Δορυφόρος κατέγραψε την φονική καταιγίδα στην Χαλκιδική - ΒΙΝΤΕΟ

Δορυφόρος κατέγραψε την φονική καταιγίδα στην Χαλκιδική - ΒΙΝΤΕΟ Facebook Twitter
Βίντεο δορυφορικών εικόνων από την καταιγίδα στην Χαλκιδική
2

Βίντεο με εικόνες που κατέγραψε δορυφόρος από την φονική καταιγίδα που έπληξε την Χαλκιδική έδωσε στη δημοσιότητα το meteo.gr.

Στο βίντεο παρουσιάζονται δορυφορικές εικόνες με χρονικό βήμα 15 λεπτών από το μεσημέρι της Τετάρτης 10 Ιουλίου έως το πρωί της Πέμπτης 11 Ιουλίου 2019.

 

Η πρώτη αποτίμηση της καταιγίδας

Σύμφωνα με το Μeteο του Εθνικού Αστεροσκοπείου 

Τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 10 Ιουλίου 2019 και πιο συγκεκριμένα κατά το διάστημα 21:00-00:00 καταιγίδες ιδιαίτερης σφοδρότητας, συνοδευόμενες στις περισσότερες περιοχές από σφοδρούς ανέμους και σε ορισμένες περιπτώσεις από χαλάζι μεγάλων διαστάσεων, έπληξαν περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας. Τα ισχυρότερα φαινόμενα εντοπίστηκαν στο νομό Χαλκιδικής, όπου έχασαν τη ζωή τους 7 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων τουρίστες που παραθέριζαν στην περιοχή. Παράλληλα, αγνοείται ακόμα ένας συνάνθρωπός μας, ενώ έχουν καταγραφεί σχεδόν 120 τραυματίες.

Η σφοδρότητα των ανέμων, που αποτέλεσε και το βασικό αίτιο για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών, οφείλεται τόσο στους πολύ ενισχυμένους ανέμους που έπονταν της βίαιης εισβολής του ψυχρού μετώπου στη Β. Ελλάδα, όσο και στα πολύ έντονα καθοδικά ρεύματα που συνοδεύουν τα κύτταρα των καταιγίδων.

Στο χάρτη παρουσιάζονται: η έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα καταγράφηκε από το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr "ZEUS" στη Β. Ελλάδα, οι περιοχές όπου χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και οι μεγαλύτερες ταχύτητες ανέμου στους πλησιέστερους μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Δορυφόρος κατέγραψε την φονική καταιγίδα στην Χαλκιδική - ΒΙΝΤΕΟ Facebook Twitter

Επισημαίνεται ότι οι ταχύτητες ανέμου που παρουσιάζονται είναι χαμηλότερες από τις ταχύτητες ανέμου που συνόδευαν τις καταιγίδες, καθώς τα ισχυρότερα φαινόμενα έλαβαν χώρα σε πολύ μικρή έκταση όπου δεν υπάρχει κάλυψη από μετεωρολογικό σταθμό. Επιπλέον, τα δεδομένα ορισμένων σταθμών όπως της Κασσάνδρειας, δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, λόγω διακοπής ρεύματος.

Παρά το γεγονός ότι οι θερινές καταιγίδες και τα νυκτερινά "μπουρίνια" είναι συνηθισμένα στα βόρεια τμήματα της χώρα μας, τα φαινόμενα που εκδηλώθηκαν την Τετάρτη χαρακτηρίζονται ως ακραία, καθώς συμβαίνουν με χαμηλή επαναληψιμότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάλογα φαινόμενα έπληξαν την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα στις 20-21 Ιουλίου 1983, με αποτέλεσμα εκτεταμένες καταστροφές και το θάνατο 7 ανθρώπων σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα ακραία φαινόμενα της Τετάρτης προβλέφθηκαν έγκαιρα και με σημαντική ακρίβεια, τόσο ως προς τη σύγκλιση ψυχρών και θερμών των αερίων μαζών πάνω από τη Βόρεια Ελλάδα, όσο και ως προς τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη κακοκαιρία και τα θύματα που άφησε πίσω της, καθώς και την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από τις μεγάλες καταστροφές στη Μάνδρα και στο Μάτι Αττικής, είναι πλέον προφανής η ανάγκη δημιουργίας έξυπνων συστημάτων προειδοποίησης των πολιτών σχετικά με εκδήλωση και εξέλιξη έντονων/επικίνδυνων φαινομένων.

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

Ελλάδα / Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

«Ευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός, διότι έχει επίκεντρο στην λίμνη Τριχωνίδα κάτω από το Θέρμο, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές η σεισμική δόνηση τον Απρίλιο του 2007» τόνισε
LIFO NEWSROOM
Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Ελλάδα / Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Η Μεσίνα στην Ιταλία ήταν το πιο πολυσύχναστο επιβατικό λιμάνι της Ε.Ε., με 11,3 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ ακολουθούν το Ρέτζιο ντι Καλάμπρια στην Ιταλία με 11,1 εκατομμύρια επιβάτες και ο Πειραιάς με 9,6 εκατομμύρια
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Είναι βέβαια κάπως αργά, αλλά πως και η ΕΜΥ δεν έχει θέσει σε λειτουργία σύστημα προειδοποίησης καιρικών φαινομένων σε τοπική βάση, ώστε να ειδοποιούνται έγκαιρα οι κάτοικοι; Σχεδόν όλοι έχουν "έξυπνα τηλέφωνα" για να μπορούν να δέχονται προειδοποιήσεις.
Είναι απλό: Για να σε ειδοποιήσουν πρέπει να ξέρουν ποιός είσαι και που βρίσκεσαι ανά πάσα στιγμή.Εσύ θα έδινες στο (οποιοδήποτε) κράτος αυτά τα δεδομένα; Εγώ όχι. Ακόμα και αν με αυτό το όχι θα έχανα ίσως την δυνατότητα προειδοποίησης.Υ.Γ. Το ξέρω ότι αν θέλουν, σε βρίσκουν μια χαρά. Το ξέρω ότι τα στοιχεία όλων μας είναι ευάλωτα και διαθέσιμα στις κρατικές υπηρεσίες. Αλλά επίσημα τουλάχιστον, σε ένα κράτος δικαίου, κανένας (ούτε το κράτος) δεν επιτρέπεται να ξέρει που βρίσκονται _όλοι_ οι πολίτες του ανά πάσα στιγμή.Υ.Υ.Γ. Γατάκι Οργουελ. Φαντάστηκες μυστικοπράκτορες που θα εγκαθιστούσαν κάμερες και μικρόφωνα παντού, χωρίς την θέληση μας. Ξεπερασμένε.Σήμερα κουβαλάμε όλοι μας μια κάμερα και ένα μικρόφωνο διαρκώς πάνω μας και _παρακαλάμε_ κιόλας το κράτος να μας "σώσει" από τις καταστροφές.Υ.Υ.Υ.Γ. Η γκουγκλ και αππλ έχουν ήδη παραδεχτεί δημόσια (αν και φρόντισαν να το θάψουν γρήγορα) ότι μπορούν να παρακολουθήσουν την κάμερα και το μικρόφωνο των κινητών, ακόμα και αν εμείς το έχουμε απενεργοποιημένο.