ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
17.12.2019 | 19:32

Μπερδεμένος φοιτητής

Είμαι φοιτητής σε μια αρκετά δύσκολη σχολή στο 3ο από τα 5 έτη. Ενώ κατάφερα να περάσω στο 1ο έτος 12/14 μαθήματα , στο 2ο έτος ένα πρόβλημα υγείας σε συνδυασμούς με κακό προγραμματισμό οδήγησαν σε 0/7 στην εξεταστική του Φεβρουαρίου. Το γεγονός αυτό με στεναχώρησε αρκετά. Έκλαψα, αλλά μετά πείσμωσα και στρώθηκα στο διάβασμα με στόχο μια καλύτερη εξεταστική. Λίγες μέρες πριν δώσω το πρώτο μάθημα του εαρινού εξαμήνου, ενώ ξάπλωσα ήρεμος , δε μπορούσα να κοιμηθώ γιατί για πρώτη φορά ήρθε μια φωνή στο μυαλό μου που μου φώναζε δε θα τα καταφέρεις, θα τα κάνεις όλα χάλια. Μετά από κάποιες ώρες κατάφερα να ηρεμήσω και να κοιμηθώ. Δυστυχώς στο μάθημα δεν έγραψα καλά αν κι είχα διαβάσει και απογοητεύτηκα αρκετά. Οι αϋπνίες με ξαναεπισκέφτηκαν άλλες τρείς φορές σε εκείνη την εξεταστική. Τελικά τα κατάφερα και πέρασα 3/5. Το καλοκαίρι ξεκίνησα σοβαρό διάβασμα από τις 10 Ιουλίου σε μια προσπάθεια να διορθώσω την κατάσταση. Πριν αρχίσει η εξεταστική του Σεπτεμβρίου τα είχα φτύσει. Δεν άντεχα άλλο . Το κεφάλι μου γέμιζε αρνητισμό και η φωνή που μου έλεγε δε θα τα καταφέρεις δυνάμωνε. Οι αϋπνίες επέστρεψαν με μεγαλύτερη ένταση. Δεν ήθελα να δώσω κανένα μάθημα από όσα είχα διαβάσει. Έκλαιγα κάθε μέρα σχεδόν, είχα πόνους στο σώμα, δυσφορία κλπ. Εντέλει έδωσα όλα τα μαθήματα, άυπνος και κουρασμένος στα περισσότερα και κατάφερα να περάσω πάλι 3/5. Παρόλα αυτά η κούραση , η μελαγχολία και η αϋπνία συνεχίστηκαν για καιρό . Τον τελευταίο μήνα είμαι λίγο καλύτερα. Χρωστάω 8 μαθήματα αυτή τη στιγμή και κάθε μέρα έχω φόβο και άγχος ότι θα το ξαναζήσω όλο αυτό . Οι αρνητικές σκέψεις υπάρχουν ακόμα. Εκτός αυτού φοβάμαι και για την υγεία μου, καθώς τα συμπτώματα του άγχους σωματοποιούνται καθημερινά, ενώ το αυτοάνοσο που εχω δεν έχει ιάθει. Έφτασα σε σημείο να θέλω να παρατήσω τη σχολή, δε θέλω να πηγαίνω εκεί. Πάω αναγκαστικα για να μη χάνω επαφή. Βγαίνω με τους φίλους μου, επισκέπτομαι το πατρικό μου μια φορά το μήνα, προσπαθώντας να είμαι ενεργός. Παρόλα αυτά το άγχος και η κακή διάθεση παραμένουν . Έχω καταλάβει ότι όλα εκπορεύονται από το γεγονός ότι πάντα ήμουν υπερβολικά συνεπής, ενοχικός και υπεραναλυτικος . Ο βαθύτερος φόβος που υποκινεί όλα αυτά τα αισθηματα είναι η αποτυχία . Δεν την αντέχω. Βλέπω γύρω μου παιδιά να χρωστάνε 20 μαθήματα και να είναι καλά και εγώ γυρίζω σπίτι μου και είμαι θλιμμένος το μυαλό μου περιστρέφεται γύρω από τη σχολή. Δε ξέρω τι να κάνω ειλικρινά . Έχω γονατίσει από όλη αυτήν την κατάσταση. Καταλαβαίνω ότι σοβαρό πρόβλημα δεν υπάρχει και όλα είναι στο μυαλό μου εννοείται . Μόνο και μόνο στην ιδέα ότι μπορεί να καταλήξω να χρωστάω μάθηματα και ότι από όλη αυτήν την κατάσταση θα αρρωστήσω και θα καταλήξω στο νοσοκομείο τρελαίνομαι. Ωστόσο γνωρίζω πως φέτος θα φτάσω να χρωστάω αρκετά λόγω αυξημένης δυσκολίας. Ξέρω πως ακούγομαι τρελός, αλλά δεν αντέχω άλλο . Συγγνώμη για το μεγάλο κείμενο και ευχαριστώ οποιονδήποτε το διάβασε. Τί μου προτείνετε να κάνω; Περιμένω τα σχόλια σας.
7
 
