ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
6.6.2018 | 12:23

Σκαμπίλι χωρίς συνέχεια.

Αν συμβεί σε κάποιον να "του φύγει το χέρι" δεν είναι σίγουρο πως θα ξανασυμβεί. Πριν πολλά χρόνια είχαμε μαλώσει πολύ με τον άντρα μου είχα αρχίσει να φωνάζω και εκείνος με σφαλιάρισε. Ήμασταν δυο χρόνια παντρεμένοι, ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που σήκωσε χέρι. Δεν μου είχε περάσει από το μυαλό πως έπρεπε να αρχίσω να τον φοβάμαι για το σκαμπίλι που έφαγα, ήταν μια κακιά στιγμή. Κάποτε είχε συμβεί το ίδιο με την κουνιάδα μου και τον άντρα της, εκείνη έγινε έξω φρενών επειδή αυτός είχε πιει λίγο παραπάνω και κοιτούσε μια γυναίκα σε άλλη παρέα. Του έριξε σκαμπίλι μπροστά σε όλο τον κόσμο, και εκείνη δεν ξανασήκωσε χέρι. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ τραβηγμένο να θέλει κανείς να χωρίσει για μια σφαλιάρα. Δεν ξέρω αν φοβούνται πραγματικά οι γυναίκες που το λένε, εγώ νομίζω θέλουν να χωρίσουν και βρίσκουν αφορμή.
19
 
 
 
 
σχόλια
Οι φεμινιστικές απολυτότητες στο έπακρο.Έξω από το χορό, πολλά λέγονται. Μάθετε να σκέφτεστε και να κρίνετε πριν πετάτε αυτά τα "ποτέ", "πάντα", "πρώτη και τελευταία" (αυτό το εννοείτε).Δε μιλάω για ανοχή, υποταγή, συστηματική κακοποίηση. Μιλάω να σταματήσει αυτή η αντανακλαστική απόρριψη, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΑΜΦΟΤΕΡΕΣ τις εμπλεκόμενες πλευρές. Ναι, υπάρχουν περιπτώσεις που θα πέσει ένα κι άλλο κανένα χαστούκι. Ναι, είναι λιγότερες από αυτές που πέφτουν επανειλλημένα. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ.Η θέση μου στο θέμα είναι στο σχόλιο της Trapp
Ετσι οπως τα λες και εμενα για σφαλιαρες μου ερχεσαι,να μη σου κρυφτω...Περα απ'τη πλακα,οπως εμενα δεν "μου συμβαινει" να παιρνω ο,τι αντικειμενο βρω κ να το εκσφενδονιζω σε κεφαλια που μου την εχουν δωσει οσο κ αν φλερταρω με την ιδεα(παιζει να ειναι κ η τελευταια-του-φορα),ετσι κ οποιοσδηποτε να μαθει να συγκρατει τα κουλα του...
Εγώ αυτό που καταλαβαίνω από την εξομολόγηση, είναι όχι ότι επικροτεί ο/η εξομ. τη βιαιοπραγία, αλλά ότι απλά κατανοεί ότι είμαστε άνθρωποι, θα γίνουν λάθη, μπορεί κάποια στιγμή να παρεκτραπεί κάποιος, κι ότι αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει μοτίβο.
Τώρα αν είναι στον άνθρωπο ή αν παρεκτραπεί είναι σχετικό. Π.χ. η σωματική βία είναι τζιζ θέμα- ορθώς κατ' εμέ, γιατί με την αποδοχή έστω και κατά περίπτωση αναθαρρεί κόσμος και κοσμάκης- αλλά για όλη την λεκτική βία, την συναισθηματική κακοποίηση και την καταπάτηση των όποιων ορίων που αφήνουν ψυχικά τραύματα, δεν μιλάει κανείς. Προφανώς είναι λάθος η χρήση σωματικής βίας, αλλά κανείς δεν λέει ποτέ για το αν δέχτηκε ψυχολογική βία σε βαθμό κακουργηματικό πριν. Συνήθως όμως, δεν είναι απλά μία σφαλιάρα. Είναι πολλά άλλα μαζί. Αυτό που περιγράφει η εξ. είναι εξαίρεση και όχι ο κανόνας.
Συμφωνώ, και να διευκρινίσω ότι ούτε κι εγώ επιδοκιμάζω τη βία. Νομίζω όμως ότι οι περισσότεροι μπορούμε να διακρίνουμε αν κάτι γίνεται άπαξ, ή αν υπάρχει προδιάθεση. Αν βλέπουμε τέτοια σημάδια, δεν θα καθίσουμε να ανακαλύψουμε αν θα ακολουθήσει και δεύτερο σκαμπίλι (κυριολεκτικό ή μεταφορικό). Εννοείται ότι φεύγουμε χτες. Πάντως τώρα με αφορμή αυτό, σκέφτηκα πόσες φορές έχω δει γονείς ή παππούδες ή οτιδήποτε που έχουν στην αγκαλιά το παιδάκι το οποίο κυριολεκτικά τους βαράει, κι αυτοί είτε γελάνε γιατί το θεωρούν παιχνίδι, είτε απλά το αγνοούν. Μ' αυτή τη στάση, τί μηνύματα παίρνει το παιδί;..
