Σήμερα αναμένεται νέα κορύφωση της διπλωματικής κρίσης Αθήνας-Μόσχας καθώς η Ρωσία αναμένεται να ανακοινώσει τα αντίποινα και τα μέτρα ως απάντηση στην απόφαση της Ελλάδας να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες και να απαγορεύσει την είσοδο σε άλλους δύο.
Η κρίση ξεκίνησε μια εβδομάδα πριν με την Αθήνα να ανακοινώνει τις απελάσεις, αλλά η Ρωσία άμεσα ξεκίνησε τις προειδοποιήσεις και τις απειλές.
Χθες η ένταση έφτασε στο ζενίθ καθώς η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρίας Ζαχάροβα ανέφερε ότι «τέτοια πράγματα δεν μένουν χωρίς συνέπειες. Δεν εξαφανίζονται δίχως να αφήσουν ένα ίχνος. Βέβαια, δυστυχώς, όλα αυτά ρίχνουν σκιά στις διμερείς σχέσεις, χωρίς να εισάγουν κανένα εποικοδομητικό στοιχείο».
Η Ζαχάροβα είπε ότι «πιστεύουμε ότι οι Ελληνες θα έπρεπε να έχουν επικοινωνήσει με τους Ρώσους συνεργάτες τους και όχι να παρασυρθούν από τη βρώμικη πρόκληση, στην οποία, δυστυχώς, η Αθήνα σύρθηκε».
«Οι Έλληνες θα έπρεπε να έχουν επικοινωνήσει με τους Ρώσους συνεργάτες τους και όχι να παρασυρθούν από τη βρώμικη πρόκληση, στην οποία, δυστυχώς, η Αθήνα σύρθηκε» πρόσθεσε και διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια περί απειλών του Σεργκέι Λαβρόφ προς τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, στην τελευταία επικοινωνία τους. «Είναι παράλογο, είναι ανοησίες», είπε.
Η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν άμεση και σε μια σκληρή ανακοίνωσή του έσπευσε να χαρακτηρίσει τις δηλώσεις της κ. Ζαχάροβα «χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική».
«Τα στοιχεία, δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους», ήταν η αιχμή του ΥΠΕΞ. Και, ακολούθως, γίνεται ακόμα πιο σαφές ότι η Αθήνα σκληραίνει τη στάση της: «Η Ελλάδα επιδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες».
Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι «η ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει», χαρακτηρίζει ανυπόστατους τους ισχυρισμούς για πιέσεις τρίτων στην απόφαση για τις κυρώσεις εις βάρος των Ρώσων διπλωματών.
Τι αποκάλυψε το ρεπορτάζ των Financial Times
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, οι Ρώσοι διπλωμάτες που απελάθηκαν από την Ελλάδα επιχείρησαν να παρέμβουν στα ελληνικά ζητήματα από την Αλεξανδρούπολη και να «απωθήσουν τη Δύση».
Όπως μετέδωσαν πριν μερικές ημέρες οι FT, οι δύο διπλωμάτες «ήταν γνωστοί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης», όπου υπάρχει μια μικρή κοινότητα Ρώσων με ελληνικές διασυνδέσεις.
Οι διπλωμάτες κατηγορήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση για συνεργασία με επιχειρηματίες προκειμένου να δωροδοκήσουν κρατικούς αξιωματούχους, ορθόδοξους μητροπολίτες, μέλη πολιτιστικών ενώσεων αλλά και ακροδεξιών οργανώσεων στη βόρεια Ελλάδα, ώστε να αντιταχθούν στη συμφωνία των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ.
«Οι Ρώσοι ήθελαν να οδηγήσουν σε "ναυάγιο" τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε στους FT ανώτερος Έλληνας διπλωμάτης. Για τον λόγο αυτό, «εντατικοποίησαν την ανάμειξή τους σε Μακεδονία και Θράκη».
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, μια από τις απόπειρες δωροδοκίας απέτυχε όταν ένας Έλληνας αξιωματικός ανέφερε το περιστατικό στους ανωτέρους του, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν σχετικές έρευνες.
σχόλια