ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Δεκέμβρης του '08: Δέκα χρόνια μετά, όλα είναι χειρότερα

Δεκέμβρης του '08: Δέκα χρόνια μετά, όλα είναι χειρότερα Facebook Twitter
Υπήρχαν πολλοί τότε, θυμάμαι, που ξίνιζαν και αντιδρούσαν έντονα όταν άκουγαν να γίνεται λόγος για εξέγερση αναφορικά με το «κάψιμο της Αθήνας» που ακολούθησε την εν ψυχρώ και δι' ασήμαντον αφορμή δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Φωτο: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΟΣ
15

Είναι κάποιες λέξεις, όπως η εξέγερση, που επειδή φέρουν ένα ιστορικό/πολιτικό/συγκρουσιακό βάρος ή επειδή συχνά έχουν χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά, κάνουν «τζιζ» σαν ηλεκτρικό φορτίο όταν τις ακουμπάμε. Ή απλώς κάποιοι επιθυμούν να τους προσδίδουν αποκλειστικά θετικό και ηρωικό πρόσημο, σύμφωνα με τη δική τους ατζέντα πάντα, αρνούμενοι να δεχτούν ότι δεν αποτελεί «καπηλεία» ή «παρεξήγηση» το να περιγράφεις γεγονότα ευρείας κλίμακας με το όνομά τους, χωρίς φόβο και πάθος.


Υπήρχαν πολλοί τότε, θυμάμαι, που ξίνιζαν και αντιδρούσαν έντονα όταν άκουγαν να γίνεται λόγος για εξέγερση αναφορικά με το «κάψιμο της Αθήνας» που ακολούθησε την εν ψυχρώ και δι' ασήμαντον αφορμή δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, Σάββατο βράδυ, στο λούνα παρκ αντιεξουσιαστικής ψυχαγωγίας των Εξαρχείων από αστυνομικό όργανο. «Δεν είναι εξέγερση, είναι ... [ακολουθούσε πανσπερμία υποτιμητικών χαρακτηρισμών για τα κίνητρα και την υπόσταση των διαδηλωτών]».


Και οι αρνητές της εξέγερσης εκπροσωπούσαν ένα ευρύτατο φάσμα που απλωνόταν από τη (νέο)δεξιά ως το τιμημένο ΚΚΕ. Ήταν μία από τις «πρωτιές», μία μόνο από τις πολλές δυσοίωνες «προφητείες» εκείνων των ημερών η σύσταση τέτοιων ανίερων συμμαχιών που έκτοτε έχουν γίνει καθεστώς σχεδόν στα πολιτικά πράγματα. Υπήρχαν, βέβαια, και οι υστερόβουλοι υμνητές και επίδοξοι νταβατζήδες της εξέγερσης, όπως σύσσωμος σχεδόν ο ΣΥΡΙΖΑ του τότε.

Και σήμερα όλα είναι χειρότερα. Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, η βίαιη συμπεριφορά της αστυνομίας έναντι «περιθωριακών» και αδυνάτων και πιο πολύ απ' όλα ίσως το χυδαίο επίπεδο, ο μεσαιωνικός συντηρητισμός και η χειραγώγηση της «κοινής γνώμης» που ξερνάνε καθημερινά τα τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία, ενώ δεν έχουν σοβαρές παραγωγές ή στοιχειώδες πρόγραμμα, απομυζούν ακόμα το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της διαφημιστικής αγοράς.


Σαφώς και ήταν εξέγερση. Δεν ήταν λαϊκή εξέγερση, ούτε διαδήλωση του ΠΑΜΕ, ούτε συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Ήταν νεανική εξέγερση και μάλιστα μαζικού τύπου, στην οποία πήραν μέρος μαθητές, φοιτητές, συνειδητοποιημένοι/ριζοσπαστικοποιημένοι και μη, ενταγμένοι, ανένταχτοι, φλώροι, χουλιγκάνια, χίπστερ κι ένα σωρό άλλες φυλές και υβρίδια.

Ήταν εξέγερση κατά πάντων και όχι απλώς το σημείο τήξης στο el clasico ντέρμπι ανάμεσα σε μπάτσους και μπάχαλα που πήρε φωτιά επειδή ένας λεβεντοψυχάκιας εκτέλεσε ένα παιδί που στα μάτια του εκπροσωπούσε όλα τα «προνομιούχα τσογλάνια» και τα «βολεμένα πουστράκια» που του τσιγκλούσαν καθημερινά τα πιο χαμερπή και φασιστικά του ένστικτα.

