Η αμοιβή της διευθύντριας της Yahoo και ο Καπιταλισμός που μας συμφέρει

Facebook Twitter
21

 

Ειδήσεις όπως αυτή που αφορά την αμοιβή της νέας επιτυχημένης διευθύντριας της Yahoo (36 εκατομμύρια δολάρια για δουλεία εξαμήνου) γίνονται αφορμή για συζητήσεις σχετικά με τον Καπιταλισμό και τις ευκαιρίες που δίνονται μέσα σε αυτόν. Αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν την αμοιβή για την νόμιμη πετυχημένη εργασία της ένα είδος σκανδάλου. «Πως μπορεί να είναι αυτή η αμοιβή της όταν ο κόσμος πεινάει, δεν έχει δουλειά, δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει;» είναι περίπου η αντίδραση αρκετών που αισθάνονται εγκλωβισμένοι μέσα στο Καπιταλιστικό σύστημα και την οικονομική κρίση.

 

Μερικές παρατηρήσεις για το θέμα:

 

1.

 

Δεν θα έπρεπε να μας σοκάρει καμία αμοιβή για νόμιμη εργασία που δίνει η όποια εταιρεία στα στελέχη της. Για να είναι αυτή η αμοιβή της σημαίνει ότι την αξίζει και με το παραπάνω. Τίποτα δεν σου χαρίζεται.

 Σχετικά με την Marissa Mayer αυτό που κατάφερε είναι να αλλάξει καθοριστικά την εικόνα της Yahoo μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κάπου διάβασα ότι «εκεί που το πλοίο βούλιαζε αυτή πήρε το τιμόνι και κατάφερε να το οδηγήσει σε μια επιτυχημένη πορεία»

 

2.

 

Τον Καπιταλισμό τον θυμόμαστε μόνο όταν θέλουμε να συγκρίνουμε το κέρδος μας με το κέρδος των άλλων. Όταν όμως η τρύπα του Καπιταλισμού μας δίνει την δυνατότητα να «παίξουμε»(σ. σ εννοώ όλους εμάς που ζούμε με ένα μισθό) ώστε να βγάλουμε εύκολο κέρδος τότε όλα είναι μια χαρά.

 

3.

 

Συγκεκριμένο παράδειγμα: Η χρυσή εποχή του χρηματιστηρίου. Εκατομμύρια άνθρωποι στην χώρα μας χρησιμοποίησαν την ευκαιρία-παγίδα για να πλουτίσουν εύκολα. Επένδυσαν κόπους μιας ζωής για να τις πολλαπλασιάσουν με εύκολο τρόπο. Λίγοι τα κατάφεραν αρκετοί έχασαν τα πάντα. Ο Καπιταλισμός τότε σου έδινε την ευκαιρία να πλουτίσεις χωρίς να κουνήσεις το μικρό σου δαχτυλάκι. Επίσης η ευκαιρία που σου έδινε ο Καπιταλισμός, σε εσένα τον άνθρωπο της μεσαίας τάξης, είναι να δείξεις εάν είσαι άπληστος ή όχι σε σχέση με το χρήμα. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να γράψω το συμπέρασμα που βγήκε από αυτή την ιστορία.

 

 

 

4.

 

Δεν φταίει κάποιος που πλουτίζει με νόμιμο τρόπο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για αυτό που περνάς εσύ τώρα. Το να αποπροσανατολίζεσαι και να αδειάζεις το θυμό σου σε άσχετες μονάδες είναι ο ευκολότερος τρόπος στιγμιαίας εκτόνωσης. Αλλά το θέμα είναι η εκτόνωση ή η λύση;

 

 

 

5.

 

Καλύτερα να θαυμάζουμε τους ανθρώπους που κατάφεραν να είναι επιτυχημένοι μέσα από αυτό που αγαπούν παρά να τους φθονούμε. Ακόμα καλύτερα ας «κλέψουμε» τον τρόπο με τον οποίο τα κατάφεραν: Δουλειά και ιδέες.

 

