Καθηγήτρια πανεπιστημίου θήλασε το μωρό της την ώρα του μαθήματος

Καθηγήτρια πανεπιστημίου θήλασε το μωρό της την ώρα του μαθήματος Facebook Twitter
26

Την πρώτη μέρα του μαθήματος «Φύλο, πολιτισμικό φύλο» η επίκουρος καθηγήτρια Αντριέν Πάιν βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν το μωρό της ξύπνησε με πυρετό, γράφει το the Week. Η Πάιν δεν είχε τη δυνατότητα να αφήσει το μωρό της σε παιδικό σταθμό οπότε το έφερε στην τάξη και άρχισε να παραδίδει το μάθημα ενώ αυτό μπουσουλούσε μέσα στην αίθουσα. Σταδιακά όμως έγινε τόσο ανήσυχο που η Πάιν επέλεξε να το θηλάσει ενώ συνέχιζε να παραδίδει το μάθημα μέχρι που το παιδί αποκοιμήθηκε.

Η Πάιν δεν θεώρησε το συμβάν σημαντικό αλλά η η εφημερίδα σπουδαστών προσπάθησε να της πάρει συνέντευξη για το "περιστατικό” - και από τότε η διαμάχη έχει αυξηθεί εκθετικά. Αντιμετωπίζοντας δημόσιο έλεγχο η καθηγήτρια δημοσίευσε ένα κείμενο στο οποίο αμύνεται δηλώνοντας ότι "το αν είναι ιδιωτικός ή δημόσιος χώρος δεν έχει καμία σχέση με το αν θα επιλέξω να ταΐσω ένα πεινασμένο παιδί" αλλά οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι οι ενέργειές της ήταν ανάρμοστες και αντιεπαγγελματικές.

