ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
23.3.2023 | 11:09

Για τα λυπημένα άτομα

Κάτι που με απασχολεί και θα ήθελα να μοιραστώ είναι ο τρόπος που κάποιοι, πολλοί για να είμαστε ειλικρινείς, αντιμετωπίζουν τους υποτίθεται θλιμμένους ή λυπημένους ανθρώπους. Λένε ας πούμε ότι αυτή ή αυτός δεν έχει ερωτική ζωή κι είναι θλιμμένο άτομο. Ή όλο στενοχώριες έχει η/ο τάδε. Ή αν δεν έχει φίλους λένε πάλι το ίδιο. Ή αν λείπει κάτι από κάποιον. Υπάρχουν περιπτώσεις ψυχικά πασχόντων είτε εκ γενετής λόγω κληρονομικότητας είτε επειδή συνέβη κάτι στη ζωή τους και βυθίστηκαν στη θλίψη αλλά πολλοί άνθρωποι έγιναν στην πορεία ''θλιμμένοι'' επειδή τους λείπει κάτι. Αντί λοιπόν να τους βοηθάμε τους αφήνουμε στο περιθώριο. Γιατί σε κάποιο άτομο που δεν έχει ερωτική ζωή δεν σκεφτόμαστε να προσφέρουμε εμείς; Όχι τον εαυτό μας (που κι αυτό μπορεί να γίνει σε κάποιες περιπτώσεις) αλλά να ρωτήσουμε αν ενδιαφέρεται να της/του γνωρίσουμε κάποιο φιλικό ή γνωστό μας άτομο. Το ίδιο και για τις φιλίες. Αν λείπουν χρήματα ή υλικά αγαθά, να πράξουμε το ίδιο. Εντάξει, δε λέω να αναλάβουμε τα έξοδα του άλλου ή να του φτιάξουμε τη ζωή, αλλά να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι. Ξέρω, η αντίρρηση εδώ θα είναι ''μα γιατί να μπλέξω εγώ; ο καθένας είναι υπεύθυνος για τη ζωή του, μόνο με προσωπική προσπάθεια φτιάχνεις τη ζωή σου'' και διάφορα τέτοια αλλά καλό δεν θα είναι να βοηθάμε κι έμπρακτα; Κακά τα ψέματα, πάρα πολλοί δεν θέλουμε να βοηθήσουμε. Αν όμως δεν θέλουμε να ανακατευτούμε τότε να μην λέμε ότι η τάδε ή ο τάδε είναι λυπημένο ή θλιμμένο άτομο ή το ''κυνηγάνε οι στενοχώριες'' αλλά ότι με τη δική μας αδιαφορία περιθωριοποιήθηκε κι έμεινε λυπημένο κάποιο άτομο. Δεν το λέω για να νιώσουμε ενοχή μα για να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας. Έτσι κι αλλιώς τα γεγονότα και οι άνθρωποι περνούν τόσο γρήγορα από τα μάτια μας και ξεχνιούνται που δεν προλαβαίνουμε καν να νιώσουμε το τσίμπημα καμίας ενοχής. Αλλά το να λέμε ''άσε τον θλιμμένο στη θλίψη του'' είναι σαν να λέμε για κάποιο πεινασμένο άτομο ότι δεν υπάρχει λόγος να του δώσουμε οτιδήποτε για φαγητό γιατί αφού πεινάει πολύ αποκλείεται να χορτάσει, οπότε άστο στην πείνα του κι ας μην προσφέρουμε ούτε το ελάχιστο που μπορούμε. Είναι ο ίδιος τρόπος σκέψης.
4
 
 
 
 
σχόλια

Με συγκίνησε πολύ αυτή η εξομολόγηση. Μπράβο που ένας το σκέφτηκε να το εκφράσει. Ξέρει κανείς τι είναι να μην έχεις έναν άνθρωπο να μιλήσεις η να πεις απλά ένα καλημέρα με το που ξυπνήσεις. Η μοναξιά δεν παλεύεται.

Καλύτερα να μην ασχολείσαι εκτός αν είναι πολύ δικό σου άτομο.
Δεν ξέρεις ο καθένας τι γολγοθά περνάει (ή δεν περνάει) ούτε σημαίνει απαραίτητα ότι ευθυνόμαστε για την κατάσταση του.

Η ψυχή του ανθρώπου είναι άβυσσος. Δεν γνωρίζεις τι γίνεται στο μυαλό και την καρδιά του κάθε ανθρώπου. Τον βλέπεις λυπημένο/θυμωμένο/χαρούμενο μα δεν γνωρίζεις πραγματικά τι ισχύει. Τις περισσότερες φορές και να βοηθήσεις, δεν είναι αρκετό γιατί το κενό που νιώθει ένας άνθρωπος μέσα του και η επακόλουθη λύπη/ στενοχώρια είναι συναισθήματα που δεν εξαρτώνται απο εσένα, εκτός αν εσύ τα δημιουργείς ή εσύ παίζεις κάποιο ρόλο όπου εκεί κάπως μπορείς να δράσεις. Φυσικά ας έχουμε ενσυναίσθηση και όταν βλέπουμε ότι μας παίρνει να βοηθήσουμε, να το κάνουμε, ωστόσο δεν νομίζω ότι το θέμα λύνεται για τον άλλον. Κλαδεύεις επιφανειακά το άρρωστο φυτό, μα η ρίζα παραμένει σάπια.

Τα ερωτήματα και οι ανησυχίες σου είναι εύστοχες, ορισμένες φορές αναρωτιέμαι και εγώ, αν όχι τα ίδια, αλλά που πήγε η ανθρωπιά η συμπόνια και η καλοσύνη.

Scroll to top icon