Η επόμενη μέρα και η απόδοση ευθυνών - Πολλά ερωτήματα για την εθνική τραγωδία

Η επόμενη μέρα και η απόδοση ευθυνών - Πολλά ερωτήματα για την εθνική τραγωδία Facebook Twitter
Ενδεικτικό του αλαλούμ που επικρατεί μέχρι σήμερα είναι αυτό που συμβαίνει με τους αγνοούμενους. 100, 199 και 108 είναι οι τρεις αριθμοί υπηρεσιών όπου καλεί κανείς καθώς οι τρεις υπηρεσίες δεν έχουν συντονιστεί... Φωτ.: EUROKINISSI
19

Καθώς ο θρήνος για τα δεκάδες θύματα στις φονικές πυρκαγιές μεγαλώνει ανοίγει και η συζήτηση για την απόδοση ευθυνών.

Κριτική δέχεται η κρατική μηχανή και ο σχεδιασμός σε μια τόσο μεγάλη απειλή, αλλά και η αντιμετώπιση της επόμενης μέρας.

Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τα αίτια της καταστροφής, αλλά και το αν η αντιμετώπισή της ήταν κι είναι επαρκής.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς κατήγγειλε ότι δεν υπήρξε οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης στο Μάτι. Όπως είπε, τόσο πυροσβέστες όσο και αστυνομικοί έλεγαν στους κατοίκους να φύγουν από τα σπίτια τους, χωρίς όμως να δοθεί μία καθοδήγηση για το πώς θα φύγουν και χωρίς να δοθεί κεντρική εντολή. «Είναι εμφανές ότι έγιναν λάθη», είπε ο κ Μπουρνούς.

Οι πρώτες μαρτυρίες κατοίκων που έζησαν τον πύρινο όλεθρο αναφέρουν πως δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός και καμία ενημέρωση την ώρα της απειλής.

Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για καθυστέρηση και υποβάθμιση της κατάστασης.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με κάτοικο της Ραφήνας:

«Εγώ έχω μεγαλώσει στην Πεντέλη και έχω ζήσει όλες τις φωτιές της Πεντέλης που καιγόμασταν, αυτό το πράγμα εδώ δεν το έχω ξαναδεί. Ήταν απίστευτο! Καταρχήν, με αυτό τον άνεμο που φύσαγε ό,τι δυνάμεις και να είχαμε, δεν νομίζω ότι αυτό το πράγμα μπορούσε να σβηστεί. Στο Μάτι ήταν εγκλωβισμός αυτό, γιατί εξαπλώθηκε με απίστευτη ταχύτητα. Εγώ κατέβαινα από τη δουλειά μου, από τον Γέρακα, στις 5:15 ήταν μια μικρή εστία στην Καλλιτεχνούπολη. Την είδα. Λέω "έχουμε και εδώ φωτιά". Μέχρι να κατέβω σπίτι μου, δηλαδή μέσα σε μισή ώρα, η φωτιά είχε κατέβει και είχε φτάσει στο Μάτι. Γιατί το έβλεπα όλο. Δεν θελήσαμε να πάμε εκεί, γιατί σκεφτήκαμε ότι θα δημιουργούσαμε συνωστισμό και θα γινόταν χειρότερο.

Ο κόσμος δεν κατάλαβε ότι η φωτιά έρχεται κατά πάνω του τόσο γρήγορα. Ο κόσμος εγκλωβίστηκε γιατί ήταν ανυποψίαστος. Εγώ που έβλεπα, μιλούσε με γείτονες και τους έλεγα πως η φωτιά είναι στη Ραφήνα και δεν καταλάβαινε ο κόσμος ότι καιγόμαστε. Στις ειδήσεις δεν το καταλάβαιναν γιατί είχαν την προσοχή τους στην Κινέτα, καιγόμασταν εδώ και δεν έπαιρνε χαμπάρι κανείς. Αυτοί οι άνθρωποι που έχουν χαθεί, τι να πω... Θα μπορούσε να είναι το δικό μου παιδί».

Ενδεικτικό του αλαλούμ που επικρατεί μέχρι σήμερα είναι αυτό που συμβαίνει με τους αγνοούμενους. 100, 199 και 108 είναι οι τρεις αριθμοί υπηρεσιών όπου καλεί κανείς καθώς οι τρεις υπηρεσίες δεν έχουν συντονιστεί.

