ΠΟΥ: Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά 5,5 χρόνια από τις αρχές του αιώνα

ΠΟΥ: Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά 5,5 χρόνια από τις αρχές του αιώνα Facebook Twitter
GETTY IMAGES
1

Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά 5,5 χρόνια, κατά μέσο όρο παγκοσμίως, από το 2000 μέχρι το 2016, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ωστόσο ότι οι ανισότητες μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών επιμένουν.


Κάποιος που γεννήθηκε το 2000 έχει, κατά μέσο όρο, προσδόκιμο ζωής 66,5 χρόνια. Όμως για όσους γεννήθηκαν το 2016 το προσδόκιμο αυτό φτάνει τα 72 χρόνια, όπως συμπεραίνεται από τα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία για την υγεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο οργανισμός.

Η αύξηση αυτή εξηγείται εν μέρει από την μείωση των θανάτων των παιδιών κάτω των 5 ετών, ιδίως στην υποσαχάρια Αφρική όπου έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση της ελονοσίας, της ιλαράς και άλλων μεταδοτικών ασθενειών.


Μια άλλη αιτία είναι η πρόοδος στην αντιμετώπιση του AIDS που είχε πλήξει μεγάλο μέρος της αφρικανικής ηπείρου τη δεκαετία του 1990.

Οι διαφορές πάντως μεταξύ των αναπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών παραμένουν σημαντικές: στις χώρες όπου τα εισοδήματα είναι χαμηλά, οι άνθρωποι ζουν 18,1 χρόνια λιγότερα σε σύγκριση με τους πολίτες άλλων χωρών, με υψηλό εισόδημα.


Για πρώτη φορά, τα στατιστικά στοιχεία του ΠΟΥ λαμβάνουν υπόψη το φύλο. Φέτος ο Οργανισμός αναμένει ότι θα γεννηθούν 73 εκατομμύρια αγόρια αλλά μόνο 68 εκατομμύρια κορίτσια. Οι γυναίκες όμως ζουν περισσότερο από τους άνδρες: 74,2 χρόνια εκείνες, έναντι 69,8 ετών για εκείνους.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στις αιτίες θανάτου στους άνδρες και στις γυναίκες: ορισμένοι παράγοντες είναι βιολογικοί, άλλες αιτίες σχετίζονται με περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Ωστόσο, όταν άνδρες και γυναίκες πάσχουν από την ίδια ασθένεια, παρατηρείται ότι οι άνδρες δεν ζητούν τη βοήθεια των υπηρεσιών υγείας στον ίδιο βαθμό με τις γυναίκες.

Για παράδειγμα, στις χώρες όπου είναι πολύ διαδεδομένος ο ιός HIV, οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να ζητήσουν να γίνει εξέταση για να διαπιστωθεί αν είναι οροθετικοί, σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Το μικρότερο προσδόκιμο ζωής των ανδρών εξηγείται επίσης από το γεγονός ότι το ποσοστό αυτοκτονιών στους άνδρες το 2016 ήταν κατά 75% υψηλότερο απ' ότι στις γυναίκες. Επίσης, διπλάσιοι άνδρες σκοτώνονται σε τροχαία δυστυχήματα ενώ άνδρες είναι και τα τέσσερα στα πέντε θύματα ανθρωποκτονιών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Η αλήθεια είναι ότι μεγαλώνουν τα γεράματα (και ως εκ τούτου η διάρκεια της ζωής). Όταν η επιστήμη θα κατορθώσει να επιμηκύνει τις άλλες ηλικίες του ανθρώπου, τότε είναι που θα πανηγυρίζουμε για το μεγάλο επίτευγμα. Προς το παρόν ούτε η εφηβεία ούτε η κλιμακτήριος (ή η ανδρόπαυση) άλλαξαν θέση στο βιολογικό χρονοδιάγραμμα του ανθρώπου. Απλώς σε κάθε μέτρηση μέσου όρου διάρκειας της ζωής προστίθενται χρόνια... στα γεράματα! Ε ρε και να ήμασταν παιδιά μέχρι τα 20, που θα μπαίναμε στην εφηβεία, για να ζήσουμε ως ώριμοι μέχρι τα 75... Και μόνο τότε να άρχιζε η ορμονική και η γενικότερη παρακμή...Και στα 90 πια ας διαβαίναμε και το κατώφλι του γήρατος! Αυτό μάλιστα!