Φύλλα μπανανιάς αντί για πλαστικό: Η πράσινη στροφή σε Ταϊλάνδη και Βιετνάμ

Φύλλα μπανανιάς αντί για πλαστικό: Η πράσινη στροφή σε Ταϊλάνδη και Βιετνάμ Facebook Twitter
1

Σουπερμάρκετ στην Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, χρησιμοποιούν φύλλα μπανανιάς αντί πλαστικού για την συσκευασία προϊόντων τους.


Η περσινή έκθεση της Credit Suisse προειδοποιούσε ότι έως το 2050 στην θάλασσα θα βρίσκονται περισσότερα πλαστικά αντί για ψάρια. Αμέσως μετά, το Μάρτιο, μία νεκρή φάλαινα ξεβράστηκε στις Φιλιππίνες με 40 κιλά πλαστικό στο στομάχι της. Παρόμοιο περιστατικό συνέβη και στη Σαρδηνία νωρίτερα τον Απρίλιο με μία έγκυο φάλαινα να ξεβράζεται στις ακτές της με περισσότερα από 20 κιλά πλαστικό στο στομάχι της.


Όλες αυτές οι ειδήσεις έκαναν το γύρο του κόσμου αφυπνίζοντας για το πώς το πλαστικό πνίγει στην κυριολεξία τους ωκεανούς μας. Κύριος ένοχος για την κατάσταση που επικρατεί στις θάλασσες είναι οι συσκευασίες των σουπερμάρκετ. Αλλά μία αλυσίδα καταστημάτων στην Σανγκάη σκέφτηκε λίγο διαφορετικά βρίσκοντας μία φυσική εναλλακτική στις συσκευασίες. Τα φύλλα μπανανιάς.

Φύλλα μπανανιάς αντί για πλαστικό: Η πράσινη στροφή σε Ταϊλάνδη και Βιετνάμ Facebook Twitter

Χρήστες του Facebook επαινούν μια πρόσφατη ανάρτηση για το πώς αποφεύγουν την πλαστική συσκευασία ανταλλάσοντας την με φύλλα και ως φαίνεται αυτό λειτούργησε ως καλό παράδειγμα και για άλλα σουπερμάρκετ του Βιετνάμ που ακολουθούν τα βήματά τους. Πολλές εταιρίες ήδη έχουν αρχίσει και πειραματίζονται με φύλλα μπανανιάς ως εναλλακτική συσκευασίας.

Φύλλα μπανανιάς αντί για πλαστικό: Η πράσινη στροφή σε Ταϊλάνδη και Βιετνάμ Facebook Twitter


Εκπρόσωπος της Lotte Mart μιλώντας στα ΜΜΕ είπε ότι παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε πειραματική φάση, το πλάνο για την αντικατάσταση του πλαστικού με φύλλα θα λάβει σάρκα και οστά πολύ σύντομα σε εθνική κλίμακα. Επίσης, η εταιρία σκοπεύει να επεκτείνει την έρευνά της και για τη συσκευασία φρέσκων προϊόντων κρέατος. Η ανταπόκριση των πελατών ήταν πολύ θετική.

Φύλλα μπανανιάς αντί για πλαστικό: Η πράσινη στροφή σε Ταϊλάνδη και Βιετνάμ Facebook Twitter


Η χρήση των φύλλων μπανανιάς βρίσκονται μέσα σε μία δίνη δημιουργικών οικολογικών αλλαγών με τα καταστήματα να πειραματίζονται να μειώσουν τα πλαστικά απορρίμματα. Η εταιρία Big C για παράδειγμα προσφέρει βιοδιασπώμενες σακούλες οι οποίες είναι φτιαγμένες από πούδρα καλαμποκιού.

Αυτές οι αλλαγές, είναι περισσότερο από αναγκαίες. Σύμφωνα με το πρόγραμμα για το περιβάλλον του ΟΗΕ, το Βιετνάμ βρίσκεται στην πέμπτη θέση παγκοσμίως στην ποσότητα του πλαστικού που απορρίπτεται στους ωκεανούς.

Υπάρχει μία παγκόσμια τάση απαγόρευσης και μείωσης των πλαστικών μίας χρήσης αλλά και της χρήσης πλαστικής συσκευασίας στα σουπερμάρκετ. Στις αρχές του 2019 η Βόρεια Κορέα απαγόρευσε τη χρήση σε σακούλες μίας χρήσης.

Σουπερμάρκετ, καταστήματα, φούρνοι και άλλα εμπορικά καταστήματα, τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης της πλαστικής σακούλας δημιουργώντας μάλιστα διαφημιστικές καμπάνιες και προωθητικές ενέργειες.

Φύλλα μπανανιάς αντί για πλαστικό: Η πράσινη στροφή σε Ταϊλάνδη και Βιετνάμ Facebook Twitter


Η Ταϊβάν από την άλλη ξεκίνησε να χρεώνει την χρήση πλαστικών μίας χρήσης. Η Κίνα από τη μεριά της ήταν εκείνη που ηγήθηκε της απαγόρευσης των πολύ λεπτών πλαστικών συσκευασίας (σακούλες) το 2008. Υπολογίζεται ότι η χώρα «γλίτωσε» 40 δισεκατομμύρια σακούλες και 66% μείωση στην απόρριψη πλαστικού μέσα στη θάλασσα.

Με πληροφορίες από Vice

Περιβάλλον
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια