Η Σαουδική Αραβία θα ανοίξει τα σύνορά της στους διεθνείς τουρίστες για πρώτη φορά, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας του βασιλείου να μειώσει την οικονομική του εξάρτηση από το πετρέλαιο.
Την Παρασκευή, το βασίλειο θα ξεκινήσει να εφαρμόζει ένα νέο καθεστώς έκδοσης βίζας για 49 χώρες και θα χαλαρώσει τους αυστηρούς κώδικες ενδυμασίας για τις γυναίκες που επισκέπτονται την χώρα. Ο υπουργός Τουρισμού Ahmad al-Khateeb χαρακτήρισε την απόφαση «ιστορική στιγμή» για τη χώρα.
Οι θεωρήσεις βίζας μέχρι τώρα ήταν διαθέσιμες μόνο σε προσκυνητές, επιχειρηματίες και αποδήμους εργαζόμενους. Η Σαουδική Αραβία ελπίζει επίσης να εξασφαλίσει ξένες επενδύσεις στην τουριστική βιομηχανία καθώς επιδιώκει ο τουρισμός να αυξηθεί από το 3% στο 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος έως το 2030.
«Οι επισκέπτες θα εκπλαγούν από τους θησαυρούς που έχουμε να μοιραστούμε. Πέντε τοποθεσίες χαρακτηρισμένες ως παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO, μια ζωντανή τοπική κουλτούρα και φυσική ομορφιά που κόβει την ανάσα», δήλωσε ο κ. Al-Khateeb.
Οι γυναίκες ξένων χωρών που επισκέπτονται τη χώρα δεν θα υποχρεούνται να φορούν την αμπάγια που επιβάλλεται στις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας, αλλά θα πρέπει να εξακολουθούν να φορούν ένα ευπρεπές φόρεμα. Επίσης, δεν θα υπάρχουν περιορισμοί για τις ασυνόδευτες γυναίκες που επισκέπτονται τη χώρα. «Πιστεύουμε ότι οι φίλοι μας και οι φιλοξενούμενοί μας θα σέβονται τον πολιτισμό μας», δήλωσε ο κ. Al-Khateeb. Οι μη μουσουλμάνοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τις ιερές πόλεις της Μέκκας και της Μεδίνας και η απαγόρευση του αλκοόλ θα διατηρηθεί.
Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που είναι επιλέξιμες, πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα κάποια στιγμή την Παρασκευή. Επιπλέον ο υπουργός δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι η πρόσφατη επίθεση στη βιομηχανία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας θα ήταν αποτρεπτική γα τους τουρίστες. «Οι πόλεις μας είναι από τις πιο ασφαλείς πόλεις παγκοσμίως, γι 'αυτό δεν πιστεύουμε καθόλου ότι θα επηρεαστούν τα σχέδιά μας».
Οι κινήσεις για τη διεύρυνση του τουρισμού αποτελούν κεντρικό στοιχείο του ευρύτερου προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων του Πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν, που στοχεύει στη μείωση της επικέντρωσης του βασιλείου στο πετρέλαιο. Σύμφωνα με το σχέδιο, η Σαουδική Αραβία θέλει να αυξήσει τις διεθνείς και εγχώριες επισκέψεις σε 100 εκατομμύρια το χρόνο μέχρι το 2030. Η κυβέρνηση αναμένει να δημιουργήσει ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού.
Ωστόσο, η ώθηση έρχεται καθώς το βασίλειο αντιμετωπίζει μια αμαυρωμένη διεθνή εικόνα εν μέσω κριτικών για τα ανθρώπινα δικαιώματά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και μια πρόσφατη καταστολή των ακτιβιστών για τα γυναικεία δικαιώματα.
Το 2017 η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ένα τεράστιο έργο τουριστικής ανάπτυξης που θα μετατρέψει 50 νησιά και άλλες τοποθεσίες στην Ερυθρά Θάλασσα σε θέρετρα πολυτελείας. Πέρυσι άρχισε η κατασκευή της Qiddiya κοντά στο Ριάντ, μια πόλη που θα περιλαμβάνει θεματικά πάρκα υψηλών προδιαγραφών, εγκαταστάσεις μηχανοκίνητου αθλητισμού και περιοχή σαφάρι.
σχόλια