H πρωτεύουσα της Βολιβίας, η Λα Πας, δεν έχει πολλά ψηλά κτίρια. Επομένως, σε όποιο σημείο της πόλης και να βρίσκεσαι είναι δύσκολο να μην δεις την καινούργια προεδρική κατοικία.
Ο γυάλινος ουρανοξύστης έχει ύψος 120 μέτρα και 29 ορόφους. Η κατασκευή του στοίχισε 34 εκατομμύρια δολάρια και έχει γίνει ήδη αντικείμενο διαμάχης στη χώρα της Νότιας Αμερικής.
Έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν όταν δημοσιεύματα ανέφεραν πως ο πρόεδρος Έβο Μοράλες θα έχει στη διάθεση του μια σουίτα 1068 τετραγωνικών μέτρων που θα περιλαμβάνει τζακούζι, γυμναστήριο, σάουνα, αίθουσα μασάζ και προσωπικό ασανσέρ.
Η υπουργός Μεταφορών της Βολιβίας δεν σχολίασε τα δημοσιεύματα, όμως δήλωσε πως η καινούργια προεδρική κατοικία χτίστηκε «για το λαό».
Ο πρόεδρος Έβο Μοράλες δέχεται έντονη κριτική για την άρνηση του να εγκαταλείψει την εξουσία μετά από 12 χρόνια και την πρόθεση να διεκδικήσει την επανεκλογή του στις εκλογές του 2019.
Όσον αφορά την μετακόμιση στο καινούργιο πολυτελές κτίριο, ο Μοράλες λέει πως έτσι η Βολιβία θα εξοικονομήσει περίπου 20 εκατ. δολάρια το χρόνο.
Και αυτό γιατί εκεί δε θα βρίσκεται μόνο η προεδρική κατοικία, αλλά και κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως και 5 υπουργεία που ως τώρα νοίκιαζαν ακίνητα στην πρωτεύουσα. «Αφήνουμε πίσω μας το μέγαρο της αποικιακής περιόδου και ερχόμαστε εδώ στο Μεγάλο Σπίτι του Λαού» ανέφερε σε μια ομιλία του. «Είναι ένα ιστορικό επίτευγμα, χάρη στον αγώνα του βολιβιανού λαού».
Καθώς οι νόμοι στην Βολιβία απαγόρευαν την κατασκευή τόσο ψηλών κτιρίων ο Μοράλες πέρασε ειδική νομοθετική διάταξη για να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο.
«Είναι μια προσβολή για τη χώρα», λέει ο Καρλος Τοράντσο, πολιτικός αναλυτής. «Ο Μοράλες θέλει να παρουσιάσει τον εαυτό του σαν αθάνατο, με ένα κτίριο που δεν είναι μόνο αντιαισθητικό αλλά και ανήθικο, καθώς στη Βολιβία δεν έχουμε ούτε το δικαίωμα να αρρωστήσουμε» σχολιάζει αναφερόμενος στις ελλείψεις σε υποδομές και υλικά που έχει το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λα Πας.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης δήλωσε πως το καινούργιο κτίριο πρέπει να μετατραπεί σε νοσοκομείο κατά του καρκίνου, το οποίο θεωρεί απόλυτη προτεραιότητα.
Η Βολιβία παραμένει μια από τις φτωχότερες χώρες της Νοτίου Αμερικής παρά την τελευταία δεκαετία οικονομικής ανάπτυξης.
Με πληροφορίες από Guardian