Βρήκα πολύ ενδιαφέρον το νέο άρθρο του Θόδωρου Πάγκαλου

Facebook Twitter
21

Η ψωροπερηφάνεια θα μας φάει ως έθνος, σκέφτηκα, διαβάζοντας το (ποιος να το περίμενε) εξαιρετικά εύστοχο άρθρο του Θόδωρου Πάγκαλου στο Βήμα:

«Δεν θα γίνεις Ελληνας ποτέ, Αλβανέ, Αλβανέεε...»

To Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2006 στα Τίρανα η Εθνική Ελλάδας ηττήθηκε από την εθνική ομάδα της Αλβανίας 2-1. Η κοινή γνώμη στην Ελλάδα συγκλονίστηκε. Ήταν φυσικό. Μόλις πριν από ενάμιση χρόνο η ίδια ομάδα με τα ίδια πρόσωπα είχε συντρίψει την Πορτογαλία μέσα στη Λισαβόνα και είχε σηκώσει ψηλά το «τιμημένο» Ευρωπαϊκό Κύπελλο. Όπως ήταν επίσης φυσικό, μερικοί από το 1 εκατομμύριο Αλβανούς που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα αισθάνθηκαν την ανάγκη να πανηγυρίσουν σε διάφορα σημεία της Αθήνας και σε ορισμένες πόλεις της επαρχίας. Ξέσπασαν τότε επεισόδια. Στην Ομόνοια, στην Πανεπιστημίου, στον Λευκό Πύργο και αλλού, Αλβανοί ξυλοκοπήθηκαν και συνελήφθησαν από την Αστυνομία.

Στη Ζάκυνθο ένας 20χρονος επιτέθηκε με μαχαίρι σε μια παρέα τριών Αλβανών. Δύο από αυτούς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και ο τρίτος πέθανε λίγη ώρα αργότερα.

Σε όλα τα επεισόδια κυριαρχούσε το τραγουδιστό σύνθημα που χρησιμοποιήσαμε ως τίτλο. Όσοι είμαστε εχέφρονες και στοιχειωδώς φίλαθλοι αισθανθήκαμε μεγάλη ντροπή και σύγχυση. Όχι μόνο είχαμε χάσει αλλά δεν είχαμε και την αξιοπρέπεια να δεχτούμε κοιτώντας προς το μέλλον την πραγματικότητα.

Τώρα γιατί τα θυμηθήκαμε όλα αυτά και σας απασχολούμε; Τέτοιες ώρες τέτοια λόγια θα πουν μερικοί. Μα γιατί μας έπεσε στα χέρια μια απόρρητη μελέτη που προέρχεται από το «Center of Intelligence» της γνωστής σε όλους μας αμερικανικής υπηρεσίας CIA (για να μη σπεύσει κανείς να με αποκαλέσει πράκτορα της υπηρεσίας αυτής, ενημερώνω εγκαίρως ότι τα στοιχεία αυτά τα βρίσκει ο καθένας κάνοντας τους κατάλληλους διαδικτυακούς χειρισμούς).

Ας δούμε λοιπόν την Αλβανία και παράλληλα μη χάνουμε από τα μάτια μας την ελληνική πραγματικότητα. Η Ελλάδα έχει βέβαια 10πλάσιο ΑΕΠ από την Αλβανία, 280 έναντι 26 δισ. δολαρίων. Της Ελλάδας όμως το ΑΕΠ κάθε χρόνο κατεβαίνει από τα 321 δισ. στα 299 και τέλος στα 281 δισ. δολάρια τα έτη 2010, 2011 και 2012 αντίστοιχα. Η Αλβανία στα ίδια χρόνια έχει 25 δισ. δολάρια ΑΕΠ το 2010, 26 το 2011 και κάτι παραπάνω από τα 26 το 2012 και αυτό γιατί η πραγματική αύξηση του εισοδήματος το 2010 στην Αλβανία είναι 3,45%, 3% το έτος 2011 και 1% το έτος 2012 ενώ στην Ελλάδα το ΑΕΠ μειώνεται -3,5% το 2010, -7% το 2011 και -6% το 2012.

