Μακρόν στον Economist: «Αυτό που ζούμε είναι ο εγκεφαλικός θάνατος του ΝΑΤΟ»,

Μακρόν στον Economist: «Αυτό που ζούμε είναι ο εγκεφαλικός θάνατος του ΝΑΤΟ», Facebook Twitter
EPA
2

«Αυτό που ζούμε είναι ο εγκεφαλικός θάνατος του ΝΑΤΟ», δηλώνει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο περιοδικό The Economist, αποδίδοντάς τον στην αμερικανική αποδέσμευση και στην συμπεριφορά της Τουρκίας.

Πρέπει «τώρα να αποσαφηνισθεί ποιοι είναι οι στρατηγικοί στόχοι του ΝΑΤΟ», δηλώνει ο πρόεδρος της Γαλλίας επαναλαμβάνοντας την ανάγκη ενίσχυσης της Ευρώπης της Άμυνας, καθώς πλησιάζει η σύνοδος κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας η οποία θα διεξαχθεί στο Λονδίνο στις αρχές του Δεκεμβρίου.

«Δεν υπάρχει κανείς συντονισμός με τους εταίρους του ΝΑΤΟ στην στρατηγική απόφαση των ΗΠΑ και είμαστε μάρτυρες μίας επίθεσης από έναν άλλο εταίρο του ΝΑΤΟ, την Τουρκία, σε μία ζώνη όπου διακυβεύονται τα συμφέροντά μας, χωρίς συντονισμό. Αυτό που συνέβη αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για το ΝΑΤΟ».

Υπό τις συνθήκες αυτές, ο Εμανουέλ Μακρόν αναρωτιέται ιδιαιτέρως για το μέλλον του Αρθρου 5 της Ατλαντικής Συνθήκης, το οποίο προβλέπει στρατιωτική συνδρομή μεταξύ των χωρών μελών της Συμμαχίας, εάν ένας από τους συμμάχους δεχθεί επίθεση.

«Τι θα είναι αύριο το Άρθρο 5; Εάν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ αποφασίσει να απαντήσει στην Τουρκία, θα την συνδράμουμε; Αυτό είναι μία πραγματική ερώτηση», λέει.

«Έχουμε δεσμευθεί να πολεμήσουμε κατά του Ισλαμικού Κράτους. Το παράδοξο είναι ότι η αμερικανική απόφαση και η τουρκική επίθεση και στις δύο περιπτώσεις έχουν ένα και το αυτό αποτέλεσμα: θυσιάζουν τους επί του πεδίου εταίρους μας που πολέμησαν κατά του Ισλαμικού Κράτους, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις».

Για τον Μακρόν, όλες αυτές οι εξελίξεις καθιστούν ακόμη περισσότερο «ουσιαστική, από την μία πλευρά, την Ευρώπη της Αμυνας -- μία Ευρώπη που πρέπει να αποκτήσει μία στρατηγική και λειτουργική αυτονομία σε στρατιωτικό επίπεδο. Και από την άλλη, επανέναρξη ενός στρατηγικού διαλόγου, χωρίς καθόλου αφέλειες, και που θα πάρει χρόνο, με την Ρωσία».

«Ο πρόεδρος Τραμπ, τρέφω μεγάλο σεβασμό σε αυτό, θέτει το θέμα του ΝΑΤΟ ως εμπορικού σχεδίου. Κατά την γνώμη του, πρόκειται για ένα σχέδιο όπου οι ΗΠΑ διασφαλίζουν ένα είδος γεωπολιτικής ομπρέλας, αλλά, σε αντάλλαγμα, θα πρέπει να έχουν εμπορική αποκλειστικότητα, να υπάρχει ένα κίνητρο για να αγοράσουμε από τις ΗΠΑ. Η Γαλλία δεν έχει υπογράψει γι΄αυτό», προειδοποιεί ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση στο χείλος του γκρεμού

Ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρει τρεις μεγάλους κινδύνους που διατρέχει η Ευρώπη: το γεγονός ότι ξέχασε ότι αποτελεί κοινότητα, την αποδέσμευση της αμερικανικής πολιτικής από το ευρωπαϊκό σχέδιο και την ανάδυση της κινεζικής ισχύος η οποία «περιθωριοποιεί σαφώς την Ευρώπη».

«Υπάρχουν σήμερα μία σειρά από γεγονότα που μας φέρνουν στο χείλος του γκρεμού», προειδοποιεί.

«Η Ευρώπη ξέχασε ότι αποτελεί κοινότητα και σταδιακά θεωρεί εαυτήν αγορά», επισημαίνει ο πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος αντιτάχθηκε πρόσφατα στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Δεύτερος κίνδυνος: οι ΗΠΑ παραμένουν «ο μεγάλος μας σύμμαχος» , αλλά «κοιτάζουν αλλού» προς «την Κίνα και την αμερικανική ήπειρο», μία μετατόπιση που έγινε υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα. Και για πρώτη φορά, «έχουν έναν αμερικανό πρόεδρο που δεν συμμερίζεται την ιδέα του ευρωπαϊκού σχεδίου και η αμερικανική πολιτική αποσυνδέεται από αυτό το σχέδιο».

