Φόβος, απομόνωση και διακρίσεις: συχνό φαινόμενο στους ΛΟΑΔ στην Ευρώπη

Φόβος, απομόνωση και διακρίσεις: συχνό φαινόμενο στους ΛΟΑΔ στην Ευρώπη Facebook Twitter
6

Η μεγαλύτερη διαδικτυακή έρευνα που διεξήχθη μέχρι σήμερα στην ΕΕ με θέμα τα εγκλήματα μίσους και τη διακριτική μεταχείριση των ΛΟΑΔ αποκαλύπτει ότι μεγάλος αριθμός λεσβιών, ομοφυλοφίλων, αμφιφυλοφίλων και διεμφυλικών (ΛΟΑΔ) αδυνατεί να ζήσει σύμφωνα με τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.

Πολλοί αποκρύπτουν την ταυτότητά τους και ζουν απομονωμένοι ή ακόμη και υπό το κράτος του φόβου.

Άλλοι υφίστανται διακριτική ή ακόμη και βίαιη μεταχείριση, όταν εκδηλώνουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Η έρευνα διεξήχθη από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) και τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την ανάγκη προώθησης και προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ΛΟΑΔ, ώστε να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια.


«Ο καθένας πρέπει να αισθάνεται ελεύθερος να εκδηλώνει τον πραγματικό του εαυτό στο σπίτι, στη δουλειά, στο σχολείο και στο δημόσιο χώρο. Είναι σαφές όμως ότι για τους ΛΟΑΔ αυτό συχνά δεν ισχύει. Τα αποτελέσματα της έρευνας του FRA αποκαλύπτουν ότι ο φόβος, η απομόνωση και οι διακρίσεις αποτελούν συνήθη φαινόμενα με θύματα τους ΛΟΑΔ στην Ευρώπη», δηλώνει ο Morten Kjaerum, διευθυντής του FRA. «Είναι ανάγκη να αναληφθεί δράση στο σύνολο της ΕΕ για να καταρριφθούν οι φραγμοί, να εξαλειφθεί το μίσος και να δημιουργηθεί μια κοινωνία στην οποία ο καθένας θα είναι σε θέση να απολαύει πλήρως των δικαιωμάτων του, ασχέτως σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου».


Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλοί ΛΟΑΔ είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής:


Εκπαίδευση: 2 στους 3 ερωτηθέντες ΛΟΑΔ απάντησαν ότι αποκρύπτουν το γεγονός ότι είναι ΛΟΑΔ στο σχολείο ή προσποιούνται. Τουλάχιστον το 60% είχε δεχθεί προσωπικά αρνητικά σχόλια ή είχε υποστεί αρνητική συμπεριφορά στο σχολείο, επειδή ήταν ΛΟΑΔ, ενώ ποσοστό άνω του 80% σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ μνημονεύει αρνητικά σχόλια ή περιστατικά εκφοβισμού νεαρών ΛΟΑΔ στο σχολείο. Συνεπώς, τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι ΛΟΑΔ μαθητές θα αισθάνονται ασφαλείς στο σχολικό περιβάλλον, καθώς από εκεί ξεκινούν συνήθως τα αρνητικά βιώματα των ΛΟΑΔ, οι κοινωνικές προκαταλήψεις και ο αποκλεισμός τους. Τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν εκστρατείες ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών και μαθητών σε θέματα ΛΟΑΔ, καθώς και πολιτικές για την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού με ομοφοβικά κίνητρα.


Εργασία: Ποσοστό 19% των ερωτηθέντων αισθάνεται ότι υφίσταται διακριτική μεταχείριση στο χώρο εργασίας ή κατά την αναζήτηση εργασίας, παρά την έννομη προστασία που παρέχει το ενωσιακό δίκαιο. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει την ανάγκη λήψης μέτρων στο σύνολο της ΕΕ για την άρση του μεγάλου αριθμού εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι ΛΟΑΔ στην άσκηση βασικών δικαιωμάτων τους στην καθημερινή ζωή.


