«Κοινός εγκληματίας» ο Ασάνζ για τις ΗΠΑ - Τι ειπώθηκε στην ακροαματική διαδικασία

«Κοινός εγκληματίας» ο Ασάνζ για τις ΗΠΑ - Τι ειπώθηκε στην ακροαματική διαδικασία Facebook Twitter
EPA
1

Ξεκίνησε σήμερα σε βρετανικό δικαστήριο η ακροαματική διαδικασία για την έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ σχεδόν μία δεκαετία μετά τη διαρροή απόρρητων αμερικανικών εγγράφων στον ιστότοπο.

Ο 48χρονος Ασάνζ δήλωσε στη διάρκεια προκαταρκτικής ακρόασης ότι αρνείται «την έκδοσή μου στις ΗΠΑ εξαιτίας του δημοσιογραφικού του έργου για το οποίο έχω βραβευθεί και χάρη στο οποίο έχω προστατεύσει πολλούς ανθρώπους». Εφόσον εκδοθεί στις ΗΠΑ, ο ιδρυτής του WikiLeaks κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 175 χρόνια κάθειρξη, καθώς τον προηγούμενο Μάιο η αμερικανική δικαιοσύνη απήγγειλε εναντίον του 17 νέες κατηγορίες βάσει της νομοθεσίας κατά της κατασκοπείας.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Ασάνζ ότι έθεσε σε κίνδυνο κάποιες από τις πηγές του δημοσιεύοντας το 2010 στα WikiLeaks 250.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα και 500.000 απόρρητα έγγραφα για τις δραστηριότητες του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο δικηγόρος Τζέιμς Λιούις, που εκπροσωπεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ, χαρακτήρισε τη διαρροή απόρρητων εγγράφων μέσω των WikiLeaks το 2010 ως μια από τις μεγαλύτερες διαρροές διαβαθμισμένων πληροφοριών στην ιστορία των ΗΠΑ. Όσο για τον Ασάνζ, τον παρουσίασε ως κοινό εγκληματία που έθεσε σε κίνδυνο πολλές ζωές, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για κάποιον που μάχεται για την ελευθερία του λόγου. «Η δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ δεν είναι δικαιολογίες για ποινικές πράξεις ή άδεια παραβίασης των νόμων του κοινού ποινικού δικαίου», δήλωσε κατά την αγόρευσή του ο Αμερικανός συνήγορος.

Κατά τον συνήγορο της αμερικανικής κυβέρνησης οι αποκαλύψεις του Ασάνζ ήταν «ευθέως» ποινική πράξη καθώς επιχείρησε να χακάρει τον υπολογιστή και υποστήριξε ότι οι δραστηριότητες του WikiLeaks δημιούργησαν ένα «μεγάλο και επικείμενο κίνδυνο» για τις πηγές των μυστικών υπηρεσιών στις εμπόλεμες ζώνες, καθώς κατονομάζονται στα έγγραφα. Ο Αμερικανός συνήγορος υποστήριξε επίσης πως κάποιοι πληροφοριοδότες και άλλοι που βοηθούσαν τους Αμερικανούς έπρεπε να αλλάξουν τόπο διαμονής μετά τη διαρροή και ότι άλλοι «εξαφανίστηκαν».

Κατά την κρίση του Λιούις οι πληροφορίες που διέρρευσαν βοήθησαν τους εχθρούς των ΗΠΑ και τόνισε πως δεν είναι στις αρμοδιότες του βρετανικού δικαστηρίου να κρίνει αν είναι αθώος ο Ασάνζ. «Αυτή είναι μια ακρόαση έκδοσης, όχι δίκη», τόνισε ο Λιούις. «Η ενοχή ή αθωότητα του κ. Ασάνζ θα κριθεί σε δίκη στις ΗΠΑ, όχι σε αυτό το δικαστήριο», συμπλήρωσε. Την ίδια ώρα, δεκάδες υποστηρικτές του Ασάνζ πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δικαστήριο του Γούλγουιτς, όπου παρών ήταν και ο δημοσιογράφος,, ο οποίος έχει περάσει τους τελευταίους 10 μήνες στις διπλανές φυλακές υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς.

