«Αισθάνθηκα ντροπή!» - O Κωστής Μαραβέγιας είναι εξοργισμένος με αυτό που έγινε στο αεροδρόμιο

«Αισθάνθηκα ντροπή!» - O Κωστής Μαραβέγιας είναι εξοργισμένος με αυτό που έγινε στο αεροδρόμιο Facebook Twitter
16

Με ένα κείμενο που ανέβασε στο Instagram μαζί με μια φωτογραφία, ο μουσικός Κωστής Μαραβέγιας καταγγέλλει ένα ρατσιστικό περιστατικό  στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος".

Ο Κωστής Μαραβέγιας περιγράφει τη συμπεριφορά ενός υπαλλήλου ασφαλείας με επιβάτες και καταλήγει στο περιστατικό με έναν άντρα που ταξίδευε για Αίγυπτο

Η καταγγελία:

 

Χώρες ΕΕ/ Χώρες εκτός ΕΕ

 

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως το να κάνεις διαλογή επιβατών στο δυαδικό σύστημα "ΕΕ" ή "όχι ΕΕ" σε ένα πολυσύχναστο αεροδρόμιο πρωτεύουσας μιας τουριστικής χώρας όπως η Ελλάδα, δεν είναι δα και εύκολο πράγμα.


Ο εργαζόμενος στην ασφάλεια του αεροδρομίου που βρισκόταν στο συγκεκριμένο πόστο σίγουρα δεν θα ήταν στην καλύτερή του μέρα.


Αλλά...


Χαμογελούσε όσο μπορούσε στα κόκκινα και λοιπά Ευρωπαϊκά διαβατήρια, πιο αβίαστα στις ελληνικές ταυτότητες, ενώ φαινόταν εμφανώς πιο σφιγμένος και πιο δυσαρεστημένος σε γκρουπ τουριστών ασιατικής προέλευσης που προπορευόταν λίγο πιο μπροστά μας.


Η μεγάλη του απογοήτευση όμως εκδηλώθηκε χωρίς δισταγμό στην πτήση για Κάιρο.


Ο αμέσως επόμενος συμπολίτης μας, κρατώντας μια απλή σακούλα σουπερμάρκετ που χρησιμοποιούσε ως αυτοσχέδιο backpack, καθυστέρησε για λίγα δευτερόλεπτα, για να μαζέψει ένα καρό πουκάμισο που ξεχείλιζε από τα πράγματα που είχε στοιβάξει στην πλαστική σακούλα.

 

Η ένδυση και η εμφάνιση του μαρτυρούσε έναν απλό λαϊκό άνθρωπο που μάλλον πήγαινε στην πατρίδα του, στην Αίγυπτο, να δει τους δικούς του.


Ο κύριος της ασφάλειας δυσανασχέτησε έντονα και με φανερά εκνευρισμένο τόνο φωνής πια, πρόσταξε "άιντε προχώρα", συνοδεύοντας και κινησιολογικά την καθόλου φιλόξενη στάση του με προέκταση χεριού, αφού πρώτα τσέκαρε το εισιτήριο και διαβατήριο του Αιγύπτιου επιβάτη της πτήσης για Κάϊρο.


Αναρωτιέμαι.


Στην πρωτεύουσα μιας χώρας, στην πύλη εισόδου και εξόδου μιας πολιτισμένης"Ευρωπαϊκής" χώρας, πως τοποθετείς αυτό το προσωπικό σε τέτοιες καίριες θέσεις, προσωπικό που δεν μπορεί ή δεν θέλει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις για στοιχειώδη ευγένεια και σίγουρα όχι για επιθετική στάση που τρέφεται και τρέφει τον ρατσισμό.


Αισθάνθηκα ντροπή.


Για μένα, για τη χώρα μου, για τους συμπολίτες μου, για το αεροδρόμιό μας.


Θα έρθουν καλύτερες μέρες.


Είμαι σίγουρος.