Λάθος προφανώς και έχω απτό παράδειγμα του λάθους αλλά ένεκα ο δημόσιος διάλογος, δεν μπορώ να επεκταθώ. Στην παιδική ηλικία, ειδικά 0-6 ας πούμε, γίνονται εγκληματικά λάθη. Βάση δεν δίνεται και πολλοί κολλάνε σ'ένα απλό ταχτάρισμα και περνάνε τα παιδιά για χαζά ή υπερβολικά έξυπνα που θα πάρουν τα σωστά μηνύματα κι ας τους παρέχουμε μόνο λάθος. Είναι μεγάλη πληγή το θέμα αυτό και σηκώνει μεγάλη ανάλυση και λίγες δράσεις αν δεν έχεις άμεση εμπλοκή με τα παιδιά. Υ.Γ. Τώρα για το άλλο που λες πιο πάνω... το καταλαβαίνουν; Τότε γιατί δεν φεύγουν; Μακάρι να είναι τόσο απλό. Μπορεί να βλέπεις δυναμικά, έξυπνα άτομα που τα θαυμάζεις να βρεθούνε σε μία τέτοια σχέση και να μην φεύγουν ενώ πιστεύουν ότι ήταν η τελευταία φορά. Μπορεί κι ένας βίαιος άνθρωπος στις καλές του στιγμές να είναι υπέροχος ΑΛΛΑ η βία που δέχονται δεν αντισταθμίζεται. Αυτό το καταλαβαίνουν συνήθως με την πάροδο του χρόνου και γι' αυτό ίσως επικρατεί μια απόλυτη στάση σ' αυτό το θέμα. Πρώτα να σιγουρέψουμε ότι όσες-οι είναι θύματα καταλάβουν ότι δεν φταίνε κι άρα δεν χρειάζονται να το ανέχονται, όπως κι ότι ένα άτομο που τους φέρεται έτσι δεν το κάνει από αγάπη ή επιθυμία. Κι αυτά δεν τα λέω για σένα τρουφ, αλλά είναι μια γενική παρατήρηση που νομίζω ότι όσες φορές ειπωθεί, τόσο το καλύτερο, για όλους μας. Δεν ξέρουμε ποιοι μας διαβάζουν και αν έχουν θεωρήσει σαν υγιή μια τέτοια κατάσταση. Κι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι μπορεί να την πατήσουν, δεν έχει να λέει.
Οι θύτες είναι τόσο ύπουλα χειριστικοί που όσο έξυπνος και να είσαι μπορεί να την πατήσεις. Και δυστυχώς με το νέο τρεντ της εποχής να μην παρεμβαίνουμε και επεμβαίνουμε, τα θύματα είναι δύσκολο να δουν την αλήθεια μόνοι τους.
Με τα όρια ανακάλυψα ότι δεν το πολυείχα αλλά για μένα είναι ξεκάθαρο ότι αν γίνει κάτι τέτοιο η σχέση έχει λήξει και οι καλές αναμνήσεις πάνε περίπατο. Δεν με απωθεί τίποτα σε άνθρωπο όσο η χρήση σωματικής βίας, εκτός κι αν μιλάμε για αυτοάμυνα, αλλιώς την σιχαίνομαι εντελώς αυτοματοποιημένα. Μπορεί πολλές συμπεριφορές και πράξεις για μένα να είναι συζητήσιμες αλλά όχι κάτι τέτοιο.
Να συμπληρώσω κάτι: Αντί να απενεχοποιούμε τη σωματική βία, ας κατανοήσουμε λίγο και πόση ζημιά κάνει η ψυχική βία. Δεν φαίνεται την πρώτη στιγμή και δεν έχει χειροπιαστή διάσταση, όμως η ζημιά καμιά φορά είναι μεγαλύτερης της σωματικής βίας. Είναι ύπουλη, πολλές φορές δεν το καταλαβαίνεις εγκαίρως κι άλλες φτάνεις να νομίζεις ότι το αξίζεις. Για μένα είναι κατάπτυστοι και όσοι ασκούν σε συστηματική βάση ψυχική βία, δεν πα να φαίνονται και οι πιο ευυπόληπτοι πολίτες έβερ. Μην περιμένουμε το σηκωμένο χέρι για να καταλάβουμε ότι βρισκόμαστε σε μία κακοποιητική σχέση. Ξέρω ότι για μερικούς φαίνομαι εκτός θέματος, αλλά πολλές φορές έχουμε πριν την σωματική βία, αυτά τα φαινόμενα. Αλλά και χωρίς την σωματική βία, η ζημιά είναι μεγάλη στην αυτοεκτίμηση και τον αυτοσεβασμό. Δεν αξίζει τον κόπο. Αλήθεια. Καμία ανοχή.