Λίγο πριν από το διάλειμμα ο Ασάνζ παραπονέθηκε πως είχε δυσκολία στο να συγκεντρωθεί και σχολίασε πως «δεν βοηθά» η φασαρία που προέρχεται απέξω. Μεταξύ των υποστηρικτών που βρίσκονταν έξω από το δικαστήριο ήταν και η γνωστή σχεδιάστρια μόδας Βίβιαν Γουέστγουντ. «Δεν είναι έγκλημα να δημοσιεύεις τα αμερικανικά εγκλήματα πολέμου» είπε η σχεδιάστρια.


Οι ποινές που αντιμετωπίζει ο Ασάνζ

Σύμφωνα με το αμερικανικό κατηγορητήριο ο ιδρυτής του αποκαλυπτικού ιστότοπου συνωμότησε με την πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού Τσέλσι Μάνινγκ ώστε να χακάρουν υπολογιστή του Πενταγώνου και να αποκαλύψουν σειρά διπλωματικών και στρατιωτικών φακέλων για τους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Ο Ασάνζ είναι αντιμέτωπος με 18 κατηγορίες και κινδυνεύει με ποινές κάθειρξης 175 χρόνων, αλλά και βασανιστήρια, διότι κατηγορείται για κατασκοπία.

Η Μάνινγκ καταδικάστηκε σε 35 χρόνια κάθειρξη για τη διαρροή αυτή, όμως αφέθηκε ελεύθερη έπειτα από επτά χρόνια, το 2017, αφού της απένειμε χάρη ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Τον Μάρτιο του 2019 φυλακίστηκε ξανά επειδή αρνήθηκε να καταθέσει σε υπόθεση που αφορούσε τον Ασάνζ και τον WikiLeaks και παραμένει στη φυλακή με την κατηγορία της περιφρόνησης του δικαστηρίου. Ο Ασάνζ τονίζει πως τα έγγραφα που διέρρευσαν εξέθεσαν τις παραλείψεις και την αβλεψία που υπάρχουν στον αμερικανικό στρατό.

Μεταξύ των ντοκουμέντων που διέρρευσαν ήταν ένα βίντεο του 2007 με την επίθεση ενός ελικοπτέρου Απάτσι των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη, που σκότωσε 11 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων δύο δημοσιογράφοι του Reuters. Η περιπέτεια του Ασάνζ ξεκίνησε το 2010 όταν συνελήφθη στο Λονδίνο κατόπιν σουηδικού αιτήματος, προκειμένου να ανακριθεί για κατηγορίες βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης σε δύο γυναίκες. Ο Ασάνζ αρνήθηκε να πάει στη Στοκχόλμη, λέγοντας πως φοβόταν έκδοση ή παράνομη παράδοση στις ΗΠΑ ή και φυλάκιση στο Γκουαντάναμο.

Όπως τονίζουν 117 γιατροί η υγεία του Αυστραλού δημοσιογράφου βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, εξαιτίας των ψυχολογικών βασανιστηρίων που υφίσταται, και προειδοποιούν ότι μπορεί να πεθάνει στη φυλακή.

Με πληροφορίες από Associated Press/efsyn/ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters/dpa

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλον Μασκ: Έφτιαξε poll για τον εαυτό του - «Μαριονέτα Σιωνιστών;» ή «Αντισημιτιστής;», τι απάντησαν όσοι ψήφισαν

Διεθνή / Έλον Μασκ: Έφτιαξε poll για τον ίδιο - «Μαριονέτα Σιωνιστών;» ή «Αντισημιτιστής;», τι απάντησαν όσοι ψήφισαν

Μετά τις αντιδράσεις με τις παρεμβάσεις του υπέρ ακροδεξιών κομμάτων και ότι «μόνο η AfD μπορεί να σώσει τη Γερμανία», ο δισεκατομμυριούχος έθεσε τέσσερις επιλογές
LIFO NEWSROOM
Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Διεθνή / Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Οι αρχές καταδικάζουν την υποστήριξη που λαμβάνει ο Μαντζιόνε, με την Επίτροπο της NYPD, Jessica Tisch, να δηλώνει: «Η γιορτή υπέρ ενός ψυχρού εγκλήματος είναι σοκαριστική και αποτρόπαιη»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια