Η Δανία προχώρησε στην απαγόρευση κάθε ενδυμασίας που καλύπτει πλήρως το πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων της μπούρκας και του νικάμπ, ακολουθώντας άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία ή το Βέλγιο.
Σε μία ψηφοφορία 75-30, με 74 απόντες βουλευτές, το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε το νομοσχέδιο που προώθησε ο κεντροδεξιός συνασπισμός.
Το νομοσχέδιο είχε επίσης την έγκριση των δύο πρώτων πολιτικών δυνάμεων στο κοινοβούλιο: των Σοσιαλδημοκρατών και του λαϊκιστικού, αντιμεταναστευτικού Λαϊκού Κόμματος.
Η κυβέρνηση αναφέρει ότι νόμος δεν στοχεύει κάποια θρησκεία και δεν απαγορεύει τη μαντήλα, τα τουρμπάνια και τα καπέλα που φορούν οι Εβραίοι.
Όμως ο νόμος έχει γίνει γνωστός ως «νόμος απαγόρευσης της μπούρκας» και θεωρείται ότι στοχεύει στην ενδυμασία που φορούν κάποιες γυναίκες μουσουλμάνες.
Οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχυρίζονται ότι η απαγόρευση παραβιάζει τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης και της θρησκείας.
Από την 1η Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία τίθεται σε ισχύ ο νέος νόμος, κάθε παραβίαση της απαγόρευσης της μαντήλας σε δημόσιους χώρους θα τιμωρείται με πρόστιμο 1.000 κορωνών Δανίας (134 ευρώ). Αν το αδίκημα επαναληφθεί, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει τις 10.000 κορώνες.
Η ισλαμική μαντήλα απαγορεύεται ή υπόκειται σε περιορισμούς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που απαγόρευσε την μπούρκα στους δημόσιους χώρους, με έναν νόμο που «απαγορεύει την απόκρυψη του προσώπου στον δημόσιο χώρο», ο οποίος εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2010 και τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο του 2011.
Ο νόμος, που επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2014, προβλέπει πρόστιμα έως και 150 ευρώ. Μέσα σε πέντε χρόνια σημειώθηκαν περισσότερες από 1.600 παραβάσεις.
Τον Ιούλιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικύρωσε την απαγόρευση της μπούρκας στους δημόσιους χώρους στη Βέλγιο. Η μπούρκα απαγορεύεται επίσης στην Αυστρία από τον Οκτώβριο.
Οι Γερμανοί βουλευτές ενέκριναν στις 27 Αυγούστου 2017 έναν νόμο που απαγορεύει εν μέρει την μπούρκα σε ορισμένο πλαίσιο, υποχρεώνοντας κυρίως τους δημόσιους υπαλλήλους να έχουν εντελώς ακάλυπτο το πρόσωπο κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και τα πρόσωπα με καλυμμένο το πρόσωπο να βγάλουν το κάλυμμα σε περίπτωση που τους ζητηθεί εξακρίβωση στοιχείων. Η Μπούντεσρατ, η άνω βουλή, ενέκρινε με τη σειρά της τον νόμο στις 12 Μαΐου.
Ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ευρώπη, Gauri van Gulik, ανέφερε: «Όλες οι γυναίκες πρέπει να είναι ελεύθερες να ντύνονται όπως επιθυμούν και να φορούν ρούχα που εκφράζουν την ταυτότητα ή τα πιστεύω τους. Αυτή η απαγόρευση θα έχει ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στις μουσουλμάνες που επιλέγουν να φορούν νικάμπ ή μπούρκα».
«Παρόλο που κάποιοι ειδικοί περιορισμοί στη χρήση ενδυμάτων που καλύπτουν το πρόσωπο, μπορεί να είναι θεμιτοί για λόγους δημόσιας ασφάλειας, αυτή η γενική απαγόρευση δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε αναλογική και παραβιάζει τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης και της θρησκείας», τόνισε.
«Εάν η πρόθεση του νόμου ήταν να προστατεύσει τα δικαιώματα των γυναικών, αποτυγχάνει απογοητευτικά. Αντιθέτως ο νόμος τιμωρεί τις γυναίκες για την επιλογή των ενδυμάτων τους και κατά τον τρόπο αυτό καταργεί τις ελευθερίες που η Δανία ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει».
Με πληροφορίες από The Guardian, AFP, Reuters
σχόλια