21

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

14 σχόλια
Για να είναι το μεροκάματο των 10-15 ωρών και μάλιστα κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στις Ασιατικές χώρες και όχι μόνο,1 δολάριο σημαίνει πως το αξίζουν και με το παραπάνω.......viva la capitalism
Γονιμες οι αντιπαραθεσεις ....Αλλα υπαρχει ενα θεμα με τους πολεμιους του καπιταλισμου, δειξτε μου την εναλλακτικη προταση να την ακολουθησω ! Οχι θεωριες παρακαλω,αλλα απτο παραδειγμα ευτυχισμενης κοινωνιας ,η οποια ακολουθει το Μαρξιστικο προτυπο .
@ein Steppenwolf 7.5.2013 | 22:39 Χαίρομαι που αναφέρεις το κόστος παραγωγής. Μαζί με την υπεραξία καθορίζουν σε τεράστιο βαθμό τον μηχανισμό δημιουργίας πλούτου-φτώχειας. Επίσης, καινοτομία υπήρχε πάντα. Παρέμενε σε κλειστά συστήματα, φυσικά και σίγουρα δεν κάλπαζε όπως σήμερα. Κανείς δεν αρνείται ότι σήμερα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι πλούσιοι. Υπάρχουν όμως και πολλοί περισσότεροι φτωχοί. Κι όταν μιλάμε για φτώχεια νιώθω ότι οφείλουμε να την προσεγγίζουμε πρώτα ανθρώπινα. Η εκμετάλλευση είναι αδιαμφισβήτητη. Από τις χώρες-χωματερές έως τα εργοστάσια με εργαζόμενους-ζόμπι.. Δεν μας παίρνει να μιλάμε με τέτοια άνεση και αφέλεια [δεν αναφέρομαι σ΄εσένα] για "λογικό μισθό".
Η αρνητική αντίδραση βασίζεται στη γνωστή παρεξήγηση [Μπιμπιπ 1.5.2013 | 23:42, ΝΑΙ:40, ΟΧΙ:9](http://bit.ly/10EsY58):> Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβουμε ότι για να είναι κάποιος πλούσιος κάποιος άλλος πρέπει να είναι φτωχός;
@Μπιμπιπ 7.5.2013 | 21:37Διότι δεν πρόκειται για παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος (zero-sum game). Τα πράγματα ίσως να ήταν έτσι στις προκαπιταλιστικές οικονομίες, όπου δεν υπήρχε καινοτομία και το ύψος της παραγωγής ήταν δεδομένο. Στον όμως καπιταλισμό μπορείς κερδίζοντας να κάνεις κι άλλους να κερδίσουν. Παράδειγμα: ο Bill Gates φτιάχνει τη Microsoft και γίνεται ζάμπλουτος. Οι εργαζόμενοι στη Microsoft έγιναν φτωχότεροι ή πλουσιότεροι; Θα ήταν καλύτερα για τους εργαζόμενους αυτούς να μην είχε υπάρξει καθόλου Microsoft; Θα ήταν τότε πλουσιότεροι απ’ ό,τι είναι σήμερα;
Τρε ναϊφ. Ο όποιος 'πλούτος' μας είναι πεπερασμένος και βασίζεται στις πλουτοπαραγωτικες πηγές του πλανήτη. Μόνο τόσο πετρέλαιο υπάρχει. Μόνο τόσος χώρος για καλλιέργειες. Ο πλουτισμός του κυρίου Γκέητς, της κυρίας διευθύντριας κλπ, απλά δημιουργεί ψευδαισθήσεις σα τη δική σου σχετικά με το απεριόριστο του πλουτισμού λες και δεν υπάρχει υλικό αντίκτυπο. Κάθε φορά που ο κύριος Γκέητς και η κυρία Γιαχού πετάνε τα ιδιωτικά τους τζετ, κλέβουν τρομακτικά δυσανάλογη ποσότητα υδρογονανθράκων όχι (μόνο) από τους εργαζόμενους τους, αλλά από την ανθρωπότητα και από τις επόμενες γενεές. Και αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα.
@MariaThessaloniki 8.5.2013 | 10:25> Ο όποιος 'πλούτος' μας είναι πεπερασμένος και βασίζεται στις πλουτοπαραγωτικες πηγές του πλανήτη.Νόμιζα πως ο πλούτος παράγεται με την εργασία.Η άποψη ότι τον πλούτο τον βρίσκουμε κάτω από τη γη όπου είναι θαμμένος, είναι κυρίαρχη στα Μίκυ Μάους: ο Σκρουτζ σκάβει στην Αλάσκα και βρίσκει χρυσάφι, σκάβει αλλού και βρίσκει πετρέλαιο, σκάβει στα παλάτια των Ίνκας και βρίσκει αρχαίους θησαυρούς κλπ.
για αυτή την yahoo μιλάμε? διαβάστε το άρθρο και θα δείτε ότι ο μισθός της είναι ψίχουλα μπροστά στα ποσά που η κα. διευθύντρια καταφέρνει να φοροδιαφεύγει. και προσοχή το άρθρο είναι απο το bloomberg,όχι τον ριζοσπάστη http://www.bloomberg.com/news/2013-01-23/yahoo-dell-swell-netherlands-13-trillion-tax-haven.html
Να συμπληρώσω και 6. Το μεγαλύτερο μέρος της αμοιβής είναι σε μετοχές της εταιρείας. Μαζί με την κυρία κέρδισαν πολλοί (μεγαλο-μικρο- επενδυτἐς, ασφαλιστικά ταμεία και πάει λέγοντας).
Δε βλεπω τιποτα ανηθικο στο να διαπραγματευτεις ενα πακετο αποδοχων οσο πιο ψηλα γινεται προκειμενου να προσφερεις τη γνωση και την εμπειρια σου, οι οποιες θα αποδωσουν πολλαπλασια.Με την ιδια λογικη οταν παει κανεις σε συνεντευξη θα πρεπει να λεει "500€ θελω γιατι ο κοσμος πειναει και ειναι ανηθικο να παρω περισσοτερα".