Πανεπιστήμιο Αθηνών: Οι δέκα λόγοι της τραγωδίας στο Μάτι

Πανεπιστήμιο Αθηνών: Οι δέκα λόγοι της τραγωδίας στο Μάτι Facebook Twitter
EUROKINISSI
8

Τα συμπεράσματά της για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι έδωσε στη δημοσιότητα η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τον καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, έπειτα από μια πρώτη ανάλυση των δεδομένων που συνέλεξε.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η μη έγκαιρη προειδοποίηση, γεγονός που συνετέλεσε στον μεγάλο αριθμό των θυμάτων, οφείλεται στην ταχύτατη πλευρική εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Αναλυτικότερα, τα δέκα συμπεράσματα της ερευνητικής ομάδας είναι τα εξής:

1. Πρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση πυρκαγιάς σε ζώνη μίξης δασών - οικισμών (wildland urban interface - WUI), όπου καταγράφεται η υψηλότερη πιθανότητα ανθρώπινων απωλειών στον ελληνικό χώρο και παγκοσμίως. Ειδικά στον ελληνικό χώρο τέτοιες περιπτώσεις είναι πολυάριθμες.

2. Οι ισχυροί δυτικοί άνεμοι, ταχύτητας κατά θέσεις και κατά διαστήματα ακόμα και άνω των 90 χιλ. την ώρα, διαδραμάτισαν πολύ σημαντικό ρόλο στη γρήγορη μετάδοση της πυρκαγιάς προς τα χαμηλότερα υψόμετρα (downslope spread).

3. Η ταχύτατη πλευρική εξάπλωση της πυρκαγιάς, αποτέλεσε πιθανότατα τον κύριο λόγο για τη μη έγκαιρη προειδοποίηση, γεγονός που συντέλεσε στο μεγάλο αριθμό των θυμάτων.

4. Παρατηρήθηκε ότι επηρεάστηκαν κυρίως κατοικίες και κτήρια υπερυψωμένα ή με ορόφους, με μικρότερες καταγεγραμμένες ζημιές στα ισόγεια και στα υπόγεια, τυπικό δείγμα πυρκαγιάς κόμης.

5. Με βάση μαρτυρίες που αναλύονται αυτή τη στιγμή συστηματικά, προκύπτει ότι ο πληθυσμός που βρισκόταν κοντά στην παραλία, πληροφορήθηκε για την πυρκαγιά από άτομα που εκκένωναν το δυτικότερο τμήμα του οικισμού Μάτι, το οποίο είχε ήδη πληγεί και όχι με τη μορφή έγκαιρης προειδοποίησης από κάποιο φορέα. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι δόθηκε σχεδόν μηδενικός χρόνος προειδοποίησης και αντίδρασης.

6. Από την έρευνα πεδίου διαπιστώθηκαν αδυναμίες στην κατασκευή των οικιών με ευαίσθητα σημεία στη στέγη, τα κουφώματα και άλλα μέρη, τα οποία συνετέλεσαν στην καταστροφή τους. Η βελτίωσή τους πιθανόν να είχε θετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στην τρωτότητά τους απέναντι σε πυρκαγιές.

7. Σημαντικός εκτιμάται ότι είναι ο ιδιαίτερος πολεοδομικός σχεδιασμός του οικισμού, ο οποίος ενέργησε ως «παγίδα» για τον πληθυσμό που προσπάθησε να εκκενώσει. Κάποια από τα σημαντικά χαρακτηριστικά του ήταν: οδοί μικρού πλάτους, πολυάριθμα αδιέξοδα, ιδιαίτερα επιμήκη οικοδομικά τετράγωνα, χωρίς δυνατότητα πλευρικής διαφυγής.

8. Με βάση μαρτυρίες που αναλύονται αυτή τη στιγμή συστηματικά, στις επιπτώσεις συνέβαλε η κυκλοφοριακή συμφόρηση, λόγω πανικού αλλά και η μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού (κατοίκων αλλά και επισκεπτών / τουριστών που πιθανόν δεν γνώριζαν τη γεωγραφία της περιοχής).

9. Η μορφολογία της ακτογραμμής έκανε δυσχερή την πρόβαση στην παραλία στα περισσότερα σημεία (κρημνώδεις ακτές), περιορισμένες οι προσβάσιμες παραλίες, τα οποία σε συνδυασμό με τη χαμηλή ορατότητα και την αποπνιχτική ατμόσφαιρα συντέλεσαν στον εγκλωβισμό.

