Τέσσερις κλωστοϋφαντουργίες ανέστειλαν τη λειτουργία τους - 600 εργαζόμενοι σε διαθεσιμότητα

Τέσσερις κλωστοϋφαντουργίες ανέστειλαν τη λειτουργία τους - 600 εργαζόμενοι σε διαθεσιμότητα Facebook Twitter
EUROKINISSI/MOTIONTEAM/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ - Φωτογραφία Αρχείου
1

Τη λειτουργία τους ανέστειλαν τέσσερις κλωστοϋφαντουργίες θέτοντας σε καθεστώς διαθεσιμότητας περισσότερους από 600 εργαζομένους.

Ο κλάδος, παρότι συρρικνώθηκε σημαντικά κατά την κρίση, εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το 10% των συνολικών μεταποιητικών εξαγωγών και διοχετεύοντας το 70% της παραγωγής του στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στις 18 Μαρτίου έσβησαν οι μηχανές στα εργοστάσια της ιστορικής Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου, που με διάφορες νομικές μορφές λειτουργεί από το 1964 και σήμερα απασχολεί συνολικά 161 εργαζομένους και τέσσερις ημέρες  μετά απόφαση για αναστολή εργασιών πήρε και η διοίκηση της «Βαρβαρέσος». Η κλωστοϋφαντουργία της Βόρειας Ελλάδας, που απασχολεί 227 εργαζομένους, έκλεισε τα εργοστάσιά της στη Νάουσα, η παραγωγή των οποίων εξάγεται σε ποσοστό 70%.

Από την πλευρά της, η κλωστοϋφαντουργία «Φιερατέξ» αποφάσισε την ένταξη της πλειονότητας του προσωπικού της στο πρόγραμμα αναστολής σύμβασης εργασίας από την 1η Απριλίου έως και τις 15 Μαΐου 2020. «Για την αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας της σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, η εταιρεία θα λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας» αναφέρει η «Φιερατέξ» σε σχετική ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι οι συνέπειες στη χρηματοοικονομική κατάστασή της δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν και θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας.

Προσωρινό «λουκέτο» έβαλε και η «Επίλεκτος» σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή». Η κλωστοϋφαντουργία, που ξεκίνησε από μια μονάδα παραγωγής βαμβακονημάτων στα Φάρσαλα το 1970 και στα χρόνια της κρίσης της ελληνικής οικονομίας εξήγαγε το 70% της παραγωγής της, κλείνει τα εργοστάσιά της επίσης για 45 ημέρες. Οι 200 εργαζόμενοι της εταιρείας, με εξαίρεση κάποιο προσωπικό ασφαλείας για τη συντήρηση του εργοστασίου, τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. 

«Σταδιακά, μέρα με τη μέρα, οι παραγγελίες μειώνονται. Πήραμε την απόφαση για αναστολή έχοντας προμηθεύσει τους πελάτες μας γι' αυτόν τον μήνα» τονίζει στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ευριπίδης Δοντάς, εκφράζοντας την ανησυχία του για την επόμενη ημέρα της κρίσης. 

Με πληροφορίες από εφημερίδα Καθημερινή

Οικονομία
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Σκέφθηκε κανείς να τις επιτάξει, να τροποποιήσει την παραγωγή και να τις μετατρέψει σε μονάδες παραγωγής μασκών και ενδεχομένως στολών προστασίας για υγειονομικούς; Και να μην περιμένει η Ελλάδα και η Ευρώπη πότε θα μας ελεήσει η Κίνα; Αυτό θα ήταν πραγματικό "επιτελικό κράτος"...