Τεράστια είναι η ανταπόκριση του κόσμου για βοήθεια και προσφορά, αλλά και εκεί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα συντονισμού με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος όγκος για διανομή και καμία πρόβλεψη για το πώς θα γίνει αυτό.

«Έχουμε τρελαθεί από την στεναχώρια μας. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Κάηκε το μισό μας σπίτι και ολοσχερώς η επιχείρηση του γιου και του εγγονού μας. Ζω εδώ ως μόνιμος κάτοικος από το '69 και δεν έχω ξαναζήσει κάτι παρόμοιο. Η περιοχή είχε γεμίσει καπνούς, προσπαθούσαμε να σβήσουμε τη φωτιά με λεμονάδες. Νερό δεν είχαμε», καταγγέλλει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Γιάννης Πικρός, κάτοικος της Κινέτας.

Γεμάτος οργή ο Κυριάκος Ιωσηφίδης καταγγέλλει ότι «οι κόποι μιας ζωής πήγαν χαμένοι. Είμαι εδώ και 40 χρόνια στην Κινέττα και ποτέ δεν μας έφεραν νερό. Μας φέρνουν νερό με βυτία. Προσπαθούσαμε να σβήσουμε τη φωτιά για να σώσουμε τα σπίτια μας και δεν μπορούσαμε να ανοίξουμε ούτε την βρύση να ρίξουμε έναν κουβά νερό. Η βασική αιτία της εξάπλωσης της φωτιάς ήταν η έλλειψη νερού». Εμφανώς καταβεβλημένος κι ο Πέτρος Καλκαντζάκος.

«Τι να σας πω... Αυτό το σπίτι ίσως να είναι το πρώτο ή το δεύτερο που φτιάχτηκε στην Κινέττα. Ήταν από το '48 και μετά το '65 το συντηρήσαμε και το επεκτείναμε. Μια ζωή, τόσος αγώνας και έγινε στάχτη. Απουσιάζαμε και μας ειδοποίησαν ότι καίγεται το σπίτι μας, αλλά δεν μπορούσαμε να έρθουμε. Είχαν κλείσει οι δρόμοι. Δεν ξέρω ίσως ήταν καλύτερα ίσως χειρότερα. Ευτυχώς που δεν κινδυνέψαμε, δυστυχώς που δεν μπορέσαμε να γλιτώσουμε τίποτε. Το θέμα είναι ότι δεν έχουμε νερό. Τόσα χρόνια πέρασαν και δεν έχουμε ακόμη δίκτυο υδροδότησης».

Σε έλλειψη οργάνωσης και πρόληψης του προβλήματος αναφέρθηκε ο Γιάννης Δημητρίου κάτοικος της περιοχής. «Αυτό το σπίτι το έχτισα με τα χέρια μου εδώ και 40 χρόνια. Τώρα δεν ξέρω τι να κάνω. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ξαναγίνεται. Αυτό που ζήσαμε ήταν απερίγραπτο. Καπνός παντού κι ο κόσμος να βγαίνει στους δρόμους για να φύγει, να γλιτώσει. Έπρεπε όμως να υπήρχε ένα σχέδιο προληπτικά, μια επιφυλακή αφού πρόκειται για δασική περιοχή. Γνωρίζαμε ότι θα έχουμε ανέμους και έχουμε ξαναζήσει κι άλλες φωτιές» τονίζει ο κ. Δημητρίου και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι νιώθει «σα ναυαγός στο πέλαγος. Είμαστε ανοχύρωτοι».

Έρευνα για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς στην Αττική διέταξε χθες η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.

Ειδικότερα, η εισαγγελική λειτουργός διαβίβασε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίο με την εντολή να διερευνηθούν τα πάντα σχετικά με τις χθεσινές πυρκαγιές που οδήγησαν στον τραγικό θάνατο δεκάδες πολίτες και σε καταστροφή περιουσιών (σπιτιών, αυτοκινήτων, κ.λπ.).

