Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο, για το ζήτημα της Κύπρου, κατέληξε με τους ευρωβουλευτές να καταδικάζουν απερίφραστα τους χειρισμούς γύρω από το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, κατηγορώντας το Eurogroup για την πολύ κακή πολιτική επικοινωνίας του και την Επιτροπή για το ότι δεν υπερασπίστηκε την ασφάλεια των καταθετών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής.
Μάλιστα ορισμένοι ευρωβουλευτές σχολίασαν δεικτικά την «αποικιοκρατική» προσέγγιση που είχαν κάποια κράτη μέλη αναφορικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ευρωζώνης και επέκριναν όσους πολιτικούς χρησιμοποιούν δύο μέτρα και σταθμά.
Στα πυρά των ευρωβουλευτών απάντησε ο Όλι Ρεν, ο οποίος παραδέχτηκε πως έγιναν λάθη στον χειρισμό της υπόθεσης και δήλωσε πως η Επιτροπή θα προτιμούσε μια πιο σταδιακή προσαρμογή για την Κύπρο, αλλά δεδομένου ότι τα κράτη-μέλη μπορούσαν να παράσχουν βοήθεια ύψους μόνο 10 δισ. ευρώ αυτό δεν στάθηκε δυνατό.
Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κυρία Άννυ Ποδηματά απευθυνόμενη προς τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής κ. Ρεν, και τον Επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά και Υπηρεσίες, κ. Μισέλ Μπαρνιέ, τόνισε πως «H αποσπασματική, τιμωρητική, πειραματική και ισοπεδωτική εφαρμογή της διαδικασίας του bail-in στην Κύπρο κινδυνεύει να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιχειρεί να λύσει, ενισχύοντας την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια κυρίως στις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και που έχουν ανάγκη από εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό τους σύστημα». Και συμπλήρωσε πως «υπάρχουν δύο ειδών προβλήματα στις αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο. Το πρώτο αφορά στη δημοκρατική λογοδοσία και τη διαφάνεια. Το δεύτερο έχει να κάνει με τους κινδύνους που δημιουργούνται από την αποσπασματική, τιμωρητική, πειραματική και ισοπεδωτική εφαρμογή της διαδικασίας του bail-in».
Ο Ζαν Πολ Γκοζές (ΕΛΚ, Γαλλία) επέκρινε την φρικτή πολιτική επικοινωνίας του Eurogroup και κατηγόρησε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ότι δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένα και τις κυπριακές τράπεζες ότι ανέλαβαν πολύ μεγάλους κινδύνους.
Ο Χάνες Σβόμποντα (Σοσιαλιστές, Αυστρία) επέκρινε το Συμβούλιο και ιδιαίτερα τη Γερμανία για συμπεριφορά «σχεδόν αποικιοκρατική». Κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαλύσει την τρόικα.
Ο Γκι Βέρχοφτστατ (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο), δήλωσε ότι είναι σημαντικό να μάθουμε τι ακριβώς πήγε στραβά, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ, η τρόικα και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Νταϊσελμπλουμ, έχουν να απαντήσουν σε δύσκολες ερωτήσεις. Εάν δεν δοθούν αυτές οι απαντήσεις, τότε το ΕΚ θα πρέπει να συστήσει μια εξεταστική επιτροπή, προσέθεσε ο κ. Βέρχοφστατ.
Ο Ντανιέλ Κον Μπετί (Πράσινοι, Γαλλία) είπε ότι η πραγματική λύση για την Κύπρο θα ήταν η επανένωση του νησιού, ώστε να τονωθεί η δυναμική της ανάπτυξης και των επενδύσεων.
σχόλια