Καλό μας ταξίδι.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Εκτός Σένγκεν Χώρες ΕΕ/ Χώρες εκτός ΕΕ Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως το να κάνεις διαλογή επιβατών στο δυαδικό σύστημα "ΕΕ" ή "όχι ΕΕ" σε ένα πολυσύχναστο αεροδρόμιο πρωτεύουσας μιας τουριστικής χώρας όπως η Ελλάδα, δεν είναι δα και εύκολο πράγμα. Ο εργαζόμενος στην ασφάλεια του αεροδρομίου που βρισκόταν στο συγκεκριμένο πόστο σίγουρα δεν θα ήταν στην καλύτερή του μέρα. Αλλά.. Χαμογελούσε όσο μπορούσε στα κόκκινα και λοιπά Ευρωπαϊκά διαβατήρια, πιο αβίαστα στις ελληνικές ταυτότητες, ενώ φαινόταν εμφανώς πιο σφιγμένος και πιο δυσαρεστημένος σε γκρουπ τουριστών ασιατικής προέλευσης που προπορευόταν λίγο πιο μπροστά μας. Η μεγάλη του απογοήτευση όμως εκδηλώθηκε χωρίς δισταγμό στην πτήση για Κάϊρο. Ο αμέσως επόμενος συμπολίτης μας, κρατώντας μια απλή σακούλα σουπερμάρκετ που χρησιμοποιούσε ως αυτοσχέδιο backpack, καθυστέρησε για λίγα δευτερόλεπτα, για να μαζέψει ένα καρό πουκάμισο που ξεχείλιζε από τα πράγματα που είχε στοιβάξει στην πλαστική σακούλα. Η ένδυση και η εμφάνιση του μαρτυρούσε έναν απλό λαϊκό άνθρωπο που μάλλον πήγαινε στην πατρίδα του, στην Αίγυπτο, να δει τους δικούς του. Ο κύριος της ασφάλειας δυσανασχέτησε έντονα και με φανερά εκνευρισμένο τόνο φωνής πια, πρόσταξε "άϊντε προχώρα", συνοδεύοντας και κινησιολογικά την καθόλου φιλόξενη στάση του με προέκταση χεριού, αφού πρώτα τσέκαρε το εισιτήριο και διαβατήριο του Αιγύπτιου επιβάτη της πτήσης για Κάϊρο. Αναρωτιέμαι. Στην πρωτεύουσα μιας χώρας, στην πύλη εισόδου και εξόδου μιας πολιτισμένης"Ευρωπαϊκής" χώρας, πως τοποθετείς αυτό το προσωπικό σε τέτοιες καίριες θέσεις, προσωπικό που δεν μπορεί ή δεν θέλει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις για στοιχειώδη ευγένεια και σίγουρα όχι για επιθετική στάση που τρέφεται και τρέφει τον ρατσισμό. Αισθάνθηκα ντροπή. Για μένα, για τη χώρα μου, για τους συμπολίτες μου, για το αεροδρόμιό μας. Θα έρθουν καλύτερες μέρες. Είμαι σίγουρος. Καλό μας ταξίδι.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Maraveyas (@maraveyas) στις


It's Viral
16

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντέμι Μουρ: «Προφέρουν λάθος το όνομά μου» - Το βίντεο που έγινε ξανά viral

It's Viral / Ντέμι Μουρ: «Προφέρουν λάθος το όνομά μου» - Το βίντεο που έγινε ξανά viral

Μετά τη βράβευσή της στις «Χρυσές Σφαίρες», ο αλγόριθμος των social media «θυμήθηκε» παλαιότερα βίντεο, υπενθυμίζοντας στους θαυμαστές της, πώς προφέρεται στην πραγματικότητα το όνομά της
THE LIFO TEAM