Τέλος, η ανακατανομή των ισορροπιών στον κόσμο συμβαδίζει με την ανάδυση εδώ και 15 χρόνια μίας κινεζικής δύναμης που δημιουργεί έναν κίνδυνο διπολισμού και περιθωριοποιεί σαφώς την Ευρώπη.

Ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποιεί ότι «αν δεν έχουμε ένα ξυπνητήρι για την συνειδητοποίηση αυτής της κατάστασης, και δεν υπάρξει μία απόφαση για την αντιμετώπισή της, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, μακροπρόθεσμα, να εξαφανισθούμε γεωπολιτικά ή, σε κάθε περίπτωση, να μην είμαστε πλέον κύριοι της τύχης μας».

Η Ρωσία δεν έχει άλλη επιλογή από μία «σύμπραξη» με την Ευρώπη

Η Ρωσία δεν έχει άλλη εναλλακτική από μία σύμπραξη με την Ευρώπη, δηλώνει ο πρόεδρος της Γαλλίας, εκτιμώντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θέλει να γίνει «ο βασάλος της Κίνας». Το σημερινό ρωσικό μοντέλο δεν μπορεί να διαρκέσει.

«Ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει διαμορφώσει ένα αντιευρωπαϊκό πρόγραμμα λόγω του συντηρητισμού του, αλλά δεν βλέπω πώς μακροπρόθεσμα το σχέδιό του μπορεί να μην είναι μία σύμπραξη με την Ευρώπη».

Η Ρωσία έχει σήμερα ΑΕΠ «ανάλογο με το ΑΕΠ της Ισπανίας», έναν πληθυσμό «που μειώνεται και γηράσκει» και προχωρά με βήμα ταχύ προς ένα «μοντέλο υπερστρατιωτικοποίησης, πολλαπλασιασμού των συρράξεων» όπως στην Ουκρανία. Κατά την άποψή μου, αυτό το μοντέλο δεν μπορεί να είναι βιώσιμο».

Κατά την γνώμη του προέδρου της Γαλλίας, η Ρωσία θα δυσκολευθεί «να ανασυγκροτηθεί σε δύναμη μόνη». «Θα είναι πολύ δύσκολο, ακόμη και αν με τα λάθη μας της δώσαμε ισχύ». «Σήμερα, αξιοποιεί το παιγνίδι της στην Συρία, εξαιτίας των δικών μας λαθών. Της δίνουμε λίγο αέρα και κατά συνέπεια μπορεί να παίζει».

«Ενας δεύτερος δρόμος προς τον οποίο μπορεί να κατευθυνθεί η Ρωσία είναι το ευρασιατικό μοντέλο», λέει ο Μακρόν αναφερόμενος στις σχέσεις της Μόσχας με ασιατικές χώρες και την προσέγγισή της με την Κίνα. 

«Απλώς υπάρχει μία κυρίαρχη χώρα που είναι η Κίνα και πιστεύω ότι στο μοντέλο αυτό δεν θα υπάρχει ισορροπία... κοιτάζω τα επιτελικά σχέδια που έχουν γίνει στις συσκέψεις για τον νέο δρόμο του μεταξιού και ο ρώσος πρόεδρος βρίσκεται όλο και λιγότερο κοντά στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ».

«Δεν πιστεύω ούτε μία στιγμή ότι η στρατηγική του είναι να μετατραπεί σε βασάλο της Κίνας. Και άρα, τι επιλογές του μένουν; Η επαναφορά μίας πολιτικής ισορροπίας με την Ευρώπη», προβλέπει ο Εμανουέλ Μακρόν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλισσα Καμίλα: Παρίες της βασιλικής οικογένειας τα παιδιά της - Μπήκαν κρυφά στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία

Διεθνή / Βασίλισσα Καμίλα: Παρίες τα παιδιά της - Μπήκαν κρυφά στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία

Αν και τα παιδιά, τα εγγόνια και η αδελφή της βασίλισσας Καμίλα έκαναν για πρώτη φορά Χριστούγεννα με τη βασιλική οικογένεια, δεν πήγαν μαζί με τους γαλαζοαίματους στην εκκλησία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Δεν είναι και παράλογο...Τόσα χρόνια μετά τον θάνατο του συμφώνου Βαρσοβίας. Η ΕΕ έχει αυτόνομη ευθύνη να χαράξει τη δική εξωτερική και αμυντική πολιτική.
Η Γαλλία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη παγκοσμίως και υπολογίζεται ότι θα σκαρφαλώσει στην τέταρτη θέση μέχρι το 2025. Τυχόν προσέγγιση με τη Ρωσία, ώστε να αντισταθμιστεί η κινεζική επιρροή και η αμερικανική οπισθοχώρηση φαίνεται όλο και πιο λογικό σενάριο. Σίγουρα έχουν ανάγκη το ρωσικό αέριο αν τείκά αποφασίσουν να "αυτοκτονήσουν" ενεργειακά κλείνοντας τα πηρυνικά τους εργοστάσια όπως η Γερμανία...