Ελλάδα
19

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρήτη: Bίντεο - ντοκουμέντο από στιγμή φονική παράσυρσης 33χρονης

Ελλάδα / Κρήτη: Το βίντεο - ντοκουμέντο ανατρέπει τα δεδομένα στη φονική παράσυρση 33χρονης

Με το βίντεο αλλάζουν όλα - Πιθανό το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας και όχι τροχαίου δυστυχήματος - Ο δράστης φαίνεται να επιταχύνει με σκοπό να παρασύρει τη γυναίκα περιμένοντας να βγει από το αυτοκίνητό της
LIFO NEWSROOM
Άλιμος: Κτίριο που έχει ολοκληρωθεί θα κηρυχθεί αυθαίρετο - Μετέωροι οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων

Ελλάδα / Άλιμος: Κτίριο αποπερατώθηκε αλλά θα κηρυχθεί αυθαίρετο επειδή η οικοδομική του άδεια ακυρώθηκε - Τι καταγγέλλει ιδιοκτήτης

Ιδιοκτήτης νεόδμητου διαμερίσματος στον Άλιμο, δίπλα στο Ελληνικό, περιγράφει στο ypen/diavouleusi το ράβε ξήλωνε μεταξύ Υπηρεσιών Δόμησης του δήμου Αλίμου, της δημοτικής αρχής και του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά
LIFO NEWSROOM

σχόλια

8 σχόλια
Έφηβος ήμουν πριν τριάντα χρόνια ... "Οικόπεδα με θέα, φως , νερό , τηλέφωνο στην Κινέτα και στους Αγ, Θεοδώρους (ή "παραθαλάσσια οικόπεδα πλησίον της Αθήνας") , άρτια οικοδομησιμα , πολλές δόσεις - εκδρομαί καθημερινά" παίζανε τα "πειρατικά ραδιόφωνα στα FM" μεταξύ τραγουδιών (ελληνικών και ξένων).Το οικοπεδάκι χτίστηκε όπως χτίστηκε (εννιά στις δέκα περιπτώσεις με ελαφριά κατασκευή - στέγη με ξύλο ή ελλενίτ ή θερμομονωτικά πανέλα.). Με φούλ μπάεμπεκιού εξωτερικό γιατον πασχαλινό οβελία ή εσωτερικό για το χειμερινό "χοντρό" ΑΛΛΑ χωρίς καμία πρόβλεψη για πυρασφάλεια παρ' όλο που η φωτιά στο γειτονικό δάσος ετήσιο καλοκαιρινό ιβεντ Σε κάποιο γνωστό που τόλμησα να το επισημάνω ( "βάλε μια μικρή διάταξη με πετρελαιοκινητήρα δεξαμενή και δυό φωλιές να υπάρχει ρε αδερφέ και ας μη χρειαστεί" με κοίταξε πολύ περίεργα και σύντομα η παρέα του ήταν παρελθόν). Κάποιοι με οικόπεδα "στο κύμα" κόψανε και ράψανε σοκάκια προσβασης στα μέτρα τους με την ¨"αγαστή συνερασία" των κρατικών υπηρεσιών.Και το κράτος ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΙΔΙΟ; "Δήλωσε το για να το σώσεις" ή "πλήρωσε για να το νομιμοποιήσεις" (με το μπαρδόν "να το αναγνωρίσεις" (το "νομιμοποιήσεις" ήταν αντισυνταγματικό).Νεκρούςείχαμε το 1993 στην Ικαρία και το 2007 την Ηλεία - ήταν όμως "άλλοι" - σε μας δε θα γινόταν ποτέ. ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ - με τρόπο ΑΠΕΙΡΩΣ ΟΔΥΝΗΡΟ. Τι δεν καταλαβαίνεις;Αν υπήρχαν προσβάσεις διαφυγής οι νεκροί θα ήταν πολύ λιγότεροι, αν φροντίζαμε για τα μέτρα πυροπροστασίας στο σπίτι μας οι νεκροί θα ήταν λιγότεροι και ενδεχομένως και οι ζημιές στις περιουσίες πολύ λιγότερς. ΜΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΞΕΡΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΚΑΝΑΝΕ ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ.Βγήκε ο σεισμολόγος καθηγητής και είπε "η φωτιά ήταν το ένα δέκατο σε σχέση με αυτή της Ηλείας , γιατί τα θύματα ήταν τόσα" . Ενα τόσο γρήγορο φαινόμενο με τις συνθήκες διαχρονικής σαπίλας, ποια ηρωική Πυροσβεστική θα το αντιμετώπιζε . Το 2007 είχαμε πολλαπλάσια μέσα (ειδικά εναέρια) και πόρους (θυμήσου τα πεντοχίλιαρα) . Διότι από τα πρώτα πράγματα διέλυσε η τρόικα ( ή οι θεσμοί) ήταν η δασοπρυρόσβεση - διότι ήταν πολύ μεγαλύτερη κατ' αναλογία από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο). Διότι τα, εμφανώς πολύ αποτελεσματικά, ρώσικα πυροσβεστικά αεροπλάνα δεν αγοράστηκαν , παρότι η Πυροσβεστική έκρινε ότι μπορούσαν να ενσωματωθούν σε ένα σχεδιασμό.Μα στη Ηλεία υπήρχε και χρόνος που εδώ δεν υπήρξε.Οι ευθύνες είναι διακομματικές και διαχρονικές , πρέπει κάποια στιγμή να αποδοθούν αλλά και να συζητηθεί ΣΟΒΑΡΑ η επόμενη μέρα .Χρήσιμες πηγές:https://defencereview.gr/anaskopisi-ton-diathesimon-enaerion-meson-p-a-kai-p-s-gia-tis-dasikes-pyrkagies/http://www.kathimerini.gr/368169/article/epikairothta/ellada/h-agora-twn-f-16-ekaye-ta-canadair
