Γιατί πλέον συρρικνώθηκαν τα "likes" σε επαγγελματικές και προσωπικές σελίδες στο Facebook;

Γιατί πλέον συρρικνώθηκαν τα "likes" σε επαγγελματικές και προσωπικές σελίδες στο Facebook; Facebook Twitter
3

Εδώ και αρκετό καιρό, περίπου από τότε που ξεκίνησε το σκάνδαλο με τις διαρροές δεδομένων του Facebook προς τρίτους, τόσο οι χρήστες του κοινωνικού δικτύου όσο και οι social media managers από official pages ενημερωτικών ιστοσελίδων, μεγάλων οργανισμών και κάθε είδους brand διαπιστώνουν με τρόμο το εξής: τη μείωση των impressions τους. 

Τα "likes" που κάποτε έπεφταν "βροχή" σε ένα viral post μειώθηκαν σε απόλυτο βαθμό. Τα reactions εμφανίζονται όλο και πιο διστακτικά, σίγουρα πάντως όχι με τον αυθορμητισμό και την ορμή του χρήστη των προηγούμενων χρόνων. Για μήνες όλοι αναρωτιούνταν μήπως γι' αυτή τη μεταστροφή ευθύνονταν οι απανωτές αλλαγές στον αλγόριθμο του Facebook. 

Μήπως οι αναρτήσεις δεν εμφανίζονταν σωστά και εγκαίρως στους χρήστες; Μήπως κάποια ρύθμιση άλλαξε και πάλι την προτεραιότητα εμφάνισης των posts; Ή μήπως κάτι πιο απόλυτο και γι' αυτό δυσοίωνο για την αξιοπιστία του Facebook συνέβαινε; 

Απαντήσεις σε όλα αυτά -και κυρίως σε διαφημιστές και επικεφαλής εκδόσεων και σημαντικών brands που έβλεπαν το reach τους να μειώνεται και τα impressions τους να συρρικνώνονται- δόθηκαν μέσα από την έκθεση της εταιρείας digital marketing Merkle, στην οποία καταγράφονται οι τάσεις του τελευταίου εξαμήνου στο Facebook. 

Τα στοιχεία μπορεί να αφορούν κυρίως τους χρήστες στις ΗΠΑ, ωστόσο, είναι ενδεικτικά των προθέσεων τους, αλλά και της τάσης που εδώ και καιρό καταγράφεται απέναντι στο δίκτυο. 

Να, λοιπόν μερικά από τα συμπεράσματα:

Κατ' αρχάς, όπως αποκαλύπτεται, παρά τα σκάνδαλα, παρά την κλήτευση Ζούκερμπεργκ σε αρμόδιες κυβερνητικές και μη επιτροπές η διαφήμιση στο Facebook κυριολεκτικά εκτινάχθηκε κατά 70%. Η εκτίναξη αποδίδεται στην αύξηση του ανταγωνισμού, αλλά και στη μείωση των impressions. 

Γιατί πλέον συρρικνώθηκαν τα "likes" σε επαγγελματικές και προσωπικές σελίδες στο Facebook; Facebook Twitter

H τελευταία με τη σειρά της φαίνεται να αποδίδεται στον μειωμένο χρόνο που φαίνεται να περνάνε οι χρήστες στο newsfeed, χρόνο τον οποίο πλέον αφιερώνουν στα αγαπημένα τους groups και σε υπο-ομάδες δραστηριοτήτων που τους απασχολούν. 

Την ίδια στιγμή η αύξηση της διαφημιστικής δαπάνης στο Instagram είναι ακόμη πιο υψηλή. Για την ακρίβεια, έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε σχέση με αυτή του Facebook, καθώς η δαπάνη στη φωτογραφική πλατφόρμα εμφανίζεται αυξημένη κατά 177!

Γιατί πλέον συρρικνώθηκαν τα "likes" σε επαγγελματικές και προσωπικές σελίδες στο Facebook; Facebook Twitter

Για τους πιο έμπειρους αυτής της αγοράς, η συγκεκριμένη εκτίναξη ήταν μάλλον αναμενόμενη μετά τη σχετική με τα βίντεο αλλαγή στην οποία προχώρησε το Instagram. 

Γιατί πλέον συρρικνώθηκαν τα "likes" σε επαγγελματικές και προσωπικές σελίδες στο Facebook; Facebook Twitter

Τέλος, κατά την ίδια έρευνα, το 92% της κινητικότητας του το Facebook την οφείλει σε κινητά και tablets, κοινώς οι περισσότεροι σερφάρουν στη σελίδα και τις εφαρμογές του μέσω του smartphone, του i-Phone ή του tablet τους. 