σχόλια

9 σχόλια
Ο υπάλληλος φέρθηκε με αγένεια και ο Κωστής Μαραβέγιας ενοχλήθηκε και ντράπηκε.Δικαίως για μένα.Έκανε κάτι γι'αυτό ?Δηλαδή έκανε κάποια σύσταση στον υπάλληλο για την ντροπιαστική του συμπεριφορά?Σε κάποιον προϊστάμενο ίσως?Αν δεν το έκανε και περιορίστηκε μόνο στο instagram ,δεν μου λέει κάτι.Για να περιοριστούν αυτά τα φαινόμενα χρειάζεται η αντίδρασή μας την δεδομένη στιγμή.Αντίδραση στην αδικία ,την αγένεια και την καφρίλα.
Χαχα μ εκανε και γέλασα η ανάρτηση..που ζεί ο καλλιτέχνης;Δείτε το ντοκυμαντερ που προβλήθηκε στην ιταλική τηλεόραση 20/10,στη RAI DUE ´prigionieri sull isola,´(φυλακισμένοι στη Μόρια εν ολίγοις)&έτσι θα καταλάβετε ότι αυτό που αναρτήσατε ειναι απλώς το Τ Ι Π Ο Τ Α !!!!!!
Οσο παει και πιο αντιπαθητικος μου γινεται αυτος ο τυπος...Χωρις να υποτιμω στο ελαχιστο το περιστατικο που περιγραφει, δε μπορω να ξεφυγω απο μια συγκεκριμενη αισθηση που μου δινει η περιγραφη: την αισθηση του "τραβηγμενου απο τα μαλλια" και της υπερβολης. Αλλα κυριως την αισθηση που μου δινουν ολοι οι radical chic αυτου του ειδους: οτι τεινουν να αυτο-προβαλλονται στα social media για πολυ συγκεκριμενα θεματα (μεταναστες/gay και προτου πεσετε να με φατε καποιοι, εννοειται πως ειναι εξαιρετικα σημαντικα, αλλα δεν ειναι δυστυχως τα μονα φλεγοντα!!) που θα τους ανεβασουν στο βαθρο ως "σουπερ κοινωνικα ευαισθητους", την ιδια στιγμη που η σιωπη τους κανει κροτο οταν η κουβεντα παει στον εξευτελισμο π.χ. του εργαζομενου η' στο ξεπουλημα της χωρας σε πολυεθνικες. Εκει κανει "τζιζ" κι ασε, γιατι μπορει να κανεις κι εχθρους στο ινσταγκραμ αν παρεις θεση..
Αντί να ασχολούμαστε με το χαρακτήρα του κάθε υπαλλήλου, ας αναρωτηθούμε υπό ποιο πλαίσιο έγινε η πρόσληψη του, ποιοι και αν τον αξιολόγησαν και αν υπάρχουν πειθαρχικές ποινές για παραπτώματα όπως την έλλειψη σεβασμού προς τον πελάτη.Ζούμε στην παράλογη χώρα που η αξιολόγηση μας ενοχλεί, αλλά μέχρι να μας συμβεί καμιά στραβή στις δοσοληψίες μας με το δημόσιο.Δυστυχώς η "δεξιοσύνη" ωριμάζει σ' αυτόν τον τόπο μετά τα 50.
Δεν δικαιολογώ όποια πράξη βασίζεται στην προκατάληψη, αλλά χαιρετίζω (ειρωνικά) το ελληνικό ιδίωμα της άσκησης επιρροής/δύναμης: η ιστορία που αυτεπάγγελτα δημοσίευσε ο κ. Μαραβέγιας και "έκαναν like" 23,800 χρήστες, απέναντι σε έναν άσημο εργαζόμενο (δεν γνωρίζει ότι κάποιες χιλιάδες - κοινωνικά ευαίσθητων - ανθρώπων τον οικτίρουν{;} διαδικτυακά), ο οποίος καταδείχτηκε δημόσια & φανερά, στο όνομα της κοινωνικής ευαισθησίας του Χ επώνυμου στα social media. Σε αυτό το ιδίωμα λοιπόν, θα δώσω πόντους, όταν θα γίνεται με διακριτικότητα ως προς το άτομο (ειδάλλως γίνεται κόντρα-ρατσισμός), σε αναλογία με την σχέση δύναμης/επιρροής (διά-σημος & άσημος, εύπορος & λιγότερο εύπορος κλπ, influencer & non-influencer) και του μέσου καταγγελίας (social media, media, τύπος).