Διαβάστε ακόμα: ο θηλασμός στο αμφιλεγόμενο εξώφυλλο του Time

26

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

16 σχόλια
Το θέμα του δημόσιου θηλασμού είναι καθαρά υποκειμενικό και δεν μπορεί να τοποθετηθεί μέσα σε όρια. Πιστεύω, πως δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που στη καθημερινότητα τους έχει τύχει να έρθουν έστω και μια φορά σε επαφή με μητέρα την ώρα του θηλασμού. Προσωπικά, έχω συνεργαστεί με μητέρα σε χώρο επιστημονικής έρευνας που θήλαζε την ώρα των διαλειμμάτων με τη παρουσία πολλών συναδέλφων και εθελοντών. Με λίγα λόγια, το να επικροτεί κάποιος το θηλασμό άπτεται καθαρά στη κρίση του και τα βιώματα του αλλά και το γενικότερο τρόπο που ζει. Στον αντίποδα, το να εναντιώνεται κάποιος δεν είναι εξίσου κακό. Ίσως, η εικόνα του δημόσιου θηλασμού να τον προσβάλλει και να τον ωθεί σε προβληματισμό. Όπως και να χει, η πράξη του δημόσιου θηλασμού δεν πρέπει να είναι κατακριτέα και καλό θα ήταν ομαδικοί δημόσιοι θηλασμοί να γίνονται πιο συχνά σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (βλ: Καλαμάτα), προκειμένου ο κόσμος να συνηθίζει στην ιδέα. Άλλωστε, μη ξεχνάμε, σήμερα που σε ένα σπίτι πρέπει απαραιτήτως να δουλεύουν και οι δύο γονείς, οι νταντάδες και οι μαμάδες δεν είναι πάντοτε εύκαιρες για οποιαδήποτε γυναίκα..
Όχι σεξουαλικά... (kljshgljshldgjshg)Ένα έχω να πώ.... και είναι ΚΡΙΜΑ. Κάποιοι μπερδέψανε τον θηλασμό ενός μωρού με την προβολή δημόσιας αιδούς. Δεν τους πέταξε το βυζί της ''φάτσα κάρτα'' στο έδρανο. Το παιδί της τάισε κάτι που θα έκανε η κάθε μάνα σε αντίστοιχη περίπτωση. Στο κάτω κάτω της γραφής, όσοι είναι τόσο στενόμυαλοι, ας βαφτίσουν και τη ρόγα μπιμπερό. Εύκολο θα 'ναι... Αν θέλετε να κλείσετε τις μητέρες με τα νεογέννητά τους στα σπίτια μέχρι διακοπής του θηλασμού, να το κάνετε πρώτα στις δικές σας... και οι γυναίκες στον εαυτό τους. Α!και το μωρό .... ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΟΥΛΑ για να του πείς πότε θα φάει. Όταν πειναααααάσει, πρέπει να ΦάΕΙΕΙΕΙΕΙΕΙΕΙΕΕΙΙΕΙΕΙΕΙΕΙΕΙ! Αν θέλετε να το χειραγωγήσετε, περιμένετε μερικά χρονάκια και θα δείτε οτι θα αναπτύξει το αίσθημα της υπομονής.
Καλα τοσο σεξουαλικα στερημενοι/ες ειναι αυτοι που προσβαλλονται απο τη θεα μιας μανας που θηλαζει δημοσια το παιδι της; Εννοειται οταν γινεται διακριτικα και οχι για επιδειξη!
Προς'' Όλα Τσίκα'': Καμία σχέση, κι εγώ θηλάζουσα μητέρα είμαι και ακριβώς επειδή ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΔΙΠΛΑΝΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΩ , τα γράφω αυτά, ακόμα και όταν δε συμμερίζομαι τις πράξεις τους, προσπαθώ κάθε φορά να τις δω και να τις κατανοήσω από τη δική τους οπτική γωνία (Voltaire....!) και δεν τους κράζω αμέσως, όπως μας αρέσει πολύ εδώ στην Ελλάδα να κάνουμε...!Απλά αυτό..think about it..! Φιλικά! ; )
Προς ''Όλα Τσίκα":Γούστο του καθενός που θα θηλάσει κοπέλα μου, άμα αυτή ένιωθε άνετα σε κοινή θέα, ο.κ. δεν είπα να βγούμε να το κάνουμε όλες..!!Τους κομπλεξικούς ανθρώπους δεν αντέχω..!
Nandja έχεις πάρει σβάρνα κάποιους αναγνώστες που έγραψαν την γνώμη τους και ή τους ανταπαντάς ή τους επικρίνεις.Ως γυναίκα και ως μητέρα έγραψα την άποψη μου για την είδηση χωρίς να απευθύνομαι σε εσένα ή κάποιον άλλον. Άμα χαλιέσαι με την ανάγνωση διαφορετικών απόψεων και ιδεών μην τις διαβάζεις. Δεν υπάρχει λόγος να γίνεσαι αγενής. Απλό δεν είναι;
Αυτό που βλέπω από μερικές φίλες μου όταν μιλάμε για θηλασμό είναι μια αίσθηση "επιβολής" της εικόνας του θηλασμού στους άλλους. Εξηγούμαι για να μην παρεξηγηθώ: Και εγώ έχω θηλάσει το παιδί μου π.χ. στο πάρκο ή στην παιδική χαρά με διακριτικό τρόπο. Γιατί είναι κάτι που αφορά εμένα και το παιδί μου, είναι ένα συναισθηματικό δέσιμο και χρειάζομαι σωματική ηρεμία και γαλήνη για να φροντίσει το σώμα μου το μωρό μου. Κατ’αρχήν ποτέ δεν θα κουβάλαγα στην δουλειά μου άρρωστο το μωρό μου. Θα το έθετα έτσι σε χειρότερο κίνδυνο, άσε το να το αφήσω να μπουσουλάει στο όχι και πεντακάθαρο πάτωμα μιας σχολικής αίθουσας δεν το βρίσκω καθόλου σωστό. Επίσης, αν έπρεπε να το θηλάσει η καθηγήτρια ας πήγαινε για λίγο στο γραφείο της ώστε να το κάνει ήσυχα. Η σχολική αίθουσα δεν είναι δημόσιο μέρος, υπό την έννοια ότι δεν μπορεί να μπει ο καθένας όποτε θέλει και να κάνει ό,τι θέλει.Θυμάμαι πόσο άσχημη εντύπωση μου είχε κάνει πρόσφατα το εξής περιστατικό: Καθώς περίμενα στριμωγμένη με τα ψώνια –μαζί με πολλούς άλλους- στο ταμείο ενός σούπερμαρκετ, η μπροστινή μαμά έβγαλε το στήθος της για να ταΐσει το μωράκι της. Ήμασταν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον και εκείνη ακριβώς τη στιγμή η μαντάμ «έπρεπε» να θηλάσει το μικρό της (που ήταν ήσυχο), ακουμπώντας το στήθος της στη πλάτη του μπροστινού κυρίου. Δεν μπορούσε να περιμένει 5 λεπτά. Ούτε ήθελε να της δώσουμε προτεραιότητα στο ταμείο. Τελικά έφαγε κράξιμο η μαντάμ, κυρίως από τις γυναίκες (γιατί ο κακομοίρης ο μπροστινός της είχε κοκαλώσει από την αμηχανία). Συγνώμη, αλλά αν και ο θηλασμός είναι φυσικό πράγμα, ως γυναίκα θεωρώ ότι η κοινή λογική υπαγορεύει το πότε και που πρέπει να γίνεται. Αλλά η κοινή λογική δεν είναι και τόσο κοινή τελικά.
μπορει να ειναι το πιο φυσιολογικο πραγμα στον κοσμο αλλα μπορει να ειναι και αηδιαστικο. οπως και να'χει, οι μαθητες δεν επρεπε να υποστουν το αρμεγμα της καθηγητριας τους πρωι-πρωι. αν δηλαδη το μωρο χεζοταν θα το αλλαζε επιτοπου;
Το παιδί είχε πυρετό και η κ. Πάιν δεν είχε πού να το αφήσει. Ας δήλωνε λοιπόν αδυναμία ή ασθένεια κι ας μην πήγαινε στο μάθημα. Το να κουβαλάς -και να ταλαιπωρεις- ένα άρρωστο μωρό στη δουλειά σου δεν είναι απλά αντιεπαγγελματικό, είναι ανεπίτρεπτο. Προφανώς και το μάθημα έγινε λίγο μπάχαλο με ένα μωρό να μπουσουλάει και να κλαίει στην τάξη. Ε μετά με το θηλασμό το τερμάτισε...
Το θέμα του θηλασμού στη δουλειά/κοινή θέα σα να έχει γίνει λίγο της μοδός τον τελευταίο καιρό, ενίοτε νομίζω πως τίθεται και λίγο προβοκατόρικα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως θα μπορούσε να ζητήσει συγγνώμη απο τους φοιτητές και να το θηλάσει σε κάποιο γραφείο π.χ., κανείς δε θα το θεωρούσε ανάρμοστο ή αντιεπαγγελματικό.
Αντιεπαγγελματικό προφανώς. Απορώ τι συζητάμε.Δεν ήταν βόλτα, ούτε για αναψυχή. Ήταν εκεί για την εργασία της, όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες.Υπάρχουν και άλλες ...ανάγκες, αλλά αλίμονο αν αρχίσουμε να τις κάνουμε στη δουλειά και μπροστά σε όλους.Όσο για το "δε θα ρωτήσω που θα ταΐσω ένα πεινασμένο παιδί", νομίζω αντίστοιχα πως αν καλούσα πως αν καλούσα τους δικαιούχους του κοινωνικού παντοπωλείου να τους μοιράσω τα ρούχα μου στο χώρο εργασίας μου, το αφεντικό δε θα το βλεπε με καλό μάτι.Άρα όχι, ούτε και οι κοινωνικές ευεργεσίες γίνονται παντού καλή μου κ. Πάιν.