Πέρα από τις (τεράστιες) ευθύνες όσων αστικοποίησαν με τον γνωστό τρόπο αυτές τις περιοχές, πέρα από τις σίγουρες και μεγάλες ευθύνες όσων τη δεκαετία της λιτότητας άφησαν τις αρμόδιες υπηρεσίες χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό και επάνδρωση, πέρα από την σίγουρη έλλειψη φαντασίας των αρμόδιων υπηρεσιών και την πιθανότατα πλημμελή αντιμετώπιση αυτού του πρωτοφανούς φαινομένου, υπάρχει και μια άλλη διάσταση: Την τελευταία πενταετία βρεθήκαμε απλά μπροστά στις πρώτες γραμμές της Εισαγωγής του μεγάλου βιβλίου της Κλιματικής Αλλαγής. Σε λίγα χρόνια, τα κύματα καύσωνα, οι γιγάντιες πυρκαγιές και οι πλημμύρες που -εκτός από την χώρα μας- παρατηρούνται επίσης σε Καλιφόρνια, Αυστραλία, Καναδά, Ιαπωνία, Σουηδία, κλπ, θα αποτελούν το καθημερνό μας φαινόμενο και θα πάψουν να είναι ακραία.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διεθνούς επιτροπής επιστημόνων για την κλιματική αλλαγή, το περιθώριο που είχαμε για να λάβουμε δραστικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ήταν το 2014 (απαισιόδοξο σενάριο) και 2018 (αισιόδοξο σενάριο). Μετά από αυτήν την προθεσμία, ακόμα και αν ληφθούν ριζοσπαστικά μέτρα, η χιονοστιβάδα της κλιματικής αλλαγής θα έχει αρχίσει να κατρακυλάει : απλά, τα μέτρα θα "μειώσουν κάπως ή αρκετά την κλίση της λαγιάς", δηλαδή την ένταση και τον χρόνο εμφάνισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των συνεπειών της. Δυστυχώς, υπάρχει η τάση να διαπιστώνεται ότι οι επιστήμονες και τα μαθηματικά μοντέλα τους ήταν υπεραισιόδοξα, με αποτέλεσμα το "μάλλον απίθανο" "απαισιόδοξο" σενάριο αποδεικνύεται τελικά ρεαλιστικό εως και αισιόδοξο.Οταν ξέσπασε η χρηματοοικονομική κρίση το 2008, η Ομάδα των Πράσινων στην Ευρωβουλή πρότεινε να δρομολογηθεί ένα μεγαλόπνοο σχέδιο τύπου New Deal με γιγάντιες επενδύσεις (που θα εξασφάλιζαν και εκατομμύρια θέσεων εργασίας και ρευστότητα στην πραγματική οικονομία) για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, την μετάβαση σε μια οικολογικότερη κοινωνία και την πρόληψη ή τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής πάνω στους πολίτες. Τελικά, επιλέχθηκε η "ποσοτική χαλάρωση" και η χορήγηση τρισεκατομμυρίων στις ευρωπαϊκές τράπεζες (πλην των ελληνικών)...
Γιατί κανείς δε λέει αυτό που όλοι σκεφτόμαστε; Πόσο politically correct έχουμε γίνει πια; Οι φωτιές ήταν εμπρησμοί. Του χρόνου στα χαλάσματα αυτά θα δείτε βιλάρες και πολυτελή ξενοδοχεία. Πως θα αποφύγουμε νέα τραγωδία; Μπουλντόζα σε ΟΛΑ τα κτίρια κτισμένα σε δασική περιοχή. Κατηγορείτε τον κρατικό μηχανισμό; Είστε ηλίθιοι; Ποιος τον ψήφισε; Ποιος θα ψηφίσει αύριο το γουρλομάτη ανταγωνιστή του που πάει να εκμεταλλευτεί πολιτικάντικα την κατάσταση (εμετικός απλά); Ποιος χτίζει αυτά τα παράνομα σπίτια; Ποιος τα αγοράζει; Ποιος τους δίνει ρεύμα και νερό; Ποιος ανέχεται να καταπατούν και να καίνε το δάσος του; Γιατί όλοι οι γελοίοι δημοσιογράφοι αντί να καταδεικνύουν το πραγματικό πρόβλημα τρέχουν να υπερασπιστούν την κυβέρνηση ή να την καταδικάσουν ανάλογα την πολιτική τοποθέτηση της φυλλάδας τους; Έχω βαρεθεί πια να ακούω παράπονα ότι το κράτος είναι οίκος ανοχής. Όχι γιατι δεν ισχύει αλλά γιατί το χρησιμοποιούμε σαν αφορισμό. Ζω σε οργανωμένο κράτος με νόμους που εφαρμόζονται στο ακέραιο και σας πληροφορώ ότι οι Έλληνες εδώ για αυτούς τους λόγους ασφυκτιούμε. Εδώ η μπουλντόζα θα είχε έρθει εγγυημένα από το πρώτο σπίτι όμως. Εδώ δεν υπάρχει λόγος να μπει φωτιά και δεν μπαίνει. Τα περί διασιμότητας νερού και ετοιμότητας μηχανισμού είναι ψιλά γράμματα και ντροπή σας που εστιάζετε εκεί. Για να μην κρυώσω δεν κουβαλάω προληπτικά δυο κουτιά ασπιρίνες, φοράω παλτό - χτυπάω τη ρίζα του προβλήματος όχι τις συνέπειές του - το ότι οι εμπρησμοί είναι κάτι το αναμενόμενο λοιπόν δείχνει το ξεφτιλίκι μας. Είμαι συγκλονισμένη και ντρέπομαι. Το αίμα αυτών των ανθρώπων είναι και στα χέρια μου.
