Σεξιστικό σκάνδαλο στο CERN: Καθηγητής υποστήριξε πως η Φυσική ήταν ανέκαθεν δουλειά των ανδρών

Σεξιστικό σκάνδαλο στο CERN: Καθηγητής υποστήριξε πως η Φυσική ήταν ανέκαθεν δουλειά των ανδρών Facebook Twitter
8

Σκάνδαλο με τις δηλώσεις του προκάλεσε ένας διακεκριμένος Ιταλός επιστήμονας, που μιλώντας σε σεμινάριο του CERN, υποστήριξε πως η Φυσική δημιουργήθηκε από άνδρες και ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο ικανές σε αυτό το επιστημονικό πεδίο.

Μάλιστα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πίζα, Αλεσάντρο Στρούμια, μιλούσε σε ένα ακροατήριο κυρίως νέων γυναικών φυσικών, που τώρα αρχίζουν την επιστημονική καριέρα τους, γεγονός που αποτέλεσε σοβαρή πρόκληση.

Όπως είπε, οι άνδρες είναι αυτοί που «εφηύραν και έφτιαξαν τη Φυσική, όχι μέσω πρόσκλησης», συνεπώς είναι λογικό να υπάρχουν πολύ περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες σε αυτόν τον τομέα.

Πρόσθεσε ότι οι γυναίκες «παίρνουν υπερβολικά μεγάλη χρηματοδότηση», ότι «προωθούνται σε θέσεις ευθύνης χωρίς να το αξίζουν» και ότι στην πραγματικότητα γίνονται αξιοκρατικές διακρίσεις σε βάρος των ανδρών.

Όπως σημείωσε, «η φυσική δεν είναι σεξιστική εναντίον των γυναικών, όμως η αλήθεια δεν μετράει εν προκειμένω, επειδή είναι μέρος μίας πολιτικής μάχης που έρχεται απ' έξω».

Με ανακοίνωσή του το CERN -το οποίο έχει μια Ιταλίδα φυσικό ως την πρώτη γενική διευθύντριά του- καταδίκασε την ομιλία του Αλ. Στρούμια ως «άκρως προσβλητική» και τόνισε ότι «το CERN είναι ένα μέρος όπου ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος και όλοι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες, άσχετα από εθνικότητα, πίστη, φύλο ή σεξουαλικό προσανατολισμό».

Επίσης, σύμφωνα με το BBC και το New Scientist, το CERN αφαίρεσε από την ιστοσελίδα του υλικό σχετικό με την ομιλία του Αλ. Στρούμια, ο οποίος πάντως επέμεινε ότι απλώς παρουσίασε τα γεγονότα ως έχουν.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Διεθνή / Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Η Μόσχα έχει μακρά παράδοση αδιαφορίας προς τα εντάλματα της Interpol, όταν πρόκειται για πρόσωπα με πολιτική σημασία ή συμμαχική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Τα νομοσχέδια κατά των τρανς στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία», προειδοποιεί φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Τα νομοσχέδια κατά των τρανς ατόμων στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία»

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 1.570 προτεινόμενα νομοσχέδια που στοχεύουν στα δικαιώματά τους, με 527 μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2025
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Διεθνή / Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Οι «παραβάσεις του τρόπου ζωής» θα αφορούν τη διάπραξη αδικήματος, τη διατάραξη της δημόσιας τάξης αλλά και την υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή ενεργειών που «απειλούν την ασφάλεια» της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, όπως αυτό του ChatGPT αλλά και το Midjourney, μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι λαμβάνοντας μόνο μερικές οδηγίες και μία εικόνα αναφοράς από τον χρήστη
LIFO NEWSROOM
Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

Διεθνή / Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

«Είναι ένας άνθρωπος που έκανε επτά παιδιά και τώρα έχει τέσσερα εγγόνια και κανένα από αυτά δεν θέλει να έχει σχέση μαζί του» είπε ο διάσημος ηθοποιός για τον πατέρα του
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Διεθνή / Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Οι βουλευτές της πολιτείας συζητούν νέο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει εργασία και τη νύχτα από τα 14 και θα καταργεί το διάλειμμα για φαγητό στους 16χρονους εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Άμα όσα λες βασίζονται σε στοιχεία, πάλι σεξιστική είναι; Και τόσο ευαίσθητες είναι οι νεαρές επιστημόνισσες που δεν μπόρεσαν να τον αντικρούσουν με επιχειρήματα, παρά άρχισαν να φωνάζουν "σεξισμός", "σεξισμός". Επιβεβαιώνοντας μάλλον τα όσα είπε ο καθηγητής.
@ johnzik Ναι φίλε και τα στοιχεία είναι σεξιστικά διότι έχουν παραχθεί από μια κοινωνία σεξιστική (πατριαρχική).Τι δεν καταλαβαίνεις; Δεν θα υπάρχει σεξιστικό σκάνδαλο μόνο αν κάτσεις να σε αναμορφώσουν όπως θέλουν οι ταγοί πολύ συγκεκριμένης ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ομάδας και να διαμορφώσουν τα θέλω σου και τις ανάγκες σου σύμφωνα με τους δικούς τους ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ στόχους.Αλλά η κουβέντα απαγορεύεται να γίνει με ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ όρους. Θα γίνεται με συναισθηματικούς. Αν τολμήσεις να διαφωνήσεις και να εκφράσεις τη διαφωνία σου είσαι προσβλητικός και έχεις πληγώσει τα συναισθήματα κάποιου. Πράγμα που απαγορεύεται να πληγώνεις τα συναισθήματα κάποιου και μάντεψε... Τα συναισθήματα είναι υποκειμενικά άρα κάθε φορά θα υπάρχει ένας κριτής που θα σου λέει τι επιτρέπεται να πεις και τι όχι.Άρα, καλύτερα και πιο ασφαλώς, απαγορεύεται να διαφωνείς και να το εκφράζεις. Αν συνεχίσεις να διαφωνείς και να το εκφράζεις, παρά την κοινωνική πίεση που σου ασκείται από πανεπιστήμια, ΜΜΕ, ΜΚΟ, κόμματα κτλ, θα φιμώνεσαι ΝΟΜΙΜΑ καθώς το δικαίωμα να διαφωνείς και να το εκφράζεις κρίνεται μάλλον παράνομο με βάση τους "αντιρατσιστικούς" νόμους που ποινικοποιούν τον δημοκρατικό διάλογο διευρύνοντας απεριόριστα τον ορισμό της ρητορικής μίσους ώστε να εμπεριέχει κάθε αντιπολιτευόμενο λόγο.Στις ΗΠΑ, δηλαδή σε κάποιους πολύ συγκεκριμένους κύκλους, λογίζεται σεξιστικό να πεις ότι "οι γυναίκες έχουν ωοθήκες". Γιατί; Διότι οι τρανς γυναίκες δεν έχουν ωοθήκες. Άρα κάνεις διακρίσεις υπέρ των εκ γενετής γυναικών.Ο διάλογος ξεφεύγει και γίνεται σταθερά πιο ακραίος. Αλλά δικαιωματισμός είναι αυτός. Η ακρότητα είναι αυτοσκοπός.
@Γράφων Αυτή η βλακεία έχει γίνει πια επικίνδυνη. Καταστρέφει ζωές και καριέρες. Έχει χυθεί αίμα για την ελευθερία του λόγου, για να τη χαρίσουμε έτσι απλά στους κάθε λογής "δικαιωματιστές".
@ johnzikΔεν είναι καν δικαιωματιστες. Είναι new age, post modern μαρξιστές.Γι' αυτό και οι μέθοδοι που μετερχονται είναι αυτές που είναι.Αλλά δεν κάνει να τα λες αυτά. Θα σε πουν πολλά πράγματα. Αλλά ποτέ δεν θα απαντήσουν στην ουσία.
Εντωμεταξυ σε διαφορες συζητησεις για το αν και τα ποσο υπαρχει ισοτητα στην αγορα εργασιας, διαφοροι αρνητες της αναγκης για φεμινισμο επιμενουν να λενε οτι φυσικα και ειναι θεμα γουστου ο επαγγελματικος προσανατολισμος. Η βολεματος, το ακουσαμε και αυτο. Μα πως να πιστεψουν τα κοριτσια οτι υπαρχει χωρος γι' αυτες στις επιστημες οταν εκφραζονται στα σοβαρα αποψεις σαν την παραπανω, του "εγκριτου" καθηγητη; Η αντιληψη μας για το τι μπορουμε και θελουμε να κανουμε (ολοι και ολες) εξαρταται απο διαφορους παραγοντες ενας απο τους οποιους ειναι τα απειρα σκαλωματα της κοινωνιας.
Ακούστε και αυτό.Άντρες και γυναίκες έχουν διαφορετικά γούστα. https://www.sciencedaily.com/releases/2018/02/180214150132Στις γυναίκες δεν αρέσουν οι θετικές επιστήμες, στις οποίες συγκαταλέγεται και η φυσική. Αυτό αποδεικνύεται από έρευνα που μας λέει ότι όσο περισσότερη ισότητα μεταξύ των δύο φύλων τόσο μεγαλύτερη ψαλίδα στις θετικές επιστήμες μεταξύ των δύο φύλων.