Δεκέμβρης του '08: Δέκα χρόνια μετά, όλα είναι χειρότερα Facebook Twitter
Σαφώς και ήταν εξέγερση. Δεν ήταν λαϊκή εξέγερση, ούτε διαδήλωση του ΠΑΜΕ, ούτε συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Ήταν νεανική εξέγερση και μάλιστα μαζικού τύπου.. Φωτο: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΟΣ

Πολλά γράφτηκαν εκείνες τις μέρες και ακόμα περισσότερα εκ των υστέρων και υπό το βάρος της κρίσης, το άγριο πρόσωπο της οποίας θα εμφανιζόταν αρκετά μετά τον Δεκέμβρη του 2008. Σίγουρα, όμως, μπορούν να εκληφθούν τα βίαια και πρωτοφανούς κλίμακας γεγονότα (η παραχώρηση «ζώνης εκτόνωσης του πλήθους» από τις Αρχές έστειλε τις φωτιές μέχρι το βαθύ Κολωνάκι, που ως τότε θεωρούνταν εξίσου «άβατο» με τα Εξάρχεια, αλλά με την αντίστροφη έννοια) ως προειδοποιητικές βολές ή ως επαναλαμβανόμενες κλήσεις αφύπνισης μιας κοινωνίας που ακόμα ζούσε τη νιρβάνα της «επίπλαστης ευδαιμονίας».


Οι νεαροί εξεγερμένοι που έσπαγαν και έκαιγαν με οργή και χαρακτηριστική της ηλικίας τους μηδενιστική μέθεξη ήταν σαν να διαισθάνονταν αυτό που ερχόταν και που εμείς, οι πιο μεγάλοι, δεν βλέπαμε ή δεν θέλαμε να δούμε. Σαν να ήξεραν ότι εφεξής κάθε γενιά ‒με τη δική τους πρώτη και καλύτερη‒ θα είναι όλο και πιο πολύ στην απ' έξω απ' ό,τι η προηγούμενη και ότι θα εξαναγκαστεί να λειτουργεί και να επιβιώνει με όλο και πιο εξευτελιστικούς όρους. Τότε ήταν που βάθυνε απότομα το χάσμα γενεών, που εξακολουθεί φυσικά να μοιάζει δυσθεώρητο.

Δεκέμβρης του '08: Δέκα χρόνια μετά, όλα είναι χειρότερα Facebook Twitter
Σίγουρα, όμως, μπορούν να εκληφθούν τα βίαια και πρωτοφανούς κλίμακας γεγονότα ως προειδοποιητικές βολές ή ως επαναλαμβανόμενες κλήσεις αφύπνισης μιας κοινωνίας που ακόμα ζούσε τη νιρβάνα της «επίπλαστης ευδαιμονίας». Φωτο: EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ


Και σήμερα όλα είναι χειρότερα. Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, η βίαιη συμπεριφορά της αστυνομίας έναντι «περιθωριακών» και αδυνάτων και πιο πολύ απ' όλα ίσως το χυδαίο επίπεδο, ο μεσαιωνικός συντηρητισμός και η χειραγώγηση της «κοινής γνώμης» που ξερνάνε καθημερινά τα τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία, ενώ δεν έχουν σοβαρές παραγωγές ή στοιχειώδες πρόγραμμα, απομυζούν ακόμα το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της διαφημιστικής αγοράς.


Μέσα σε δύο μέρες είχε αλλάξει τότε είδος το «επίσημο» αφήγημα: από το μελόδραμα του «δολοφονήθηκε μικρό παιδί» στο έπος καταστροφής και ανομίας του «καίνε οι βάνδαλοι την Αθήνα, άχρηστο το κράτος». Και κατόπιν, πλήρης απελευθέρωση όλου του μικροαστικού συμπλέγματος, με συζητήσεις στα κανάλια για το εάν και πόσο ευθύνεται το μονογονεϊκό περιβάλλον του 15χρονου και η χωρισμένη μάνα του που είχε την ευθύνη και άφηνε τον μικρό να βολοδέρνει νυχτιάτικα σε «επικίνδυνες» γειτονιές.

Σχεδόν «light» μοιάζουν αυτά, πάντως, συγκριτικά με τον οχετό που παρακολουθούμε μουδιασμένοι σήμερα να μας κατακλύζει. Τα απόνερα της βαθιά συντηρητικής κουλτούρας μας έχουν ξεχειλίσει πια από παντού και κοντεύουν να μας πνίξουν.

