Ολοκληρώθηκε το έργο αποκατάστασης του ιερού κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου και η παράδοσή του στο κοινό έχει προγραμματιστεί για αύριο, Τετάρτη 22 Μαρτίου. Η επίσημη τελετή θα γίνει παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Ο Ναός της Αναστάσεως του Κυρίου ή Ναός του Παναγίου Τάφου, βρίσκεται στη χριστιανική συνοικία της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ. Οι εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του ιερού κουβουκλίου έγιναν από διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), με επικεφαλής την καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου, σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, ενώ κατά τη διάρκεια των εργασιών έγιναν και κάποιες ανακαλύψεις.
Όπως αναφέρει το Associated Press, στις 26 Οκτωβρίου, οι ερευνητές μετακύλησαν την πλάκα του Παναγίου Τάφου και βρήκαν μία άλλη πλάκα, σταυροφοριακή, χρονολογούμενη τον 14ο αιώνα. Κάτω από αυτή, μία ακόμα παλαιότερη πλάκα που προστάτευε την κοίτη του βράχου όπου, σύμφωνα με την παράδοση, θεωρείται ότι τοποθετήθηκε το σώμα του Ιησού.
Σύμφωνα με το Έθνος, το κουβούκλιο θα παραδοθεί όπως ήταν πριν, με εξαίρεση δύο καινοτομίες. Πρώτον, τοποθετήθηκε σταυρός στην κορυφή και δεύτερον, ανοίχτηκε παράθυρο στα μάρμαρα του δεύτερου θαλάμου, που βρίσκεται ο τάφος του Ιησού, ώστε να φανεί μέρος του βράχου.
Σημειώνεται πως η αναστήλωση του κουβουκλίου υπήρχε σαν σκέψη εδώ και δεκαετίες. Υπέστη καταστροφές κατά τη διάρκεια ενός σεισμού το 1927 και οι βρετανικές αρχές αναγκάστηκαν να ενισχύσουν το κτίριο το 1947 με αρκετά άσχημα δοκάρια, τα οποία τοποθέτησαν εξωτερικά. Οι αντιπαλότητες ανάμεσα στους διεκδικητές του "status quo" και οι οικονομικές δυσκολίες καθυστέρησαν την επισκευή του.
Το 2015, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ, με την συμφωνία των δύο άλλων μεγάλων κοινοτήτων, κάλεσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Αθήνας (το οποίο προηγουμένως είχε πραγματοποιήσει εργασίες αποκατάστασης στην Ακρόπολη και την Αγιά Σοφιά) να μελετήσει το κουβούκλιο. Τον Μάρτιο του 2016 συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης.