Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τα σύνορα στη Μεσόγειο - Δένδιας: Αδόκιμη κάθε συζήτηση για ΑΟΖ

Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τα σύνορα στη Μεσόγειο - Δένδιας: Αδόκιμη κάθε συζήτηση για ΑΟΖ Facebook Twitter
3

Η Τουρκία και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο καθώς και μια άλλη για την επέκταση της συνεργασίας τους στην ασφάλεια και τον στρατιωτικό τομέα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περαιτέρω λεπτομέρειες για τη συμφωνία, η οποία υπεγράφη κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης του Tούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Φάγεζ αλ-Σάρατζ στην Κωνσταντινούπολη. Ο Σάρατζ είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη την οποία υποστηρίζει η Άγκυρα εναντίον μιας αντίπαλης στρατιωτικής δύναμης με βάση στην ανατολική Λιβύη.

«Η συμφωνία (ασφαλείας) καθιερώνει εκπαιδευτική συνεργασία, διαρθρώνει το νομικό πλαίσιο και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter o διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν. «Θα συνεχίσουμε επίσης να υποστηρίζουμε μια πολιτική λύση για την οικοδόμηση μιας δημοκρατικής, σταθερής και ευημερούσας Λιβύης», πρόσθεσε.

Δένδιας: Τελείως αδόκιμη η συζήτηση για τουρκική ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης

 

Στον απόηχο της συμφωνίας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε «τελείως αδόκιμη» κάθε συζήτηση για καθορισμό τουρκικής αποκλειστικής ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. «Μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, γιατί αντιβαίνει κάτι το οποίο ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι ανάμεσα στις δυο χώρες υπάρχει ο μεγάλος όγκος της Κρήτης», εξήγησε ο κ. Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον Ολλανδό ομόλογό του, Στεφ Μπλοκ.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να αποστείλει πρέσβη στη Λιβύη, όταν οι συνθήκες επιτρέψουν την παραμονή του εκεί.

Κυρώσεις και τα κοιτάσματα

Το πρακτορείο Reuters εκτιμά πως η συμφωνία πως μπορεί να περιπλέξει περαιτέρω διενέξεις σχετικά με την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφωνησαν πριν από δύο εβδομάδες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας επειδή παραβιάζει την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου πραγματοποιώντας γεωτρήσεις στα ανοικτά των κυπριακών ακτών.

Το Reuters σημειώνει πως η διένεξη αντιπαραθέτει την Τουρκία με διάφορες χώρες της ανατολικής Μεσογείου που έχουν συμφωνήσει στην οριοθέτηση των θαλάσσιων και των οικονομικών ζωνών τους με την Ελλάδα και την Κύπρο, με αποτέλεσμα η Άγκυρα να αναζητεί συμμάχους στην περιοχή. 

Τα στρατόπεδα στη Λιβύη

Η Λιβύη είναι από το 2014 διαιρεμένη σε αντίπαλα στρατιωτικά και πολιτικά στρατόπεδα τα οποία έχουν την έδρα τους στην πρωτεύουσα Τρίπολη και στην ανατολική Λιβύη. Η κυβέρνηση Σάρατζ βρίσκεται σε σύγκρουση με τις δυνάμεις με επικεφαλής τον Χαλίφα Χάφταρ που έχουν την έδρα τους στην ανατολική Λιβύη.

Ο Χάφταρ ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των λιβυκών πετρελαιοπηγών και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, όμως τα πετρελαϊκά έσοδα ελέγχονται από την κεντρική τράπεζα στην Τρίπολη. Οι δύο αντίπαλες στρατιωτικές συμμαχίες αντιπαρατίθενται επίσης στα περίχωρα της πρωτεύουσας. Τον Ιούνιο, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Χάφταρ ανακοίνωσε πως διέκοψε όλες τις σχέσεις με την Τουρκία και πως όλες οι τουρκικές εμπορικές πτήσεις ή τα τουρκικά πλοία που προσπαθούν να φθάσουν στη Λιβύη θα αντιμετωπίζονται ως εχθρικά.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η Άγκυρα έχει προμηθεύσει τον Σάρατζ με μη επανδρωμένα αεροπλάνα και με φορτηγά, ενώ ο LNA δέχεται υποστήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Η Τουρκία μας "ροκανίζει" δεκάδες χρόνια τώρα, όσον αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Κυρίως μεταπολιτευτικά, μετά την εισβολή στην Κύπρο.Δυστυχώς, οι Έλληνες πολιτικοί ηγέτες - είτε σαν κυβερνήτες είτε σαν αντιπολιτευόμενοι -, δεν είχαν και δεν έχουν ακόμα την σοφία, να τηρούν ενωτική και ενιαία στάση απέναντι στην Τουρκία.Τα τελευταία χρόνια λοιπόν, που βρεθήκαμε φορτωμένοι και με χρεοκοπία και με το μεταναστευτικό, η Τουρκία μεθοδεύει πια "χτυπήματα", που θα νομιμοποιήσουν όσα όλα τα προηγούμενα χρόνια καλλιεργούσε στην διεθνή κοινή γνώμη σαν "γκρίζες ζώνες".Η δε πολιτειακή και πολiτική ηγεσία μας, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ; Ασχολούνται με τον κ. Πατέρα και τον κ. Πολάκη...
πλήρης παραλογισμός, ακόμα και στους πιο ακραίους χάρτες τις η Τουρκιά δεν έβγαζε κοινά σύνορα με την ΑΟΖ της Λιβύης, τώρα ουσιαστικά άπλα αγνοούν την ύπαρξη όλων των νησιών και χαρασουν αυθαιρετα σύνορα σαν να είναι το Σούνιο η ελληνική παραμεθοριος