Σε μπελάδες θα μπαίνει στο εξής, στην Ουαλία, όποιος γονιός σηκώσει το χέρι του και ρίχνει ένα χαστούκι στο παιδί του. Όμως, κάποιοι φωνάζουν για αυτή την απόφαση.
Το τοπικό κοινοβούλιο ενέκρινε την απαγόρευση του χαστουκιού από γονείς σε παιδιά και ο νόμος αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στην Ουαλία από το 2022. Οι υπέρμαχοι αυτής της αλλαγής μιλούν για ιστορική μέρα και για μια απόφαση που θα εμποδίζει πλέον τους γονείς να χρησιμοποιούν σωματική βία ως τιμωρία. Όμως άλλοι αντιδρούν, λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες γονείς που αγαπούν τα παιδιά τους.
Ο πρωθυπουργός της Ουαλίας, Μαρκ Ντρέικφορντ δήλωσε: «Είμαι υπερήφανος που η Ουαλία έκανε αυτό το βήμα και για μια ακόμη φορά βάζει τα δικαιώματα των παιδιών στο επίκεντρο. Οι εποχές έχουν αλλάξει και δεν υπάρχει χώρος για τη σωματική τιμωρία στη σύγχρονη κοινωνία».
Οι αντιδράσεις
Οι Εργατικοί και οι Σοσιαλδημοκράτες στήριξαν το νομοσχέδιο, ενώ οι Συντηρητικοί το καταψήφισαν. Με αυτό το νόμο καταργείται η υπεράσπιση της «λογικής τιμωρίας» που ίσχυε από τη βικτωριανή εποχή σε Αγγλία και Ουαλία.
Όμως, δεν το βλέπουν όλοι με καλό μάτι. «Τώρα το κράτος ανακατεύεται στις ιδιωτικές ζωές των οικογενειών. Αυτή η απαγόρευση χαστουκιού θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για όλους μας», δήλωσε η Τζάνετ Φιντς Σοντερς, των Ουαλών Συντηρητικών.
«Η απαγόρευση του χαστουκιού είναι απλά κακή πολιτική. Θα έχει ως αποτέλεσμα εξαιρετικά αρνητική παρέμβαση σε καλές οικογένειες, θα αυξήσει την πίεση στις ήδη προβληματικές κοινωνικές υπηρεσίες και δεν θα βοηθήσει σε τίποτα τα παιδιά που πραγματικά κινδυνεύουν με κακοποίηση», είπε από την πλευρά της η Άσλεϊ Φρόλεϊ, κοινωνιολόγος στο πανεπιστήμιο του Σουόνσι.
Κάποιοι, αναζητώντας τις αρνητικές συνέπειες αυτού του νόμου, φτάνουν στο σημείο να λένε ότι θα αποτρέψει τους ανθρώπους να κάνουν διακοπές στην Ουαλία, ή ότι επισκέπτες που δεν γνωρίζουν αυτή την αλλαγή θα μπουν σε μπελάδες.
«Είναι δύσκολη δουλειά να είσαι γονιός. Θέλουμε οι γονείς να διατηρούν το δικαίωμα να αναθρέψουν τα παιδιά τους όπως επιθυμούν, αλλά θέλουμε να δώσουμε τις παραμέτρους», λέει από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας της Ουαλίας, Τζούλι Μόργκαν, υπεραμυνόμενη της νομοθεσίας. «Τίποτα στον νόμο δεν σε εμποδίζει να προστατεύσεις το παιδί σου, να το αρπάξεις όταν τρέχει προς τον δρόμο, να το τραβήξεις όταν πάει να πιάσει μια κούπα που καίει», συμπλήρωσε.
Με πληροφορίες από Guardian