Στήλες
15

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

7 σχόλια
Σαν να ήξεραν ότι εφεξής κάθε γενιά ‒με τη δική τους πρώτη και καλύτερη‒ θα είναι όλο και πιο πολύ στην απ' έξω απ' ό,τι η προηγούμενη και ότι θα εξαναγκαστεί να λειτουργεί και να επιβιώνει με όλο και πιο εξευτελιστικούς όρους. Πηγή: www.lifo.gr"No future destroy"Οταν οι Αγγλοι πανκ και τα εργατόπαιδα τα έσπαγαν και έκαιγαν την εποχή της Θάτσερ, εξαγριωμένοι από την κοινωνική συναίνεση των μεσαίων τάξεων στην θεωρία της κοινωνίας των 2/3 (ευημερία για τα 2/3, στον Καιάδα το 1/3 των "απροσάρμοστων" στην παγκοσμιοποίηση ατόμων από εργατικές οικογένειες που περίσσευαν πλέον στην εποχή της χρηματιστηριοποίησης της οικονομίας), στην Ελλάδα των πακέτων Ντελόρ και της ανάπτυξης με δανεικά και ρουσφέτια όλα αυτά φάνταζαν πολύ "εξωτικά". Ύστερα, με μια γενιά καθυστέρηση, το "No future destroy" ήρθε και στα μέρη μας. Και μάλιστα με τα 2/3 ανεστραμμένα: ευημερία για το 1/3, πρεκαριάτο, επιδείνωση των συνθηκών ζωής και εξαθλίωση για τα 2/3.Λίαν προσφάτως, προσγειώθηκε και στο Παρίσι...Και μετά που;
"...Οι νεαροί εξεγερμένοι που έσπαγαν και έκαιγαν με οργή και χαρακτηριστική της ηλικίας τους μηδενιστική μέθεξη ήταν σαν να διαισθάνονταν αυτό που ερχόταν και που εμείς, οι πιο μεγάλοι, δεν βλέπαμε ή δεν θέλαμε να δούμε. Σαν να ήξεραν ότι εφεξής κάθε γενιά ‒με τη δική τους πρώτη και καλύτερη‒ θα είναι όλο και πιο πολύ στην απ' έξω απ' ό,τι η προηγούμενη και ότι θα εξαναγκαστεί να λειτουργεί και να επιβιώνει με όλο και πιο εξευτελιστικούς όρους. Πηγή: www.lifo.gr..."Δεν "διαισθάνονταν" τίποτα. Εγώ θυμάμαι να σπάνε μαγαζί με γυαλία ηλίου και να τα προβάρουν και να τα κλέβουν μετά. Καλοντυμένοι κιόλας (μαζί με τους "λούμπεν"). Οι ίδιοι "νεαροί εξεγερμένοι" που δύο χόνια πριν ξεκινήσανε από την αρχή (μετά το hiatus των Ολυμπιακών--και του ξηλώματος της 17Ν που ρεζίλεψε τις "επαναστατικές ιδέες") τις μαθητικές/φοιτητικές κοινητοποιήσεις που οδήγησαν σε νέο κύκλο αντεκδικήσεων με την ομολογουμένως προβληματικότατη αστυνομία που είχαμε και έχουμε. Η οποία βεντέτα κατά την γνώμη μου οδήγησε έμμεσα στην δολοφονία του Γρηγορόπουλου από τον ανισόρροπο τραμπούκο αστυνομικό (η αντιπάθεια του οποίου για τους νεότερους--και "καλομαθημένους"--ίσως και να διατρέχει το ηλικιακό του γκρουπ στο Σώμα, και συμβάλλει στην προβληματικότητα).Κακά τα ψέμματα, πιό πολλά λεφτά για κατανάλωση ήθελε ο κόσμος, και ο νεαρόκοσμος τότε (που μετά ένιωσε ιερή αγανάκτηση και οργή, όταν τελείωσαν τα εύκολα φράγκα). Και γυαλιά ηλίου. Φυσικά δεν λέω πως ευθύνεται μόνο ο λαός για την λιγούρα του, τότε, για κατανάλωση--άλλοι του βάλανε αέρα στα μυαλά του, και αυτοί ευθύνονται περισσότερο, καθότι ηγέτες (υποτίθεται).
