Mια στιγμή στο μετρό

Mια στιγμή στο μετρό Facebook Twitter
12

[Από τον Στέργιο Πουλερέ]

 

Σκηνικό: συρμός του μετρό, 7 το απόγευμα Παρασκευής. Στάση Συγγρού. Εισέρχεται στο συρμό ένας από τους γνωστούς επαίτες που έχουν ανάγκη από τη βοήθεια μας. Η διαδρομή του μέσα στα βαγόνια δεν αποφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο επαίτης με αρκετή δόση αυτοκριτικής δίκην αυτομαστιγώματος, ομολογεί ότι η χρήση ναρκωτικών ουσιών τον κατέστρεψε και ορκίζεται, σε όποιον είναι διατεθειμένος να τον ακούσει, ότι τα λεφτά που ζητάει δε θα καταλήξουν ξανά σε ουσίες, αλλά στη βιολογική ανάγκη της τροφής και στην προσπάθεια επαναφοράς του στους κοινωνικούς ιστούς.

Εκεί που πια δεν ανταποκρίνεται κανείς στο σπαραχτικό του κάλεσμα, πλησιάζει ένα νεαρό και του απευθύνει προσωπικό κάλεσμα. Ο νεαρός με πάσα ειλικρίνεια χωρίς να το σκεφτεί δίνει την εξής απάντηση: φίλε μου, ειλικρινά δεν έχω...αν είχα κάτι που να μου περισσεύει σου τ' ορκίζομαι θα στο έδινα». Ο επαίτης τότε γυρνάει και λέει στον πιτσιρικά: ορκίζεσαι εσύ σε μένα; ορκίζεσαι εσύ σε εμένα το πρεζόνι; είσαι ο μοναδικός που μου έδωσε σημασία και μου μιλά με τέτοιο τρόπο. Πάρε αυτό το στυλό από μένα και δε θέλω τίποτα. Ο μικρός προσπάθησε να μην το δεχτεί, αλλά είχε μιλήσει τόσο βαθιά στην ψυχή του άλλου που δε θα μπορούσε να μην το δεχτεί.

Η παραπάνω στιχομυθία που διημείφθη και της οποίας ήμουν αυτήκοος μάρτυς είναι πέρα για πέρα αληθής. Ένας πιτσιρικάς που θα μπορούσε να αγνοήσει το συγκεκριμένο άνθρωπο-άλλωστε καθημερινά σε αυτή τη χώρα βλέπει αρκετούς, θα αντιμετωπίζει κι αυτός αρκετά προβλήματα- του μίλησε με τόση ειλικρίνεια και ανθρωπιά. Και η ανταπόκριση κρίνεται για μένα καλύτερη κι απ' όλο το χρυσάφι του κόσμου. Ένας άνθρωπος, που ποιος ξέρει με τι έχει μπλέξει στη ζωή του και είχε ανάγκη από χρήματα για να περάσει και αυτή τη μέρα έχοντας βάλει κάτι στο στόμα του, έκανε δώρο το εμπόρευμά του χωρίς δισταγμό. Έχει δίκιο εν τέλει ο θυμόσοφος λαός που λέει πως τα διαμάντια βρίσκονται στο βυθό, κάτω από βράχους και πρέπει να ψάξεις καλά να τα βρεις.

Δεν ξέρω αν αυτό το περιστατικό είναι σπάνιο, αναντίρρητα όμως αποδεικνύει ότι σε αυτή τη ρημαγμένη από κάθε άποψη κοινωνία, που μας προκαλεί θυμηδία το λιγότερο, υπάρχουν πράγματα για να πιστέψεις. Υπάρχει ένα σχοινί για να πιαστείς και να συνεχίζεις την ανηφόρα. Δε με αφορά το τι κυκλώματα βρίσκονται πίσω από αυτό τον επαίτη, και δεν το εξετάζω γιατί θα μου χαλάσει το συναίσθημα, αλλά διάολε αυτή η ανθρώπινα αυθόρμητη και αληθινή συμπεριφορά είναι μια ελπίδα. Για το παλικάρι είναι η ίσκα που ανάβει το τσακμάκι της προσπάθειας και της πίστης στα όνειρά του, σε μια στιγμή που ένιωθε να παραιτείται από τα πάντα και να βυθίζεται σε μια μαύρη τρύπα.

Την επόμενη φορά που κάποιος θα ζητήσει οικονομική βοήθεια...όχι δε ζητάω να δώσετε αλλά να τον κοιτάξετε στα μάτια και να είστε ειλικρινείς απέναντί του. Η σημασία που θα του δώσετε και η κατανόηση του πόνου του θα απαλύνει πρώτα τη δική σας ψυχή και θα κάνει έναν άνθρωπο που η κοινωνία θα τον τιμωρεί εσαεί για μια παρελθοντική του επιλογή το κουράγιο να εξακολουθήσει να αγωνίζεται για να επιστρέψει εκεί απ' όπου απομακρύνθηκε εξαιτίας των λαθών του.

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

11 σχόλια
εχω δώσει φραντζόλα ψωμί σε γυφτακι που παρακαλουσε και μου τηνπεταξε πισω... τι "βιολογική αναγκη τροφής" η για πρεζα η για"δουλειά " πανε. Και ετσι να μην ήταν , μία βόλτα στο κέντρο συμπεριλαμβανομένης της διαδρομής με το μετρο πήγαινε έλα , δίνοντας στον κάθε ενα απο 50 λεπτά άνετα φτάνει τα 5 ευρώ..
πήγε ένας ναρκομανής σε μία φίλη μου στον σταθμό του μετρό κ της ζήτησε λεφτά για να πάρει εισιτήριο. του αγόρασε ένα εισιτήριο κ του το έδωσε. πήγε μπροστά της στο ταμείο το έδωσε πίσω πήρε τα χρήματα κ έφυγε.. true story
Μάγκες...όχι μόνο για τους επαίτες και εξαρτημένους αλλά και για πάσης φύσεως κοινωνικό καρκίνωμα, θα βοηθούσε πολύ περισσότερο αν είμασταν συνειδητοποιημέμενοι και δεν ψηφίζαμε τα καθίκια που διέλυσαν/διαλύουν τη χώρα. Συγγνώμη δηλαδή αλλά με ανδραγαθήματα και ελεημοσύνες δεν αλλάζει κάτι και λυπάμαι που το λέω.
Δεν ξέρω πόσοι είμαστε, αλλά ελπίζω μην είμαστε ελάχιστοι: λίγο γάλα, ένα σαντουϊτς. Αυτά ΜΠΟΥΡΟΥΜΕ να τα προσφέρουμε στο πρεζάκι που ζητάει ένα ευρώ. Δύσκολο να τα ανταλλάξει, πιθανό να βάλει μπουκιά στο στόμα του. Δεν ξέρουμε την ιστορία που κρύβεται πίσω απ΄τα σάπια δόντια. Μπορεί να είναι γιος καλοαναθρεμένος που "έμπλεξε" και έφυγε απ΄το σπίτι. Μπορεί να είναι κόρη που μεγάλωσε με πατέρα-δυνάστη, ξύλο και φτώχεια. Μπορεί τα χίλια μύρια όσα. Ανεξάρτητα απ΄την ηλικία τους, παιδιά είναι όλοι. Μόνο στις μητέρες-πρεζόνια τίποτα. Καμία βοήθεια σ΄αυτές, μήπως και στραφούν στις δομές. Φαίνεται σκληρό, αλλά η πραγματικότητά του είναι χειρότερη.
Σύνηθες φαινόμενο. Θέλεις να βοηθήσεις, αλλά παράλληλα δειλιάζεις. Θέλεις να επικοινωνήσεις μαζί τους, αλλά διστάζεις. Ίσως γιατί γνωρίζεις ότι αυτή η αμηχανία θα διαρκέσει για λίγα λεπτά και στη συνέχεια θα εξαφανιστεί, τόσο γρήγορα όσο εμφανίστηκε.
Το θέμα δεν ειναι να "μην σε πιάσουν κότσο" αλλά το ότι δεν βοηθάς ουσιαστικά έναν ναρκομανή δίνοντας του λεφτά για τη δόση του ούτε έναν 'επαγγελματία' επαίτη χρηματοδοτόντας τον αφέντη του. Σε αρκετές περιπτώσεις προκαλείς μεγαλύτερη ζημιά αν δίνεις λεφτά οπότε είναι συχνά πιο ανθρώπινο να μην δίνεις. Προσωπικά πιστεύω ότι το καλύτερο είναι να δίνεις φαγητό όποτε μπορείς και να προτιμάς να δίνεις λεφτα για πιο οργανωμένες φιλανθρωπικές κινήσεις.
Συμφωνώ 100% και ας μην φαίνεται απο το σχόλιό μου. Αλλά απο όσους δεν δίνουν δεν νομίζω πως η πλειοψηφία σκέφτεται την ανθρώπινη πλευρά του θέματος. Σε αυτούς αναφέρομαι.
Δυστυχώς φίλε μου,ο φόβος να "μην σε πιάσουν κότσο" και σου φάει κανένα 50λεπτο κάποιος που δεν το άξιζε με μια φτιαχτή ιστορία υπερβαίνει κάθε συναίσθημα ανθρωπιάς και ανάγκη αλληλεγγύης.Γιαυτό και βλέπεις τα συνηθισμένα ξινισμένα μούτρα να ξεστομίζουν τις συνηθισμένες τους ατάκες "ναι, ναι, καλά, χθες είχες 3 παιδιά, σήμερα 5;" με ύφος απογοητευμένου τηλεκριτικού που αξιολογεί την κάθε ιστορία για το αν αξίζει τον οβολό του. Μακάρι να σκεφτόμασταν οι περισσότεροι, πως ο ρακένδυτος, αξιολύπητος άνθρωπος που στέκεται μπροστά μας με την ψεύτικη(;) ιστορία θα έχει μια καλύτερη χρήση για το νόμισμα που κάθεται στο πορτοφόλι μας και πιθανότατα έχομε ξεχάσει και την ύπαρξή του.
Υπάρχει μια αμερικάνικη ρήση-ευαγγέλιο για την δημοσιογραφία: "Μην αφήνεις ποτέ την αλήθεια να χαλάσει μια όμορφη ιστορία". Ε, ας μην σας την χαλάσω λοιπόν..
κι εγω τους απανταω "λυπαμαι αληθεια δεν εχω κατι" που δυστυχως τις περισσοτερες φορες ετσι ειναι. και δηλαδη τι να τους απαντησεις? γιατι να τους βρισεις? τους ξερεις και απο χθες?? μου εκανε εντυπωση μια φορα πριν χρονια μπαινει στο τελευταιο μετρο ενα "πρεζονι" (αν και δεν μου αρεσει αυτη η λεξη) παραδοξως να περναει τα τοτε μετρα ασφαλειας και να μας λεει: "σας λεω την αληθεια, ειμαι ναρκομανης. ζηταω απο εσας χρηματα για να μην αναγκαστω να κλεψω." απλα, ξερα, ειλικρινα. εγω ουτε τοτε ειχα αλλα οσοι ηταν εκει ολοι σχεδον του εδωσαν..