Τσίπρας: «Ναι» στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τσίπρας: «Ναι» στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας Facebook Twitter
3

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Θα κρατήσουμε στάση ευθύνης και θα δώσουμε την δυνατότητα η νέα πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία», είπε ο κ. Τσίπρας. «Στην πολιτική όπως και στη ζωή έχει πάντα μεγαλύτερη αξία η συνέπεια από τα επικοινωνιακά παιχνίδια».

Εξαπολύοντας επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε ωστόσο τον πρωθυπουργό για «επικοινωνιακή ντρίμπλα»: «Ο κ. Μητσοτάκης διέπραξε μέγα ατόπημα που διέσυρε επί μήνες το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και μέγα λάθος που δεν πρότεινε ξανά τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τον αντιγράψει. Εγώ ως αρχηγός αντιπολίτευσης, Μητσοτάκης δεν θα γίνω [...] δε πρόκειται να κάνω ό,τι ακριβώς έκανε εκείνος το 2015, που μόνος καταψήφισε τη συναινετική επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για τη Προεδρία της Δημοκρατίας [...] Η θετική μας ψήφος δεν είναι μια επικοινωνιακή πολιτική αλλά μια συνειδητή επιλογή».

«Εμείς δε θα προσθέσουμε ένα επιπλέον σφάλμα, δίπλα στα πολλά σφάλματα του κυρίου Μητσοτάκη [...] θα κρατήσουμε και τώρα στάση ευθύνης, όπως έχουμε αποδείξει ότι κρατήσαμε πάντα σε κρίσιμες επιλογές», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι θα δώσει τη δυνατότητα στη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δυνατότητα να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία και «να είναι για τα πέντε επόμενα χρόνια ο εκφραστής της ενότητας του λαού και της Δημοκρατίας μας».

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είχε προταθεί και επιλεγεί για την προεδρία του ΣτΕ από την προηγούμενη κυβέρνηση και εξ αρχής θεωρείτο πιθανή η υποστήριξη της πρότασης που έκανε χθες η Νέα Δημοκρατία, δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη.

Θετική αναμένεται να είναι και η επίσημη θέση του ΚΙΝΑΛ, με τη Φώφη Γεννηματά να συναινεί, όπως όλα δείχνουν, για την κα Σακελλαροπούλου. Έτσι, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να ψηφιστεί από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία, στις 22 Ιανουαρίου, ακόμα και με 266 ψήφους.

Το ΚΚΕ αναμένεται να ψηφίσει «παρών», άγνωστο παραμένει πώς θα κινηθεί η Ελληνική Λύση ενώ δική του πρόταση εκτιμάται πως θα φέρει το ΜέΡΑ25. Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος, H εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Bουλή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Bουλής τουλάχιστον έναν μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η σημαντική πορεία της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως δικαστικού

Η κα Σακελλαροπούλου ήταν μέλος του ειδικού δικαστηρίου που δίκασε τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Ως εισηγήτρια στο ΣτΕ είχε χειριστεί πολύ σημαντικές υποθέσεις όπως την εκτροπή του Αχελώου, τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική και των «προσφυγικών» στην λ. Αλεξάνδρας που με δική της απόφαση κρίθηκαν διατηρητέα. 

Ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, έχει προεδρεύσει σε όλες τις συνεδριάσεις. Οι πιο σημαντικές υποθέσεις που χειρίστηκε ήταν τα αναδρομικά των συντάξεων, η Συμφωνία των Πρεσπών, η επέκταση του Λιμανιού του Πειραιά και, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας η υπόθεση του Mr. BitCoin, Αλεξάντερ Βίνικ. 

 

Βιογραφικά στοιχεία

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Η καταγωγή της οικογένειάς της είναι από τη Σταυρούπολη Ξάνθης. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II. Εισήλθε ως Εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εν συνεχεία προήχθη διαδοχικά σε Πάρεδρο (1988) και Σύμβουλο (2000). Τον Οκτώβριο του 2015 τοποθετήθηκε Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 τοποθετήθηκε ομόφωνα στη θέση της Προέδρου του ΣτΕ.

Έχει συμμετάσχει στην Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, της οποίας έχει διατελέσει γενική γραμματέας (1985-1986), αντιπρόεδρος (2006-2008) και πρόεδρος (1993-1995, 2000-2001). Κατά καιρούς αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά ενώ έχει συμμετάσχει στη συγγραφή του βιβλίου "Οικονομική κρίση και προστασία του περιβάλλοντος στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας".

Ζει στο κέντρο της Αθήνας και έχει ένα παιδί. 

Πολιτική
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας: Από συνεργάτης του Αβέρωφ και πρόεδρος της Βουλής, υποψήφιος για ΠτΔ

Πολιτική / Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας: Από συνεργάτης του Αβέρωφ και πρόεδρος της Βουλής, υποψήφιος για ΠτΔ

«Η ευρεία αποδοχή του προκύπτει από το γεγονός ότι εξελέγη τρεις φορές πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την ισχυρότερη πλειοψηφία στη Μεταπολίτευση» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Η επαγγελματική εκπαίδευση δεν είναι «φτωχός συγγενής»

Πολιτική / Μητσοτάκης σε μαθητές ΕΠΑΛ: Η επαγγελματική εκπαίδευση δεν είναι «φτωχός συγγενής»

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους μαθητές να στραφούν στην επαγγελματική εκπαίδευση γιατί «μπορεί να ανοίξει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες λεωφόρους επαγγελματικής ανέλιξης και προόδου»
LIFO NEWSROOM
Υπ. Εξωτερικών κατά Μπαχτσελί: Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης 

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Μπαχτσελί για τα Δωδεκάνησα: Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης 

Η Ελλάδα δεν παραιτείται από το δικαίωμά της στην άμυνα, πόσο μάλλον, τη στιγμή που απειλείται με πόλεμο (casus belli), απαντά η Ελλάδα στον κυβερνητικό εταίρο του Ερντογάν
LIFO NEWSROOM
Στέφανος Κασσελάκης: «Τιμητική η δίωξη, υπάρχει θέμα με τον νόμο για αποδήμους» λέει ο δικηγόρος του

Πολιτική / Στέφανος Κασσελάκης: «Τιμητική η δίωξη, υπάρχει θέμα με τον νόμο για τους αποδήμους» λέει ο δικηγόρος του

Όπως υποσηρίζει, η δίωξη που έχει ασκηθεί, δεν αφορά το πόθεν έσχες αλλά τη συμμετοχή του στην εταιρεία που είχε δανείσει χρήματα πριν τα Χριστούγεννα 2023 για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης με μπιν Σαλμάν: «Ελλάδα και Σαουδική Αραβία έχουν το ίδιο όραμα για την ασφάλεια στην περιοχή μας»

Πολιτική / Μητσοτάκης με μπιν Σαλμάν: «Ελλάδα και Σαουδική Αραβία έχουν το ίδιο όραμα για την ασφάλεια στην περιοχή μας»

«Η Σαουδική Αραβία είναι στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός από την αλ-Ούλα - Τι συζητήθηκε στο συμβούλιο συνεργασίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Τσίπρας :"Εγώ ως αρχηγός αντιπολίτευσης, Μητσοτάκης δεν θα γίνω [...] δε πρόκειται να κάνω ό,τι ακριβώς έκανε εκείνος το 2015, που μόνος καταψήφισε τη συναινετική επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για τη Προεδρία της Δημοκρατίας"Πηγή: www.lifo.grΠροφανώς, αφενός μόνος του προσδίδει - με μετριοφροσύνη - ανωτερότητα στον εαυτό του.. Και όποιος "τσιμπήσει".Γιατί, η επιλογή Μητσοτάκη να μην ψηφίσει τον Π.Π., οφειλόταν μάλλον σε προσωπική δυσαρέσκεια, επειδή ο Π.Π. προσέλαβε ένα "στρατό" στο Δημόσιο - την "δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως... -, την στιγμή που ο ίδιος προσπαθούσε να "συμμαζέψει" το Δημόσιο. Και αυτή η πολιτική πράξη του Π.Π. δεν ήταν πράξη ευθύνης έναντι του Έθνους, αλλά εξυπηρέτησε μια χαρά τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό εξηγεί την εμμονική υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπό του.Καμία σχέση λοιπόν ανάμεσα στον Μητσοτάκη και στον Τσίπρα. Αν και ο Τσίπρας έχει κάποιους προσωπικούς λόγους να μην ψηφίσει την κ. Σακελλαροπούλου, ας το κάνει, αρκεί οι υπόλοιποι ΣΥΡΙΖΑίοι να την ψηφίσουν. Κανείς δεν θα τον κατηγορήσει για "εθνική μειοδοσία".
Γλιτώσαμε από το όνειδος οι υπεύθυνοι της Εθνικής χρεοκοπίας από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να γίνουν ΠτΔ. Το τελευταίο έμβληματικό ξέπλυμα συνεργασίας Τσίπρα-Καραμανλή ήταν εξοργηστικό και θα μείνει στην ιστορία.
"Εγώ δεν θα κάνω ό,τι εκείνος το '15 που καταψήφισε τον Παυλόπουλο"Αναρωτιεμαι πραγματικα αν πιστευει αυτα που λεει. Ο Τσιπρας που προκαλεσε εκλογες, εκμεταλλευομενος την διαλυση της Βουλης λογω μη εκλογης ΠτΔ!"Ο κ. Μητσοτάκης διέπραξε μέγα ατόπημα που διέσυρε επί μήνες το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και μέγα λάθος που δεν πρότεινε ξανά τον Προκόπη Παυλόπουλο."Οι μονοι που τραβουσαν το πουλοβερ της εκλογης του ΠτΔ ηταν στην αντιπολιτευρση, ειδικα ο Συριζα που πονταρε μανιακα σχεδον στην επανεκλογη του Πακη, μιας κακης επιλογης εξαρχης. Αν δεν ειχε επιλεγει για προεδρος θα ειχε χαθει στο χρονοντουλαπο της ιστοριας και ως μεγαλυτερο επιτευγμα του θα καταγραφοταν η μονιμοποιηση εκατονταδων χιλιαδων στο δημοσιο εκτινάσσοντας το μισθολογικο κοστος.