Ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης του κορωνοϊού στο μέλλον είναι πιθανό, όπως τόνισε απόψε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει ούτε σε διεθνές επίπεδο εμπειρία, για τον ακριβή τρόπο και χρόνο άρσης των μέτρων.
Για την ώρα «υπάρχει ένα φρένο, μια βραδεία αύξηση των αριθμών που σημαίνει ότι τα μέτρα αποδίδουν, και δεν θρηνήσαμε εκατόμβες. Είναι δύσκολη η ανάκαμψη από τέτοια μέτρα και πρέπει να γίνεται με πολύ προσεκτικό και σταδιακό τρόπο», πρόσθεσε, τονίζοντας πως η παρούσα φάση δεν πρόκειται για κορύφωση της πανδημίας, αλλά για επιπέδωση της καμπύλης: «για ένα πρώτο κύμα που έχουμε πολύ σοβαρές πιθανότητες να το μετριάσουμε» αλλά υπάρχει πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος της εξάπλωσης του ιού στο μέλλον, ανάλογα με την κυκλοφορία του ιού, την ανοσία που θα έχει τότε ο πληθυσμός και τις εξελίξεις στην επιστημονική κοινότητα.
Αν χτίζαμε όλοι ανοσία θα είχαμε εκατόμβες
«Δεν θέλουμε ξαφνικά να χτίσουμε όλοι ανοσία. Αν χτίζαμε όλοι ανοσία θα είχαμε εκατοντάδες νεκρούς. Δεν μου αρέσει να λέω αυτή την λέξη. Επιθυμούμε σταδιακά να πετύχουμε την ανοσία στην κοινότητα. Είναι ένας ιός που θα μείνει μαζί μας μήνες. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει το καλοκαίρι, ευελπιστούμε να δούμε μία μείωση. Οι περισσότεροι επιστήμονες μιλάνε για την σίγουρη παρουσία ενός δεύτερου κύματος το επόμενο φθινόπωρο ή χειμώνα και σταδιακή εφαρμογή μέτρων και άρσης τους».
Όπως είπε πρόκειται για μία στρατηγική επιβολής μέτρων, άρσης τους όταν η κατάσταση βελτιώνεται και εκ νέου εφαρμογής τους «όταν η κατάσταση ξεφεύγει», είπε χαρακτηριστικά. «Παρακολουθούμε τα νούμερα, παρακολουθούμε τις εξελίξεις, δεν εφησυχάζουμε - τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν, γρήγορα, με νέες εστίες στον πληθυσμό. Θέλει πολλή προσοχή».
Αν και υπάρχει σχεδιασμός για μέτρα επανάκαμψης επομένως, «είναι σαφές ότι δεν είναι η ώρα» για την εφαρμογή τους, ξεκαθάρισε ο κ. Τσιόδρας, λέγοντας πως αυτό γίνεται με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, καθώς δεν υπάρχει εμπειρία σε καμία χώρα στον κόσμο και ακόμα και κράτη «που έζησαν ένα δεύτερο κύμα ετοιμάζονται και για τρίτο κύμα», στην Άπω Ανατολή και επαρχίες της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ.
Ο κορωνοϊός διασπείρεται τόσο γρήγορα που αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν διακόψει την ιχνηλάτηση των επαφών, παρατήρησε ο κ. Τσιόδρας διαβεβαιώνοντας πως η δράση αυτή συνεχίζεται με πολύ δυσκολία στην Ελλάδα, σε ειδικές ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, σε όσους έχουν υψηλή ευπάθεια και αυξημένο κίνδυνο.
Παρά την σοβαρή κατάσταση φαίνεται πως με τα μέτρα που λαμβάνουν οι χώρες, επιβραδύνεται ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων και των νεκρών. Η Ιταλία, η Ισπανία, και η Γαλλία καταγράφουν σταδιακή μείωση των περιπτώσεων νόσου και θανόντων. «Ταυτόχρονα όμως έχουν να ζήσουν κάτι αντίστοιχο από τον Β' παγκόσμιο πόλεμο».
Ο καθηγητής σχολίασε πως τόσο το επίπεδο της θνησιμότητας όσο και ο ρυθμός αύξησης της στη χώρας μας φαίνονται «ευνοϊκά» σε σύγκριση με άλλες χώρες, αυτή την στιγμή. «Αυτό δεν επιτρέπει με κανένα τρόπο εφησυχασμό. Δεν θέλουμε η εικόνα μας να ανατραπεί τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες. Μπορούμε όλοι μαζί να πετύχουμε ένα σημαντικό μετριασμό του πρώτου επιδημικού κύματος στην χώρα μας. Να αποδώσουν τα μέτρα και να είμαστε πιο σοφοί και πιο έτοιμοι για την αντιμετώπιση του ιού στο άμεσο μέλλον. Πρέπει όλοι να δείξουμε κουράγιο».
σχόλια