 
 
 
σχόλια
Νομίζω πέφτεις σε μια αέναη λούπα: "Γιατί νιώθω έτσι;" "Γιατί είμαι ενοχικός και υπεραναλυτικος" "Γιατί είμαι ενοχικός;" "Γιατί νιώθω ενοχές" . Ταυτιζεις δηλαδή την αιτία και το αποτέλεσμα. Πρέπει να βρεις γιατί φέρεσαι έτσι , από πού ξεκινάει αυτό, γιατί αντιδρας έτσι. Δεν είναι εύκολο. Ίσως έχεις χαμηλή αυτοαντιληψη; Ίσως δεν σου αρέσει η σχολή αλλά νιώθεις καθήκον να μην την αφήσεις; Δε ξέρω, απλώς αναφέρω πιθανές αιτίες. Παράλληλα, πρέπει να δουλέψεις στο πώς αντιμετωπίζεις τα αρνητικά συναισθήματα. (Υπάρχουν διάφορες τεχνικές πχ self talk, ασκήσεις αναπνοής). Και πάλι δε ξέρω, εξαρτάται από την περίπτωση τι ακριβώς θα κάνεις.
Λυπαμαι που θα το ξαναπω, αλλα εχει ξεφυγει απο τον ελεγχο σου το αγχος σου και δε νομιζω πως μπορεις να το διαχειριστεις μονος, χωρις βοηθεια ειτε ψυχιατρου-ψυχοθεραπευτη, ειτε ψυχολογου. Οσο το καθυστερεις να ζητησεις βοηθεια τοσο επιβαρυνεται η κατασταση. Ο φαυλος κυκλος των αρνητικων σκεψεων πρεπει και μπορει να σπασει. Οσο το αφηνεις αυτα εγκαθιστανται και δυσκολοτερα θα το σπασεις. Υπαρχουν βαθυτερα αιτια που πρεπει να τα συνειδητοποιησεις και να τα δουλεψεις, σε πρωτη φαση ομως θα βοηθουσε λυτρωτικα μια ιατροφαρμακευτικη παρεμβαση.
Λυπαμαι που θα το ξαναπω, αλλα εχει ξεφυγει απο τον ελεγχο σου το αγχος σου και δε νομιζω πως μπορεις να το διαχειριστεις μονος, χωρις βοηθεια ειτε ψυχιατρου-ψυχοθεραπευτη, ειτε ψυχολογου. Οσο το καθυστερεις να ζητησεις βοηθεια τοσο επιβαρυνεται η κατασταση. Ο φαυλος κυκλος των αρνητικων σκεψεων πρεπει και μπορει να σπασει. Οσο το αφηνεις αυτα εγκαθιστανται και δυσκολοτερα θα το σπασεις. Υπαρχουν βαθυτερα αιτια που πρεπει να τα συνειδητοποιησεις και να τα δουλεψεις, σε πρωτη φαση ομως θα βοηθουσε λυτρωτικα μια ιατροφαρμακευτικη παρεμβαση.
Καταρχάς το γεγονός ότι δεν τα έχεις γραμμένα εκεί που δεν πιάνει μελάνι υποδηλώνει μία σοβαρότητα σε μεγάλο βαθμό. Θα σου πω συνοπτικά τα εξής: βάλε στόχους στο πόσα μαθήματα θέλεις να περάσεις την προσεχή εξεταστική. Πόσα την επόμενη, πόσα σε εκείνη του Σεπτεμβρίου. Εστίασε στο στόχο σου, την επόμενη εξεταστική. Ξέχνα όλα τα άλλα. Δώσε βάση μόνον εκεί. Αν κάτι ''στραβώσει'' τώρα, θα κάνει αναδιάταξη δυνάμεων εν συνεχεία. Και σε κάθε περίπτωση, το να πας πίσω ένα εξάμηνο στη Σχολή σου, δεν είναι και προς θάνατον.Καλή δύναμη και καλή επιτυχία.
Δοκίμασες να διαβάσεις με ηρεμία το βιβλίο "Νιώστε καλά!" του Ντέιβιντ Ντ. Μπερνς;Περιγράφει ακριβώς τέτοιες καταστάσεις φόβου αποτυχίας, άγχους, απόγνωσης, παράλογων φόβων και αδράνειας, καθώς και πρακτικούς τρόπους αντιμετώπισης. Το καλύτερο θα ήταν να συνδυαστεί με ψυχοθεραπεία, την οποία καλό θα ήταν να επιδιώξεις, αλλά εάν δεν διαθέτεις την οικονομική δυνατότητα αυτό το βιβλίο ενδέχεται να σε βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό. Το καλό είναι ότι συνειδητοποιείς πως όλα είναι στο μυαλό, άρα θα αλλάξεις σιγά σιγά και σταθερά αν δοκιμάσεις! Καλή τύχη :-)
Scroll to top icon