Τώρα κρατηθείτε όπου και αν κάθεστε γιατί αυτό που ακολουθεί δεν μπορεί να το φανταστεί κανείς. Η Ελλάδα έχει 24% ανεργία και είναι στην 172η θέση στον κόσμο ενώ η Αλβανία έχει μόνο 13% ανεργία και είναι 133η στον κόσμο. Ίσως και για αυτό κάτω από τη γραμμή της φτώχειας κινούνται 12% των πολιτών στην Αλβανία και 20% στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις σε σταθερό κεφάλαιο είναι 10% του ΑΕΠ στην Ελλάδα και 25% στην Αλβανία.

Τώρα ας δούμε και τα δημοσιονομικά μας. Η Αλβανία έχει έλλειμμα του προϋπολογισμού -3,3% ενώ η Ελλάδα αγωνίζεται να μείνει στο -9,5% ου φέτος φαίνεται να βαδίζει προς το -15%. Ως εκ τούτου το δημόσιο χρέος της Αλβανίας είναι 60% του ΑΕΠ ενώ το αντίστοιχο της Ελλάδας είναι 161% του ΑΕΠ. Η Αλβανία είναι 47η στον κόσμο ως προς το χρέος ενώ η Ελλάδα είναι 3η ως προς το ύψος του χρέους!

Έτσι η Αλβανία συγκεντρώνοντας όλες τις τυπικές προϋποθέσεις για να μπει στο ευρώ, ασκεί μια συστηματική πολιτική αυτοδύναμης προσέγγισης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ή αν θέλετε, με άλλα λόγια, δεν μας έχει ανάγκη. Αφού διαβάσατε αυτό το λίγο βαρετό και ασφαλώς ενοχλητικό κείμενο που αποδίδει όμως τη συγκλονιστική πραγματικότητα, όσο σοβινιστής και πιθηκάνθρωπος και να είστε, φαντάζομαι ότι δυσκολευόσαστε να τραγουδήσετε το στίχο του τίτλου με την ίδια αμεριμνησιά που βασίλευε το 2006.

===

21

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

14 σχόλια
ρε λιφο να σου κανω μια ερώτηση ,εχει όνομα ο άλλος ενθέλληνας ,οκ, αν κάποιος βάλει αλβανοφάγος θα το δεχτείς ? δεν νομίζω και δω χάνεις το παιχνίδι του ρατσισμού ,γιατί το αντίδοτο στον φασισμό δεν είναι ο φασισμός των ''αδικημένων''
Επειδή τα τελευταία 15 χρόνια συναναστρέφομαι με Αλβανούς λόγο επαγγέλματος (οικοδομικές κατασκευές) και έχουν περάσει απο το συνεργείο μου καμιά διακοσαριά, και με τους περισσότερους έχω κρατήσει επαφή, σας λέω οτι ο Πάγκαλος λέει ως συνήθως παπαριές. Πριν ενα μήνα πήγε στην Αλβανία (στην Μπεράτι)ο εδώ και 12 χρόνια βοηθός μου Αρμπέν Γκέτσι, και τα βρήκε μαύρο χάλι, φτώχεια και ανεργία, οι πρώην βοηθοί μου και φίλοι μου Λάντι Έρντι και Φέϊζο Χασάνι, που έφυγαν με δική μου προτροπή το 2004 (μετά απο 7 χρόνια) για τους Άγιους Σαράντα και στήσανε την δική τους δουλειά στις οικοδομές, όπως και ο κουνιάδος του Αρμπέν, Τόρι Χασάνι στα αλουμίνια, πριν μια εβδομάδα που μιλήσαμε, οι πρώτοι μου είπαν οτι είναι πολύ δύσκολα, ίσα που έχουν δουλειά, ο δε Τόρι κάθεται εδω και 6 μήνες. Επι λέξη, σταμάτησε το χρήμα απο την Ελλάδα, σταμάτησαν και οι δουλειές, άσε που έχουν γυρίσει πολλοί απο κεί και χτυπάνε τις τιμές, πάνε με το ενα τρίτο απο αυτά που ζητάμε εμείς, (χαριτολογόντας εγώ, είδες ρε Λάντι, μια ζωή μας πηδάνε οι Αλβανοί με τις τιμές) δεν ξέρω τι θα κάνουμε, θα ξαναγίνουμε μετανάστες, και που θα πάς ρε Λάντι, πάνω που έλεγα να έρθω εγώ εκεί; εδω το μόνο που κουνιέται είναι τα φύλλα όταν φυσάει. Όσο για τις αυξήσεις 3,5% είναι στις συντάξεις που αρχίζουν απο 80 ευρώ τον μήνα, και ο μέσος μισθός είναι 230 ευρώ, οι τιμές όμως των αγαθών, είναι σχεδόν τιμές Ελλάδας. Άνθρακες ο θησαυρός του Πάγκαλου, καλοί οι αριθμοί, αλλα απέχουν πολύ απο την πραγματικότητα, να μη μιλήσουμε για την διαφθορά του δημοσίου, ούτε για τις κρατικές παροχές, που κάνουν την Ελλάδα να μοιάζει Σουηδία. Μια βόλτα στην Αλβανία το Σαββατοκύριακο Άρη, για ιδία γνώμη (απο την Θεσσαλονίκη 5 ωρίτσες θέλεις) θα ήταν κατατοπιστική.
Ούτε σοβινιστής είμαι, ούτε ρατσιστής. Ποτέ δεν τραγούδησα το στίχο του τίτλου. Το εναντίον μάλιστα. Η οικονομία μας (και όχι μόνο η δική μας) έχει μετατραπεί σε μία μαύρη τρύπα του διαστήματος με μεγέθη μη μετρήσιμα. Παρατηρείται πολύ συχνά ο Πάγκαλος να χειρίζεται την πραγματικότητα και την αλήθεια κατά πόσο τον βολεύουν οι περιστάσεις, σε ένα δικό του μήκος και πλάτος κύματος. Πολλές φορές μέσα σε κρίσεις ειλικρίνειας και εκφραστικού ντελίριου βάλει κατά του ιδίου και του συστήματος το οποίο υπηρέτησε πιστά. Ένα σύστημα το οποίο τον ανέδειξε και τον προστάτευσε. Το καταλαβαίνει άραγε;;; Δεν το νομίζω. Τα λέει όλα ο Α. Δημοκίδης στην τελευταία παράγραφο:« Έτσι η Αλβανία συγκεντρώνοντας όλες τις τυπικές προϋποθέσεις για να μπει στο ευρώ, ασκεί μια συστηματική πολιτική αυτοδύναμης προσέγγισης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ή αν θέλετε, με άλλα λόγια, δεν μας έχει ανάγκη. Αφού διαβάσατε αυτό το λίγο βαρετό και ασφαλώς ενοχλητικό κείμενο που αποδίδει όμως τη συγκλονιστική πραγματικότητα, όσο σοβινιστής και πιθηκάνθρωπος και να είστε, φαντάζομαι ότι δυσκολευόσαστε να τραγουδήσετε το στίχο του τίτλου με την ίδια αμεριμνησία που βασίλευε το 2006.»