνει δυνατό και δεν θα επιτρέψω να κλονιστεί περαιτέρω με τις κερδοσκοπικές προθέσεις μιας ομάδας που έχει ως φιλοσοφία να σορτάρει μετοχές και να επιχειρεί να καταστρέψει τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής πολλών χιλιάδων ανθρώπων που εργάζονται, στηρίζουν και εμπιστεύονται τον Όμιλό μας», προσθέτει.

Το LIFO.gr επικοινώνησε με τον αναλυτή διεθνών αγορών, Κωνσταντίνο Γκράβα, ο οποίος εξηγεί τις σημαντικότερες πτυχές της υπόθεσης αλλά και τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχει για το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα.

Τι είναι το «σορτάρισμα» μιας μετοχής (shorting) και πώς μπορεί κάποιος να κερδίσει από την πτώση μιας μετοχής που δεν αγόρασε; Είναι δυνατόν να έχει «αγαθές» προθέσεις;

O Γεώργιος Κουτσολιούτσος αναφέρει χαρακτηριστικά σχετικά με την έκθεση: «προθέσεις μιας ομάδας που έχει ως φιλοσοφία να σορτάρει μετοχές και να επιχειρεί να καταστρέψει τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής...» Τι είναι το «σορτάρισμα» μιας μετοχής;

  

Υπάρχουν δύο τρόποι για να κερδίσει κανείς από την διακύμανση της αξίας μιας μετοχής. Ο προφανής τρόπος είναι η αγορά μετοχών που αναμένεται να ανέβουν και η μεταπώληση τους σε υψηλότερη τιμή.

Όμως είναι εφικτό να κερδίσει κανείς και από την πτώση μιας μετοχής με την πρακτική του short selling, της ανοικτής πώλησης δηλαδή.

Σε αυτή την περίπτωση, ο πωλητής-short «δανείζεται» έναν συγκεκριμένο αριθμό μετοχών από κάποιον τρίτο και τις πουλά «άμεσα» με την πρόθεση να αγοράσει ισάριθμα χρεόγραφα αργότερα, σε χαμηλότερη τιμή, και να τα επιστρέψει στον αρχικό δανειστή.

Ο πωλητής-short ελπίζει να επωφεληθεί από την πτώση της τιμής των μετοχών, στο χρονικό διάστημα μεταξύ της πώλησης και της επαναγοράς τους, αφού θα δώσει λιγότερα χρήματα από όσα είχε εισπράξει όταν τις πούλησε.

Για τι κατηγορούν την Folli Follie οι Αμερικανοί επενδυτές;

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται το Fund, ενώ η ετήσια έκθεση της Folli Follie για το 2016 έκανε λόγο για 630 σημεία πώλησης, ο επενδυτικός όμιλος βρήκε στοιχεία μόλις για 289 σημεία πώλησης σε λειτουργία.

Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις, καταστήματα σε τοποθεσίες κλειδιά ήταν «αμελητέου μεγέθους (...) συχνά απλώς ένα μικρό παράθυρο» στη διαδικασία εκκαθάρισης. 

Η Folli Follie προσφεύγει στη Δικαιοσύνη

Ο κ. Κουτσολιούτσος έδωσε αναλυτική λίστα των σημείων πώλησης (POS) του brand Folli Follie, «από την οποία προκύπτει πόσο αβάσιμοι είναι οι ισχυρισμοί που έγιναν "σημαία"» στην επίμαχη έκθεση της QCM.

Οι Αμερικανοί επενδυτές ωστόσο εκτιμούν πως το ύψος των αποθεμάτων των ασιατικών θυγατρικών της Folli Follie είναι «ξεκάθαρα δυσανάλογο συγκριτικά με τις αντίστοιχες εταιρείες».

H QCM κατηγορεί την ελληνική εταιρεία πως παρουσιάζει «στα χαρτιά» μια ανύπαρκτη ανάπτυξη. Η απότομη πτώση της αξίας της μετοχής στα 7,52 ευρώ, από 15,70 στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, αποτυπώνει το έλλειμμα εμπιστοσύνης απέναντι στην εταιρεία.

   

Το Fund είχε αρχικά «πιστέψει» στην εταιρεία

 

Το 2010, η Quintessential Capital Management είχε αγοράσει μετοχές της Folli Follie, προσβλέποντας σε κέρδη από την άνοδο της μετοχής της - με άλλα λόγια είχε αρχικά εμπιστευτεί την εταιρεία, επιχειρώντας να κερδίσει με τον «κλασικό τρόπο». Τώρα όμως της επιτίθεται.

Κατόπιν ελέγχων, ο επενδυτικός όμιλος ανακοίνωσε πως έχει πλέον «σορτάρει» τη μετοχή της εταιρείας και περιμένει να κερδίσει από την πτώση της αξίας της Folli Follie.

Παράλληλα, με την έκθεσή της ενημέρωσε τον επενδυτικό κόσμο όχι μόνο για τις προθέσεις του αλλά και για τις ενδείξεις παραποίησης των οικονομικών στοιχείων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση της μετοχής.

Ανάλυση: Τι συμβαίνει με τη Folli Follie - Η ιστορία πίσω από τον πόλεμο του fund και το σορτάρισμα των μετοχών Facebook Twitter
Getty Images/ Ideal Image

«Αλήθεια ή ψέματα» η ζημιά έχει γίνει

Το αμερικανικό fund με την έκθεσή του πέτυχε ήδη αυτό που φαίνεται να επεδίωκε, αφού η μετοχή της εταιρείας κατέρρευσε. Τι θα γίνει αν αποδειχτεί πως η Folli Follie δεν έχει παραποιήσει τα στοιχεία; Πόσο γρήγορα θα ανακάμψει;

 

«Ό,τι γκρεμίζεται σε μία ημέρα θέλει πάρα πολύ χρόνο για να ξαναχτιστεί», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κ. Γκράβας. 

