Σε ένα μοναδικό σκηνικό, στην κοιλάδα των Ναών, έναν αρχαιολογικό χώρο συνολικής έκτασης δώδεκα χιλιομέτρων που εκτείνεται στο νότο της Αγκριτζέντο, της σύγχρονης πόλης του Ακράγαντα επέλεξε να δείξει την καινούρια του συλλογή ο οίκος Dolce & Gabbana.
Το μνημείο, φυσικά, είναι ένα κόσμημα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιταλίας, για αυτό και οι διαπραγματεύσεις για να παρουσιαστεί η συλλογή Alta Moda εδώ, στην πατρίδα των Dolce & Gabbana τη Σικελία, διήρκησαν γύρω στα δύο χρόνια.
Οι προετοιμασίες μέχρι να γίνει αυτή η επίδειξη πραγματικότητα ήταν εξαιρετικά περίπλοκες. Για παράδειγμα χρειάστηκε να κατασκευαστεί και να εγκατασταθεί μια ξύλινη εξέδρα πάνω σε ένα «στρώμα» από άμμο έτσι ώστε η δομή του αρχαιολογικού χώρου να μην αγγιχθεί με κανένα τρόπο, αλλά και τα μοντέλα να μπορέσουν να κάνουν πασαρέλα πάνω σε αυτό.
Η Έλενα Κρίστενσεν, που φορούσε ένα ημιδιαφανές φόρεμα από μαύρο τούλι με χρυσά λεοπάρ κεντήματα, βίωσε την εμπειρία ως κάτι το μεταφυσικό. «Σκεφτόμουν όλες τις δυναμικές γυναίκες που είχαν περπατήσει εδώ πριν από χιλιάδες χρόνια» λέει η ίδια.
Το σχεδιαστικό δίδυμο πάντως εντυπωσίασε εντέλει τον κόσμο της μόδας με τις κομψές και πληθωρικές δημιουργίες του: κίονες, δάφνινα στεφάνια, κεντητές ζώνες κι αγάλματα που παρέπεμπαν σε αγγεία διακοσμούσαν τα κεντητά φορέματα με αρχαίες φιγούρες και τις χρυσές λεπτομέρειες πάνω στα αέρινα υφάσματα δίνοντας την αίσθηση ότι πάνω στην πασαρέλα περπατούσαν θεότητες της ελληνικής μυθολογίας.
Να θυμίσουμε ότι η Σικελία επιλέχθηκε ως φόντο για επίδειξη του εν λόγω οίκου μετά τη Σκάλα του Μιλάνου, την Ταορμίνα και το Παλέρμο. Η αρχαιοελληνική κουλτούρα όπως επηρέασε τον πολιτισμό της Σικελίας, πρωταγωνίστησε στην επίδειξη αλλά συνδέθηκε και με τη ρωμαϊκή ιστορία και το ιταλικό και παγκόσμιο σινεμά.
Άραγε κάπως έτσι θα ήταν και η επίδειξη του οίκου Gucci αίτημα του οποίου είχε αρνηθεί το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για την Ακρόπολη;
σχόλια