Και επειδή για όσους η αλήθεια πονάει, απευθύνομαι στους σοβινιστές-πιθηκανθρώπους οι οποίοι βυθισμένοι μέσα σε ένα ψέμα παντοδυναμίας και σε ένα ψέμα εθνικής περηφάνιας χλεύαζαν και υποτιμούσαν τους Αλβανούς και όχι μόνο, πολύ θα ήθελα να τραγουδήσω στα μούτρα τους μπροστά το στιχάκι από την ανάποδη όμως: «Δεν θα γίνεις Αλβανός ποτέ, μα ποτέ, μα ποτέεε...». Ελπίζω και εύχομαι για την Αλβανία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή ένωση χωρίς όμως να μπει και στο ενιαίο νόμισμα γιατί τότε με μαθηματική ακρίβεια θα τα φάει τα μούτρα της. Και τότε ίσως να ισχύσουν ο στίχοι «Έγινες Έλληνας Αλβανέ, Αλβανέ, Αλβανέεε...».[Σχόλιο Άρη: Ο λόγος που βρήκα εύστοχο το άρθρο του είναι στην τελευταία του παράγραφο, η οποία ΔΕΝ είναι δική μου αλλά του Πάγκαλου! Σε σόκαρα τώρα ε; :):):)]
Πολύ ενδιαφέρουσα συντακτική κίνηση, με μία παράγραφο τύπου "άσσος" στο μανίκι - τα παίρνω όλα.Όμως δεν σοκαρίστηκα. Απεναντίας επιβεβαιώνεται η νοητική σύγχυση το ντελίριο και οι κρίσεις ειλικρίνειας που περιγράφω. Είμαι σίγουρος πως στην περίπτωση χαρτοπαιξίας όπου ο Πάγκαλος θα κέρδιζε την παρτίδα με το τελευταίο κρυμμένο άσσο όπως περίπου έγινε με την τελευταία παράγραφο, αμέσως την επόμενη στιγμή φεύγοντας από την τσόχα, δεν ξέρω πως, θα έχανε με τον πιο ανόητο τρόπο όλα όσα κέρδισε. Το ίδιο γίνεται και με τις εντυπώσεις που δημιουργεί. Πως αλλιώς να στο πω; Αν ήταν δική σου η παράγραφος την παρομοιάζω με μία επιταγή που έχει αντίκρυσμα. Αν ήταν η επιταγή του Πάγκαλου θα ήταν "πέτσινη"... Ενώ λοιπόν εσύ είσαι ευπρόσδεκτος σε κάθε παρτίδα, ο Πάγκαλος δεν ξαναπαίζει... Δεν ξέρει να χάνει, ούτε να κερδίζει... Έτσι δεν ξέρω κατά πόσο εύστοχο είναι το συγκεκριμένο άρθρο... Καλώς ή κακώς δεν ξαναμετράς την τράπουλα; Περισσεύουν άσσοι...
Αγαπητέ Άρη, πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο εξαιρετικά εύστοχο το συγκεκριμένο άρθρο. Πρώτα από όλα, το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών (συμπεριλαμβανομένων των λοιπών P.I.G.S.) έχουν καλύτερα οικονομικά δεδομένα από εμάς. Ωστόσο, 13% ανεργία για μια παμφτωχη χώρα και ελάχιστη αύξηση του ΑΕΠ ανά έτος - ενώ ήδη είναι πολύ χαμηλά, δεν είναι κανενός είδους επιτυχία.Επίσης, θα μπορούσε κάποιος άλλος να του αντιπαραβάλλει τούτες τις "επιτυχίες" με πολλά αντεπιχειρήματα για την οικιστική, οικονομική μαφία της Αλβανίας, που λυμαίνεται δρόμους, λιμάνια, συνοικίες, την ίδια τη Δικαιοσύνη, τα δάση, τις εφορίες της χώρας.Το ανέκδοτο με αυτόν τον άνθρωπο δεν λέει να σταματήσει. Εάν πραγματικά ενδιαφερόταν, θα ασχολούταν με την ανθρωπιστική κρίση, την απομόνωση και τον εσωτερικό ρατσισμό που αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες αυτός ο δυστυχής λαός που σε πολλές περιπτώσεις έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε εμάς για ένα ξεροκόμματο, που έγινε επένδυση πίσω στην χώρα του. Η Ελλάδα εκμεταλλεύτηκε σε πολλές περιπτώσεις σαν αποικιοκράτης την Αλβανία. Το έκανε ο πολίτης αλλά το έκανε κυρίως ο πολιτικός. Πραγματικά, περιμένω την πρώτη φορά που αυτός ο άνθρωπος, θα δώσει μια συνέντευξη Τύπου όπου θα κάνει αυτοκριτική στα δικά του έργα και ημέρες. Στις κυβερνήσεις που συμμετείχε, στα πράγματα που άκουσε, στις αποφάσεις που συνυπέγραψε. Όσο και να προσπαθεί να φορτώσει με έξτρα ενοχές ένα ήδη ενοχικό και ημιδιαλυμμένο έθνος, αυτά είναι που μας έφεραν εδώ. Τα υπόλοιπα που λέει, δεν θα καταγραφούν ούτε από την ιστορία, έλεος δηλαδή!
