Θρίλερ στο Βερολίνο: Καταρρέει η κυβέρνηση Μέρκελ;

Θρίλερ στο Βερολίνο: Καταρρέει η κυβέρνηση Μέρκελ; Facebook Twitter
2

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση αργά το βράδυ της Κυριακής: ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ δηλώνει έτοιμος να παραιτηθεί, θεωρώντας προφανώς μη ικανοποιητική την "ευρωπαϊκή λύση" για το προσφυγικό που επέτυχε ο καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Αυτό φέρεται να έχει δηλώσει ο Ζέεχοφερ στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στο Μόναχο την Κυριακή. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), o υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει ότι ούτως ή αλλως την Τετάρτη κλείνει 69 χρόνια ζωής και έχει ήδη "επιτύχει πολλά" στην πολιτική.

Μετά από οκτώ ώρες διαβουλεύσεων η συνεδρίαση της CSU διεκόπη και ο Ζέεχοφερ αποσύρθηκε για ιδιαίτερες συνομιλίες με τον επικεφαλής της Κ.Ο. Αλεξάντερ Ντομπρίντ και τον γ.γ. του κόμματος Μάρκους Μπλούμε.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας δεν είχε γίνει γνωστό το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών στο Βερολίνο μια αποχώρηση Ζέεχοφερ θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού υπό την Άνγκελα Μέρκελ. Πάντως ο Αλεξάντερ Ντομπρίντ φέρεται να έχει δηλώσει ότι "δεν μπορεί να αποδεχθεί" την παραίτηση Ζέεχοφερ.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του πρώτου καναλιού της γερμανικικής τηλεόρασης (ARD) στο Βερολίνο, η καγκελάριος αναμένει την οριστική έκβαση των διαβουλεύσεων στο Μόναχο, προκειμένου να διαπιστώσει αν η απειλή παραίτησης αποτελεί προσωπική επιλογή του Ζέεχοφερ ή στηρίζεται και από τους βουλευτές της CSU, που παραδοσιακά αποτελεί τον πιο πιστό εταίρο των χριστιανοδημοκρατων.

Άλλες πληροφορίες έκαναν λόγο για επικείμενες δηλώσεις Μέρκελ, οι οποίες πάντως δεν είχαν γίνει μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ARD η καγκελάριος θα περιμένει μία καθαρή τοποθέτηση από τον υπουργό Εσωτερικών πριν κάνει δηλώσεις.

Μετά τα μεσάνυχτα εκπρόσωπος της CDU δήλωσε πάντως ότι οι διαβουλεύσεις στο Βερολίνο έχουν διακοπεί και θα συνεχιστούν το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων το πρωί της Δευτέρας θα υπάρξει και μία "τελευταία επαφή" μεταξύ Μέρκελ και Ζέεχοφερ σε μια προσπάθεια να διασωθεί η συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού. "Εμείς από την πλευρά μας καναμε ό,τι μπορούσαμε" δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας και έμπιστος συνεργάτης της Μέρκελ, Πέτερ Άλτμαιερ.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ είχε απευθύνει στον καγκελάριο "διορία" για να βρει μία ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό μέχρι τα τέλη Ιουνίου, λέγοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αρχίσει με δική του πρωτοβουλία τις επαναπροωθήσεις στα γερμανικά σύνορα. "Στην καγκελάριο δεν δίνουν τελεσίγραφα" είχε δηλώσει σχετικά ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και στενός συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ, Άρμιν Λάσετ.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανήλικος Παλαιστίνιος πέθανε από την πείνα σε ισραηλινή φυλακή - Δεν του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες

Διεθνή / Ανήλικος Παλαιστίνιος πέθανε σε ισραηλινή φυλακή - Υποσιτισμό και κακουχίες, έδειξε η νεκροψία

Ο 17χρονος είχε συλληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο γιατί έριξε πέτρες σε Ισραηλινούς στρατιώτες, κρατούνταν για πάνω από έξι μήνες χωρίς να του έχει απαγγελθεί καν κατηγορία
LIFO NEWSROOM
Απολύθηκαν εν μέσω κρίσης: Εργαζόμενοι της USAID απομακρύνθηκαν ενώ προσέφεραν βοήθεια στη σεισμόπληκτη Μιανμάρ

Διεθνή / USAID: Στελέχη πρώτης γραμμής απολύθηκαν ενώ βρίσκονταν στο πεδίο, στη σεισμόπληκτη Μιανμάρ

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συνεχίσουν να είναι ο κύριος πάροχος ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως, ζητώντας από άλλα κράτη να εντείνουν τις προσπάθειές τους
LIFO NEWSROOM
Κινδυνεύει να κλείσει την επιχείρησή της η ζωγράφος του «χειρότερου πορτρέτου του Τραμπ»

Διεθνή / Κινδυνεύει να κλείσει την επιχείρησή της η ζωγράφος του «χειρότερου πορτρέτου του Τραμπ»

Η Σάρα Μπόρντμαν, η καλλιτέχνιδα πίσω από το επίσημο πορτρέτο του Ντόναλντ Τραμπ το οποίο ο πρόεδρος χαρακτήρισε ως «πραγματικά το χειρότερο», λέει ότι οι έντονες αρνητικές αντιδράσεις που έγιναν viral έθεσαν σε κίνδυνο την 41χρονη επιχείρησή της
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Πώς οι ΗΠΑ πυροβολούν τα πόδια τους

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Πώς οι ΗΠΑ πυροβολούν τα πόδια τους

Σύμφωνα με τις αγορές όλες οι οικονομίες θα πληγούν σε έναν ορατό χρονικό ορίζοντα από τους δασμούς Τραμπ, αλλά μεγαλύτερο θύμα θα είναι η ίδια η αμερικανική οικονομία, η οποία κινδυνεύει με ύφεση από έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο
LIFO NEWSROOM