Για να μην έχουμε κενά: Σύμφωνα με τους αριστερούς και λοιπούς 'προοδευτικούς' η 'εξέγερση του Δεκέμβρη' στην οποία οι μπαχαλάκηδες και λοιποί αναρχοαριστεροί έκαιγαν την Αθήνα και κατέστρεφαν την περιουσία του κοσμάκη ήταν 'δικαιολογημένη' οργή της νεολαίας για τον 'συντηρητισμό' και την 'βία των αστυνομικών' (οι οποίοι δικάστηκαν και καταδικάστηκαν).Αντίθετα τα γυμνασιόπαιδα που κάνουν ειρηνικές καταλήψεις για το όνομα της Μακεδονίας είναι 'φασίστες', 'νεοναζί' και 'απειλή για την δημοκρατία'. Καταλάβαμε...
Αντίθετα τα γυμνασιόπαιδα που κάνουν ειρηνικές καταλήψεις για το όνομα της Μακεδονίας είναι 'φασίστες', 'νεοναζί' και 'απειλή για την δημοκρατία'. Καταλάβαμε... Πηγή: www.lifo.grΌχι, δεν είναι φασίστες και νεοναζί τα γυμνασιόπαιδα, αν και κάποια όντως μπορεί να προέρχονται ή να έχουν επηρεαστεί από οικογενειακά περιβάλλοντα που είτε δεν ενοχλούνται, είτε πρόσκεινται σε ακροδεξιούς και εθνικιστικούς κύκλους. Όπως και να ‘χει, ακόμα κι αν δεν συμβαίνει αυτό ούτε κατ’ ελάχιστον, στην σημερινή συγκυρία (που λέει και ο κ. Σεβαστάκης) με τις κινητοποιήσεις αυτές παίζουν ξεκάθαρα το παιχνίδι των φασιστών και των νεοναζί που είναι εξ ορισμού απειλή για την Δημοκρατία. Μάλλον δεν καταλάβατε λοιπόν. Αν και είναι αρκετά απλό.
Δηλαδή όποιος είναι ενάντια στην συμφωνία των Πρεσπών είτε είναι 'φασίστας' ή 'παίζει το παιχνίδι των ναζί'; Δεν υπάρχει περίπτωση να διαφωνεί κανείς με την συμφωνία βάσει πατριωτικών αισθημάτων ή/και ορθολογικής αποτίμησης των αποτελεσμάτων της; Αυτές οι λογικές μου θυμίζουν την (προ-2015) ρητορική αριστερών περί 'Γερμανοτσολιάδων μνημονιακών' και 'Μερκελιστών'. Η αριστερά είναι αυτή που απειλεί την δημοκρατία με την συνεχή προώθηση διχαστικών διπόλων: 'κακοί μνημονιακοί' - 'ήρωες αντιμνημονιακοι', 'φασίστες εθνικιστές' - 'πεφωτισμένοι προοδευτικοί'.Προσέξτε μόνο γιατί καμιά φορά οι διχασμοί γυρνούν μπούμερανγκ σε αυτούς που τους σπέρνουν αν επικρατήσει τελικά η άλλη πλευρά...
Δεν είπα ποτέ ότι "όποιος είναι ενάντια στην συμφωνία των Πρεσπών είτε είναι 'φασίστας' ή 'παίζει το παιχνίδι των ναζί". Ούτε ότι "δεν υπάρχει περίπτωση να διαφωνεί κανείς με την συμφωνία βάσει πατριωτικών αισθημάτων ή/και ορθολογικής αποτίμησης των αποτελεσμάτων της". Μην διαστρεβλώνετε τα λόγια μου. Αυτό που λέω είναι ξεκάθαρο. Διαβάστε αν έχετε τον χρόνο το τελευταίο άρθρο του κ. Σεβαστάκη. Ίσως να σας βοηθήσει να καταλάβετε την ένσταση μου.
@ F1.8 7.12.2018 | 20:12Λιγότερο ή περισσότερο από αυτόν που γράφει "τόση δημοκρατία είχαμε να δούμε από τη χούντα", "ή με τις κουκούλες ή με τις γραβάτες", "ήταν και Ζακ ήτανε και Τζάκι στους νοικοκυραίους θα βάλουμε γκαζάκι", "τα γκαζάκια δεν είναι μόνο για καφέ" κτλ;Ξέρεις κάποτε αυτό το κρυφτούλι πρέπει να σταματήσει.Ευελπιστώ να το γνωρίζεις ότι υπάρχουν δικηγόροι που πληρώνονταν από τον Σύριζα για να βγάζουν έξω "τα παιδιά" μετά από μπάχαλα. Αυτό το μεταφέρω από προσωπική πείρα. Οι δικηγόροι αυτοί ανταμείφθηκαν μετά τις εκλογές με status νομικού συμβούλου σε υπουργεία.