Αλβανοτσολιά δε θα τον έλεγα εγώ προσωπικά. Ωστόσο, παρατηρώ ότι με νύχια και με δόντια προσπαθεί να κρατηθεί στην επιφάνεια αρθρογραφώντας για θέματα που ξέρει ότι θα προκαλέσουν. Δυστυχώς τα στοιχεία που παραθέτει, αν και αληθινά, είναι ελλιπή. Ο Βενιζέλος είναι αρκετά έξυπνος άνθρωπος και γνωρίζει πολύ καλά πως να γράψει ένα ολοκληρωμένο άρθρο κι όχι ένα ελλιπές που θα τονίζει συγκεκριμένα πράγματα για να προκαλέσει συγκεκριμένες αντιδράσεις.Δεν τον είδα να μιλάει για το πολιτικό κλίμα στην Αλβανία που την κατέστρεψε προφανώς για να μην αναγκαστεί να μιλήσει και για το αντίστοιχο στην Ελλάδα (που συμμετείχε "αιώνες" κι ο ίδιος) και το οποίο κατέστρεψε εμάς.Δεν τον είδα να μιλάει για το 1/3 και παραπάνω του πληθυσμού της Αλβανίας που μετανάστευσε (το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ελλάδα) επιβαρύνοντας τη χώρα μας αλλά ελαφραίνοντας το βαρύ φορτίο της Αλβανίας δίνοντάς της ώθηση για ανάπτυξη.Δεν τον είδα να κατηγορεί την είσοδό μας στο ευρώ για αυτήν την κατάσταση ή τη νοοτροπία του Έλληνα που τόσα χρόνια αυτοί συντηρούσαν ώστε να κρατάνε τα αξιώματά τους.Μπορεί πλέον η Αλβανία να μη μας έχει ανάγκη (αν κι αμφιβάλλω), σίγουρα όμως θα έπρεπε να αναγνωρίσει το ρόλο μας για τη σημερινή της ανάπτυξη.
Και τι κακό είναι πώς τόσα χρόνια ζώντας με τους Αλβανούς δίπλα μας, δεν μάθαμε και την γλώσσα που θα μας βοηθούσε να μεταναστεύσουμε εκεί...
Ως προς το σημείο, ότι έχουμε φουσκωμένα μυαλά (για την ελληνική μας ρίζα) δεν υπάρχει αμφιβολία.Για κρίνουμε ως επιτυχημένη της πορεία της οικονομίας της Αλβανίας, μήπως πρέπει να περιμένουμε να δούμε, τώρα που έσκασε η ελληνική φούσκα, πως θα συμπεριφερθεί και η Αλβανική οικονομία; Νομίζω ότι εν πολλοίς τα λεφτά φεύγανε από την Ελλάδα και πηγαίναν στην Αλβανία.
Πολλες φορες εχει πει σωστα πραγματα ο Παγκαλος. Και ευφυης ειναι και πραγματα κατεχει. Απλως συμπεριφερεται σαν τουριστας. Ανερυθριαστα και εν γνωσει του. Δειτε για παραδειγμα, με ποση ανεση κι ανεμελια, αναφερομενος στο ματς, γραφει: "Οχι μονο ειχαμε χασει αλλα δεν ειχαμε και την αξιοπρεπεια να το δεχτουμε κοιτωντας προς το μελλον την πραγματικοτητα". Αυτο ακριβως ειναι και το προβλημα του κ. Παγκαλου.
δηλαδη τι να έκανε?να έκλεγε 3 μερες,να εδερνε οποιον εβρισκε μπροστα του,να φορουσε πενθος?και γω στεναχωρηθηκα τσατιστηκα 2 μερες ,αλλα τι να κανουμε για μπαλα μιλαμε
Ωραία είναι να γράφει ένα τέτοιο άρθρο ο πάγκαλος...είναι σαν παθαίνουμε όλοι μαζί αμνησία(και κυρίως ο πάγκαλος)και να ξεχνάμε ότι ο ίδιος ήταν μέρος πολλών κυβερνήσεων που βόηθησαν στην εκτίναξη του ΑΕΠ...Πολύ ενδιαφέρον..Επόμενο άρθρο για το ίδιο θέμα από ποιόν?Λοβέρδο?Καραμανλή?ΓΑΠ?Ποιόνα άραγε?Ε?
πολλών *ουρανοκατέβατων* κυβερνήσεων που επιβλήθηκαν στον ελληνικό λαό και διόρισαν εξωγήινους. Και εκεί ο λαός: να καταψηφίζει με μανία κάθε σπάταλο πολιτικό, και νέοι να ξεπηδούν στη θέση του.
Μηπως ο Παγκαλος εκτος απο "γερμανοτσολιας" ειναι και "αλβανοτσολιας"? Ειμαι σιγουρος οτι θα βρεθουν αρκετοι να του το προσαψουν αντι επιχειρηματων...