Δεν ξέρουμε ποιος έχει δίκιο αλλά η ζημιά έχει ήδη γίνει, ακόμα κι αν η εικόνα ανασκευαστεί μετά από ανεξάρτητο έλεγχο.

Η επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητά ανεξάρτητο έλεγχο της Folli Follie ΑΒΕΕ (FFG), για το 2017, από αναγνωρισμένη διεθνή ελεγκτική εταιρεία, έχοντας αφήσει τη μετοχή να διαπραγματεύεται στο κατώτατο όριο διακύμανσης.

Κατά τον κ. Γκράβα θα έπρεπε να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα με αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής έως ότου διαλευκανθεί η υπόθεση αφού αν παρέλθουν μερικές ακόμα συνεδριάσεις, θα επιδεινωθεί «άτσαλα» η εικόνα της εταιρείας.

Τι προβλήματα δημιουργούνται σε άλλες μετοχές

Όπως μας εξηγεί ο αναλυτής διεθνών αγορών (επίσημη ιστοσελίδα www.gravas.gr), τα δύο τρίτα των εσόδων της Folli Follie προέρχονται από ασιατικές χώρες και μόνο το 22% των εσόδων προκύπτουν από τη δραστηριότητα της εταιρείας στην Ελλάδα.

 

Όμως με περσινό τζίρο στα 1,14 δισεκατομμύρια ευρώ, η Folli Follie είναι μία «δεικτοβαρής» εταιρεία που επηρεάζει σημαντικά το κλίμα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης στο ελληνικό χρηματιστήριο.


Με το να υφίσταται σημαντικές απώλειες εδώ και δύο ημέρες (Δευτέρα και Παρασκευή) υπάρχει ο κίνδυνος να ρευστοποιηθούν χαρτοφυλάκια με άλλες μετοχές, σε μία αλυσίδα πωλήσεων που θα επηρεάσει ευρύτερα το επενδυτικό περιβάλλον.

Αν τελικά αποδειχτεί πως το Fund έχει δίκιο, είναι σχεδόν δεδομένο πως θα ξεκινήσει ένα blame-game μεταξύ της Folli Follie και της ελεγκτικής εταιρείας Ecovis που εγγυήθηκε των επίσημων στοιχείων της εταιρείας.

Η ελεγκτική εταιρεία

Κατά το QCM, η Folli Follie πρόσφατα προσέλαβε για τον λόγο αυτό την Ecovis, «μια σκοτεινή εταιρεία με προσωπικό μόλις δυο ατόμων» που σύμφωνα με ανώτατους Κινέζους ελεγκτές ίσως δεν είναι επαρκής για να πραγματοποιήσει ελέγχους τέτοιου μεγέθους (πωλήσεις 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εκατοντάδες σημεία πώλησης σε πολλές χώρες).

Αν διαπιστωθεί ανεπαρκής εποπτεία και έλεγχος σε μία τόσο μεγάλη εταιρεία θα πληγεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη της αγοράς στην Ελλάδα.  Όπως υπογραμμίζει ο κ. Γκράβας, αυτό θα είναι ό,τι χειρότερο για τη χώρα: «να γίνει πρωτοσέλιδο για λογιστικές ατασθαλίες ή ψευδή στοιχεία» την ώρα που η οικονομία έχει απόλυτη ανάγκη από νέες επενδύσεις.

Οικονομία
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Κ τα ομόλογα όπως όλοι ξέρουμε είναι η ασφαλέστερη επένδυση . ;) Στο θέμα μας τώρα , δύσκολη διαγράφεται η πορεία της φολιφολι μετά από τέτοιο κούνημα του χαρτιού μάλλον κάποιος θέλει να το μαζέψει.
Εχω λίγο μπερδευτεί..τι μεσολαβεί και ένας από επενδυτής γίνεται κερδοσκόπος και το ανάποδο.. από κερδοσκόπος..επενδυτής; Τι αναφέρει πχ ο Hayek ή ο Ludwig von Mises; Μήπως πρέπει οι διαχειριστές να διαβάζουν πριν κοιμηθούν το "Η προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού"; Υπάρχουν τελικά μη κερδοσκοπικά Funds; Το σορτάρισμα μπορεί να είναι και ηθικό και ανήθικο ταυτόχρονα; Για βοηθήστε λιγάκι...
Κερδοσκόπος προσδοκά γρήγορα κέρδος και προσβλέπει σε απότομες κινήσεις των assets, επενδυτής λειτουργεί σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα. Επίσης υπάρχουν funds long only, προσδοκούν μόνο θετική κίνηση των assets, ή άλλα έχουν σκοπό την αντιστάθμιση κινδύνου. Αν ένα fund διαχειρίζεται πχ καταπίστευμα συντάξεων, δεν σορτάρει, κάνει μόνο ασφαλείς μακροπρόθεσμες επενδύσεις (ομόλογα κλπ)
Αν έχει κάνει ζαβολιά η Folli Follie, τότε θα πρέπει να ψάχνουν δικηγόρους για υπεράσπιση, αντί να κάνουν αγωγές.Αν πάλι είναι όλα ψέματα, τότε να ρίξουν ότι οικονομίες έχουν και δεν έχουν στις μετοχές τους. Μόλις αποκαλυφθούν τα ψέματα, η μετοχή θα πάρει την πραγματική της αξία.
ίδια περίπτωση με την Globo Technologies και με την Velti. (εταιρίες πληροφορικής)μακαρι να μην είναι αληθεια αυτο που λέει το fund αλλά δεν θα είναι η πρώτη φορά.πφφφφφ.....