«Ποιος τον ψήφισε; Ποιος θα ψηφίσει αύριο το γουρλομάτη ανταγωνιστή του»Καλά τα λέτε, όσοι είναι σε θέσεις ευθύνης είναι αθώοι και δεν πρέπει να τιμωρούνται. Ένοχοι είναι μόνο οι ψηφοφόροι. Οι πολιτικοί πρέπει και καλώς κάνουν και απολαμβάνουν ασυλίας.Υπεύθυνοι για την καταστροφή είναι η έλλειψη παιδείας και η κλιματική αλλαγή.
Με παρεξηγήσατε δεν είπα καθόλου ότι οι πολιτικοί είναι αθώοι και δεν είναι. Αλλά αρχηγός των ληστών είναι ο ληστής και ο κάθε λαός έχει την κυβέρνηση που του αξίξει. Δεν είμαι ούτε εισαγγελέας, ούτε η συνείδησή τους για να επιβάλλω συμπεριφορές. Το μόνο που μπορώ εγώ να κάνω είναι ψηφίζω υπεύθυνα και να αναλαμβάνω εγώ τις δικές ΜΟΥ ευθύνες. Αυτή τη στιγμή σκέφτομαι να πάρω και μια βαριά και να βαράω τα αυθαίρετα. Το να βρίζω την κυβέρνηση ούτε θα αλλάξει κάτι, ούτε θα με εκτονώσει. Δε τους θες, κατέβασέ τους στην τελική.Η
Ο πατήρ Μητσοτάκης είχε δηλώσει κάποτε ότι οι εχθροί της ανάπτυξης σε αυτή τη χώρα είναι η Αρχαιολογική και η Δασική Υπηρεσία που δεν αφήνουν τον κόσμο να χτίσει και να επενδύσει. Αν αυτοί οι δύο φορείς και κυρίως η Δασική, οι οποίοι κάνουν πλημμελώς τη δουλειά τους (σε μεγάλο βαθμό λόγω υποστελέχωσης, πολιτικών πιέσεων, κλπ), είχαν εξουδετερωθεί εντελώς όπως προφανώς επιθυμούσε ο γεροΜητσοτάκης, τότε η μισή Ελλάδα θα είχε καεί ολοσχερώς και η άλλη μισή θα είχε πνιγεί από τις πλημμύρες.
Αγαπητοί εισαγγελείς γιατί ΣΧΕΔΟΝ ποτέ δε συλλαμβάνονται εμπρηστές και αν συλληφθούν αντί να σαπίσουν στη φυλακή, αθωώνονται;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Είμαστε σε κράτος με δημοκρατικό πολίτευμα και ιδρυτικό σχεδόν μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης, Ευθύνες έχουν :1. Περοφεριάρχης Αττικής2. Τοπικοί Δήμοι και παρακείμενοι Δήμοι3. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη4. Πολιτική Προστασία5. Αρχηγός Πυροσβεστικής6. Δασαρχείο7. Τοπική αστυνομική αρχή8. Τοπική πυροσβεστική αρχή9. Πολεοδομία10. Ο ΠρωθυπουργόςΌποιος θέλει να πληρ'ωνεται σε θέσεις ευθήνης και να οφελείται χωρίς να αναλαμβάνει την ευθύνη ς παραιτείται και ας ζητάει να μην του χορειγείται ούτε σύνταξηΟι εισαγγελείς να κάνουν τη δουλειά τους προς τιμήν των αθώων θυμάτων
Καλά, έτσι δεν είναι και δύσκολο να τη σκαπουλάρουν, ρίχνει ο ένας την ευθύνη στον άλλον και έτσι βγαίνουν όλοι λάδι. Η μόνη υπεύθυνη είναι η κλιματική αλλαγή.
Το ότι λέτε ότι υπεύθυνη είναι η κλιματική αλλαγή μου θυμίζει όταν λέγαμε παλία ότι για την κρίση ευθύνεται η κατάρρευση των στεγαστικών δανείων στην Αμερική. Αφορισμός, λίγη θλίψη και όλα καλά πάλι στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.