10. Πιθανή απρόσμενη συμπεριφορά της πυρκαγιάς λόγω αλλαγής στον τύπο της βλάστησης. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από περιοχές που είχαν καεί στο παρελθόν και μετέβει σε περιοχή που δεν είχε καεί πρόσφατα με υψηλή συγκέντρωση καύσιμης ύλης και επομένως η συμπεριφορά της έγινε κατά πολύ πιο εκρηκτική.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας νωρίτερα, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, στη συγκεκριμένη πυρκαγιά συνέβαλαν «το ακραίο καιρικό φαινόμενο, οι ριπές του αέρα, η ταχύτητα της φωτιάς, το δάσος το οποίο δεν είχε καθαριστεί, η μορφολογία του εδάφους που συνετέλεσαν στο να έχουμε μία ταχύτατη εξάπλωση με διεύθυνση από τη δύση προς την ανατολή, δηλαδή από το Πεντελικό όρος προς της θάλασσα».

Επεσήμανε μάλιστα ότι η διάταξη του πολεοδομικού σχεδίου στην περιοχή κάτω από τη λεωφόρο Μαραθώνος αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα στην ταχεία αυτή εξέλιξη. 

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «ήταν ένα σχέδιο παγίδα, η οποία εγκλώβισε τους πιο πολλούς κατοίκους, τους ανθρώπους που διέμεναν εκεί ή τους επισκέπτες. Ήταν ένα σχέδιο, το οποίο περιλάμβανε δρόμους, οι οποίοι δεν οδηγούσαν πουθενά, ήταν αδιέξοδοι ή δρόμους οι οποίοι κατέληγαν στους κρημνούς της παραλίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Η κριτική σε θέματα χειρισμών και υποδομών είναι τόσο λαίτ που θυμίζει το ανάλογο δελτίου τύπου με τους καλλιτέχνες και πανεπιστημιακούς που δήθεν υπέγραψαν υπέρ της συμφωνίας του ονοματολογικού με την ΠΓΔΜ.Όταν μπαίνει και η υπογραφή του Αθηναϊκού πρακτορείου ειδήσεων μπορούμε πλέον να είμαστε σίγουροι...
Ο Δήμος Αθηναίων πρόλαβε να μετακινήσει τα 625 παιδιά από τον Άγιο Ανδρέα αλλά η φωτιά δεν έφτασε ως την κατασκήνωση. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους είχαν εκπονήσει τέτοιο σχέδιο και το ίδιο πρέπει να γίνει και για πόλεις και χωριά αλλά να ξέρουμε τι λέμε. Μπορεί με κάποιο σχέδιο να είχαν σωθεί περισσότεροι άνθρωποι αλλά δεν είναι το ίδιο με το να έχεις το πολύ μισή ώρα μέχρι να σωθείς.
Ήταν όλα συγκεντρωμένα σε ένα χώρο, όπου υπάρχει ιεραρχική οργάνωση τύπου στρατού και σίγουρα θα είχανε κάνει και κάποια σχετική άσκηση. Πως συγκρίνεται τώρα αυτή η περίπτωση με ένα μεγάλο πλυθησμό διεσπαρμένο σε γεωγραφική έκταση 1000 φορές μεγαλύτερη δεν το χω καταλάβει.
Εξαιρετικά δυσάρεστη η συμμετοχή σε σκέψεις, αναλύσεις και συζήτήσεις του είδους μετά από τόσο τραγικά συμβάντα, αλλά δυστυχώς είναι πολύ ορθά όλα τα παραπάνω σημεία. Γενικά το θέμα ασφάλεια είναι απίστευτα υποτιμημένο (με εξαίρεση ίσως στρατο και σώματα ασφαλείας) στην Ελλάδα. Και είναι ΠΟΛΛΟΙ οι οικισμοί που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τις συγκεκριμένες περιοχές. Και ενώ σε όλα αυτά τα μέρη δεν μπορούν να γίνουν εύκολα διορθωτικές παρεμβάσεις σε ιδιοκτισιακά, ρυμοτομικά, πολεοδομικά και συγκοινωνιακά ζητήματα, σε θέματα οργάνωσης θα μπορούσαν να γίνουν μερικά πράματα που θα βοηθούσαν σε ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ σε παρόμοιες καταστάσεις.