Αιγύπτιος σκηνοθέτης που χλεύασε τον Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσσι πέθανε στη φυλακή

Αιγύπτιος σκηνοθέτης που χλεύασε τον Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσσι πέθανε στη φυλακή Facebook Twitter
Ο 24χρονος Shady Habash συνελήφθη το 2018 για «διάδοση ψεύτικων ειδήσεων» αφού σκηνοθέτησε ένα μουσικό βίντεο επικριτικό για τον Αιγύπτιο ηγέτη (Twitter)
0

Ένας νεαρός Αιγύπτιος σκηνοθέτης, φωτογράφος και κινηματογραφιστής που φυλακίστηκε επειδή σκηνοθέτησε ένα μουσικό βίντεο, που επέκρινε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσσι, πέθανε σε φυλακή στο Κάιρο.

Ο Shady Habash, 24 ετών, πέθανε στη φυλακή Tora, δήλωσε ο δικηγόρος Ahmed al-Khawaga, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για την αιτία του θανάτου του.

«Η υγεία του είχε επιδεινωθεί εδώ και αρκετές ημέρες. Νοσηλεύτηκε και μετά επέστρεψε στη φυλακή χθες το βράδυ όπου πέθανε », είπε στο AFP, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Habash συνελήφθη τον Μάρτιο του 2018, κατηγορούμενος για «διάδοση ψεύτικων ειδήσεων» και ότι «άνηκε σε παράνομη οργάνωση», σύμφωνα με την εισαγγελία.

Η σύλληψή του έγινε αφού σκηνοθέτησε το μουσικό βίντεο για το τραγούδι «Balaha» του ροκ τραγουδιστή Ράμι Έσχαμ.

Οι στίχοι του τραγουδιού αναφέρονται σε χαρακτήρα από μια αιγυπτιακή ταινία που είναι γνωστός ως διαβόητος ψεύτης, κάτι που αποδόθηκε στον Σίσσι από τους επικριτές του.

Ο Έσχαμ από την πλευρά του κέρδισε δημοτικότητα κατά τη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης εναντίον του τότε προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ στις αρχές του 2011 και έκτοτε βρίσκεται εξόριστος στη Σουηδία.

Το βίντεο είχε περισσότερες από πέντε εκατομμύρια προβολές στο YouTube.

Το Αραβικό Δίκτυο Πληροφοριών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ANHRI) ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι ο θάνατος του Habash είναι αποτέλεσμα «αμέλειας και έλλειψης δικαιοσύνης».

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισημαίνουν τακτικά τις κακές συνθήκες φυλακής στην Αίγυπτο.

Σε δήλωση της, η PEN America χαρακτήρισε τον θάνατο του Habash ως «καταστροφικό πλήγμα για την καλλιτεχνική ελευθερία».

«Με το θάνατο του Habash, (ο Σίσσι) έστειλε ένα μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο: μοιραστείτε απόψεις με τις οποίες διαφωνώ και μπορεί να αντιμετωπίσετε μια de facto θανατική ποινή», δήλωσε η Julie Trebault, διευθύντρια του προγράμματος Pen America's Artists at Risk.

Από τις αρχές Μαρτίου, λόγω της πανδημίας, οι αρχές στην Αίγυπτο ανέστειλαν τα επισκεπτήρια, απομονώνοντας περαιτέρω τους κρατούμενους.

«Λόγω των μέτρων που ελήφθησαν κατά του κορωνοϊού, κανείς δεν μπόρεσε να τον δει (Habash)» δήλωσε ο Khawaga.

Ο ίδιος ο Habash είχε προειδοποιήσει για την κατάσταση του από τον Οκτώβριο, σε μια επιστολή που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στο Facebook από τον ακτιβιστή Ahdaf Soueif.

«Δεν είναι η φυλακή που σκοτώνει, είναι η μοναξιά που σκοτώνει... πεθαίνω αργά κάθε μέρα», έγραψε.

Φοβούμενοι την εξάπλωση του ιού σε πολυσύχναστες φυλακές, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων και κρατουμένων που περιμένουν τη δίκη τους.

Σύμφωνα με αρκετές ΜΚΟ, περίπου 60.000 φυλακισμένοι στην Αίγυπτο είναι πολιτικοί κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένων ακτιβιστών, δημοσιογράφων, δικηγόρων, ακαδημαϊκών και ισλαμιστών που συνελήφθησαν σε μία διαρκή απόπειρα καταστολής ενάντια στη διαφωνία, μετά την εκδίωξη του προέδρου Mohamed Morsi από το στρατό του 2013.

Την Κυριακή, η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε μια έκθεση κατηγορώντας τις αιγυπτιακές αρχές ότι μετέτρεψαν τη δημοσιογραφία σε έγκλημα.

Η Διεθνής Αμνηστία παρουσίασε 37 περιπτώσεις δημοσιογράφων που συνελήφθησαν στην αυξανόμενη καταστολή της κυβέρνησης για τις ελευθερίες του Τύπου. Πολλοί από αυτούς τους δημοσιογράφους είναι κατηγορούμενοι για «διάδοση ψευδών ειδήσεων» ή «κατάχρηση κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης» βάσει ενός ευρέως αντιτρομοκρατικού νόμου του 2015, που επέκτεινε τον ορισμό της τρομοκρατίας ώστε να συμπεριλάβει κάθε είδους αντίθετη άποψη.

Εορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, η ομάδα προέτρεψε τις αιγυπτιακές αρχές να σταματήσουν τη λογοκρισία, την παρενόχληση και τον εκφοβισμό των δημοσιογράφων και να απελευθερώσουν αυτούς που κρατούνται «αποκλειστικά επειδή έκαναν τη δουλειά τους».

Με πληροφορίες του AFP/Τimesofisrael

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