Προς Λουκούμι και Χρύσα.Το ότι ευθύνεται η κλιματική αλλαγή δεν απαλλάσσει διόλου από τις ευθύνες. Κάθε άλλο.Οι ευθύνες αντίθετα πολλαπλασιάζονται και απλώνονται σε πολλά επίπεδα.Από το επίπεδο της ευθύνης για την πρόκλησή της και την μη ανακοπή της (μερίδιο πέφτει στον καθένα μας ανάλογα με τις καταναλωτικές επιλογές του και τον τρόπο ζωής τους, πέρα φυσικά από το τεράστιο που βαρύνει την βιομηχανία, τους οικονομικούς και πολιτικούς ιθύνοντες, κλπ) έως το επίπεδο της αμέλειας στην πρόληψη των συνεπειών της και της προσαρμογής της κοινωνιών στα νέα δεδομένα και στις νέες καταστάσεις.Αν δεν κατανοήσεις αυτό το νέο φαινόμενο και μείνεις στον "παλιό καλό (;) καιρό", αποκλείεται να φανείς αποτελεσματικός. Η κλιματική αλλαγή δεν ξεπλένει από τις ευθύνες. Αντίθετα, τις πολλαπλασιάζει, τις καθιστά βαρύτερες και δημιουργεί διαρκώς νέα διακυβεύματα, των οποίων η αντιμετώπιση απαιτεί ανοιχτό μυαλό, οξυδέρκεια, φαντασία και -δυστυχώς- γιγάντια μέσα (σε αντίθεση με τα προηγούμενα, αυτά δεν είναι τζάμπα και δεν συμβιβάζονται με το "λιγότερο κράτος")
"Ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς κατήγγειλε ότι δεν υπήρξε οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης στο Μάτι."Ως δήμαρχος δεν θα έπρεπε να έχεις ΚΑΙ εσύ ένα σχέδιο εκκένωσης; Εφόσον βρίσκεσαι σε περιοχή γεμάτη πεύκα και έλλειψη υδροδότησης, δεν θα έπρεπε να μεριμνήσεις σε προστασία των δημοτών σου; Λέω εγώ τώρα;Επιπλέον, οι κάτοικοι που χάσανε τις περιουσίες τους, δεν βλέπανε τον κίνδυνο που υπήρχε στην περιοχή τους; Είσαι μέσα στο δάσος και δεν καθαρίζονται ξεροχορτα κλπ, γιατί δεν πιάνεις τους γείτονες σου να φτιάξετε μια ομάδα να προστατεύσετε τις περιουσίες σας πριν γίνει το κακό;Γνώμη μου είναι πως το κράτος απέτυχε και ο πολίτης πάντα βασίζεται σε αυτό το κράτος.
Για αυτό το κράτος δουλεύει 203 μέρες το χρόνο όμως. https://tinyurl.com/ya7h7czcΔεν μπορεί το κράτος να μεριμνά για το που θα μείνει ο κάθε ταλαίπωρος από τους 60.000 που έρχονται το χρόνο στη χώρα και να μην εκπονεί σχέδιο πυρόσβεσης για τις κατοικημένες περιοχές υψηλού κινδύνου.
Παρεμπιπτόντως, όταν ξέρεις ότι η περιουσία σου έχει χτιστεί πάνω σε πρώην δάσος και είναι περιτριγυρισμένη από ό,τι απέμεινε από αυτό το δάσος, θεωρώ ότι πρέπει οπωσδήποτε να έχεις προβλέψει και ένα κονδύλι για ασφάλεια πυρός (κατά προτίμηση σε μια ισχυρή και φερέφφυα ασφαλιστική εταιρία)
Πρόληψη πρόληψη πρόληψη!Και όσα κονδύλια δίνονται στην τοπική αυτοδιοίκηση, να χρησιμοποιούνται για μέτρα προστασίας και ενημέρωση των κατοίκων. Έμαθα τώρα οτι οι αντιπυρικες ζώνες όταν υπαρχουν κωνοφόρα πρέπει να είναι 40 με 50 μέτρα. Η λεωφόρος Μαραθώνος που θεωρειτο αντιπυρική ζώνη ήταν 20 μέτρα. Αυτό είναι ευθύνη όλων, κατοίκων και τοπικής αυτοδιοίκησης, να προστατεύουμε τον μικρόκοσμό μας πρώτα γιατί μετά είναι πολύ αργά...Δεν κάνει να το αφήνουμε για αύριο. Οι πολιτικοί είναι πολύ μακριά για να ασχοληθούν, δεν γίνεται να βασιζόμαστε σ'αυτούς. Λυπάμαι που κάθε χρονιά χάνονται ζωές, ενώ θα μπορούσε να'ταν αλλιώς. Αν όλοι ήμασταν αλλιώς.
"Οι πολιτικοί είναι πολύ μακριά για να ασχοληθούν"Οι πολιτικοί ήταν επίσης πολύ μακριά όταν όλοι αυτοί οι οικισμοί αναπτύχθηκαν ανεξέλεγκτα και αυθαίρετα (η νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας ήρθε πολύ αργότερα κάτω από την "λαϊκή πίεση"), πολύ συχνά πάνω σε καμμένα δάση. Η μήπως, αντί για "πολύ μακριά", οι πολιτικοί μας ήταν απίστευτα "κοντά" σε όλα αυτά ; Τόσο κοντά όσο χρειαζόταν για να ανταλλαγεί, χέρι με χέρι, η ψήφος με την ανοχή ή την νομιμοποίηση;
Τώρα που θα προχωρήσει η εξόρυξη βωξίτη, αφού δεν υπάρχει δασοκάλυψη, θα έρθει η ανάπτυξη, και το κράτος θα αποκτήσει λεφτά για γάζες και φρυγανιές, υπομονή. https://www.megaratv.gr/apofasi-gia-ti-mi-eksoryksi-voksiti-sta-megara/