 Με στοιχεία από Socialmediatoday.com

Τech & Science
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Έστειλε μήνυμα ευχαριστίας στον Ντόναλντ Τραμπ σε όλους τους χρήστες του

Τech & Science / TikTok: Μετά την επαναλειτουργία ευχαρίστησε τον Τραμπ με μήνυμα που έστειλε σε όλους τους χρήστες στην Αμερική

170 εκατομμύρια χρήστες του TikTok, μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας της εφαρμογής είδαν το μήνυμα: «Ως αποτέλεσμα των ενεργειών του προέδρου Τραμπ, το TikTok είναι και πάλι σε λειτουργία στις ΗΠΑ!»
LIFO NEWSROOM
Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις, για μείωση του στρες

Τech & Science / Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις για μείωση του στρες

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Tsukuba εμπνεύστηκε από τη χαρακτηριστική συμπεριφορά των γατών, γνωστή ως «bunting», κατά την οποία οι γάτες τρίβουν το κεφάλι τους σε αντικείμενα ή ανθρώπους
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Κοιτάτε ρε σεις σε τι σημείο έχουμε φτάσει. Να αναλύεται η κινητικότητα των "likes". Αυτό και αν είναι κατάντια!.....κοιτάτε να συνέλθετε και να έλθετε στα συγκαλά σας. Βγείτε επιτέλους από τον εικονικό κόσμο των οθονών σας και των πληκτρολογίων σας και δημιουργείστε ρεαλιστικές, κοινωνικές σχέσεις, φιλικές και συναισθηματικές.Επανέλθετε στην ρεαλιστική ενσυναίσθηση, πραγματικών καταστάσεων και συναναστροφών. Κλείστε τα κινητά σας και κάντε αληθινές παρέες και φιλίες (μετρημένες στο ένα χέρι). Χρησιμοποιείστε τα όταν πρόκειται να επικοινωνήσετε μέσω αυτών για να κλείσετε κάποιο ραντεβού και να συνεχίσετε την επικοινωνία από κοντά. Τουλάχιστον επικοινωνήστε με αυτά μιλώντας και κουβεντιάζοντας, απέχοντας συνειδητά από τα δωρικά, ανούσια μηνύματα και τα παιδαριώδη emoticons (φατσούλες).ΩΡΙΜΑΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!...
Μάλλον δεν κατάλαβες καλά το άρθρο. Οι άνθρωποι είχαν επιθυμίες και προτιμήσεις και πριν το facebook, απλά τώρα μπορούν και να μετρηθούν και να αναλυθούν, δεν άλλαξε κάτι. Ακόμη και το facebook να σταματήσει να υπάρχει άυριο, πάλι θα βρεθεί ένας τρόπος να μετρούνται αυτά είτε επειδή θα σε ξεγελασει καποιος μαρκετίστας έιτε γιατί το φωνάζεις απο μόνος σου. Μη σε τρομάξω αλλα και το οτι μπήκες εδώ και χολίασες κάπου έχει καταγραφεί...
Δεν με τρομάζεις εσύ φίλε μου, άλλα είναι εκείνα που με «χαλάνε» - και δεν είναι έτσι όπως το περιγράφεις. Συγκεκριμένα, εδώ έχουμε να κάνουμε με τα (anti)social media - Μέσα (αντι)κοινωνικής δικτύωσης...Αποτελεί τομέα της δουλειάς μου και της επιστήμης μου να αναλύω (και) αυτό το συγκεκριμένο ψυχοκοινωνικό (αρνητικό) φαινόμενο.Για να μην μακρηγορήσω και κουράσω, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (όπως τα ονόμασαν - που μόνο κοινωνική δικτύωση δεν αποτελούν επί της ουσίας), μας απομάκρυναν και μας απομόνωσαν περισσότερο. Και το φαινόμενο αυτό θα ενταθεί πολύ περισσότερο από τις νέες γενιές που εντάσσονται σε αυτά, αυτουσίως, σχεδόν νομοτελειακά, από νεαρή ηλικία, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο κενό ή διαφορετικές, βιωματικές πράξεις ρεαλιστικής κοινωνικοποιήσεως (όπως στις προγενέστερες γενεές - αν και εκείνες έχουν επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό).Το όλο ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, μεγάλο και αρχίζει να απασχολεί σημαντικά τους τομείς των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών.