Ειδήσεις όπως αυτή που αφορά την αμοιβή της νέας επιτυχημένης διευθύντριας της Yahoo (36 εκατομμύρια δολάρια για δουλεία εξαμήνου) γίνονται αφορμή για συζητήσεις σχετικά με τον Καπιταλισμό και τις ευκαιρίες που δίνονται μέσα σε αυτόν. Αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν την αμοιβή για την νόμιμη πετυχημένη εργασία της ένα είδος σκανδάλου. «Πως μπορεί να είναι αυτή η αμοιβή της όταν ο κόσμος πεινάει, δεν έχει δουλειά, δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει;» είναι περίπου η αντίδραση αρκετών που αισθάνονται εγκλωβισμένοι μέσα στο Καπιταλιστικό σύστημα και την οικονομική κρίση.
Μερικές παρατηρήσεις για το θέμα:
1.
Δεν θα έπρεπε να μας σοκάρει καμία αμοιβή για νόμιμη εργασία που δίνει η όποια εταιρεία στα στελέχη της. Για να είναι αυτή η αμοιβή της σημαίνει ότι την αξίζει και με το παραπάνω. Τίποτα δεν σου χαρίζεται.
Σχετικά με την Marissa Mayer αυτό που κατάφερε είναι να αλλάξει καθοριστικά την εικόνα της Yahoo μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κάπου διάβασα ότι «εκεί που το πλοίο βούλιαζε αυτή πήρε το τιμόνι και κατάφερε να το οδηγήσει σε μια επιτυχημένη πορεία»
2.
Τον Καπιταλισμό τον θυμόμαστε μόνο όταν θέλουμε να συγκρίνουμε το κέρδος μας με το κέρδος των άλλων. Όταν όμως η τρύπα του Καπιταλισμού μας δίνει την δυνατότητα να «παίξουμε»(σ. σ εννοώ όλους εμάς που ζούμε με ένα μισθό) ώστε να βγάλουμε εύκολο κέρδος τότε όλα είναι μια χαρά.
3.
Συγκεκριμένο παράδειγμα: Η χρυσή εποχή του χρηματιστηρίου. Εκατομμύρια άνθρωποι στην χώρα μας χρησιμοποίησαν την ευκαιρία-παγίδα για να πλουτίσουν εύκολα. Επένδυσαν κόπους μιας ζωής για να τις πολλαπλασιάσουν με εύκολο τρόπο. Λίγοι τα κατάφεραν αρκετοί έχασαν τα πάντα. Ο Καπιταλισμός τότε σου έδινε την ευκαιρία να πλουτίσεις χωρίς να κουνήσεις το μικρό σου δαχτυλάκι. Επίσης η ευκαιρία που σου έδινε ο Καπιταλισμός, σε εσένα τον άνθρωπο της μεσαίας τάξης, είναι να δείξεις εάν είσαι άπληστος ή όχι σε σχέση με το χρήμα. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να γράψω το συμπέρασμα που βγήκε από αυτή την ιστορία.
4.
Δεν φταίει κάποιος που πλουτίζει με νόμιμο τρόπο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για αυτό που περνάς εσύ τώρα. Το να αποπροσανατολίζεσαι και να αδειάζεις το θυμό σου σε άσχετες μονάδες είναι ο ευκολότερος τρόπος στιγμιαίας εκτόνωσης. Αλλά το θέμα είναι η εκτόνωση ή η λύση;
5.
Καλύτερα να θαυμάζουμε τους ανθρώπους που κατάφεραν να είναι επιτυχημένοι μέσα από αυτό που αγαπούν παρά να τους φθονούμε. Ακόμα καλύτερα ας «κλέψουμε» τον τρόπο με τον οποίο τα κατάφεραν: Δουλειά και ιδέες.
σχόλια