Συγχαρητήρια Ανια, ελάχιστες φορές θίγεται η ψυχική βια μέσα στις σχέσεις και στην οικογένεια, την παραβλέπουμε η καλύτερα αρκετοί δεν τη διακρίνουν καν. Μα αυτό το φάντασμα σε καταστρέφει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για παράδειγμα και ο ειρωνικός λόγος σε μόνιμη βάση είναι επιθετικός λόγος με έμμεσο τρόπο. Μιας και θίχτηκε παρακάτω, στα παιδιά ειδικά η ειρωνεία είναι κακουργηματική γιατί στην τελική αντιλαμβάνονται το ύφος αλλά δεν καταλαβαίνουν το νόημα και τα παίρνουν κυριολεκτικά. Αυτό πρέπει να τα βραχυκυκλώνει και να τους προκαλεί μια μόνιμη αμφιβολία για τα ίδια. Απαράδεκτο απλά. Υ.Γ. Θίγεται ελάχιστα γιατί πολλές φορές είναι τόσο αυτονόητη η ύπαρξή της που μας έχει περαστεί ως κάτι φυσιολογικό. Παντού την συναντάμε και από το να πρέπει να ανοικοδομηθούμε σαν κοινωνία, προτιμάμε ν΄αγνοούμε και αυτό το πρόβλημα. Δεν είναι τυχαίο που είμαστε τίγκα στα συμπλέγματα και λίγοι προσπαθούν να τα λύσουν, οι ευαίσθητοι συνήθως που δεν θέλουν ούτε να είναι θύματα, αλλά ούτε και θύτες. Μακάρι σιγά-σιγά ο καθένας μας με τον τρόπο του, να βελτιώσουμε αυτή την κατάσταση ξεκινώντας από την κριτική στον εαυτό μας. :)
Για εμένα είναι η μεγαλύτερη ασέβεια ο άλλος να απλώσει χέρι πάνω σου σε μια σχέση κατά τη διάρκεια τσακωμού. Είτε αυτο είναι τσιμπημα, είτε μπουνιδια. Αν είναι για καυγαδακια αυτά , αν γίνει κάτι σοβαρό θα πλακωθειτε; Σοβαρό δεν είναι αν κοίταξε άλλη γυναίκα ,σοβαρό εννοώ να έχετε φαληρισει οικονομικά και να σας κόψουν το ρευμα, . Εκεί τι θα κάνετε; Λίγο σεβασμο στα θυματα ενδοοικογενειακής βιας. Το γεγονός ότι ένας άνθρωπος δεν δέχεται την υποτίμηση του εαυτού του με έναν τέτοιο εξευτελιστική τρόπο δεν το κάνει αδιάφορο προς τη σχέση του αλλά άτομο με αυτοπεποίθηση.
Διαφωνώ μαζί σου.Μπορεί όντως κάποιος -γυναίκα ή άντρας, το ίδιο είναι- που σηκώσε το χέρι μια φορά σε μια κακιά στιγμή να μην το ξανασηκώσει... μέχρι την επόμενη κακιά στιγμή. Πότε θα είναι αυτή; Μπορεί αύριο, μπορεί σε 10 χρόνια. Έχει σημασία το πότε;Όσον αφορά το "εγώ νομίζω θέλουν να χωρίσουν και βρίσκουν αφορμή", συγγνώμη κιόλας αλλά δεν ξέρεις τί σου γίνεται. Ώρα είναι να βάλεις και το θύμα στη θέση του θύτη. Ακόμη κι αφορμή να είναι, είναι μια άριστη αφορμή.Τέλος, τελείως προσωπικά, για μένα είναι θέμα αξιοπρέπειας. Ο πατέρας μου και η μητέρα μου δεν σήκωσαν χέρι πότε. Ποιος είναι ο άλλος που θα τολμήσει να με χτυπήσει ακόμη και μ'ένα μόνο χαστούκι.Η χειροδικία είναι έλλειψη παιδείας. Τόσο απλά.
Δηλαδή πότε είναι καλή στιγμή για να φύγεις;Όταν δεν θα μπορείς να σταθείς στα πόδια σου από το ξύλο;Όταν κάποιος καταφεύγει στη βια για ένα καυγαδάκι, λέει πολλά για τον άνθρωπο αυτόν.Τώρα αν κάποιοι είναι εντάξει μ'αυτό, πρόβλημά τους.Αλλά όχι να γεμίζεις τυψεις τον κόσμο που βάζει τα όρια του σε οποιαδήποτε μορφή βίας(όσο ασήμαντη κι αν σου φαίνεται), οτι και καλά κωλοτρίβεται να χωρίσει και ψάχνει αφορμες!
Στις πόσες "σφαλιάρες", λοιπόν, φεύγει κανείς;Πάντως, το ότι υποσκελίζουμε τη σοβαρότητα της βιαιοπραγίας χαρακτηρίζοντάς τη "μια σφαλιάρα", δε με πολυπείθει προσωπικά.
Scroll to top icon