Αυτό το παρακράτος θα το κόψουμε; Τα κόμματα να βγάζουν έξω όσους πιάνει η αστυνομία.Γιατί τα καθίκια της ΧΑ είναι στο σκαμνί. Και δικαίως. Τα καλόπαιδα τα άλλα το παίζουν και ότι κόπτονται για δικαιώματα και δημοκρατία και είναι όξω. Άπαντα. Από τους εμπρηστές στις Σκουριές στους δολοφόνους της Μαρφίν μέχρι τους δολοφόνους του ανώνυμου μικρού Αφγανού στα Κάτω Πατήσια στους επί εξαετία καταστροφείς της Αθήνας (2008-2014).Πόσο πια θα διυλίζουμε τον κώνωπα και θα καταπίνουμε την κάμηλο;Κούρασε αυτή η ανηλικότητα. Το κρυφτούλι κούρασε. Έχουν περάσει 45 χρόνια από το Πολυτεχνείο. Πότε θα αποδεχθούμε ΕΜΕΙΣ ότι έχουμε δημορκατία και ότι οφείλουμε να παίζουμε με τους κανόνες διότι ΕΜΕΙΣ τους έχουμε θεσπίσει;
@ F1.8Πρώτα και πάνω απ' όλα ευχαριστώ που δεν κάνετε την κουβέντα ξεμάλλιασμα επί προσωπικού, άσχετα της δεδομένης διαφωνίας μας. Αυτό είναι πιο σπάνιο από ό,τι νομίζουμε στις μέρες μας.Ο "μικρός" Σύριζα αλίευε σε θολά νερά; Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (2012-2014); Να αφήσουμε και την ΧΑ τότε να γίνει κυβέρνηση και να ζήσει και η ίδια τις δικές της "αυταπάτες";Ειλικρινά, θα ήθελα να βάλουμε μεζούρα και να μετρήσουμε από το 1974 και εντεύθεν (στην περίοδο της νεότερης αβασίλευτης δημοκρατίας δηλαδή) κόστος σε υλικές ζημιές, σωματικές βλάβες, ανθρώπινες απώλειες αλλά και διαφυγόντα κέρδη (δηλ. πόσες επιχειρήσεις φύγανε εξαιτίας "πολιτικού ακτιβισμού") και το ποια πολιτική παράταξη τα προξένησε.Αν και πάλι βρούμε ότι στην Ελλάδα το βασικό μας πρόβλημα είναι η ακροδεξιά τότε μαζί σου. Ειλικρινά.- Είναι κακό πράγμα η ακροδεξιά και η ΧΑ; - ΝΑΙ. Κάκιστο. Χωρίς κόμμα ή αστερίσκο.- Από τι έχουμε υποφέρει περισσότερο εδώ στην Ελλάδα τα τελευταία 45 χρόνια; - Από την ακροαριστερά και τις πλάτες που της κάνουν κόμματα εντός βουλής (Σύριζα, κατά καιρούς ΠΑΣΟΚ και σπανίως ΚΚΕ) και mainstream δημοσιογράφοι (πχ Ψαρραδαίοι και Δελαστίκ).Το ξεχαρβάλωμα έχει ονοματεπώνυμο. Ο Τσίπρας έχει κάνει υπουργούς τους μισούς καθηγητές του που τον βοήθησαν να πάρει πτυχίο, έχει βάλει στην κυβέρνηση ΝΑΡίτες (σήμερα το ΝΑΡ συμπορεύεται με τον Ανταρσύα), κρατάει ζωντανή την επαφή με την άκρα αριστερά (πχ Λάμπρου) ενώ κάνει ευθέως ρουσφέτια σε τρομοκράτες (νόμος Παρασκευόπουλου υπέρ Ξηρού). Βγαίνει και υπερασπίζεται, ως μη όφειλε, την Ηριάννα ενώ δεν ύπάρχει τελεσίδικη απόφαση παρεμβαίνοντας ευθέως στα χωράφια της δικαστικής εξουσίας. Ο ΠτΒ (βουλευτής Σύριζα) και η υπουργός προστασίας του πολίτη (βουλευτής Σύριζα) αποδέχονται να δοθεί πολιτική χροιά σε ένα ποινικό θέμα (θάνατος/ανθρωποκτονία Κωστόπουλου). Παράλληλα πολιτευτές Σύριζα (Κοσυφολόγου, Σακελλαρίδης) ελέγχουν θεωρητικά ουδέτερα κομματικά πόστα (Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, Διεθνής Αμνηστία).Τα ανωτέρω όντας κυβέρνηση. Όχι τότε που ήταν "μικρός" και άμαθος.
«Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, η βίαιη συμπεριφορά της αστυνομίας έναντι «περιθωριακών» και αδυνάτων και πιο πολύ απ' όλα ίσως το χυδαίο επίπεδο, ο μεσαιωνικός συντηρητισμός και η χειραγώγηση της «κοινής γνώμης» που ξερνάνε καθημερινά τα τηλεοπτικά κανάλια..» Είναι «βίαιη συμπεριφορά της αστυνομίας έναντι «περιθωριακών» και αδυνάτων ..» ενώ οι περιθωριακοί και αδύνατοι έχουν υποδειγματική συμπεριφορά απέναντι σε κείνους που τους επικρίνουν. Και η κοινή γνώμη χειραγωγούμενη γιατί επικρίνει το μπάχαλο, την έλλειψη ασφάλειας. Μόνο που προϋπόθεση της δημοκρατίας είναι να νοιώθει ο πολίτης ασφαλής. Είναι χυδαίο το αίσθημα της ανασφάλειας , είναι «μεσαιωνικός συντηρητισμός» η αστική δημοκρατία. Θλίψη, μόνο θλίψη και όποιος μεσαιωνικοσυντηρητικοπολίτης μπορεί, μακριά από τον τόπο ετούτο.
Το 2008 ίσως ήταν η τελευταία ευκαιρία που η ελληνική κοινωνία θα μπορούσε να ανασκουμπωθει, να αλλάξει ή έστω να μπαλωσει κάποια πράγματα και να αποφύγει τα χειρότερα που ήρθαν την περίοδο 2010-2015. Αντ' αυτου κάναμε αυτό που κάνουμε καλύτερα: χωσαμε το κεφάλι στην άμμο και καθομασταν να βλέπουμε τη χώρα να αποσυντιθεται αργά. Αλλά βέβαια με κυβέρνηση του Κωστάκη του Ανικανου, αντιπολιτευση Γιωργάκη του Ασχετου και έναν Τσιπρα να δίνει πολιτική κάλυψη σε κάθε παραβατικο, τι άλλο θα μπορούσε να γίνει;
Εγώ δεν έχω καταλάβει γιατί έγινε ό,τι έγινε τις επόμενες εβδομάδες. Διοτι σιγά μην τα πήρε η «γενιά των 700 EUR» με την δολοφονία ενός παιδιού στα Εξάρχεια. Αυτό ήταν μόνο η αφορμή. Ένα είναι όμως σίγουρο: αποτέλειωσε το κέντρο που ήδη απ’το 2005-6 βρισκόταν σε μια άνευ προηγουμένου παρακμή. Στα ΜΜΜ (και στην μεγάλη μερίδα του κόσμου) βεβαίως εξακολουθούσε να κυριαρχεί το αφήγημα της «δυνατης και ευημερούσας Ελλαδας» και την παρακμή του κέντρου την ανακάλυψαν ξαφνικά το 2010 αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία
το κεντρο οντως ηταν σε καθοδικη πορεια, με τα επεισοδια του μηδενισμου να το αποτελειωνουν απο πιο πριν.Για τον ιδιο ακριβως λογο που καποιος ενδιαφερθηκε και το κεντρο ανεκαμψε προσωρινα τα τελευταια χρονια απο πλευρας ασφαλειας (αυτο που ο αλλος ελεγε κεκτημενο δενδια) για τον συμμετρικο του λογο ειχε παρακμασει.η μνημειωδη αδιαφορια Παυλοπουλου Καραμανλη και σια για οτιδηποτε δεν ειχε σχεση με διορισμους και βυσματα. ο δολοφονος Κορκονεας ειναι απλα δειγμα ποσο πολυ αδιαφορια δειχναν σε θεματα ασφαλειας του πολιτη - ενας τραμπουκος σε δυσμενη μεταθεση.Συνεπικουριμενο απο το νεοπλουτισμο των Μαλλ κλπ
Οι οικονομικες συνθηκες δεν ειναι χειροτερες, ειναι ελαχιστα καλυτερες.Τα υπολοιπα ειναι ακριβως ιδια, πχ η υποκρισια των μεν και των δε.Αυτο απο μονο του δεν ειναι θετικο βεβαια, διοτι η μη βελτιωση συνιστα χειροτερευση.