Αθώος κρίθηκε από το δικαστήριο ο διευθυντής σχολείου που ήταν κατηγορούμενος για κατ'εξακολούθηση εξύβριση και απειλή με επιβαρυντικό παράγοντα τον αντιρατσιστικό νόμο σε βάρος μιας τρανς μαθήτριας.
Σύμφωνα με το antivirus, παρότι το δικαστήριο δέχεται ότι υπήρξε εξύβριση για κάποια από τα καταγγελλόμενα περιστατικά, κήρυξε τη δίωξη απαράδεκτη για τεχνικούς λόγους, καθώς δεν είχε περάσει τότε ο αντιρατσιστικός νόμος.
Η τρανς γυναίκα αισθάνεται αδικημένη από την απόφαση για απαλλαγή του διευθυντή από τις κατηγορίες και δηλώνει έτοιμη να ασκήσει έφεση.
«Τώρα καταλαβαίνω γιατί δεν φτάνουν τα παιδιά [σαν εμένα] στον εισαγγελέα, γιατί πεθαίνουν, γιατί φοβούνται», δήλωσε στον ΑΝΤ1.
Η υπόθεση της Άννας είχε γίνει γνωστή πριν από χρόνια, καθώς η ίδια είχε καταγγείλει πως είχε απειληθεί ακόμα και η ζωή της, καθώς μία φορά συμμαθητές της έφτασαν στο σημείο να την περιλούσουν με εύφλεκτο υγρό και να προσπαθήσουν να την κάψουν.
Ο γολγοθάς της Άννας
Όπως η ίδια περιγράφει στο Omniatv, όταν επέστρεψε στα θρανία του εσπερινού Γυμνασίου για να τελειώσει το σχολείο, ο διευθυντής του σχολείου της ζήτησε να ντύνεται αντρικά για να παρακολουθήσει τα μαθήματα, γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά «Αν θέλεις να γραφτείς στο σχολείο θα πρέπει να αλλάξεις την εμφάνιση σου, να ντυθείς αντρικά γιατί δεν είναι δυνατόν τα παιδιά εδώ να βλέπουν έναν πούστη να ντύνεται με γυναικεία ρούχα. Τι θα πω εγώ στους γονείς; Όσο μένεις εδώ θα πρέπει να ντύνεσαι έτσι».
Ο διευθυντής του σχολείου της πρότεινε, μάλιστα, να αλλάξει ή να δίνει τα μαθήματα τον Ιούνιο χωρίς να πηγαίνει να παρακολουθεί καθημερινά. Η Άννα προκειμένου να καταφέρει να συνεχίσει, αποδέχτηκε την πρότασή του να ντύνεται ανδρικά, με τη προϋπόθεση ο διευθυντής να την προστατεύσει από τον ακραίο εκφοβισμό των συμμαθητών της. Κάτι που προφανώς δε συνέβη ποτέ:
«Γέλαγε κάθε φορά που με έβλεπε και όταν του υπενθύμισα αυτό που είχαμε συμφωνήσει μου είπε 'εσύ φταις, να μην είσαι τόσο γυναικωτός, να γίνεις άντρας'. Αφού δεν κράτησε το λόγο του πήρα την απόφαση και ξαναντύθηκα με κοριτσίστικα ρούχα. Χρησιμοποιούσα τις γυναικείες τουαλέτες κι εκεί ερχόντουσαν και μου πετούσαν δυναμιτάκια. Άνοιγαν το λάστιχο και με έβρεχαν χειμώνα μέσα στο κρύο. Και οι γυναικείες τουαλέτες ήταν μπροστά από το γραφείο του Διευθυντή και δίπλα από το γραφείο καθηγητών. Έβλεπε όλα όσα περνούσα αλλά απαντούσε 'είναι άγρια παιδιά και δεν μπορώ να τα ελέγξω', και φυσικά δεν παρέλειπε να μου επισημάνει πως είμαι εγώ το πρόβλημα. Έτρωγα πέτρες από τα παιδιά, μου έβαζαν τρικλοποδιές στους διαδρόμους, με έπαιρναν από τη μπλούζα και με πέταγαν στον τοίχο, με έσερναν στο πάτωμα, με τράβαγαν από τα μαλλιά, με κλώτσαγαν στη μούρη. Και έμεναν ατιμώρητοι για όλα αυτά επειδή στο μυαλό κάποιου έφταιγα εγώ».
Με την ανοχή του διευθυντή, τα πράγματα σύντομα ξέφυγαν από το όριο του άσχημου κι έγιναν επικίνδυνα.
«Κάπου τον Φεβρουάριο του 2013 μπήκε ένας μαθητής στο σχολείο με ένα σταυρό αυτοκινήτου για να μου ανοίξει το κεφάλι. Πήγα στο γραφείο καθηγητών να κρυφτώ, ο φύλακας ήρθε, με κλείδωσε μέσα και μου έκλεισε το φως, ενώ ο διευθυντής αργότερα με απέβαλε. Πήρα τα πράγματα μου να φύγω και τότε με στρίμωξαν δυο άτομα σε μια γωνία και αφού με έβρισαν άνοιξαν ένα μπιτόνι και με έλουσαν με βενζίνη. Δεν με πέτυχε το σπίρτο που μου πέταξαν κι έτσι δεν έπαθα τίποτα πιο σοβαρό. Γύρισα στο σχολείο σοκαρισμένη και δεν ήρθε κανείς να με βοηθήσει εκτός από μια καθηγήτρια που με υπερασπιζόταν και άλλα δυο παιδιά που προσπαθούσαν να μου ρίξουν νερό για να μην καώ. Οι υπόλοιποι έπαιζαν με τους αναπτήρες τους πάνω απ' το κεφάλι μου και οι καθηγητές δεν έκριναν ότι πρέπει να τους απομακρύνουν.»
Όπως αναφέρει η ίδια στο omniatv, το μόνο άτομο που στάθηκε δίπλα της, ήταν μια καθηγήτρια της, η οποία τη δέχτηκε όπως είναι, τη φώναζε με το όνομα που η ίδια επέλεξε, τη συμπεριλάμβανε στο μάθημα και δεν επέτρεπε στους συμμαθητές της χλευαστικά σχόλια, πειράγματα και κάθε είδους βία. Μια συμπεριφορά που θα έπρεπε να είναι αναμφισβήτητη προς κάθε μαθητή και μαθήτρια, έφτανε όμως για να στοχοποιηθεί και η ίδια η καθηγήτρια, να περάσει πειθαρχικό, ΕΔΕ και να τεθεί σε αργία επειδή επέδειξε ευαισθησία σε φαινόμενα κοινωνικού ρατσισμού.
σχόλια