Φόβος: Ποσοστό 26% των ΛΟΑΔ που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι είχε δεχθεί επίθεση ή απειλή άσκησης βίας την τελευταία πενταετία. Το 66% των ερωτηθέντων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ανέφερε ότι φοβάται να κρατήσει το χέρι συντρόφου του ιδίου φύλου δημοσίως.

Φόβος, απομόνωση και διακρίσεις: συχνό φαινόμενο στους ΛΟΑΔ στην Ευρώπη Facebook Twitter



Στους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους ερωτηθέντες άνδρες, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 75%. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την ανάγκη αναγνώρισης και προστασίας των ΛΟΑΔ θυμάτων, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι παρενοχλήσεις και τα εγκλήματα μίσους που έχουν ως αποτέλεσμα οι ΛΟΑΔ να ζουν υπό το κράτος του φόβου. Μεταξύ των μέτρων θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται η εκπαίδευση των αστυνομικών και η παροχή υπηρεσιών υποστήριξης προς τα θύματα, καθώς και η θέσπιση νόμων κατά της ρητορείας και των εγκλημάτων μίσους.


Η έρευνα αποκαλύπτει, επίσης, ότι μεταξύ των ερωτηθέντων ΛΟΑΔ οι διεμφυλικοί αισθάνονται εντονότερα ότι υφίστανται διακριτική μεταχείριση, ιδίως στον τομέα της απασχόλησης και της υγειονομικής περίθαλψης. Ποσοστό περίπου 30% ανέφερε ότι υπέστη βία ή δέχθηκε απειλή άσκησης βίας πάνω από τρεις φορές στη διάρκεια του δωδεκάμηνου που προηγήθηκε της έρευνας.


Διαπιστώθηκαν, επίσης, υψηλά ποσοστά περιστατικών διακριτικής μεταχείρισης και εγκλημάτων μίσους τα οποία δεν καταγγέλλονται, παρά το γεγονός ότι το 56% των ερωτηθέντων γνωρίζει την ύπαρξη νομοθεσίας κατά της διακριτικής μεταχείρισης για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου. Τα μισά από τα θύματα βίας ή παρενόχλησης φρονούσαν ότι η αστυνομία δεν θα έκανε τίποτε. Το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται μόνον στην ομάδα των ΛΟΑΔ που συμμετείχαν στην έρευνα. Αντίστοιχα υψηλά ποσοστά περιστατικών που δεν καταγγέλλονται διαπιστώνει ο FRA και σε άλλες ομάδες, π.χ. μέλη εθνοτικών μειονοτήτων (βλ. εκθέσεις του FRA για τα εγκλήματα μίσους, 2012).

Φόβος, απομόνωση και διακρίσεις: συχνό φαινόμενο στους ΛΟΑΔ στην Ευρώπη Facebook Twitter


Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ΛΟΑΔ κλήθηκαν να απαντήσουν στο κατά πόσον είχαν υποστεί διακριτική ή βίαιη μεταχείριση ή είχαν γίνει στόχος φραστικών επιθέσεων ή ρητορίας μίσους εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους. Τους ζητήθηκε, επίσης, να προσδιορίσουν τον τόπο στον οποίο είχαν λάβει χώρα αυτά τα περιστατικά, π.χ. σχολείο, εργασία, παροχή υγειονομικής περίθαλψης ή δημόσιος χώρος.
Η ανάλυση των ευρημάτων της έρευνας περιλαμβάνεται σε δύο εκθέσεις, οι οποίες θα τροφοδοτήσουν τις συζητήσεις στην ΕΕ και τα κράτη μέλη σχετικά με τις νομοθετικές ρυθμίσεις και πολιτικές για τη βελτίωση της κατάστασης των ΛΟΑΔ.


Φόβος, απομόνωση και διακρίσεις: συχνό φαινόμενο στους ΛΟΑΔ στην Ευρώπη Facebook Twitter


 Στη διαδικτυακή έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 93.000 ΛΟΑΔ, ηλικίας άνω των 18 ετών, από το σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ και την Κροατία. 


 Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζονται την Παγκόσμια ημέρα κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσφοβίας, που γιορτάζεται στις 17 Μαΐου 2013, σε συνέδριο το οποίο θα φιλοξενήσει η κυβέρνηση των Κάτω Χωρών στη Χάγη.


 Ο FRA εκπονεί από το 2007 κοινωνιολογική-νομική έρευνα σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα των ΛΟΑΔ. Για περισσότερες πληροφορίες βλ. δικτυακό τόπο του FRA.


 Αποστολή του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) είναι να παρέχει εμπεριστατωμένες συμβουλές στους φορείς λήψεις αποφάσεων της ΕΕ και των κρατών μελών, συμβάλλοντας κατ' αυτόν τον τρόπο στη διασφάλιση επίκαιρων και καλύτερα στοχευμένων συζητήσεων, πολιτικών και νομοθεσιών στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η woke κουλτούρα, η «ψήφος της λεβάντας» και οι αμερικανικές εκλογές

Οπτική Γωνία / Η «ψήφος της λεβάντας» και οι αμερικανικές εκλογές

Μπορεί η ιστορία να «γυρίσει πίσω»; Όχι βέβαια ή έτσι πιστεύουμε. Οι «LGBTQI+ unfriendly» πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επανεξελέγη Πρόεδρος των ΗΠΑ κόντρα σε κάθε λογική –ή μήπως όχι;‒ προβληματίζουν την αμερικανική ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τι σημαίνει η απόφαση της Μελόνι να εξισώσει την παρένθετη μητρότητα με εγκλήματα διεθνούς χαρακτήρα

Διεθνή / Η Μελόνι εξισώνει την παρένθετη μητρότητα με έγκλημα και εξαϋλώνει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ιταλία

Από την Τετάρτη, τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, απαγορεύεται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό - Τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες
LIFO NEWSROOM
Η Ελλάδα στην κορυφή των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, σύμφωνα με τη ΔιαΝΕΟσις

Lgbtqi+ / Η Ελλάδα στην κορυφή της κατάταξης για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, σύμφωνα με τη ΔιαΝΕΟσις

Η μελέτη αναδεικνύει και τον κρίσιμο ρόλο των κοινωνικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της ευαισθητοποίησης του κοινού αλλά και της έγκυρης και συνεχούς πληροφόρησής του για τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα
THE LIFO TEAM
«Ούτε τα κουτσομπολίστικα μέσα δεν ασχολούνται πια με το πόσα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια παντρεύτηκαν»

Lgbtqi+ / «Ούτε τα κουτσομπολίστικα μέσα δεν ασχολούνται πια με το πόσα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια παντρεύτηκαν»

Ο Γιώργος Τσιτιρίδης, ένας από τους γνωστότερους και πιο δραστήριους ΛΟΑΤΚΙ+ και όχι μόνο ακτιβιστές της Θεσσαλονίκης, αφηγείται τη ζωή, τη δράση του και μαζί κάποιες λιγότερο γνωστές πτυχές της ιστορίας της πόλης του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γεωργία: Δολοφονήθηκε γνωστό τρανς μοντέλο μια ημέρα μετά τη ψήφιση του αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχεδίου

Διεθνή / Γεωργία: Δολοφονήθηκε γνωστό τρανς μοντέλο μια ημέρα μετά τη ψήφιση του αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχεδίου

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας ανακοίνωσε ότι η Αμπραμίντζε φέρεται να μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου, ενώ αργότερα ανακοινώθηκε η σύλληψη ενός άνδρα που σχετίζεται με την υπόθεση
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Αυτα για οσους λενε (στρειτ και γκει): γιατι να συζηταμε γι αυτα, γιατι να τα δειχνουμε, τι διαφορα εχουμε...πρακτικα πολλες σε κοινωνικα ζητηματα. Το οτι ζουμε καλυμμενοι, δε σημαινει οτι ζουμε ολοκληρη ζωη...η Ευρωπη ειναι πολυ μπροστα! Εμεις απλως εχουμε δεχτει την υποδεεστερη θεση. Και τη θεωρουμε και φυσικη (εδω ειναι Ελλαδα)
Η Ελληνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει πει δημόσια πόσο απαξιωτικά αντιμετωπίστηκαν από κυβερνητικά στελέχη προερχόμενα από τη ΝΔ.
Σήμερα είναι στα πρόσω της επικαιρότητας η ΧΑ, αλλά και το ΚΚΕ παραμένει ένα ιδιαιτέρως ομοφοβικό κόμμα. Όλα τα κόμματα δεν είναι ίδια. Σίγουρα κάποια είναι πιο κοντά στις εκ των πραγμάτων ορθές απαιτήσεις της ΛΟΑΤ κοινότητας και πιο στοιχειωδώς κοντά, μην τρελαινόμαστε κιόλας, σε αυτά που ισχύουν στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.Δεν περιμένουμε να ζήσουμε σε μια κοινωνία χωρίς έγκλημα, γιατί τέτοια κοινωνία ούτε υπήρξε, ούτε πρόκειται ποτέ να υπάρξει. Περιμένουμε η Πολιτεία να είναι ξεκάθαρα ενάντια σε συμπεριφορές ελεεινές, έξω από κάθε αξία και έξω από το νόμο πόλύ συχνά, ενάντια στο έγκλημα και στην αλητεία πολλών και να ενεργήσει σε κατασταλτικό και προληπτικό επίπεδο ώστε οι ΛΟΑΤ να έχουν ίση πρόσβαση σε δουλειά, στέγη, υγεία, παιδεία, ασφάλεια, ασφάλιση κλπ. Χρειάζεται δουλειά με κεντρική γραμμή και στο σχολείο και στα ΜΜΕ. Χρειαζόμαστε μια νέα "αυστηρότητα" στα ανθρώπινα δικαιώματα, μια αντίστροφη αυστηρότητα σε σχέση με ό,τι συνήθως γίνεται αντιληπτό ως αυστηρότητα. Αυστηρότητα απέναντι στα ομοφοβικά βοθροτσόλια. Να καταργηθούν!Χθες άκουγα πάλι στο Έξτρα νομίζω ή στο Κόντρα, ότι στη Θεσ/νίκη άφησαν τους μαθητές χωρίς θέρμανση και δίνουν λεφτά στο Gay Pride. Αισχρότητα και ψεύδος δύο σε ένα. Δεν ανοίγει και το Εuronews, να ξελαμπικάρει λίγο ο κοσμάκης! Με πηραν τηλ από μια συνδρομητική τηλεόραση με 250 κανάλια και το Εuronews δεν το είχε. Καλά στη Βόρεια Κορέα είμαστε, απαράδεκτο.
Παρα πολυ ενδιαφερον ερευνα για συζητηση. Να συμπληρωσω ομως οτι εχει σαν θετικο οτι μας δινει μια γενικη εντυπωση για το πως εχεει αυτη η κατασταση αλλα την ιδια στιγμη αυτο ειναι κ το αρνητικο της. Δεν ξερω, που πιθανως να διευκρινιζονται καπου στην ερευνα, την κατανομη των ερωτηθεντων. Δλδ ενα μεγαλο ποσοστο των απαντησεων μπορει να προερχεται απο χωρες που η ομοφυλοφιλια ειναι τελειως ταμπου. Στην Ευρωπη υπαρχει τρελο χασμα μεταξυ αυτων των θεματων απο τη μια χωρα στην αλλη. Δλδ 20 αγγλοι ή σουηδοι ή γερμανοι πολιτες μπορει να εχουν μικροτερο ποσοστο ρατσιστικης συμπεριφορας απο 20 ελληνες τη στιγμη που να σε βρισουν η να σε προσβαλουν για ομοφυλοφιλο στο χωρο εργασιας, που ξερω σιγουρα, ειναι λογος για αναφορα με νομους να σε στηριζουν απο πισω.
Και εμείς εδώ έχουμε και τους χρυσαυγίτες να βγάζουν εμετικές ανακοινώσεις και καθαρα ρατσιστικές και προκλητικές εναντίων των ομοφυλοφίλων.