Την ανάγκη μιας «ισχυρής εντολής» για διακυβέρνηση στις εθνικές εκλογές υπογράμμισε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Για να έχουμε ισχυρή ανάπτυξη και αυτοδύναμη Ελλάδα, χρειαζόμαστε μία ισχυρή εντολή. Εάν η εντολή για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι ισχυρή, τότε προφανώς η αγορά θα έχει μεγαλύτερη αναταραχή και δεν θα μπορέσουμε να δρομολογήσουμε το σχέδιό μας με την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα την οποία θέλουμε», δήλωσε κατά τη συνέντευξή του στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης.
«Λέω ξεκάθαρα στους συμπολίτες μας, ότι αν με εμπιστεύονται προσωπικά και αν πιστεύουν ότι το πρόγραμμά μας είναι το σωστό, δώστε μας την εντολή, ασχέτως αν ανήκετε στη Νέα Δημοκρατία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που αυτές τις ημέρες κάνει περιοδεία στα Χανιά.
«Το βλέπω και στην Κρήτη, ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που δεν είναι Νέα Δημοκρατία - κατ' εξοχήν άνθρωποι που θα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ. στο παρελθόν, για να τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους - οι οποίοι έρχονται τώρα και συμπορεύονται με τη Νέα Δημοκρατία, χωρίς να έχουν γίνει οι ίδιοι Νέα Δημοκρατία. Επειδή, πρώτον, αναγνωρίζουν ότι το κεφάλαιο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κλείσει οριστικά. Και δεύτερον, διότι σε μία εποχή που το διακύβευμα είναι τόσο κρίσιμο που η χώρα πρέπει να φύγει μπροστά, η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη πολιτική δύναμη που εγγυάται αυτό το τολμηρό άλμα στο μέλλον», προσέθεσε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.
Για τα μέτρα ελάφρυνσης
O πρόεδρος της ΝΔ διαβεβαίωσε ότι δεν θα εφαροστούν νέα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ. «Εκτιμώ ότι ο στόχος του 3,5% για το 2019, με βάση τα στοιχεία τα οποία έχουμε, είναι εφικτός. Είναι βέβαιον ότι δεν μπορούμε να δρομολογήσουμε μέτρα ελάφρυνσης εντός του 2019. Τα μέτρα και οι φορολογικές μειώσεις θα ψηφιστούν το 2019 και θα ισχύσουν το 2020. Δεν εκτιμώ, όμως, ότι υπάρχει κανένα ζήτημα λήψης πρόσθετων μέτρων, επιβάρυνσης για τους πολίτες, εντός του 2019. Ούτε προφανώς και στη συνέχεια».
Παράλληλα, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι οι φοροελαφρύνσεις τις οποίες έχει εξαγγείλει, μπορούν να προκαλέσουν «τρύπα» στην οικονομία. «Θέλουμε να εξισορροπήσουμε μειώσεις φόρων με στοχευμένες μειώσεις δαπανών, είναι τα λεγόμενα spending reviews, η αξιολόγηση δαπανών ανά Υπουργείο, η οποία πρέπει να γίνει. (...) Δεύτερον, έχουμε στοχευμένο σχέδιο για το πώς μπορούμε να περιορίσουμε την φοροδιαφυγή κυρίως μέσα από μία επιθετική διείσδυση των εταιρικών συναλλαγών. Τρίτον και σημαντικότερον: η ίδια η μείωση των φορολογικών συντελεστών δημιουργεί μία τέτοια αναπτυξιακή δυναμική σε συνδυασμό, όχι μόνη της, με όλα τα υπόλοιπα μέτρα, που θα έχει θετικό αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά.
Για τα εργασιακά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ για «χυδαία προσπάθεια διαστρέβλωσης» των λεγομένων του. «Αυτή η ιστορία με το 7ημερο, ότι δήθεν εγώ μίλησα για 7ήμερη εργασία ήταν η πιο χυδαία προσπάθεια διαστρέβλωσης όσων έχω πει. Και δυστυχώς κάποιοι δεν πήραν το μάθημά τους και συνεχίζουν υπόγεια να λένε τα ίδια πράγματα. Λοιπόν, εγώ αγωνίζομαι να υπερασπιστώ τα δικαιώματα των εργαζομένων. Όχι μόνο την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας (...) η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή που επέβαλε το εξοντωτικό πρόστιμο των 10.500 ευρώ για την ανασφάλιστη εργασία. Αυτό το έκανε ο Γιάννης Βρούτσης το 2013 και δεχτήκαμε τότε πολύ μεγάλη κριτική. Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά θα πάμε και ένα βήμα παραπέρα. Θα πιέσουμε τις επιχειρήσεις με ένα πλαίσιο κινήτρων και αντικινήτρων να κάνουν τους εργαζόμενους συμμέτοχους στην επιχειρηματική επιτυχία. Και θα δώσουμε χώρο και χρόνο στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις τις οποίες υπερασπίζομαι και οι οποίες ήδη έχουν δώσει κάποια πρώτα δείγματα γραφής».
Ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε υπέρ των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς όφελος του δημόσιου συστήματος υγείας, τονίζοντας ότι η δημόσια περίθαλψη και για τους ανασφάλιστους είναι «αδιαπραγμάτευτη».
Για το εκλογικό σύστημα δεσμεύτηκε ότι αν γίνει πρωθυπουργός θα καταργήσει την απλή αναλογική και θα προτείνει ένα νέο σύστημα το οποίο θα εξασφαλίζει «αναλογικότητα και κυβερνησιμότητα». Αντίστοιχα δήλωσε ότι θα κινηθεί και σε ότι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Για τα Ελληνοτουρκικά και τους υδρογονάνθρακες
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «θετική» την απόφαση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής για στοχευμένα μέτρα κατά της Αγκυρας. «Είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα το οποίο γίνεται. Πρέπει τώρα να αξιολογήσουμε αν αυτή η "απειλή" οδηγήσει την Τουρκία σε μία αλλαγή συμπεριφοράς και αν δεν την οδηγήσει, να περάσουμε πια από τα λόγια σε συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα έχουν κόστος για την Τουρκία. Ειδικά σε μία εποχή όπου η τουρκική οικονομία είναι αρκετά ευάλωτη».
Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο για ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος να καλλιεργούμε μεγαλύτερη ανησυχία στους Έλληνες πολίτες. Υπάρχει μία ένταση, δεν είναι ασυνήθιστη, μπορούμε να τη διαχειριστούμε, ψυχραιμία χρειάζεται και αποφασιστικότητα (...) στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής που έχει να κάνει με την ενεργειακή ασφάλεια, χρειάζονται ουσιαστικές κινήσεις (...) Μας είπε ο κ. Τσίπρας ότι αποφάσισε με 4,5 χρόνια καθυστέρηση να προχωρήσει μαζί με τον Exon Mobil στην εκμετάλλευση ενός οικοπέδου το οποίο βρίσκεται νότια της Κρήτης. Αναρωτιέμαι, γιατί έπρεπε να περάσουν τα 4,5 χρόνια για να γίνει αυτό;» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
σχόλια