Ενδεικτικά, σε ΟΛΕΣ τις παρόμοιες περιοχές, θα μπορούσε να οργανωθεί σχέδιο από την πολιτική προστασία που, ειδικά τις περιόδους υψηλής επικινδυνότητας θα παρείχε 24ωρη επαγρύπνηση και εποπτία (δεν είναι δα και τόσο πολλές μέρες ανά έτος), θα ΕΠΕΒΑΛΕ την εκ των προτέρων αποψίλωση χαμηλής βλάστησης (το "καθαρό" από εύφλεκτη ύλη έδαφος μειώνει κατά πολύ την ταχύτητα εξάπλωσης αλλά και τις άμεσες επιπτώσεις της πυρκαγιάς), θα είχε έτοιμα σχέδια εκκένωσης/διαφυγής, που θα εφαρμόζονται ΤΑΧΥΤΑΤΑ σε περίπτωση κινδύνου (δεν θα αφήνεται στην κρίση του καθενός πολίτη το πότε το αν και το πως θα πρεπει να εκκενωθεί ο χώρος), θα είχε ανά πάσα στιγμη κεντρική εποπτεία και διοίκηση της όλης κατάστασης αλλά και όλων των διαδικασιών με συντονισμό ΟΛΩΝ των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών (πυροσβεστική, αστυνομία, λιμενικό, ΕΚΑΒ κλπ). Όλα αυτά και ίσως αρκετά ακόμη, δεν θα είχαν καταστείλει την φωτιά - θα είχαν όμως αποτρέψει τον χαμό τόσων αθώων ψυχών -ειδικά των νέων- ακόμα και σε περιπτώσεις με τόσο ακραίες συνθήκες σαν αυτές που επικράτησαν στην Αν. Αττική.
«το ακραίο καιρικό φαινόμενο, οι ριπές του αέρα, η ταχύτητα της φωτιάς, το δάσος το οποίο δεν είχε καθαριστεί, η μορφολογία του εδάφους που συνετέλεσαν στο να έχουμε μία ταχύτατη εξάπλωση με διεύθυνση από τη δύση προς την ανατολή, δηλαδή από το Πεντελικό όρος προς της θάλασσα».Άρα, δεν φταίνε ούτε οι περικοπές σε υλικοτεχνική υποδομή, ούτε η αχρήστευση του Δασαρχείου, ούτε η ανάληψη της κατάσβεσης δασικών περιοχών από την Πυροσβεστική χωρίς την ύπαρξη ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, ούτε η απουσία ανθρώπων στα πυροφυλάκια...Ζάχαρη.
λukum..... τα γράψαμε και αλλού.Θα μιλήσουν για ΔΑΣΙΚΕΣ πυρκαγιές οι.... γεωλόγοι!!! Περιμένω να βγάλουν πόρισμα και οι ... νοσοκόμες - χωρίς να έχω κάτι προσωπικό με τον συγκεκριμένο κλάδο. Πού είναι ΟΛΟ αυτό το διάστημα οι καθηγητάδες της Δασολογικής Σχολής και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ να μας δώσουν ερμηνεία ως οι μόνοι επιστημονικά γνώστες του αντικειμένου των πυρκαγιών;Χάθηκαν στην έρευνα των ... ευρωπαϊκών κονδυλίων;
Για όσους καταλαβαίνουν δύο πράγματα πέρα λαϊκισμούς η ευθύνη της Πολιτείας είναι δεδομένη ως προς την μη πρόληψη και τις όποιες ελλείψεις και παραλλείψεις υπάρχουν. Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι η γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς οφείλεται κατά κύριο λόγο στον ισχυρό άνεμο που επικρατούσε και σε λόγους που αναφέρθηκαν από τον καθηγητή. Με βάση τις μαρτυρίες, τη φωτιά δεν μπορούσαν να την προλάβουν όπως και δεν την πρόλαβαν εξ ου και ο αριθμός των θυμάτων, που είναι δυσθεώρητος. Αυτό δεν αθωώνει την Πολιτεία ή τον οποιοδήποτε υπεύθυνο ως την πρόληψη και τον σχεδιασμό που ανέφερα παραπάνω. Επίσης, όταν ξέσπασε η πυρκαγιά διάβασα εδώ στη Lifo ότι η φωτιά από Καλλιτεχνούπολη πήγαινε προς Διόνυσο. Επειδή ασχολούμαι ερασιτεχνικά με την μετεωρολογία απόρησα αφού η κύρια φορά του ανέμου ήταν δυτική. Η ταχύτατη εξάπλωση οφείλεται στους λόγους που αναφέρει λοιπόν το άρθρο. Μπορεί να μην ακούγεται καλά στα αυτιά ορισμένων αλλά έτσι είναι. Το ότι θα μπορούσαν να σωθούν περισσότερες ζωές αν υπήρχε σχέδιο δόμησης ή διαφυγής (οργανωμένο εκ των προτέρων που να το γνωρίζουν οι κάτοικοι όταν αντιληφθούν φωτιά, όχι απλά να έρθει ένας υπεύθυνος να τους ειδοποιήσει όταν μέσα σε 20 με 30 λεπτά έφτασε η φωτιά στη θάλασσα.) είναι δεδομένο.