ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Πλησιάζουμε γρήγορα σε κρίσιμο σημείο, προειδοποιούν ειδικοί για τον κοροναϊό

Πλησιάζουμε γρήγορα σε κρίσιμο σημείο, προειδοποιούν ειδικοί για τον κοροναϊό Facebook Twitter
6

Ο κόσμος πλησιάζει γρήγορα σε κρίσιμο σημείο για την εξάπλωση του κοροναϊού, σύμφωνα με ειδικούς, οι οποίοι προειδοποιούν ότι η ασθένεια ξεπερνά τις προσπάθειες για περιορισμό της.

Η ανησυχητική διαπίστωση έρχεται ενώ μαζικά κρούσματα αναγκάζουν την Ιταλία και το Ιράν να εισάγουν αυστηρούς εσωτερικούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς ενώ ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας έθεσε τη χώρα σε κόκκινη προειδοποίηση.

Ορισμένες από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον ιό προσπαθούν να σταματήσουν την πρόοδό του δύο ημέρες αφότου ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής της Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα πριν κλείσει εντελώς το στενό «παράθυρο ευκαιρίας».

Με σχεδόν 78.000 περιστατικά του Covid-19 επιβεβαιωμένα σε ολόκληρο τον κόσμο, ειδικοί λένε ότι η κατάσταση σύντομα θα φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο.

Σε 11 πόλεις της Βόρειας Ιταλίας, 50.000 άνθρωποι είναι σε καραντίνα από την Παρασκευή το βράδυ, με την αστυνομία να περιπολεί στους δρόμους και πρόστιμα να επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν τον περιορισμό. Στο Ιράν, οι αρχές διέταξαν το κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων και άλλων εκπαιδευτικών κέντρων σε 14 επαρχίες ως «προληπτικό μέτρο». Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Moon Jae-in, έθεσε τη χώρα σε «κόκκινο συναγερμό» καθώς αναφέρθηκε ο πέμπτος θάνατος και περισσότερες από 123 νέες περιπτώσεις που ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των ασθενών σε 556.

Ενώ ο αριθμός των ασθενών σε όλο τον κόσμο αυξάνεται, ορισμένες ομάδες κρουσμάτων δεν έχουν καμία προφανή σύνδεση με την Κίνα, αφήνοντας τους ειδικούς να προσπαθούν να προσδιορίσουν το από πού ξεκίνησαν. Ο Paul Hunter, καθηγητής της ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας επανέλαβε την προειδοποίηση του Tedros και είπε ότι ο χρόνος για την αναχαίτιση της ασθένειας τελείωσε. «Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ έχει μιλήσει πρόσφατα για τη μείωση του παράθυρου ευκαιρίας για τον έλεγχο της τρέχουσας επιδημίας. Το σημείο καμπής μετά το οποίο οι δυνατότητές μας να αποτρέψουμε την εμφάνιση μιας παγκόσμιας πανδημίας, φαίνεται πολύ πιο κοντά μετά τις τελευταίες 24 ώρες».

Σύμφωνα με τον Guardian, o Hunter δήλωσε ότι ενώ οι περιπτώσεις μειώνονταν στην Κίνα, όπου άρχισε η εκδήλωση του ιού, το Σαββατοκύριακο διαπιστώθηκαν  εξαιρετικά εξελισσόμενα κρούσματα αλλού. Είπε ότι η αύξηση των κρουσμάτων στη Ν. Κορέα ήταν μέχρι στιγμής άνευ προηγουμένου στην πορεία της επιδημίας, προσθέτοντας: «Ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στην Ιταλία αποτελεί μεγάλη ανησυχία για την Ευρώπη και μπορούμε να αναμένουμε ότι θα εντοπιστούν αρκετά περισσότερα περιστατικά τις επόμενες μέρες». Ο Hunter είπε επίσης ότι η κατάσταση στο Ιράν θα μπορούσε επίσης να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη Μέση Ανατολή. 

Ο Δρ. Robin Thompson, ερευνητής της Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επεσήμανε ότι οι αριθμοί των περιπτώσεων στην Ιταλία διπλασιάστηκαν μεταξύ της Παρασκευής και του Σαββάτου. «Αυτό είναι ένα σημαντικό στάδιο της επιδημίας του κοροναϊού», είπε. «Η ταχεία απομόνωση των ήπιων περιπτώσεων στις πληγείσες περιοχές είναι σημαντική για την πρόληψη της ουσιαστικής μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Ευρώπη. Είναι σημαντικό να ακολουθούνται οι κατευθυντήριες γραμμές για τη δημόσια υγεία».

Κλείνει ο καθεδρικός ναός του Μιλάνου και πιθανή διακοπή λειτουργίας των μουσείων του Βατικανού

Ο τρίτος νεκρός από τον κοροναϊό στην Ιταλία είναι μια γυναίκα η οποία νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της βόρειας Ιταλίας, λόγω ογκολογικών προβλημάτων, και ήταν βεβαρημένη η κατάσταση της υγείας της. Η ιταλική κυβέρνηση, τις επόμενες ώρες ετοιμάζεται να εκτιμήσει εκ νέου, αναλυτικά την όλη κατάσταση και σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, να λάβει τυχόν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της διάδοσης του ιού.

Στο μεταξύ, οι δημοτικές αρχές του Μιλάνου ανακοίνωσαν ότι για προληπτικούς λόγους πρόκειται να κλείσει ο καθεδρικός ναός του Μιλάνου, Ντουόμο. Παράλληλα, από αύριο σταματούν και οι λειτουργίες στις καθολικές εκκλησίες της πόλης. Σύμφωνα, δε, με πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης, εξετάζεται και η προσωρινή διακοπή λειτουργίας των μουσείων του Βατικανού, από τα μεγαλύτερα μουσειακά συγκροτήματα στην Ευρώπη.

Η δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι, δε, ετοιμάζεται να υπογράψει απόφαση με την οποία αναστέλλονται οι διαγωνισμοί που είχαν προγραμματιστεί στην ιταλική πρωτεύουσα για πρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων, με τη συμμετοχή χιλιάδων υποψηφίων. Στο Μιλάνο, τέλος, θα μείνουν προσωρινά κλειστές ντίσκο και μαγαζιά στα οποία οι νέοι συνηθίζουν να συναντώνται για να καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά.

ΔNT:Ο Covid-19 θέτει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας 

Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εκτιμά ότι ο ιός Covid-19 θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, κατά την σύνοδο της G20 στο Ριάντ, που δήλωσε έτοιμη να δράσει για τον περιορισμό των κινδύνων επί της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο κοροναϊός έχει προκαλέσει περισσότερους από 2.400 θανάτους στην Κίνα, έχει διακόψει τις μεταφορές, διαταράσσοντας τις εμπορικές ανταλλαγές και τροφοδοτώντας την ανησυχία των επενδυτών, ενώ οι εταιρείες υποχρεώνονται να διακόψουν ή να περιορίσουν την λειτουργία τους. Ο Covid-19 έχει εξαπλωθεί σε τριάντα περίπου χώρες και εδάφη εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, όπου έχει προκαλέσει 24 θανάτους.

«Ο ιός Covid-19 , μία παγκόσμια υγειονομική κρίση, έχει διαταράξει την οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη», δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα μπροστά στους υπουργούς Οικονομικών και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη που συνήλθαν στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.

Τον Ιανουάριο, το ΔΝΤ είχε προβλέψει παγκόσμια ανάπτυξη 3,3% για το 2020, έναντι 2,9% το 2019. Κατά την διάρκεια της συνόδου του Ριάντ, η διευθύντρια του ΔΝΤ δήλωσε ότι η επίπτωση του ιού στην ανάπτυξη θα είναι περίπου 0,1 της μονάδας. «Η προβλεφθείσα ανάκαμψη της οικονομίας είναι εύθραυστη», δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας τοποθετείται στο 5,6%, χαμηλότερη κατά 0,4 της μονάδας σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Ιανουαρίου. «Ενημέρωσαν την G20 ότι ακόμη και σε περίπτωση ταχείας ανάσχεσης του ιού, η ανάπτυξη στην Κίνα και στον υπόλοιπο κόσμο θα επηρεασθεί», είπε.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη και με άλλους κινδύνους, όπως η αύξηση του επιπέδου του χρέους ορισμένων χωρών, καθώς και η κλιματική αλλαγή, αλλά πάνω απ' όλα απηύθυνε έκκληση προς τις χώρες της G20 θα συνεργασθούν για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού. Σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, οι συμμετέχοντες στην σύνοδο του Ριάντ δεσμεύθηκαν «για την ενίσχυση της παγκόσμιας παρακολούθησης της εξέλιξης της επιδημίας»

Mε πληροφορίες από Guardian/ Αfp/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
6

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Διεθνή / Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Οι αρχές καταδικάζουν την υποστήριξη που λαμβάνει ο Μαντζιόνε, με την Επίτροπο της NYPD, Jessica Tisch, να δηλώνει: «Η γιορτή υπέρ ενός ψυχρού εγκλήματος είναι σοκαριστική και αποτρόπαιη»
LIFO NEWSROOM
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Ο ύποπτος Ταλέμπ Α. οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή - Τι έλεγε στο βίντεο που δημοσίευσε λίγο πριν νοικιάσει την μαύρη BMW X-5 και την οδηγήσει στη χριστουγεννιάτικη αγορά
LIFO NEWSROOM
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Είναι ψυχίατρος και είχε απασχολήσει τις αρχές ξανά στο παρελθόν - Από το τέλος Οκτωβρίου, απουσίαζε συνεχώς από την εργασία του είτε σε διακοπές είτε με αναρρωτική άδεια
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Το να σκεφτουμε το γεγονος οτι ο κορονοιος ή η οποια αρρωστια που προηλθε απο αγριο ζωο ή μπορει να δημιουργηθηκε ακομα χειροτερα σε εργαστηρια πειραματικα, ή ως επιτυχημενο στοχοποιημενο παρασκευασμα για σκοπους μαζικης εξολοθρευσης, πλεον εχει εξελιχθει ραγδαια και πολλαπλασιαζεται σε τρομερα γοργους ρυθμους, δεν μας ανησυχει καθόλου;Η οικονομια που πιθανοτα θα δημιουργησει προβληματα ή η πτωση του τουρισμου, ειναι το φλεγον θεμα που θα πρεπει να μας απασχολει σημερα; Επειτα απο ενα τετοιο συντομο εξελιχτικο διαστημα οι πρωτες σκεψεις μας αυτες ειναι;δεν θελω να μιλαω τρομοκρατημενα, αλλα δεν μπορω και να μην ειμαι τρομοκρατημενη.. ηδη εχω αρχισει να σκεφτομαι πιο ασχημα σεναρια προσπαθωντας να βρω τροπο,μερος και χρονο να απομακρυνθω μαζι με την οικογενεια μου σε πρωτη φαση για να μπορω να απεχω.. Δεν ξερω για εσας και αν εγω δεν ειμαι ψυχραιμη αλλά ανησυχω περισσοτερο απο οσο «προβλεπεται» και δεν ξερω καν τι να σκεφτω που να υπαρχει «λογικη» και οχι «παρανοια»..
Στον έλληνα μπορείς να του πάρεις το μισό Αιγαίο, να του φορέσεις 4 μνημόνια, να του χρεωκοπήσεις και ρημάξεις την χώρα, να του κόψεις τους μισθούς, τις συντάξεις, να στείλεις τα παιδιά του μετανάστες. Μπορείς να τον απειλείσεις με "θερμό επεισόδιο", να τον καρπαζώνεις καθημερινά στην διεθνή διπλωματική σκηνή, να του έχεις υποθηκεύσει την χώρα για τα επόμενα 75 χρόνια.ΤΙΠΟΤΑ από όλα αυτά δεν πρόκειται να τον ανησυχήσει.Επίσης από τον ιο πεθαίνουν άνθρωποι (πφφφφφ, σιγά μην ενδιαφερθεί ο έλληνας), γεμίζουν οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία, κινητοποιούνται ολόκληροι (συνήθως πολύ δυσκίνητοι) οργανισμοί - ΤΙΠΟΤΑ από αυτά δεν έχει σημασία.ΕΝΑ πράγμα ανησυχεί τον έλληνα. ΜΟΝΟ ένα: Μην τυχόν και πέσει ο τουρισμός!Αν του πεις ότι από τα 35 εκατομμύρια τουρίστες θα πέσουμε στα 34,99 στην Ελλάδα θα επικρατήσει γενικός πανικός. Ξενοδόχοι θα κόβουν τις φλέβες τους στους δρόμους, ταξιτζηδες θα αυτοπυρπολούνται στο Σύνταγμα, ερμπιενμπάδες θα μεταναστεύουν μαζικά στο Πακιστάν. Μιλάμε για έναν κλάδο που ΚΑΘΕ άνοιξη μας φλομώνει στις μπαρούφες και στις στομφώδεις ανακοινώσεις για το πόσα δισεκατομμύρια κερδίζει. Εναν κλάδο που (όπως ανακοινώνει ο ίδιος) τα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης έχει κάνει τζίρους των 190 ΔΙΣεκατομμυρίων.Και από όλα αυτά τα απιθανοδισεκατομμύρια δεν έχει περάσει ΤΙΠΟΤΑ στο ελληνικό κράτος. Οχι μόνο δεν έχει περασει τίποτα, αλλά όλα αυτά τα παράσιτα θα ζητήσουν κρατική ενίσχυση εξ αιτίας του κορονοιού. Ολες οι επιχειρήσεις που δεν τα βγάζουν πέρα, στον καπιταλισμό ΚΛΕΙΝΟΥΝ.Οι ταβερνιαραίοι και οι ξαπλωστρατζήδες θα ρουφήξουν το δικό μας το αίμα (όλων των τίμιων που πληρώνουν φόρους) για να αποζημιωθούν για την "ζημιά" από τον ιο.Η υστερία έχει αρχίσει ήδη. Στην Σαντορίνη - το πλουσιότερο νησί του Ηλιακού Συστήματος - κλαίγονται από τώρα. Αυτό γίνεται ενώ ακόμα δεν έχουμε κρούσματα. Τουλάχιστον όχι επίσημα.Φαντάσου τι έχει να γίνει όταν πηδήξει ο ιος από την Ιταλία στην Ελλάδα - ένα τσιγάρο δρόμος. Θα χορτάσουμε με τις σκηνές Αρχαίου Δράματος που θα παίζονται.Υ.Γ. Με μεγάλη ευχαρίστηση βάζω το συνομωσιολογικό μου λιθαράκι: Μήπως τελικά το πάτησε το κουμπί ο Κιμ; Τόσοι πολλοί τον προέτρεπαν να το πατήσει, αλλά κανένας δεν ήξερε τι μορφή θα έχει αυτό το κουμπί.Το να ρίξεις πυρηνικά (όπως όλοι νόμιζαν για τον Κιμ) θα βλάψει κι εσένα μαζί. Το να καταβαραθρώσεις την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία ενόσω εσύ είσαι ο μόνος ανεξάρτητος και αυτάρκης είναι πολύ πιο διασκεδαστικό.
Δε βλεπω κανενας να αναφερει το ενδεχομενο οτι σε περιπτωση που εξαπλωθει ο ιος και στη βορεια Ευρωπη (κατι παραπανω απο σιγουρο) εστω και σε περιορισμενα επιπεδα, οι επιπτωσεις για τον ελληνικο τουρισμο θα ειναι τρομακτικες!Ποιος θα μπει σε αεροπλανο και ποιος θα παει διακοπες σε χωρες που θα μοιραστει ξενοδοχεια και εστιατορια με κατοικους αλλων χωρων που θαχουν κι αυτες τον υιο ;Σας διαβεβαιωνω, κανεις!
Καλό θα ήταν να ηρεμήσουμε λίγο, να μείνουμε στα γεγονότα και στα επιστημονικά δεδομένα και να σταματήσουμε τα σενάρια τρομολαγνίας αλλά και την άκριτη στοχοποίηση κοινωνικών και εθνικών ομάδων, που μοιάζει να προκαλεί περισσότερα προβλήματα και επιπλοκές απ ότι ο ίδιος ο ιός. Αυτό που επίσης δεν αναφέρεται συχνά, είναι ο αριθμός των ασθενών που έχουν ανακάμψει και ιαθεί πλήρως και αυτή τη στιγμή ξεπερνά τις 23.394.Επίσης μέχρι τις διακοπές αυτοί που έχουν νοσησει σήμερα, θα έχουν ιαθεί (σε ποσοστό περίπου 97%) και όσοι θα νοσούν τότε, μάλλον δε θα πάνε διακοπές...
Ηρόστρατε, ο ελληνικός τουρισμός αριθμητικά ήταν ανεξέλεγκτος τα τελευταία χρόνια, σε βαθμό κακουργήματος, τόσο που το φυσικό περιβάλλον και η πλειοψηφία του λαού να πλήττεται βάναυσα(εκτός φυσικά από τους ξενοδόχους). Και δεν μιλάω καν για την απαράδεκτη αισθητική του σύγχρονου μαζικού τουρισμού. Οπότε το να μειωθεί, δεν είναι καθόλου κακό.
Μια καλή υπενθύμιση για όσους προσπαθούσαν επί χρόνια να μας πείσουν ότι η μοναδική προοπτική ανάπτυξης για την χώρα ήταν η μονοκαλλιέργεια του μαζικού τουρισμού και το AirBNB. Η υστερία για μια επιδημία που είναι πιθανόν να σκοτώσει λίγους περισσότερους ανθρώπους απ' όσους σκοτώνει κάθε χρόνο η γρίπη μέσα στη γενικευμένη αδιαφορία (πέρυσι στην Ελλάδα ήταν 130 και στη Γαλλία γύρω στους 1.000 αν δεν κάνω λάθος)δείχνει πόσο ευάλωτη και έωλη είναι αυτή η "ανάπτυξη".