Ο θηλασμός ενός παιδιού δεν αποτελεί διαδικασία κοινωνικής ευεργεσίας ή αναψυχής. Και σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται με άλλου τύπου ανάγκες όπως αυτή της σεξουαλικής επαφής. Δεν μπορούμε να βρούμε επιχειρήματα για να υποστηρίξουμε την διαφωνία μας με ένα περιστατικό και χρησιμοποιούμε πάντα μια ακραία και αστεία θέση ανάλογη με το "Αν σου έλεγαν να πέσεις από το γκρεμό θα έπεφτες;"Τέλος πάντων δεν νομίζω πως ο θηλασμός ενός παιδιού σε οποιοδήποτε χώρο είτε επαγγελματικό είτε αναψυχής είτε στο ίδιο σου το σπίτι, αποτελεί κάτι το οποίο πρέπει να αναχθεί σε ζήτημα υπό συζήτηση για να αποφανθούμε αν είναι σωστό ή λάθος. Η δική μου ένσταση θα ήταν μόνο το γεγονός ότι μια μητέρα ανέλαβε την ευθύνη να φέρει το άρρωστο παιδί της στο χώρο εργασίας της. Χώρος ο οποίος πιθανώς είναι ακατάλληλος για ένα άρρωστο μωρό. Και το ερώτημα είναι: Είχε την δυνατότητα να μην πάει στο πανεπιστήμιο εκείνη την ημέρα επικαλούμενη την υγεία του παιδιού της; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι που θα πρέπει να τεθεί σαν ζήτημα υπό συζήτηση στην εποχή μας. Αν έπραξε καλά, δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε τις παραμέτρους, δεν το ξέρω. Ξέρω όμως πως το να ζυγίσεις το ρόλο της μητέρας με το ρόλο της επαγγελματία δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Στο πολύ καλό (αν και λίγο αγχώδες, τουλάχιστον) κείμενό της, η Pine δεν μιλάει καν για επικριτές - αλλά για το ότι αυτό καθαυτό το γεγονός γίνεται αντικείμενο αναφοράς και σχολιασμού στη φοιτητική εφημερίδα, τη στιγμή που επί ένα χρόνο θηλάζει σε δημόσιους χώρους όποτε χρειάζεται χωρίς να προκαλεί ούτε ένα βλέμμα. Υπερασπίζεται δηλαδή, και πολύ σωστά, το δικαιωμά της να θηλάζει το παιδί της, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι η επαγγελματική της ταυτότητα θα συνοψίζεται εφεξής σε αυτη της την πράξη (του τύπου 'η καθηγήτρια που βυζαίνει στην τάξη') - εξ ου και ζήτησε αρχικά από την εφημερίδα να μη δημοσιεύσει καν την ιστορία.
Τι να πω, την καταλαβαίνω απ'τη μια τη γυναίκα γιατί κι εγώ θηλάζω και πραγματικά είναι εγγύηση για να ηρεμήσει το μωρό.. Ευτυχώς έχω γονική, αλλιώς δεν ξέρω τι θα έκανα αν έπρεπε να μπω στην τάξη με βυζιάρικο μωρό στην αγκαλιά..!!?
κι όμως! δεν είναι το βυζί το θέμα! αλλά να... είναι η τάξη κατάλληλος χώρος για τάϊσμα? κ το μπιμπερό δε θα ήταν εξίσου αντιεπαγγελματική συμπεριφορά?
Νιώθω ότι μας κοροιδεύεις. Αν το έκανε στην Ελλάδα αυτό μια καθηγήτρια εν ώρα μαθήματος όλοι εσείς που βγαίνετε και την υπερασπίζεστε θα την κατηγορούσατε. Ναι, είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο ο θηλασμός, αυτό δε σημαίνει ότι βγαίνεις στον δρόμο να το κάνεις. Αν το παιδί της ήταν άρρωστο, να έπαιρνε άδεια, αν παρ'όλα αυτά το πήρε μαζί της, να έβγαινε λίγο από την αίθουσα να πήγαινε σε έναν ιδιωτικό χώρο ή έστω μια κενή αίθουσα και να το θήλαζε. Έλεος δηλαδή, αν κάθε μάνα καθηγήτρια έφερνε το βρέφος της στο μάθημα της και το διέκοπτε κάθε 5 λεπτά, μια να το θηλάσει, μια να του αλλάξει πάνα και μια να το κοιμήσει θα γίνοταν πανικός. Φυσιολογικά είναι κι όλα αυτά, τα κάνεις σε έναν εργασιακό χώρο όμως και μάλιστα σε ένα χώρο μάθησης; Μην τρελαθούμε τελείως κιόλας.
Μα καλά τι το ήθελε το παιδί μαζί της την ώρα του μαθήματος; Δηλαδή αν ήθελε να πιάσει παιδί και ήταν η κατάλληλη ώρα η ώρα που δίδασκε θα έκανε σεξ μπροστά σε όλους;Διότι φυσιολογικό είναι κι αυτό, αλλά το κάνεις;