Η Γκρέτα Τούνμπεργκ γνωστοποίησε σήμερα μέσω του Twitter πως το μηδενικών εκπομπών άνθρακα ιστιοφόρο, με το οποίο διασχίζει τον Ατλαντικό, αναμένεται να φθάσει αύριο, Τρίτη, στη Νέα Υόρκη.
Το ιστιοφόρο Malizia II, με σκίπερ τον Πιέρ Κασιράγκι, γιο της πριγκίπισσας Καρολίνας του Μονακό, και τον Γερμανό Μπόρις Χέρμαν, απέπλευσε στις 14 Αυγούστου από το λιμάνι του Πλίμουθ (νότια Αγγλία) για έναν διάπλου δύο εβδομάδων που θα επιτρέψει στην έφηβη να συμμετάσχει στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ, που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στην αμερικανική μεγαλούπολη.
Σήμερα το σκάφος πλησιάζει τις αμερικανικές ακτές με ισχυρό ούριο άνεμο. «Ισχυροί άνεμοι μας σπρώχνουν προς δυσμάς. Προβλέπουμε να φθάσουμε στη μαρίνα του Νορθ Κόουβ, στο Μανχάταν, Νέα Υόρκη, το απόγευμα ή το βράδυ της Τρίτης», έγραψε στο Twitter η Γκρέτα Τούνμπεργκ.
Strong winds are pushing us west. We expect to arrive at North Cove Marina in Manhattan, New York sometime Tuesday afternoon or evening. pic.twitter.com/kQ4zBXPrhJ
— Greta Thunberg (@GretaThunberg) August 25, 2019
Σε ένα μήνυμα που είχε ανεβάσει μερικές ώρες νωρίτερα χθες, Κυριακή, μαζί μ' ένα βίντεο, έκανε λόγο για ανέμους που πνέουν «με 20-25 κόμβους και μέχρι 30 κόμβους, με μεγάλα κύματα».
Day 12. We are getting closer to the North American mainland. Rough conditions, but downwind sailing. pic.twitter.com/n9huwHUSGI
— Greta Thunberg (@GretaThunberg) August 25, 2019
Η 16χρονη Σουηδή αρνήθηκε να μεταβεί στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ αεροπορικώς λόγω των υψηλών εκπομπών άνθρακα αυτού του μέσου μεταφοράς. Ο Πιέρ Κασιράγκι έθεσε δωρεάν στη διάθεσή της ένα ιστιοφόρο για να διαπλεύσει τα 3.000 ναυτικά μίλια που χωρίζουν τις βρετανικές ακτές από τις ΗΠΑ.
Στις 20 Αυγούστου, η έφηβη γιόρτασε εν πλω πάνω στο ιστιοφόρο έναν χρόνο «Απεργίας για το κλίμα». Από τον Σεπτέμβριο του 2018, η Γκρέτα Τούνμπεργκ αποφάσισε να μην πηγαίνει στο σχολείο κάθε Παρασκευή και να εγκαθίσταται μπροστά από το κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη για να ευαισθητοποιήσει τους βουλευτές στο θέμα της κλιματικής απορρύθμισης. Η δράση της ενέπνευσε χιλιάδες νέους σε όλον τον κόσμο και «γέννησε» το κίνημα «Fridays for future» (Παρασκευές για το μέλλον).
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια