Εδώ και λίγες μέρες στη Σουηδία, το σεξ που συμβαίνει μεταξύ ενηλίκων χωρίς ξεκάθαρη, κατηγορηματική συναίνεση, θεωρείται βιασμός και διώκεται ποινικά. Ο νέος νόμος είναι απολύτως σαφής: της σεξουαλικής επαφής πρέπει να προηγούνται πράξεις ή διατυπώσεις που να μην αφήνουν κανένα θολό σημείο αναφορικά με αυτό που θα ακολουθήσει.
Δικαιολογίες τύπου «νόμιζα ότι είχε τις αισθήσεις της», «νόμιζα ότι ήταν μεγαλύτερη από 15 ετών», οι οποίες άλλωστε χρησιμοποιούνται ευρέως στα δικαστήρια από βιαστές, δεν έχουν καμία υπερασπιστική αξία, καθώς ακυρώνονται από το νέο νομικό πλαίσιο. Βάσει αυτού, οποιοσδήποτε ετοιμάζεται να έρθει σε σεξουαλική επαφή με κάποιον οφείλει πρώτα να γνωρίζει τα παραπάνω.
Αν το άτομο είναι ενήλικο, αν όντως έχει συναίσθηση των πράξεων του και πνευματική διαύγεια, αν είναι σαφές ότι δεν βρίσκεται υπό την επήρεια ουσιών ή αλκοόλ. Αυτή η αλλαγή στη νομική πρόσληψη αναφορικά με το τι θεωρείται βιασμός και τι όχι κάνει πιο εύκολη τη δουλειά των αστυνομικών, αλλά και των δικαστικών αρχών, καθώς οτιδήποτε μη συναινετικό ορίζει τις συνέπειες των πράξεων του δράστη.
Επίσης, διευκολύνει το θύμα αναφορικά με τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων, μια μακρά και οδυνηρή διαδικασία για τα θύματα βιασμών που τελικώς κουράζονται και εγκαταλείπουν την προσπάθεια να δικαιωθούν, αλλά και να επιτύχουν την παραδειγματική τιμωρία του βιαστή.
Αυτή η νομική νίκη για τα θύματα βιασμού οφείλεται κατά πολύ και στους αγώνες της ακτιβίστριας Ida Ostensson, που από το 2013 προσπαθούσε να αλλάξει την περί βιασμών νομοθεσία, ελπίζοντας ότι τώρα, όπως χαρακτηριστικά λέει, το παράδειγμα της Σουηδίας θα ακολουθήσουν τόσο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και πολιτείες της Αμερικής, όπου επίσης το νομικό πλαίσιο είτε ποικίλλει από πολιτεία σε πολιτεία είτε είναι απολύτως ασαφές.
σχόλια